Stopa smrtnosti od alkohola u Europi - Monitor.hr
30.05. (19:00)

Još jedna runda

Stopa smrtnosti od alkohola u Europi

Broj umrlih od posljedica alkohola na 100.000. Vidi prijatelje Slovence – 5.9, Dance ko u filmu 8.7, a trezveni Talijani umiru deset puta manje od alkohola nego mi. Klik za veliku grafiku. (Reddit) Usput, ovdje je 50 zemalja po najvećoj konzumaciji alkohola po stanovniku.


Slične vijesti

17.07.2018. (23:51)

Ajd neka ste bolji

Slovenci u svjetskom vrhu po potrošnji čistog alkohola

Slovenija je s registriranom potrošnjom od 10,5 litara čistog alkohola na stanovnika starijega od 15 godina daleko iznad prosječne svjetske potrošnje od 6,4 litara i iznad prosjeka u europskoj regiji u kojoj se prosječno popije 9,8 litara, upozoravaju slovenski liječnici. Tportal

08.12.2016. (18:14)

Bruxelles: Usvojeni amandmani hrvatske zastupnice o zaštiti djece od reklama koje potiču alkoholizam i pretilost

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača izglasao je amandmane hrvatske zastupnice Biljane Borzan o potrebi zaštite maloljetnika od agresivnog reklamiranja u sklopu revizije Direktive o audiovizualnim i medijskim uslugama.

„Najvažnije izmjena na kojoj sam inzistirala je zaštita maloljetnika od reklamiranja štetnih proizvoda poput alkohola i nezdrave hrane, ne samo u televizijskim sadržajima, već i servisima poput Youtubea. Naime, gledanje različitih video sadržaja na Internetu je u velikom porastu. Čak pet posto glazbenih videa promovira alkohol, a 87 posto djece i adolescenata se vratilo pogledati video koji promovira alkohol ili duhanske proizvode u nekoliko navrata. To je posebno zabrinjavajuće, pogotovo ako uzmemo u obzir da djeca do 12 godina ne znaju prepoznati reklamnu aktivnost u takvim sadržajima“, objašnjava Biljana Borzan.

Borzan je uvažila i žalbe roditelja u izvješću pravobraniteljice za djecu kako je potrebno strože kontrolirati reklamiranje u tzv. prime timeu. Zabranu od 20% reklamnog sadržaja u prime timeu, Europski parlament je proširio na 20% u bilo koje vrijeme dana.

„Oglašavanje prema djeci mora biti u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Alkohol je najčešći štetni proizvod kojem su djeca izložena, a najviše među djecom od 13 do 15 godina jer se pojavljuje u slikama, reklamama, video igricama i slično. Uz to, gotovo 40 posto djece u dobi do 12 godina je direktno izloženo reklamiranju nezdrave hrane, a četvrtina djece školske dobi je pretila“, kaže Borzan.

Najveća odgovornost za štetno reklamiranje maloljetnicima je na industriji i državama članicama. Švedska je primjerice zabranila određene TV programe za djecu mlađu od 12 godina, a Velika Britanija je zabranila reklamiranje tzv. EDNP proizvoda, tj. energetskih proizvoda s niskom nutritivnom vrijednošću.

„U Europi je je više od pola stanovnika pretilo, a velik dio ih pati od bolesti povezanih s alkoholom. Unatoč tome, države članice su smanjile sredstva za reguliranje reklamiranja sa 2,9 na 1,9 posto. Upravo zato je važno da imamo kvalitetan zakonodavni okvir na razini EU“, kaže Borzan.

24.09.2016. (16:25)

Nered u doba marke

Kazne za pijančevanje i dalje izražene u markama

Do kraja kolovoza u Hrvatskoj je zabilježeno 14.160 prekršaja protiv javnog reda i mira. Gledano pojedinačno, javni red i mir najčešće remetimo alkoholiziranjem i drogiranjem na javnim mjestima. U prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je 2.037 takvih prekršaja čime je već premašena cjelokupna lanjska bilanca kad su zabilježena 1.793 prekršaja. No Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira zadnje je izmjene doživio 1994. godine, a kazne u njemu još su uvijek izražene u njemačkim markama, pa Dnevnik. hr donosi MUP-ove upute za preračunavanje u kune.

19.05.2016. (17:28)

Švedsko istraživanje na tri milijuna ispitanika: Osobe koje su u braku imaju manje izglede za pretjeranu konzumaciju alkohola, pozitivan učinak braka bio posebno izražen kod osoba s obiteljskom poviješću alkoholizma

06.05.2015. (10:09)

Dupli posao

10 zanimanja u kojima se lako propiti: Rudari, građevinari…

Independent je napravio popis 10 zanimanja u kojima je rizik za alkoholizam najveći. Na vrhu su rudarstvo i građevinarstvo u kojima su 17,5% i 16,5% zaposlenih kronični alkoholičari. Slijede radnici u turizmu, te umjetnosti, medijima i šoubiznisu. Pod pretjerivanje u piću ubrajaju se oni koji popiju pet ili više pića dnevno i to 5 ili više dana za redom. 24sata

14.04.2015. (10:09)

Zdravi doručak

Na bocama pića u EU morat će pisati koliko imaju kalorija

Odbor Europskog parlamenta zadužen za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane založio se za provođenje novih mjera u EU kako bi se smanjila prekomjerna konzumacija alkohola i tako smanjile štetne posljedice alkoholizma, piše Novi list. Među mjerama, predlaže se strože provođenje zakona o prodaji alkohola maloljetnicima, porezne mjere kojima bi se regulirala minimalna cijena alkoholnih pića, bolja kontrola kupnje i dostave alkohola putem interneta, te označavanje kalorijskih vrijednosti.