Tomić o Labrovićevom performansu: Bilo je i nešto licemjerno, prestravljeno, nasilno i užasno u osmijehu ovoga mudrog i duhovitog umjetnika - Monitor.hr
27.09.2019. (16:30)

Strašni klaun

Tomić o Labrovićevom performansu: Bilo je i nešto licemjerno, prestravljeno, nasilno i užasno u osmijehu ovoga mudrog i duhovitog umjetnika

Osmijeh je postao gotovo kao dress code. Svi se moraju bez prestanka smijati kao lud na brašno, kesiti kao lude, i konobari u restoranima, i recepcioneri u hotelima i blagajnice u samoposluživanjima. Došao je zakon da svi moraju biti sretni i razdragano dočekivati goste, klijente, pacijente i mušterije – Ante Tomić u Slobodnoj o nedavnom performansu sinjskog umjetnika Labrovića koji je 24 sata stajao na glavnom zagrebačkom trgu i smiješio se.


Slične vijesti

Prekjučer (12:30)

Uspostavljanje ravnoteže

Ante Tomić: Nikad neću shvatiti zašto dobri ljudi glasaju za ološ

Razmišljao sam o jednoj kontradikciji kojoj se tih dana nisam mogao dovoljno načuditi. Premda ih se doživljava oholim prostacima, Teksašani su, kad ih upoznate, krasni. U dva tjedna koliko smo Sale i ja bili među njima svi su, i recepcionarke, i policijski službenici, i tetovirane konobarice s piercingom, i penzioneri u zalogajnicama, i crnci, i bijelci, i Meksikanci, i Kinezi, i Kinky Friedman i Jimmie Dale Gilmore, baš svi su bili ljubazni i dragi i nikako nam nije išlo u glavu zašto, zaboga, taj srdačni, duhoviti i prijateljski svijet bira budalu poput Georgea Busha? – pita se Ante Tomić pred nove američke izbore (iduću srijedu).

25.10. (08:00)

Oprosti im, pape

Tomić: Kao da nije dosta korone, nas Hrvate u zadnje vrijeme počeo je zafrkavati i papa

“Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja. Nitko ne bi trebao biti diskriminiran ili nesretan radi takve stvari”, izjavio je, od riječi do riječi, papa u dokumentarcu koji je režirao Jevgenij Afinevski, jedan, neće vas iznenaditi, napola Rus, a napola Židov, pa još s američkom putovnicom… Diljem katoličkog svijeta, od Rima, Varšave i Dublina do Bostona i Sao Paola, na ovo su zavladali poznati šok i nevjerica, a Hrvate u župama, samostanima, sjemeništima, molitvenim zajednicama i uredništvima domoljubnih portala pogodilo je možda i više od svih drugih. Još u srijedu su skamenjeni, razrogačenih očiju zinuli od zaprepaštenja. Cijela tri dana muhe im slobodno ulaze i izlaze iz otvorenih usta. Strašna je razočaranost našeg svijeta. Piše Ante Tomić za Jutarnji list

21.10. (22:30)

Nemilosti puna

Obavezno savjetovanje prije pobačaja: Drže li naši katolici da su trudnice zapravo glupače?

Raspravlja se posljednjih mjeseci o novome zakonu o pobačaju, a katolici i domoljubi, nezadovoljni da ne mogu sasvim zabraniti ovaj medicinski zahvat, lukavo zahtjevaju da žena prije njega treba doći na na savjetovanje. Glupe ženske, poruka je domoljuba i katolika, nisu u stanju same odlučiti što je dobro za njih, već ih treba prizvati pameti, piše Ante Tomić.

18.10. (10:00)

Braniteljev sin

Ante Tomić: Što bi se dogodilo da se mladić s kalašnjikovom zvao Dušan, Miloš, Milorad ili Svetozar

Netko bi takav vjerojatno trebao biti i gnjevniji zbog “bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti”, njegov je život u današnjoj Hrvatskoj nesumnjivo gori od života jednog sina branitelja, ali, pouzdano, nijedan saborski zastupnik ne bi odobravao njegovu pobunu ili pozivao da trodimenzionalno osmotrimo njegov slučaj. Sa samo jednom malom, gotovo neprimjetnom izmjenom, junak koji je ustao protiv izdajničke Plenkovićeve Vlade odjednom bi postao četnik koji mrzi sve što je hrvatsko – provocira Ante Tomić za Jutarnji.

15.10. (11:30)

Gospoda Grebatori

Ante Tomić: Vlast bana Héderváryja jedva da se razlikuje od vlasti premijera Plenkovića

Nakon što je Danijel Bezuk zapucao na Banske dvore Ante Tomić se sjetio vrlo sličnog događaja, kojeg je opisao Miroslav Krleža u noveli ‘Smrt Florijana Kranjčeca’, napisanoj 1922.: “Frustrirajuće je gledati kako se prilike nisu promijenile od austrougarskog doba do danas kad ‘imamo svoju državu’. Vlast bana Khuena Héderváryja jedva da se razlikuje od vlasti premijera Andreja Plenkovića. Hrvatska država je ‘fikcija što u posljednjoj konzekvenciji i nema u sebi savršeno ničega ljudskog'”.

11.10. (14:30)

E, pa da, sad ih može sve rentati!

Ante Tomić: Devet stanova Dragan Kovačević ima, a spava u zatvoru

Jedan mučni grbavi put kojim nitko od nas ne bi ponovno krenuo, biranje pločica, kada, parketa, sagova, zavjesa, kvaka, lustera i naslonjača, višemjesečne potjere za lažljivim, lijenim i pijanima majstorima i beznadna duga popodneva u čekanju da dođe kamion s kuhinjom, sve je to Kovačević prošao nevjerojatnih devet puta. I šta je bilo, upravo kad je sve završio? Došli su da ga uhapse. Zar to nije i tragično, i besmisleno i glupo? Zar je to, molim vas, čovjek? Devet stanova on ima, a spava u zatvoru – piše Ante Tomić u Jutarnjem.

08.10. (21:30)

Predsjednički mačak

Ante Tomić: Milanović će se jednog dana pojaviti odjeven kao Indijanac

Vjerojatno nehotice, Milanoviću se otelo priznanje kako i njega frustrira formalna odjeća. Guše ga klasični krojevi, na crtu izglačane hlače. Odijelo i kravatu, kako smo shvatili, on nosi samo zbog svoga glupog posla predsjednika države. U tome ga ja mogu razumjeti jer nema zaista mnogo komada odjeće kao što je kravata. Nešto tako uzaludno i bezveze mogli su zaista samo Hrvati izmisliti – osvrće se Ante Tomić na Milanoviću kritiku modnog identiteta Tomislava Tomaševića.

04.10. (15:00)

Neke su životinje uvijek jednakije

Tomić: Sasvim suprotno od slučajeva kad je krivac liječnik, oko sestre se ne podiže zid šutnje

Medicinsku sestru, vidite, bolnica neće solidarno zaštititi. Sasvim suprotno od slučajeva kad je krivac liječnik, oko sestre se ne podiže zid šutnje. Nitko ne odugovlači, godinama i desetljećima mulja, laže, krivotvori i pravi se glup. Zbog jedne žene sa srednjom stručnom spremom nitko neće čak ni uobičajeno kenjati kako je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno. Nju se osudi po kratkom postupku, brže nego na Bleiburgu. Zaposlenica čakovečke Županijske bolnice možda se upravo zato i slomila i kroz jecaje priznala da je užasno pogriješila, jer je znala da se šefovi neće zauzeti za nju, a možda je, tko će znati, jednostavno moralnija od uglednijih i bolje plaćenih kolega s fakultetskom diplomom. Piše Ante Tomić za Jutarnji list

30.09. (01:30)

Nedovoljno blata za sve

Ante Tomić: Teško je reći tko je u aferi ‘Klub‘ ispao najveći debil

Je li to Kovačević s mobitelima koje iz Save vade policijski ronioci, ili Grgić sa svadbenim videom u kojemu mladenka u vjenčanici kuha kavu i postrance se penje na Vespu, ili onaj ministar koji je, na novinarsko pitanje je li zbilja ostavljao mobitel na ulazu u privatni klub s vrućom prasetinom, hladnim gemištima, tamburašima, igraćim kartama mađaricama i vrlo mladim seksualnim radnicama iz Srbije, uvrijeđeno podigao bradu i odbrusio: “To nije informacija koju želim podijeliti s hrvatskom javnošću”. Predsjednik Zoran Milanović branio se da je došao u privatni klub u doba korone jer su ga zvali da im je nakon fešte ostalo mnogo nepojedene hrane. Dopustite, meni je to možda debilnije od ičega – zgraža se Ante Tomić nad rubovima afere klub.

27.09. (17:00)

Četvrt milijuna kuna vječnosti

Tomić: Ni na groblju, vidite, nema pravice. Kovačević nije žalio keš da bi jednom bio celebrity leš

Samo za cijenu Kovačevićeva groba moglo bi se pokopati dvadeset pet siromašnih umjetnika, a da je zaračunati i cvijeće, i komemoraciju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, i orkestar limene glazbe, i zakusku nakon obreda i sve druge uobičajene stavke ispraćaja šefa jednog velikog državnog poduzeća, moglo bi se valjda na onaj svijet poslati sve studente zagrebačke Likovne akademije od Drugog svjetskog rata do danas. Ni na groblju, vidite, nema pravice, ali ne treba je zapravo ni biti. Kad vidite tko se u nas drži uglednim, ne žudite za mjestom u Aleji zaslužnih građana. Dobro će vam biti i među portirima i šoferima, dolje na grobljanskoj periferiji zarasloj u visoku travu i kupine. Komentira Ante Tomić za Jutarnji list