Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Hrana iz dućana
Ultra-procesuirana hrana povezana s karcinomom
Ultra-procesuirana hrana poput gaziranih pića, industrijskih kruhova i kolača, pahuljica i procesuiranog mesa mogu povećati rizik raka, pokazuje francuska studija nad 105.000 odraslih koji su bilježili unos 3.300 različitih namirnica. Riječ je generalno o hrani s puno aditiva, konzervansa, okusa i bojila kao što su gotova jela s tjesteninom, gotove juhe, gotova jela općenito, pakirane ćufte, pileći i riblji medaljoni, grickalice, a koja imaju velike razine šećera, ulja i soli. Stručnjaci su utvrdili da je 10% više konzumiranja ove ultra-procesuirane hrane povezano s 12% porasta karcinoma. Telegraph, CNBC