Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Sve postaje junk food
Veliki slom hrane
Veća količina i bolja kvaliteta hrane možda i ne ide ruku pod ruku. Zapravo, ti procesi mogu biti obrnuto povezani. Rast CO2 podiže razinu fotosinteze, procesa koji pomaže biljkama pretvoriti sunčevu svjetlost u hranu. No iako potiče rast biljaka također ih dovodi do toga da proizvode sve više ugljikohidrata poput glukoze na štetu drugih hranjivih tvari poput proteina, željeza i cinka, piše Politico u velikom članku o utjecaju klimatskih promjena na hranu koju jedemo.