Video: 3 taktike pomoću kojih ćete uvijek zvučati pametnije - Monitor.hr
30.11.2023. (19:00)

Ali ne i prepametno

Video: 3 taktike pomoću kojih ćete uvijek zvučati pametnije

U Liderovoj seriji edukativnih videa “Mikroučenje” dotaknuli su se onih momenata gdje vas, najčešće na poslu vaši kolege i šefovi, mogu zateći u situaciji gdje toliko zablokirate da posumnjate u svoj vlastiti intelekt. Nekoliko savjeta pomaže da ne dozvolite da vas preplavi anksioznost i sigurno se izvučete u škakljivim situacijama. Prigrlite prosječnost i ne stvarajte si pritisak da morate zvučati savršeno pametno, usredotočite se na sugovornika, a ne na pametan odgovor te pripaziti na strukturu razgovora. Ne smije se zaboraviti da se komunikacija, kao i svaka druga vještina – vježba.


Slične vijesti

10.03. (21:00)

Treniranje mozga

Kako zaustaviti pretjerano razmišljanje

Osim što takvo razmišljanje izaziva negativne emocije, trati naše dragocjeno vrijeme i stvara probleme tamo gdje ih nema. Liderovo mikroučenje daje iduće savjete: Primijetiti kad previše razmišljate i ne dajte da vam uđe u naviku. Problem kod overthinkinga je da se najčešće držite onih najcrnijih scenarija. Radije ih izazovite i zamislite što je najgore ili najbolje što se može dogoditi te nađite neku sredinu. Korisno je revzervirati vrijeme za takvu vrstu razmišljanja u danu – discplinirajte vlastito razmišljanje i dajte mu, primjerice, najviše 20 minuta, zatim prestanite razmišljati i radite nešto drugo.

14.02. (00:00)

Sve planirati, pogotovo ako si uglavnom spontan

Mikroučenje: Kako postaviti pametne ciljeve

SMART – Specific, measurable, achievable, relevant, time bound… Kad si zadajete ciljeve, postavite si neka pitanja, poput što točno želite postići i zašto je to važno. A da biste ga ostvarili, cilj mora biti mjerljiv – u smislu koliko novaca, kila i slično, što već želite postići. Nadalje, bitno je koliko je vaš cilj realan i ostvariv, ali i dugoročan i u skladu s vašim vrijednostima. Posljednje je vezano uz vrijeme ,a ono se odnosi na neki rok koji ste si zadali za postizanje određenog cilja. Lider

24.01. (21:00)

Može velika plaća i kad idem na godišnji?

Što ne smijete reći na razgovoru za posao

Nije dobro reći da si došao/la nervozan, da si spreman na sve (radije reći prilagodljiv i fleksibilan), da se nisi slagao/la sa šefom i kolegama na prijašnjem poslu, reći da ste perfekcionist ili da peviše radiš kao tvoje najveće slabosti… Isto tako nije dobar znak ako nemate nikakvih pitanja. Lider

06.01. (08:00)

A kad ću raditi?

Kako promijeniti život uz jednostavne jutarnje navike

Želite li kvalitetniji život, ključ je u usvajanju svjesnih jutarnjih navika. Prema stručnjacima, čak 40% našeg ponašanja čine navike. Uvesti svjesne rutine u jutro može transformirati vaš dan. Lider donosi devet savjeta: nakon buđenja, zapišite svoje snove (zna biti dobrih ideja), odmah pospremite krevet, popijte čašu vode, operite zube drugom rukom, odvojite vrijeme za kratku tjelovježbu, preporučuje se tuširanje u hladnoj vodi, popijte smoothie, čitajte i vodite dnevnik.

05.01. (00:00)

I inače, ne samo za Novu godinu

Novogodišnje odluke: Kako ih se ove godine doista i držati

Već u prvom tjednu kuju se planovi kako prestati pušiti, jesti zdravije, više vježbati, meditirati, štedjeti i čitati ili pak kako bolje postaviti granice… no to se brzo raspline. Novo Liderovo Mikroučenje donosi par savjeta, i to onih koji su znanstveno dokazani da funkcioniraju. Stvar je u usvajanju novih navika – odaberete jednu naviku, povežete je s već postojećom, te ju za početak maksimalno pojednostavite. Primjerice, umjesto “vježbat ću” počnite s izbjegavanjem dizala ili transportnih sredstava gdje to nije potrebno. Ili, ako već jutro počinjete s kavom, složite si uz kavu i smoothie. Nekoliko puta ponovite te radnje i ubrzo ćete ih usvojiti.

12.12.2023. (12:00)

Budi kritičan, ali ne i ciničan

Kako nekome dati negativan feedback, a da ga se ne ubije u pojam

Misli se na kolege zaposlenike (posebno ako ste nekome nadređeni). Ako posao nije obavljen u skladu s očekivanjima, feedback bi mogao demotivirati zaposlenike, smanjiti im samopouzdanje i/ili učiniti ih defenzivnim. No, Lider kroz svoj video serijal Mikroučenje donosi pet savjeta kako postupiti, jer negativan feedback je tu da ispravi stvari, ponovno motivira zaposlenike, otkrije probleme itd. Prvo je – paziti na tajming (ne odugovlačiti), budite jasni i precizni (ali s poštovanjem), kritizirajte rezultate, a ne osobu, izbjegavajte “ti”, radije upotrebljavajte “ja”. I za kraj, slobodno pitajte što bi sami zaposlenici promijenili jer se isto tako može ocijeniti i vas.