Viktor Ivančić: Kritika čistog zuluma - Monitor.hr
24.12.2021. (18:00)

To što hodamo na dvije noge ne čini nas automatski ljudima

Viktor Ivančić: Kritika čistog zuluma

Prošloga tjedna Visoki prekršajni sud u Zagrebu odbacio je žalbu Dragana Umičevića i potvrdio presudu, kojom se aktivist organizacije Are You Syrious proglašava krivim jer je pružio pomoć obitelji Hussiny. Optužen je zbog “pomaganja u ilegalnom prelasku granice” iako su dokazi upućivali da im je pomagao dok su bili na teritoriju Hrvatske. Nekoliko tjedana prije pravomoćne presude Umičeviću, Europski sud za ljudska prava presudio je da je hrvatska država izravno odgovorna za smrt Madine Hussiny, ali je sud tu presudu ignorirao, iako se iz tog obvezujućeg dokumenta iščitava kako je proces protiv njega u službi političkog pritiska na branitelje ljudskih prava. Očito je da svjedočimo fokusiranim naporima svih razina vlasti da se organizacija Are You Syrious zaustavi i slomi – piše Viktor Ivančić. Novosti


Slične vijesti

13.05. (18:00)

Objekti vjersko-političkog nasilništva

Ivančić: Žargon dvoličnosti

Žargon dvoličnosti postao je neizbježan otkad je načinjena projekcija hrvatskoga društva kao cinično konstituirane zajednice, te bi se gornji niz, da imamo prostora i vremena, mogao nastaviti unedogled. Recimo: naši generali su osuđeni u Haagu za najgore zločine, ali ih mi smatramo našim herojima. Ili, još bolje: naši su sudovi osudili naše ratne zločince, ali smo im u Lori podignuli mramorni spomenik. Cinično društvo ugođeno je na način da ti nesporazumi budu podnošljivi i, u zreloj fazi, samorazumljivi. Kao zahuktali socijali stroj, podmazan svim mastima, ono je u stanju apsorbirati i sretno izmiriti naizgled kontradiktorne učinke djelovanja pravne države, nacionalne ideologije i takozvane kolektivne osjećajnosti. Izjavom od prije par dana, da “nema zabrane pobačaja” (mada je isti onemogućen), kao i onom od prije par tjedana, da “‘Za dom spremni’ je već zakonom zabranjen” (mada je dopušten), Plenković najmanje ima na umu nešto poput prikaza realnoga stanja stvari, kaže Viktor Ivančić za Novosti.

10.05. (23:00)

"Duh Sveti ti je oni koji je učinija teško kriminalno djelo i posli toga isparija!"

Viktor Ivančić: Robi K.: Limunada uz zalazak sunca

Mama je rekla: „Znaš, Robi, nisu sve žene glupe ka tvoja mater!“ Ja sam pitao: „Zašto si ti glupa, mamac?“ Mama je rekla: „Zato šta san tila rodit tebe i Damjanicu! Bože mi prosti, niko nije savršen!“ Ja sam pitao: „A zašto si tila?“ Mama je dignila livu ombrvu i rekla je: „A čuj… Da bi mi život bija ispunjen! Ovako mogu po cili dan za vama čistit i rintat, prat van i peglat robu, skupljat za vama šporke bičve šta ih bacite ispod krevata, spremat van marendu, kuvat van ručak, fregavat zahod kad se popiškiš oko šolje, padat u komu kad skupiš deset asi u školi, il kad te poslovođa u Konzumu uvati u lupeštini… Bez toga bi mi život bija ukurcu! Bereš, sinak?“ Ja sam rekao: „Berem, mamac…“ Mama je rekla: „Zamisli naprimjer primjera da naveče kad zalazi sunce sidnen na balkon popit limunadu, ispružin noge na pitar sa điranima, a prije toga san isto cili dan sidila i pila limunadu! A? Pa koji bi mi to bija gušt?“ piše Viktor Ivančić. Novosti

07.05. (18:00)

"Je li kolumnist Jutarnjeg lista lišen stida ili je lišen smisla?"

Viktor Ivančić: Snaži li narcizam paranoju ili paranoja hrani narcizam?

(…) dok je JL, pak, jedno “generalističko” glasilo, u kojem korporativni ugođaj i vlasništvo privatnoga odvjetničkog ureda nad novinskom kućom jamče generalnu slobodu i neovisnost pa se on, Bešker, u toj “fiškalsko-generalističkoj” arkadiji može individualno ostvariti, dok sam ja individualno poništen pod silom srpske političke “organizacije”, makar pritom nisam ni Srbin. Tako postavljeni okvir nepogrešivo daje do znanja s kim imate posla: sudionik u raspravi, nakon što je konstruirao skupnu utvaru koja ga progoni, a sebe smjestio u cvjetnu zonu medijske slobode, ne kani se služiti argumentima i činjenicama, već diskvalifikacijama i klevetništvom. (…) Ne bih se na tu unjkavu tiradu ni osvrtao da niz podvala i falsifikata koji je u njoj izložen ne svjedoči o tako vulgarnoj inventivnosti da može poslužiti kao upečatljiv primjer jer prodire šest kopalja ispod ionako niske razine žurnalističkih standarda i medijske komunikacije u nas. Novosti

01.05. (11:00)

Ogledalce, ogledalce, reci mi...

Viktor Ivančić: Dosljednost Ognjena Krausa i licemjerje vladajućih Miki Mausa

Svake godine u travnju vladajući politički pogon mora otrpjeti iritantnu tvrdoglavost Ognjena Krausa. To postaje sve teže jer se mašina susreće s fenomenom koji je praktički ispario s hrvatske scene. Radi se o dosljednosti. Radi se o nespremnosti da se princip žrtvuje radi sitnoga političkog ili kakvog drugog utrška. (…) Krausov zakonski prijedlog neće proći, ali barem ostaje podsjećanje kroz iritaciju na planu službenoga protokola, dok god amblematski važan učesnik odbija prihvatiti status kulise. Umjesto toga, Krausa čeka uloga nepriznatog zrcala. Netko sklon samopropitivanju moći će se ogledati u Krausu i vidjeti, recimo, da su mu narasle uši, zato što se nije ugledao na njega. Jer je imao previše sluha za želje vlastodržaca i tijelo se, logično, tome prilagodilo, piše Viktor Ivančić za portal Novosti.

23.04. (11:00)

Bez brige, kuća časti!

Viktor Ivančić: Za koga radi Andrej Plenković?

Pa zar ne vidiš, čovječe, da je Plenkoviću HDZ potreban samo kao glasačka mašina? A kada ta mašina obavi svoje, kada dobije izbore, on je razvlašćuje. I tako hadezeovci, poznati kao disciplinirani birači, izglasavaju vlastitu propast. Kužite tu podmuklu taktiku? Pobjedom na izborima HDZ osigurava gubitak vlasti. Ljudi, to je zavjera širih razmjera! – piše Viktor Ivančić u Novostima

17.04. (01:00)

Aždaja svom čedu tepa - Nakazice moja lepa!

Viktor Ivančić: Dvoglava aždaja

Plenković je svjestan toga da bi potpuno i nedvosmisleno odbacivanje ustaškoga naslijeđa za HDZ bio čin samodestrukcije. Stoga je riješen voditi partiju koju će krasiti politička psihologija dvoglave aždaje. Ona podrazumijeva koegzistenciju fašista i antifašista u istome političkom biću, s tim da antifašist drži svijeću, dok nas fašist jebe u zdrav mozak. Zna biti i obratno, ali tada se obično ne oglašava sirena za uzbunu – piše Viktor Ivančić za Novosti i svašta lijepog je napisao, sve same Uvrede i podmetanja.

14.04. (09:00)

Koja čašica više i ode Jugoslavija u pm...

Robi K: Sat povijesti

Ja i moj dida smo sidili u dvoru od njegove kuće na Šolti. Dida je meni rekao: „Jednon davno, tačno tu di si ti sad, sidija je drug Tito!“ Ja sam pitao: „Ko je drug Tito?“ Dida je rekao: „Unukiću, zdimiću ti peščurinu da će ti otpast glava! Nemoj mi reć da ne znaš ko je drug Tito?!“… I kažen ja njemu: Druže Tito, ako se ovo ovako nastavi, otiće nan Jugoslavija u trokurac! A kaže on meni: Znan, jebate, al više neman pojma šta bi činija! Kardelj vuče na jednu bandu, Ranković na drugu, Savka na treću, Jovanka na četvrtu… Više ne znan di mi je glava, časna rič! Kažen ja njemu: Da se mene pita, druže Tito, ja bi to sve ukinija! I Slovence, i Srbe, i Hrvate, i Bosance… Kaže meni drug Tito: Kakoš ukinit narode, bogga jeba? Ja kažen: Neš ih skroz ukinit, čoviče, negoš ih sve proglasit Jugoslavenima! Kaže drug Tito: E znan, a šta ćemo onda sa brastvom i jedinstvom naših naroda i narodnosti? Živ san se ubija dok san smislija tu formulu! Robi K.

01.04. (19:00)

Lidl epizoda

Robi K.: Izvanredno stanje

Moji mama i tata su sa škodilakom pičili prema Lidlu. Tata je vrtijo sa glavom i ronzao je: „Da mi sa autom idemo u spizu, to mi je totalno debilno…“ Mama je rekla: „Šta bi bilo debilno, mišu? Pa moramo se opskrbit!“ Tata je rekao: „Pa vidija san ti spisak, ženska glavo! Opskrbićemo se za idući pet godina! Te deset kila riže, te petnajs litri ulja, te dvajs kila brašna… Oni su isprid sebe gurali tri kolica puna sa stvarima. Blagajnica sa frčkavom kosom je zakolutačila sa očima. Mama je nju pitala: „Jel nešto nije u redu?“ Blagajnica je rekla: „Ma sve u redu, gospođo! Nego kad van vidin ova tri kolica, uvati me teška vuna! Odma pomislin da će ipak bit sranja!“ Mama je rekla: „Biće ga trista posto! To je nom plus ultra!“ Blagajnica je rekla: „To san i ja mužu rekla! A on mi kaže da san glupača i da me pere paramoja!“ Tata je rekao: „Nije van loše ni kaza…“ Mama i blagajnica su viknile: „Koji se ti kurac mišaš?!“ Tata je u roku odma začepijo labrnju. Robi K.

26.03. (21:00)

Oportunizam i ratna propaganda

Viktor Ivančić: Jezik agresora i klimoglava mentalna gimnastika

To je taj prozirni piljarski trik: Bešker se referira na ono o čemu ja ne pišem i pravda zbog onoga što mu ja ne prigovaram. Takvim si manevrom uzima za pravo čitatelje vući za nos i servirati im nepresušan niz prijesnih obmana: da ga ja vrijeđam, iako to ne činim; da Jutarnji list samostalno mijenja redakcijsku jezičnu praksu, iako poslušno slijedi upute državne institucije; da je odluka o prilagođavanju novinskog leksika ratnome stanju znanstveno i stručno fundirana, iako je ona nedvosmisleno politička, odnosno “emotivna”, kako već proizvođači poželjnoga stanja duha predstavljaju motive skupnih političkih gesti. Neobično je za nekoga tko toliko zazire od “agresorskih” kulturnih utjecaja da u polemici do u tančine podražava metode ruske ratne propagande, piše u svojoj kolumni za Novosti Viktor Ivančić.

18.03. (15:00)

Viktor Ivančić: Je li nam korisnije imati lažne branitelje ili lažnu protuzračnu obranu?

Sjednica užeg kabineta Vlade RH u stranačkim prostorijama HDZ-a.

Plenković: Rugaju nam se! Svi nam se rugaju! Kažu, Hrvati nisu u stanju skinuti ni staru sovjetsku kantu, nego puste da ova preleti pola zemlje i sruši se usred Zagreba. Što nam je radila protuzračna obrana, Mario?

Banožić: Koja protuzračna obrana?

Plenković: Pa ona koju…

Banožić: …koju uopće nemamo.

Plenković: Možemo li to nekako namaknuti iz proračuna, za kupovinu te protuzračne obrane, Zdravko?

Marić: Možda ako bismo se riješili barem sto tisuća lažnih branitelja…

Medved (poskakujući na stolici): Je li tebe onaj četnik iz Beograda poslao ovdje?! Čiji si ti ministar?!

Plenković: Tomo! Daj se umiri, sveca mu! Ovo su sad ekonomska pitanja, moramo ih rješavati hladne glave.

Božinović: A sigurno je i strateški-razvojno pitanje: je li nam korisnije imati lažne branitelje ili lažnu protuzračnu obranu?…

Piše Viktor Ivančić. Novosti