• 25.12.2018. (18:30)

    Pamet u glavi

    Tehno-godina u Hrvatskoj: Najvažniji događaji – GDPR, Porsche ušao u Rimac automobile…

    Dan-danas klikćemo po sajtovima jer je u EU na snagu stupio GDPR,
    softversku tvrtku IN2 preuzela je grupacija Constellation Software, Porsche je kupio deset posto tvrtke Rimac Automobili, Hrvatska pošta pokrenula je postupak prodaje Evo TV-a Hrvatskom telekomu, EU ukinula geoblokiranje, uspješno okončana prva faza CARnetovog projekta e-Škole, tvrtka Gamepires rasturila je sa svojom igrom SCUM, aplikacija Photomath domaće tvrtke Microblink ostvarila je više od sto milijuna preuzimanja…

    22.10.2018. (06:15)

    Ludilo GDPR-a

    Umjesto prezimena uz zvono na ulazu – broj

    Sve je počelo žalbom jednog stanara stana u vlasništvu grada Beča koji ne želi da na zvoncu na ulazu u zgradu stoje njegovo ime i prezime. On se pri tome pozvao na EU-ovu Uredbu o zaštiti podataka (GDPR)

    05.06.2018. (06:50)

    Bauk GDPR-a, nikom ništa nije jasno

    Banke ipak smiju koristiti HROK

    Banke u strahu od tužbi zbog moguće neusklađenosti njhovog HROK registra (Hrvatski registar obaveza po kreditima) s Općom uredbom za zaštitu osobnih podataka (GDPR-om) već dva tjedna ne koriste HROK, a klijenti im kreditnu sposobnost moraju dokazivati onako kako se to radilo prije njegova uvođenja 2007., ispisima prometa po računima i dodatnom dokumentacijom, zbog čega se odobravanje kredita odvija usporeno. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) poručuje im da nema prepreka za korištenje registra na osnovi kojeg banke procjenjuju kreditnu sposobnost klijenata. Večernji

    30.05.2018. (19:00)

    Komentar: Štiti li EU naše podatke?

    “Brisel, koji inače tako dosledno insistira na principima konkurencije i slobodnog tržišta, bio je spreman da preko toga pređe kada su u pitanju kineske investicije, sve da bi se EU zaštitila od ‘bezbednosnog rizika’ koji bi nastao ako bi Kinezi kupili evropske firme ili infrastrukturu od posebnog značaja. Opet se pokazuje da princip slobodnih investicija ima ograničeno važenje. U tom smislu se i GDPR može shvatiti kao pokušaj da se spreči gomilanje podataka o fizičkim i pravnim licima u EU u cilju zaštite sopstvenog vojno-političkog i tržišnog položaja”, piše Bilten, u dobrom komentaru GDPR-a.

    26.05.2018. (17:33)

    Nije bed

    Zbog GDPR-a bez posla bi mogli ostati utjerivači dugova

    Iz Hrvatskog registra obveza po kreditima najavljeno je obustavljanje razmjene podataka i izdavanje kreditnih izvješća za građane te kreditnih izvješća za obrtnike i slobodna zanimanja zbog GDPR-a. U problemu su i agencije koje okupuju dugove od banaka, teleoperatera i drugih poduzeća jer im oni više neće smjeti davati podatke klijenata. Jutarnji

    25.05.2018. (10:30)

    Moćna gomilica

    GDPR: Hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja?

    GDPR predviđa drastične kazne za institucije koje ne poštuju odredbe. I škole su dužne štititi podatke učenika, a to nije nimalo jednostavno s obzirom na maturu i upise. Donja dobna granica kad je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima više nije 18, nego 16 godina, što znači da će djeca davati privolu za uporabu svojih podataka (primjerice ocjena u imeniku) čak i roditeljima. Također se ne smiju bez privole roditelja objavljivati slike s natjecanja i popisu rezultata. Ako škola pak nema videonazor, kazna može iznositi i do 50 tisuća kuna. HRT

    25.04.2018. (07:11)

    Sve se mijenja, ništa se ne zna

    Za mjesec dana na snagu stupa GDPR – zaštita osobnih podataka i milijunske kazne

    Od 25. svibnja u EU na snagu stupa Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) koja bi trebala osigurati daleko pažljivije i odgovornije rukovanje s podacima korisnika, odnosno osobi od koje se uzimaju podaci morat će se objasniti zašto joj se uzimaju podaci, u koju svrhu ih se kani koristiti, hoće li i netko treći imati uvid u njih i tko. Kazne za kršenje pravilnika su do 20 milijuna eura, a pravila se moraju držati i velike tvrtke, ali i posve male, s jednim zaposlenikom, od kojeg je tvrtka uzela podatke kad ga je zapošljavala. “GDPR je multidisciplinaran, za usklađivanje s njim trebate cijeli niz različitih stručnjaka i sa zaštitom osobnih podataka se morate baviti na dnevnoj bazi ako vam tako pristižu. Ne znam nikog tko zna sve segmente rada oko GDPR-a”, kaže konzultantica Ana Keglović Horvat i dodaje ni da se država nije potrudila objasniti o čemu je ovdje riječ. Monitorov kolumnist Radoslav Dejanović je nedavno pokušao slikovito dočarati što će značiti uvođenje GDPR-a. U Otvorenom sinoć se raspravljalo o GDPR-u – svi ponavljali da se neće ništa promijeniti.

    18.04.2018. (13:18)

    Tanka plava linija

    Za mjesec dana GDPR – novi pravilnik kojim EU štiti osobne podatke

    Ime i prezime, fizička i adresa e-pošte, IP i MAC adresa, GPS lokacija, RFID tagovi i internetski kolačići, telefonski broj, fotografije, videosnimke pojedinaca, OIB, otisak prsta, snimka šarenice oka, genetski podaci, podaci o obrazovanju i stručnoj spremi, plaći, kreditnom zaduženju, računima u banci, zdravlju, seksualnoj orijentaciji te glas – sve su ovo podaci koje štiti General Data Protection Regulation (GDPR), novi EU pravilnik koji stupa na snagu 25. svibnja. GDPR bi pojedincima trebao donijeti potpunu kontrolu nad osobnim podacima, pravo na pristup i prenosivost podataka, pravo na zaborav i transparentnu komunikaciju s tvrtkama, dok će tvrtke i organizacije morati osigurati pristanak potrošača na korištenje podataka, držati zapise o svim obrađenim podacima, nuditi detaljne opise svrhe prikupljanja podataka… T-Portal

  • 25.12.2018. (18:30)

    Pamet u glavi

    Tehno-godina u Hrvatskoj: Najvažniji događaji – GDPR, Porsche ušao u Rimac automobile…

    Dan-danas klikćemo po sajtovima jer je u EU na snagu stupio GDPR,
    softversku tvrtku IN2 preuzela je grupacija Constellation Software, Porsche je kupio deset posto tvrtke Rimac Automobili, Hrvatska pošta pokrenula je postupak prodaje Evo TV-a Hrvatskom telekomu, EU ukinula geoblokiranje, uspješno okončana prva faza CARnetovog projekta e-Škole, tvrtka Gamepires rasturila je sa svojom igrom SCUM, aplikacija Photomath domaće tvrtke Microblink ostvarila je više od sto milijuna preuzimanja…

    29.10.2018. (11:00)

    Svi apsurdi nove uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) ako se dosljedno primjenjuju

    Iscrpnije...
    22.10.2018. (06:15)

    Ludilo GDPR-a

    Umjesto prezimena uz zvono na ulazu – broj

    Sve je počelo žalbom jednog stanara stana u vlasništvu grada Beča koji ne želi da na zvoncu na ulazu u zgradu stoje njegovo ime i prezime. On se pri tome pozvao na EU-ovu Uredbu o zaštiti podataka (GDPR)

    05.06.2018. (06:50)

    Bauk GDPR-a, nikom ništa nije jasno

    Banke ipak smiju koristiti HROK

    Banke u strahu od tužbi zbog moguće neusklađenosti njhovog HROK registra (Hrvatski registar obaveza po kreditima) s Općom uredbom za zaštitu osobnih podataka (GDPR-om) već dva tjedna ne koriste HROK, a klijenti im kreditnu sposobnost moraju dokazivati onako kako se to radilo prije njegova uvođenja 2007., ispisima prometa po računima i dodatnom dokumentacijom, zbog čega se odobravanje kredita odvija usporeno. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) poručuje im da nema prepreka za korištenje registra na osnovi kojeg banke procjenjuju kreditnu sposobnost klijenata. Večernji

    30.05.2018. (19:00)

    Komentar: Štiti li EU naše podatke?

    “Brisel, koji inače tako dosledno insistira na principima konkurencije i slobodnog tržišta, bio je spreman da preko toga pređe kada su u pitanju kineske investicije, sve da bi se EU zaštitila od ‘bezbednosnog rizika’ koji bi nastao ako bi Kinezi kupili evropske firme ili infrastrukturu od posebnog značaja. Opet se pokazuje da princip slobodnih investicija ima ograničeno važenje. U tom smislu se i GDPR može shvatiti kao pokušaj da se spreči gomilanje podataka o fizičkim i pravnim licima u EU u cilju zaštite sopstvenog vojno-političkog i tržišnog položaja”, piše Bilten, u dobrom komentaru GDPR-a.

    26.05.2018. (17:33)

    Nije bed

    Zbog GDPR-a bez posla bi mogli ostati utjerivači dugova

    Iz Hrvatskog registra obveza po kreditima najavljeno je obustavljanje razmjene podataka i izdavanje kreditnih izvješća za građane te kreditnih izvješća za obrtnike i slobodna zanimanja zbog GDPR-a. U problemu su i agencije koje okupuju dugove od banaka, teleoperatera i drugih poduzeća jer im oni više neće smjeti davati podatke klijenata. Jutarnji

    25.05.2018. (10:30)

    Moćna gomilica

    GDPR: Hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja?

    GDPR predviđa drastične kazne za institucije koje ne poštuju odredbe. I škole su dužne štititi podatke učenika, a to nije nimalo jednostavno s obzirom na maturu i upise. Donja dobna granica kad je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima više nije 18, nego 16 godina, što znači da će djeca davati privolu za uporabu svojih podataka (primjerice ocjena u imeniku) čak i roditeljima. Također se ne smiju bez privole roditelja objavljivati slike s natjecanja i popisu rezultata. Ako škola pak nema videonazor, kazna može iznositi i do 50 tisuća kuna. HRT

    25.04.2018. (07:11)

    Sve se mijenja, ništa se ne zna

    Za mjesec dana na snagu stupa GDPR – zaštita osobnih podataka i milijunske kazne

    Od 25. svibnja u EU na snagu stupa Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) koja bi trebala osigurati daleko pažljivije i odgovornije rukovanje s podacima korisnika, odnosno osobi od koje se uzimaju podaci morat će se objasniti zašto joj se uzimaju podaci, u koju svrhu ih se kani koristiti, hoće li i netko treći imati uvid u njih i tko. Kazne za kršenje pravilnika su do 20 milijuna eura, a pravila se moraju držati i velike tvrtke, ali i posve male, s jednim zaposlenikom, od kojeg je tvrtka uzela podatke kad ga je zapošljavala. “GDPR je multidisciplinaran, za usklađivanje s njim trebate cijeli niz različitih stručnjaka i sa zaštitom osobnih podataka se morate baviti na dnevnoj bazi ako vam tako pristižu. Ne znam nikog tko zna sve segmente rada oko GDPR-a”, kaže konzultantica Ana Keglović Horvat i dodaje ni da se država nije potrudila objasniti o čemu je ovdje riječ. Monitorov kolumnist Radoslav Dejanović je nedavno pokušao slikovito dočarati što će značiti uvođenje GDPR-a. U Otvorenom sinoć se raspravljalo o GDPR-u – svi ponavljali da se neće ništa promijeniti.

    18.04.2018. (13:18)

    Tanka plava linija

    Za mjesec dana GDPR – novi pravilnik kojim EU štiti osobne podatke

    Ime i prezime, fizička i adresa e-pošte, IP i MAC adresa, GPS lokacija, RFID tagovi i internetski kolačići, telefonski broj, fotografije, videosnimke pojedinaca, OIB, otisak prsta, snimka šarenice oka, genetski podaci, podaci o obrazovanju i stručnoj spremi, plaći, kreditnom zaduženju, računima u banci, zdravlju, seksualnoj orijentaciji te glas – sve su ovo podaci koje štiti General Data Protection Regulation (GDPR), novi EU pravilnik koji stupa na snagu 25. svibnja. GDPR bi pojedincima trebao donijeti potpunu kontrolu nad osobnim podacima, pravo na pristup i prenosivost podataka, pravo na zaborav i transparentnu komunikaciju s tvrtkama, dok će tvrtke i organizacije morati osigurati pristanak potrošača na korištenje podataka, držati zapise o svim obrađenim podacima, nuditi detaljne opise svrhe prikupljanja podataka… T-Portal