Turistkinju 'zbog skromne narudžbe' istjerali iz pizzerije - Monitor.hr
29.07.2015. (07:04)

Gostoljubivi

Turistkinju ‘zbog skromne narudžbe’ istjerali iz pizzerije

Jedna turistkinja porijekom iz BiH žali se zbog ponašanja ugostitelja u Drveniku koji su ih izbacili iz jedne lokalne pizzerije jer je njihova narudžba bila skromna. Konobar ih je navodno počeo vrijeđati jer su u vrijeme ručka naručili samo sok i sladoled. Turistkinja smatra da je konobar bio neljubazan prema njima jer su iz BiH, budući su u restoranu bili i stranci koji su naručili samo piće i nisu imali problema. Jutarnji


Slične vijesti

19.03.2017. (08:18)

Pristojnost prije svega

Bonton vrijedi i za goste

Zanimanje konobara spada pod uslužne djelatnosti, što znači da je njihov posao da uvaže želje gosta, no ne znači i da se gosti ne trebaju držati nekog bontona. Supercall piše koja su ponošanja prihvatljiva, a koje ne prihvatljiva, poput mahanja novcem, vikanja ili dugog odlučivanja. Postoji i web stranica The Bitchy Waiter u kojem jedan konobar prepričava svoja ugodna i neugodna iskustva.

06.12.2016. (20:52)

U potrazi za boljim sutra

Hotelijeri u problemima: Sezonski radnici otišli u Austriju

“Već sada idemo u slavonske gradove i manja mjesta tražiti radnike za ugostiteljstvo i hotelijerstvo jer smo ih tamo tradicionalno godinama nalazili. Ali, ove godine je gadno, puno ljudi je otišlo u inozemstvo, a iseljavanje ne prestaje. Dajemo dobre uvjete, do devet mjeseci rada, solidna primanja, smještaj i dva obroka dnevno i godinama smo imali iste sezonce. No, ove godine je problem veći, puno njih nismo ni zatekli u Slavoniji” priča Slobodnoj operativac hotelske kuće koji se upravo bavi ekipiranjem radne snage za sezonu. Istovremeno dok hrvatski hotelijeri traže radnike, Austrijanci im nude 1300 eura mjesečno za posao konobara, stan i hranu, 13. plaću i dobre napojnice.

13.06.2016. (16:01)

Robovanje i ropsko prigovaranje

Nedostaje sezonaca? Naravno kad s diplomom rade 16 sati za 3500 kuna

Čelnici HUP-a žale se ministrima rada i turizma da nema dovoljno sezonaca, da ih potencijalni radnici ucjenjuju (??) i traže od njih isplatu dnevnica (kako li se samo usuđuju), plaću u neto iznosu, osiguran smještaj, plaćene režije i slične naprosto nemoguće prohtjeve, a najviše ih je pogodilo to što ne mogu zapošljavati uvoznu radnu snagu iz BiH i srednjoškolce u neograničenim količinama. Predsjednica Udruge nezaposlenih Jasminka Lemo objašnjava u čemu je stvar: visokoobrazovani ne žele pristati izrabljivanje za malu plaću: 10-16-satni radni dan, bez slobodnih dana i ostalih normalnih uvjeta. Slobodna

19.01.2016. (22:38)

Video: Kafić u kojem piće poslužuju golišave djevojke i mladići

16.10.2015. (08:25)

Tipping point

Njujorški lanac restorana ukida napojnice

Sustav napojnica u SAD-u drukčiji je od našeg: napojnica se ostavlja obavezno, i to 20-30% iznosa računa, a glavnina plaće konobara sastoji se upravo od “bakšiša”. No to u neravnopravan položaj stavlja kuhare i drugo osoblje restorana, koji zbog toga zarađuju manje od konobara, a jednako ili više pridonose kvaliteti restorana. Zato je Danny Meyer, vlasnik 13 elitnih restorana, odlučio promijeniti sustav i ukinuo napojnice te se nada da će ostali slijediti njegov primjer. BBC

14.07.2015. (13:02)

Stalni posao u turizmu dobilo 830 ljudi, najtraženiji konobari, kuhari i sobarice

10.07.2015. (10:32)

Kakva usluga, takva napojnica

Stranac u Splitu kavu platio 800 kuna, jer nije vidio zarez

Poslovično škrti Škoti navodno ostavljaju najbolje napojnice, kao i Amerikanci, dok su Francuzi i Talijani najškrtiji i nikada ne ostavljaju novac, kažu naši konobari. Jedan je konobar pak omastio brk jer je na račun od 1000 kuna za večeru od gosta dobio još 1200 kuna. U Splitu je pak lani zabilježen slučaj da je gost platio kavu 800 kuna, jer je na računu pisalo 8,00, a on valjda nije vidio zarez. Jutarnji