Monitor home  |  O autoru  |  Prolog  |  Početak

365 dana
indeks31.12 - Novogodišnje odluke
Mislim da će biti najbolje ako ih samo napišem. Nismo se puno upoznavali, nećemo se ni opraštati dugo.

30.12 - Oproštajka
Gotovi smo. Cilj je tu, pred nosom. Maraton je završen, nema počasnog kruga - kao da ga je knjiga istrčala unaprijed.

29.12 - Konkretna korektnost
Miro me jučer upozorio na jedan propust u političkoj korektnosti - pišući o Afričkim-Anerikancima omakla mi se riječ "crnjo". To bi me fino koštalo u Kanadi, podsjeća Miro.

28.12 - Kritičar kod zubara
Kad moram pisati o hip hopu to mi dođe kao odlazak kod zubara. Skoro. Pojedinačne albume još i mogu izdržati, domaći su mi OK jer se ne moram napretati da skužim tekst pa nije problem preslušati, ali danas me čeka jedno sedam izdanja tekuće američke produkcije.

27.12 - Dani nikakve koristi
Razdoblje između Božića i Nove godine ne služi ničemu.Tih bi nekoliko dana trebalo izbrisati iz kalendara. Barem što se rada tiče.

26.12 - Petarde
Zamišljam grupu navijača, Torcida ili BBB – svejedno, u punoj borbenoj opremi, s bakljama, šalovima i flašama jeftinog vina u džepovima spitki, kako pjevaju "Tihu noć" sveudilj ispaljujući brojni arsenal.

25.12 - Božić je radost
Kad bih morao birati samo jedan blagdan u cijeloj godini, izabrao bih Božić, bez razmišljanja.

24.12 - Božična priča: Mjesec pijanih sobova
Bio je prosinac, baš poput ovoga - borovi su rasli po trgovima, visoko; nad ulicama su lebdjela blagdanska svjetla.

23.12 - Kvantna mehanika i još malo pa slava
S obzirom da on ovih dana ima najviše posla, prvo ćemo o Djedu Mrazu. Evo kako ga iz gužve može izvući kvantna mehanika (piše Damir).

22.12 - Božićni shopping
Prva stanica – Božićni sajam. Prva greška; lokacija. Zagrebački velesajam nije pogodno mjesto za kreaciju blagdanskog ugođaja.

21.12 - Arrivederci Roma
Izašla je knjiga, malo je promoviramo po Zagrebu, a doći ćemo i u ostale gradove. Sljedeće godine, kad vas ne budem morao svaki dan izvještavati o sličnim akcijama.

20.12 - Zašto je pile prešlo cestu?
Više ni ne znam tko mi je poslao ovaj mail. Ima dosta od toga. A meni je danas jedan od onih dana. Pročitajte, zabavno je.

19.12 - Mamurluk
Krene to spontano, uopće ne planiraš. Odeš na koncert koji te i ne zanima toliko i pive krenu stizati. Okreneš koju rundu. Pa se stvori još jedna. Pa se popije jedna putna. Pa se krene dalje, do Brazila.

18.12 - Muški manifest 2
Svi muškarci vide otprilike 16 boja. Breskva je voće, a ne boja. Život je lakši ako sve te "ljuske jajeta" i "bijele kave" pretvorimo u "otprilike bijelu".

17.12 - Ženama svijeta, od muškaraca kojima je dosta svega (poslao Klemen, preveo ja)
Naučite se služiti daskom od zahodske školjke. Ako je podignuta, spustite je. Nama radi podignuta, vama spuštena. Mi se ne tužimo kad je vi ostavite dolje...

16.12 - Post-promotivni ciklus
Previše stvari u premalo vremena. Zato mi je valjda želudac zavezan u čvor. Promocije su težak posao.

15.12 - Koliko dana stane u jedan dan?
Čitao sam "Antologiju" Beatlesa. Nevjerojatno poučna knjiga, uvjerila me je da se sve vezano uz glazbu i medije može naučiti baš iz njihove karijere. Bili su prvi, na njima se puno toga lomilo.

14.12 - Najhladniji dan u povijesti vremena
Nemojte slušati meteorologe, gledati termometre, vjerovati u stoljetne statistike. Jučer je bio najhladniji dan ikada. Ja to znam jer sam bio vani. Ujutro na potezu između Vjesnikovog nebodera i Glavnog kolodvora.

13.12 - Podsjetnik
Još malo mudrosti s weba (ljubaznošću Borne)...

12.12 - Snijeg na kolniku
Postoje te popularne predrasude o snijegu. Kako je bijel i čist i kako je puno toplije kad pada. Lijepo ga je gledati, onako iznutra, okružen toplinom.

11.12 - The End Of The Year As We Know It
Prosinče, drugo ime ti je gužva. Zbilja je strašno kako se ritam događanja u njemu ubrza. Kao da je kraj godine ciljna crta kroz koju svi moraju prijeći, pa se i oni lijeni zalete da stignu na vrijeme. Totalni košmar.

10.12 - 10. prosinac 1999.
Dan je počeo fenomenalno; imao sam tridesetak kuna u novčaniku i na putu do posla svratio do banke.

9.12 - Ljubav i knjiga
Evo nam i stručnog objašnjenja platonske veze. Hvala Lorena.

8.12 - Platon
Neka mi netko napokon objasni: otkud zapravo stiže termin platonska veza? Sigurno sam čuo priču već nekoliko puta, možda mi je govorila neka od cura koje sam želio povaliti, pa nisam baš pazio.

7.12 - Kumulativna svojstva
Lijepo ja govorim; toga nema ni u Hollywoodu. Je li se ikada dogodilo da neka zvijezda ima premijeru dva filma u isti dan?

6.12 - Djed Mraz Božićnjak u brojkama
"Na svijetu postoji otprilike 2 milijarde djece (osoba ispod 18 godina). Ipak, kako Djed Bozicnjak ne posjećuje muslimane, hinduse, židove i budiste, količina posla na Bozić se smanjuje na 15%, odnosno sveukupnih 378 milijuna djece (prema Uredu za populacijske statistike).

5.12 - Tko je smjestio Djeda Mrazu
"I već se bliži onaj čas/ kad nama stiže..." Tko? Mister Božićnjak? Zamislite starog Laponca kako dolazi do Hrvatske za Božić 1990., na granici mu pregledavaju putovnicu i darove i...

4.12 - Iz solidarnosti
Ja sam vam nekad davno u životu bio novinski urednik. Bila je to studentska novina, ali posao je isti: stresan, zajeban, potcjenjen, pomalo nalik onome nogometnog trenera.

3.12 - (Ne)željena trudnoća
Imam nekoliko oženjenih prijatelja. To je u mojim godinama normalno. I odmah se mijenja perspektiva muških razgovora.

2.12 - O ljubavnicima
Prvo mala isprika. Katkad se volim poigravati s nekim ustaljenim izrekama, kao onomad s latinskom "Što priliči Jupiteru, ne priliči volu".

1.12 - Dvije na jednoga
Znate što bi trebalo uvesti? Kad umru muzičari, hoću da mi Saša Kopljar ili Danko Družijanić ili tko već bude dežuran prekine emisiju na televiziji i ozbiljnim glasom kaže: "Otišao je šutljivi Beatles."

30.11 - Dvije na jednoga
Neki dan mi draga Greedy piše o svom čuđenju. Kaže, nije mogla vjerovati kad joj je frend rekao da ga uopće ne pali fantazija o dvije žene istovremeno (ili međusobno).

29.11 - Croatian Lovers International Team (C.L.I.T.)
Hvala, dobri ljudi iz Durexa. Niste potpuno realni, smješno je da su ispred nas Amerikanci, a za Grke se zna da više vole dječake (duga tradicija).

28.11 - Zaraza i liječenje
Ovo je bio težak dan. Možda mi je sada malo bliži osjećaj moje stare kada sam kao klinac lovio zrak u bronhitičnim napadima.

27.11 - Zaraza
Znam, nisam bio oprezan. Nisam poštivao osnovno pravilo web higijene: nikad ne otvaraj attachmente na mailu nepoznatog pošiljatelja.

26.11 - Zrnca za razgovor uz kavu
Čudno je to; kao klinci smo sigurni da nećemo imati apsolutno ništa s nekim stvarima koje odrasli vole trošiti.

25.11 - Knjiga za NE čitanje
U osvit izlaska 365 knjige i samog finala naše putešestvije korisno je djelovati propagandno na ciljanu grupaciju potencijalnih kupaca.

24.11 - Stomaraka - in memoriam
Ostajemo bez ogromnog oslonca u životu, a nitko se ne obazire. Prvog siječnja nestat će mjera po kojoj smo određivali vrijednosti. Ne baš sve, ali one materijalne svakako.

23.11 - Ivanova ideja za doktorat
Naš “Grazer” Ivan, autor briljantnih analiza ženskog uma i inih umotvorija koje su mi puno puta spasile dan, jako je bistra i zanimljiva osoba.

22.11 - Pohani sladoled
U danu kad vam ništa ne ide od ruke i planovi se izvrću kao da nisu ni planirani, najbolje je prekinuti spiralu odlaskom na neko mjesto gdje ti se ništa neugodno ne može dogoditi. Recimo u restoran.

21.11 - Password
Stvari postaju sve kompliciranije. Elektronska zaštita na autima, kućnim bravama, alarmima, mobitelima, kompjuterima, mikrovalnim pećnicama, bojlerima...

20.11 - Lanjski snijeg
Postao je tako rijedak da mu se sve više čudimo. Možemo to shvatiti kao približavanje kontinenta mediteranskom mentalitetu, tamo gdje je snijeg meteorološki eksces i dobar izgovor za opću paralizu života.

19.11 - Gospodin E i vokalno instrumentalni sastav Eels
Trebalo je ponavljati nekoliko puta. “Na koji koncert ideš?” “Na Eelse.” “Na koga?!” I tako sa svima. A bend uopće nije opskuran.

18.11 - Iz poštanskog sandučića drage Eudore
“Jutros uz krafnu i voćni jogurt, konačno se i meni učini da ti je zbilja prokleto teško s ovom kolumnom. Čuj Perkoviću, nakon toliko dana možes si slobodno dopustiti potisnutu savjest."

17.11 - Noćna smjena
Noć je već vrlo zrela, svjetla susjednog nebodera su se prorijedila, radijatori više ne griju. Na hrvatskim TV programima sport i nezanimljivi filmovi, na njemačkim satelitima blokovi onih nevjerojatnih reklama za telefonski seks sa senzualno oblikovanim izgovorom brojki.

16.11 - Bolje je kad se opustiš
Bit će u našoj 365 knjigi jedno vaše poglavlje. Citati iz mailova koje ste slali cijele godine. Bez brige, anonimnost je zajamčena. Što je možda i šteta jer je riječ o odličnom štivu.

15.11 - Pucanje
Opće prihvaćena činjenica jest da sam puk’o. Neki dan dvoje prijatelja, jedan stari i jedan novi, pričaju o meni kao da nisam tu.

14.11 - Štrajk žderanjem
Poštovani gledatelji, javljamo vam se iz saborskog restorana gdje štrajkačka drama i dalje traje. Već treći dan za redom grupa nezadovoljnih građana protestira protiv vladine politike socijalnih restrikcija na izrazito nesvakidašnji način.

13.11 - Mješalica
Mješanje pića znak je krajnjeg amaterizma u lokanju. Iskusni alkosi vjerni su jednom izboru, imaju drug of choice i ne šaraju previše.

12.11 - Vrhovi svjetske književnosti
"Ona je nosila u rukama odvratno, uznemiravajuće žuto cvijeće. Vrag zna kako se zove, ali se ono prvo pojavljuje u Moskvi. To se cvijeće vrlo jasno isticalo na njezinu crnom proljetnom kaputu. "

11.11 - Još jedna o ženama
Upravo gledam oproštajnu tekmu Diega Maradone i sve mi se čini da odustajem od planirane teme. Gušt mi je pratit zadnjih 90 minuta velikog debeljka, pa koristim svoje ustavno pravo i prenosim nekoliko vaših mailova na omiljenu temu muško-ženskih odnosa.

10.11 - Zimska oprema
Jeste i vi skužili kako se sve u gradu raspadne s prvim pravim danom zime? Pad žive u termometru, iz nekog neuhvatljivog razloga, djeluje kao prvi časnik kaosa - svi su mrzovoljni od trenutka kad napuste krevet, pa posljedično proizvode zastoje, nervozu, gužve, male gradske katastrofe.

9.11 - Mali Ivica o prvom snijegu
Pada prvi snijeg. Tata kaže da je snijeg dobar samo dok pada jer čim padne na zemlju odmah je nevolja.

8.11 - Igre na nesreću
Molim da mi se u najkraćem roku jave: Svi rođaci koje inače nikad ne viđam i zapravo nisam ni siguran u krvnu i genetsku povezanost s njima. Pravi je trenutak da se ponovno zbližimo...

7.11 - Supermodel
Fotkali smo se za naslovnicu 365 knjige. Jučer. To je zgodno jer ti u krevet smjeste atraktivnu, ukusno obnaženu ženu. Ona kao spava, a ti kao pišeš.

6.11 - Women make the world go around
Eh, znao sam da će zadnji muškarac na svijetu izazvati reakcije. Ali dobili smo i više od toga - ingenioznu, dubinsku analizu problema iz pera našeg Ivana, trenutno na kruhu američkih stipendija.

5.11 - Posljednji muškarac na Zemlji
A meni nitko nije vjerovao kad sam govorio da dolazi novi matrijarhat, mislili su da sam pičkica. Evo vam sad, ozbiljni znanstvenici u ne tako ozbiljnim novinama govore o izumiranju našeg dičnog spola.

4.11 - Koncert za pamćenje
Ovako vam to izgleda: dođeš na koncert velike svjetske atrakcije s dvije ulaznice u novčaniku. Platio si ih svojim novcima, a ni jedan nije tvoja i one ti, posljedično, uopće ne osiguravaju ulazak u dvoranu.

3.11 - Turbo-folk
Danas nešto nisam od volje (ok, a sad nam reci nešto što ne znamo). Sutra, obećajem, dobijate veliki izvještaj s koncerta Depeche Mode.

2.11 - Izvješće liječničkog konzilija
Kako vidim da se izvješća o mojoj bolesti plasiraju kao vijesti o stanju oboljelih državnika na intenzivnoj njezi, s radošću i nadom vam priopćavam da se stanje oboljelog popravilo u posljednja 24 sata.

1.11 - Bolest i stručnjaci
Danas pišem u krevetu. Sve mi je u krevetu; telefon, mobitel, kompjuter, novine, discman, tablete za grlo. I ja, načet teškom bitkom s prehladom.

31.10 - Nekoliko polu-haiku konstatacija
Došla je zima. Prehlađen sam. Snimamo vokale u hladnoj prostoriji. Smrzavamo se. Došla je zima.

30.10 - Diskriminacija na odjelu za cipele
Shopping nije izmišljen za muškarce. Barem kad je riječ o odjeći i obući. Jeste primjetili kako je za nas sve pojednostavljeno: uvijek postoji jedan vodeći trend i njim se pokrije oko 60 posto zainteresirane populacije.

29.10 - Pljuni! Brzo, snimaju te!
Dvije su mogućnosti: ili ja u svojoj opčinjenosti nogometom počinjem vidjeti stvari koje ne postoje (tako je to kod svih oblika fanatizma) ili sam proniknuo u dublje slojeve funkcioniranja omiljene igre.

28.10 - Netko unutra udara ritam
Opet ste počeli slati pravi fan mail. Možda me želite natjerati da promislim o još kojoj godinici svakodnevnog pisanja. Dajte, to bi se pretvorilo u stvarno lošu sapunicu. Hraniteljima ega svaka čast i slava, ali nekako mi je neugodno objavljivati takve doprinose.

27.10 - SITNO!
Gledam ovu brojku gore i teško mi je vjerovati. Tristo. Tri stotine. Jedan, dva, tri, četiri... dvjesto devedeset devet, tristo. Imam samo jednu riječ – JEBOTE!

26.10 - Bilježnica
Kad prođeš s nečim dobar komad puta zaslužuje da ga barem spomeneš, ili, ako postoji sklonost stvaranju malih mitologija, pretvoriš u svjetlo oružje pred kojim dušmani padaju ničice.

25.10 - S kim to pričaš?
Imam nekoliko pitanja na istu temu: pričate li vi sa samim sobom? Radite li to glasno ili više cijenite dobre unutarnje dijaloge? Konačno, je li vas netko već proglasio ludim zbog toga?

24.10 - Nightlife skica
Sinoć u Aquariusu Zele i ja na prvorazrednom hip-hop događaju. Masta Ace, Brooklyn. Kažu mi neki ljudi da obučem nešto široko, a mogu si staviti i crnu žensku čarapu na glavu. Kao da idem pljačkati banku.

23.10 - Dani pjesama i(z) glave
Petar Grašo je imao pjesmu, a bogami i album, koji se zvao "Utorak". I pjevao je, tugaljivo i potresno kako samo on zna, "da mi prođe utorak". Dobro je to rekao, jer još stari blues kaže "They call it stormy Monday, but Tuesday’s just as bad"...

22.10 - Što sve može Copperfield?
Dobro je, kod nas nema bedrenice. Zamislite da nas je još i to snašlo. Čini se da ipak postoji neki sustav u globalnoj raspodjeli nesreće

21.10 - Metode građanskog neposluha
Nedjelja je i kasnim. Može si valjda čovjek uzeti koji sat više sna. Uz sve što se događa, treba koristiti sitne radosti. Male usluge okolnosti.

20.10 - Što to čeka u sandučiću?
Vrijednost klasične pošte strašno je devalvirala. Kad ste zadnji put sjeli, napisali i poslali pravo pismo? Reći ću vam svoju priču; učinio sam to prije više od godinu dana, s velikom mukom i gunđanjem, samo zato što cura koju sam ljeto prije upoznao u Zadru nije imala ili - vjerojatnije - nije htjela dati svoj mail...

19.10 - Puška glavu čuva
Dugo ih nije bilo u gradu. Ne može se reći da su potpuno nestali, nismo mi Švicarska ili već neka zemlja gdje je sve toliko mirno da nitko ni ne čuva državne institucije, pa jednom u stotinu godina neki psihopat na mah pobije desetak političara.

18.10 - Plakatiranje
Znate one uspjeh-priče o usponu na hijerarhijskim ljestvicama stepenicu po stepenicu, od portira do generalnog direktora. Ne znam baš nikoga kome se dogodilo, ali je korisno susresti što više varijacija svog posla...

17.10 - Odzvonilo je
Gdje ćete biti ove subote? Na špici, u laganoj šetnji, glavom prema suncu. U dubokoj slamnatoj stolici s kavicom i mineralnom na stolu ispred sebe, zagledani u fine prolaznice.

16.10 - Sreća i zdravlje
Svašta se događa, ne stigne čovjek sve ni komentirati. Lijepo vam kažem da se mehanizam ubrzava.

15.10 - Niski start
Vratili se moj kompjuter i ja s Hvara, uskočili u duge rukave nakon posljednjeg sezonskog kupanja (dobro, Mate to doživljava više posredno, njemu sol i vlaga baš i ne odgovaraju)...

14.10 - Jedna o vjenčanju
Čudno kako jedan mali pomak učini stvari drugačijima - dovoljno je izmjestiti vjenčanje s uobičajenog termina na podne i pustiti danu da odradi ono što inače ide noći.

13.10 - To mi je cura, ovaj, žena...
Imaš priliku iz prve ruke vidjeti koliko gnjavaže je potrebno za jednu takvu masovku i zapitaš se je li ona hipi ideja iz četvrtog srednje o tebi, ženi i dva kuma u matičnom uredu ipak bolja opcija.

12.10 - Direktan prijenos
Gurao bih loptu po prašnjavom putu i izmišljao bajke o nezadrživom prodoru nekog od aktualnih nogometnih heroja, verbalno kompenzirajući očite fizičke i motoričke nedostatke.

11.10 - Indijansko ljeto na Hvaru
Prijatelj Domagoj i njegova Perina su se, kako kaže na pozivnici, napokon odlučili. Momačka je večeras, a pir, kako i priliči, u subotu.

10.10 - Popis bolova
Kad dođeš kući slomljen nakon napornog dana, često se pitaš što te sve boli.

9.10 - Rat, ljeto i nogomet
Počeo je rat. Počelo je ljeto. Počele su pripreme za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Rat bi mogao i završiti do Svjetskog prvenstva.

8.10 - 365 knjiga
Treba mi vaša pomoć. 365 je u finišu i razmišljamo o knjizi. Pa je prvo pitanje tko bi uopće htio imati (i ne manje važno, za imanje platiti nešto sitno kuna), sadržaj većinom prethodno objavljen i besplatno dostupan na Internetu?

7.10 - Hate mail
Trebalo je čekati više od 250 dana, ali se konačno dogodilo. Bilo je mrzitelja i ranije, samo su se nekako gubili u mnoštvu.

6.10 - Kaj, zar mladi nisu Hrvati?
Uspio sam! Otkrio sam način verbalnog odbijanja druželjubivih pijanaca, vrste koja napada u tramvajima, na stanicama, u nezgodno vrijeme s dosadnim pričama...

5.10 - Humano preseljenje
Pita me neki dan mladi imenjak iz Splita kako preživjeti odlazak na studij, taj nagli prelazak u Zagreb.

4.10 - Tko je babi oteo autobus? Nisam!
Moram odmah na početku istaknuti kako je to izdvojen slučaj na osnovu kojega ne smijete donositi sudove o hrvatskom narodu.

3.10 - Šalabahter
Najvažnije priručno sredstvo u svih 16 godina školovanja je šalabahter, a po njega čak ni ne morate u onaj vijugavi red što se stvori ispred knjižara svakog rujna.

2.10 - Izdale mi knjigu izdajice
Moram priznati da sam se sinoć svojski naspavao. Znate osjećaj kad iz kreveta izlazite kao iz ringa, lagano uzdrman, s jednim zatvorenim okom? To me snašlo ovog sunčanog jutra.

1.10 - Naglo suočavanje s vremenom i njegovim posljedicama
Imam 28 godina. Pravi trenutak za suočavanje sa stvarima koje, kako sada stvari stoje, neću stići napraviti u ovoj inkarnaciji.

30.09 - Što kažu žene?
Seksualni tjedan zaključujemo izborom nekoliko zanimljivih ženskih opservacija na temu. Diskrecija zajamčena, nećemo spominjati imena, ali ovo je reprezentativni uzorak.

29.09 - Zen windows
Protekli tjedan sam zaista pisao, nema mi se što prigovoriti. Nisam citirao, preuzimao i prevodio. Tako da bih se mogao malo odmoriti večeras. Je’l da? Baš bi mi dobro došlo...

28.09 - Nogomet
Imao sam noćnu seansu probiranja odličnijih među odličnim nastavcima mog nenadmašnog serijala i shvatio da sam ni prije tri mjeseca drvio o seksu, spominjao centimetre i kukao kako je odaziv slab.

27.09 - Seks macht frei
Zanimljivo je kako seks ne izaziva ni približno toliko vaših reakcija kao politika. Napiše čovjek nešto o Norcu i Gotovini i zatrpate ga mailovima, da pička ti, da ajde u kurac, ma bravo majstore, izdajniče, legendo i slično...

26.09 - Sladoled od peyotla
Konačno sam pročitao nešto duhovito vezano uz svjetsku krizu, na zadnjoj stranici Jutarnjeg naravno.

25.09 - Veličina - mentalna ili fizička kategorija
Opet ćemo o centimetrima. Iako me razočarao vaš feedback; ili je tema previše intimna ili jednostavno nije dovoljno zanimljiva (usput, doznao sam da je onaj američki play zapravo Muggsy Bouges, te da se proslavio na Svjetskom prvenstvu 1986., ono kad je Juga od Rusa izgubila 9 razlike u zadnjoj minuti polufinala).

24.09 - Centimetri odluke
Žene znaju biti opterećene malim grudima, strijama, celulitom, kako izgledaju tijekom seksa, ali muška je opsjednutost nesumnjivo dublja po gluposti.

23.09 - “CNN je postao predosadan”
Amerika je još uvijek glavna tema, naravno. Nikako da se razvedrimo. Greedy je, doduše, povukla vrlo zahvalnu temu o važnosti veličine kod muškarca, ali to mi je šteta potrošiti u nedjelju.

22.09 - 100, 099...
- Kako tvoja muka? – pita me neki dan znanac na špici. Poznato je na što misli, tim više jer je riječ o čovjeku kojem novinarstvo i pisanje nisu strani...

21.09 - Teorije zavjere
Oće li više taj rat? U napetom isčekivanju već smo svi postali stručnjaci za globalnu politiku, teorije o krivcima i raspletima najbolja su roba u razgovoru.

20.09 - Blaženo neznanje
Najbolje ništa ne znat. Izbjegavat sve medije, zaobilazit mjesta gdje se vijesti komentiraju, upozoravat ljude da stvarno ne želite znati kada počnu pričati.

19.09 - Bosanac u Parizu
U ovom sudbonosnom trenutku, kad vidovite osobe proniču u tajne svjetskog raspleta, vide plamteće nebodere i bradate spodobe, a oni manje svjesniji sudbonosne težine trenutka makar uživaju u osebujnim mokrim snovima...

18.09 - Casablanca
Utješno je znati da ovog puta uzrok sukoba nisu neki naši živahni susjedi, pa nas vjerojatno neće zahvatiti baš prvi val.

17.09 - Afganistan mora znat, SAD će dobit rat
U toj psihozi “prvog rata 21. stoljeća”, kako je lijepo rekao Bush (moraju Ameri biti prvi u svemu), zaboravljamo na navršenih 10 godina od “našeg” rata.

16.09 - 9/11 – rekli ste
Tonći, South Bend:
"Two days after... moglo bi se slobodno tako reći. Jučer sam bio na predavanju, Marketing management. Mogu ti reći da su se kolege prilično usrale za budućnost...

15.09 - Zašto volim Ameriku
Jučer poslijepodne, otprilike u isto doba kad su nas u utorak presjekle izvanredne vijesti (kladim se da ste kao i ja pomislili da su našli Gotovinu, pa se ovaj neće predati, i totalna je frka, pola zemlje na ulicama, Vlada zasjeda i ne zna što će, Čondić vodi prosvjednike prema Zagrebu, ustani Bane, Hrvatska te zove), TV Nova pušta "Američke grafite"...

14.09 - Koliko bole štapovi na tuđim leđima?
Javio se opet Zoran, s par riječi objašnjenja priče o makedonskoj radosti. Nema frke, prijatelju, znamo mi te osjećaje. Bit će da sam ja malo čudan, nisam guštao ni kad je NATO opalio po Srbiji. Dobro, tad sam u vojsci čekao početak Vojnih igara, pa su mi prave vojne "igre" mogle poremetiti planove. Što ono kažu o psu i selu...

13.09 - Smrt vraća vjeru u život?!
Još svi gledamo u istu točku. I slušamo reakcije. Kažu neki da je Amerika svojom vanjskom politikom uvijek tražila nevolje, iako se ovo ne da ničim opravdati.

12.09 - KATASTROFA
Nikad nisam vidio ništa sličnije kataklizmi, tako suludo, bezumno i potpuno uništenje. Palestinci se vesele po ulicama, pucaju u zrak, baš im je fino: vide neke svoje dugove kako se naplaćuju.

11.09 - Ljubav je slijepa jer je svašta vidjela
Jedna moja mudra frendica ušla je u brak relativno iskusna, iako čovjek nikad ne može znati dovoljno o pitanjima srca.

10.09 - Klima-kterij
Pijelaz iz ljeta u jesen je i inače najtužniji dio godine. Kao da se i priroda, barem onaj njen dio koji imamo na raspolaganju u gradovima, zavlači u krevet i čeka da prođe.

09.09 - Dog mother
Baš je neko pasje vrijeme (odlično za spavanje, doduše. Zato i kasnim ovoliko). Može se čovjek smočiti kao pašče. Teže je jedino stati u pseće govno, kiša ga fino dezintegrira. Evo što ste pisali o toj škakljivoj temi.

08.09 - Pravila oblačenja
Stari mi već godinama govori kako bi si morao nabaviti barem dva odijela, jedno zimsko i jedno ljetno, ne mogu više hodat okolo k’o klošar, već sam ozbiljan čovik.

07.09 - Jedan pas je dovoljan
Moguće je da i ja svoju frustraciju sada prebacujem preko mrežice vještim passing-shotom, ali dajte, molim vas, budimo ozbiljni.

06.09 - Svaki pas ima svoj plan
U ove tmurne i depresivne dane čovjeku stvarno ne treba razlog više da se osjeća loše. Tako da, kad se dodatni razlog velikodušno ponudi, sasvim lako ispadamo iz takta (odlična glazbena metafora, zar ne?)...

05.09 - Kolači s rumom
Srijeda je dan za odlazak u redakciju, mitološko mjesto svakog novinara. Ako mornare sahranjuju u moru, nas bi trebali u redakciji, makar baš i nije praktično.

04.09 - Danas nemam ništa bolje
Kao zatočenik dvorca Zende, već pet dana zakovan za stol i kompjuter, praktički samo na kruhu i vodi...

03.09 - Kroasan: kroatocentrična priča
Bio jednom jedan pekarski pomoćnik iz Like. Nitko mu pravog imena nije znao jer se vazda skrivao od austro-ugarskih žandara, mjenjao nadimke, zanimanja, mjesta, ono što se danas u narodu zove identitet.

02.09 - Priče iskusnih švercera
Odlično, kolega, čuo sam za surovost zlih bakula, znam da vam nije bilo lako. Čujmo sad dirljivo iskustvo Tee (Ladane, je’l dobar padež?) iz Splita.

01.09 - Imaš planove za vikend? E nemaš!
Selaborirati, i vječne borbe za mjesto fenjeraša na društvenoj hijerarhiji, zaista ih povezuje to što rade na poziv. Bit njihovog posla je da se od spavača mogu transformirati u igrača u najmanjoj jedinici vremena...

31.08 - Hamburger
Još mi se plete po zubima, iako je objektivno bio tanak kao papir. I uz svu frku oko govedine, lošeg mesa i nezdrave prehrane, teško mi je odoljeti.

30.08 - Bridget Jones - sličnosti i razlike
Čim je krenula ova moja web avantura legle su i prve usporedbe. Neki su rekli da sam muška Bridget Jones, a meni je bilo drago jer čim te uspoređuju s nekom Britankom očito misle da si ležeran i duhovit.

29.08 - Godišnja žrtva bogovima ZET-a
Kad ti dan počne s kontrolorima u tramvaju možeš mirno odahnuti. Jer, malo je vjerojatno da će ti kotač sudbine pripremiti još kakvo surovo iznenađenje tog tipa.

28.08 - Dani piva 2: Kako je Japanac eksao 4 pive
Ukratko, njih su se dvojica kladila da će Japanac eksati četiri pive - tko pobjedi dobije, zamislite, PET PIVA od onog drugog.

27.08 - Dani piva
Vječita hrvatska dvojba, pitanje odrastanja nalik onome o Beatlesima i Stonesima ili Hajduku i Dinamu: koje je pivo bolje, Ožujsko ili Karlovačko?

26.08 - Kako ne dade sliku babe prostitutke?!
Moj najtopliji savjet; skokni do nekog mjesta gdje još ima ribarica-koča (Makarska ili još bolje Tučepi) i upusti se s vrijednim i dobrim ljudima na jedno ribanje, tek toliko da se rješiš bremena kontinenta.

25.08 - Kako ostati cool i na vrućini
Kako i sam imam problema s ovom kontinentalnom vrućinom (pitam frenda na poslu koji se vratio s godišnjeg početkom kolovoza koliko mu je trebalo da uspostavi normalni radni ritam, nadajući se da će me utješiti...

24.08 - Veliko spremanje
Dobro, odlučio sam, odluka je iznimno bitna, samo izvršenje onda i ne mora ovisiti o banalnim vremenskim parametrima.

23.08 - Ptičica!
U neurednom je stanu sasvim fino živjeti. Ne vjerujte pričama, nema ničeg lošeg u razbacanim komadima odjeće, neopranom posuđu, malo fine kućne prašine... Nevolja nastaje kad u takvom stanu pokušavate nešto pronaći...

22.08 - Ako si rocker, svaki krevet je dobar
Telefonski razgovor u pola jedan tipa "Ej, Zele, di ti je akumulator od auta?" nije usvojen kao bolja opcija. A kiša je tresla krvnički.

21.08 - Gitara
Gledam je već više od pola dana i još mi je teško povjerovati. Tu i tamo je uzmem u ruke, ali sam strašno pažljiv, strah me da nešto ne oštetim, da je ne uprljam. Izgleda savršeno, blještavo, novo, jedinstveno...

20.08 - Bubamare i magarci
U osvit Sabora svih Hrvata evo prave teme za raspravu – izbor životinje zaštitnice naše napaćene države. Mail je stigao s nepoznatog otoka i vrlo studiozno razglaba ideju. Pa, pogledajmo...

19.08 - Šale i hvale
Ne znam što vam je posljednjih tjedana, valjda vas je vrućina smekšala i više uopće na šaljete neke zgodne diskvalifikacije, slanja na razna intimna mjesta i procjene moje mentalne zaostalosti. Samo fan mail, a to mi je neugodno objavljivati...

18.08 - Znam što si radio ovog ljeta
Top lista omiljenih djelatnosti vašeg virtualnog s točnim lokacijama (slobodno se pridružite)...

17.08 - Dalmatinska depra
Malo se zabrijalo sinoć u gradu, svratio kolega iz Jutarnjeg na proputovanju, moraš pokazati lokalne znamenitosti. Ekipa je bila u standardnom raspoloženju: do 1 između Lotusa, Kantuna, Zodijaka i Ratka, a poslije po rivi i nekim stanovima gdje su zainteresirani mogli upoznati nekoliko autentičnih hiposa iz one komune koja obitava u Lici.

16.08 - Intervencije u prostoru
Zadar ima Gradsku stražu, jednu jako lijepu i staru građevinu na glavnom trgu. Svi vojni laici znaju da, kad nekog napadaš, prvo trebaš srediti stražu i zato je tu zgodnu stvarčicu valjda svaki rat koji je preko Zadra prešao, a bilo ih je prilično, pokušavao srušiti.

15.08 - U 114-om satu zajedničkog druženja...
Opet me lovi fjaka, ništa mi se ne da, samo ležim, spavam, radim točno koliko moram i ni sekunde više, gnjavaža mi je obaviti i jedan telefonski poziv, mobitel već neko vrijeme intenzivno mrzim, nisam išao ni na obavezno plivanje zadnja dva dana...

14.08 - Mali popodnevni vremeplov
Boravak u Zadru pruža mi izuzetnu priliku suočavanja s prošlošću, kao da iz svakog mjesta u kojem ti se život odvija kreću zasebne linearne vremenske crte. Pravac od točke 0 do točke 18 i pravac od točke 18, početka zasađenog u Zagreb, još nedovršen...

13.08 - Isprike za još jedan bezidejan dan
Vjernim čitateljima koji mi šalju mailove potpore tvrdeći kako je super što sam svaki dan dobar i držim razinu (da, ima i takvih). Hvala vam na plemenitim lažima...

12.08 - More, sunce, galebova kričanje
"Ej!", kaže Toni. "Ništa posebno, samo pohvala tvojih textova. Ono šta smatraš dobron muzikon mi se gadi, isto ka i većina tvojih stavova, ali to ti je nekon čudnon logikon samo plus jer, bez obzira na sve to, ono šta ti pišeš smatran dobrin štivon (premda ne tako dobrin ka "slijepi putnik"). Da... "

11.08 - 7 patuljaka
Pazite samo što su jučer pustili na HTV-u... Isprva je izgledalo kao normalna debilana, nove verzije starih bajki. Crtić je govorio o sedam patuljaka koji u svojoj kućici žive dosadnim životom i žele pronaći uzbuđenja.

10.08 - Istrčavanje na Wembley
Ostvario mi se još jedan dječački san. U srijedu poslije podne, taman prije početka utakmice Hajduk-Mallorca, odigrao sam picigin na splitskim Bačvicama...

09.08 - Veliki mislioci našeg vremena - Top 10 genijalnih mudrosti made in USA
"Kad god vidim tu jadnu izgladnjelu djecu na televiziji, jednostavno zaplačem. Mislim, voljela bih biti tako mršava, ali bez tih silnih muha, smrti i sličnih stvari." (Mariah Carrey)

08.08 - Vjernici
Ljudi koji dnevno svjedoče čudu moraju postati spiritualni na ovaj ili onaj način. Evo, recimo, jedan ogledni razgovor dvojice prijatelja o kakvom blagdanu, nakon što se dugo vremena nisu vidjeli...

07.08 - Čudo
Ovo što se noćima da vidjeti po zadarskim ulicama apsolutno nije normalno. Nije to samo moj lokal-patriotizam, slažu se svi muškarci konvencionalnog seksualnog opredjeljenja, objektivni zaljubljenici u žensku ljepotu, koji su posljednjih nekoliko godina imali sreću svjedočiti neviđenoj promenadi...

06.08 - "Mržnja kao hrvatski life style"
Idemo u paralel slalom. Malo Nikolin mail, malo ja. Temu ćete ubrzo i sami prepoznati...

05.08 - "Nek’ plače!"
Nikad nije kasno za ulovit obožavatelje. Slušajte ovo: "Do sada mi se tvoja rubrika nije sviđala, da budem iskren nisam se nikada ni potrudio da mi se svidi, no danas sam promijenio mišljenje...

04.08 - Zašto volim strance/turiste?
U Zadru imam mali dnevni ritual: svakog dana, ako me neki milostivi motorizirani prijatelj ne odveze izvan grada, čekam pad sunca i onda krenem na plivanje na Kolovare, staru gradsku plažu...

03.08 - Registracija
To se više ne pojavljuje ni kao crtica u crnim kronikama, toliko je postalo normalno. Frendici su mi propucali auto neku noć u Splitu, zbog zagrebačke registracije, naravno...

02.08 - Još jedna velika pobjeda...
A može li to bez drame slijedeći put, molim vas? Je li izvedivo da se neki sportski susret odluči prije petog seta, duplih produžetaka, zlatnog gola, penala...

01.08 - Natrag na moreno
A vi biste, kao, postupili drugačije? Ostali bi u Zagrebu na ovoj nesnosnoj sparini, izlazili samo u sumrak po sladoled i voće i gledali kako drugi žive na televiziji? Yeah, right!

31.07 - You Are What You Drive
Nisam od onih auto frikova koji satima mogu pričati o karburatorima i kubikaži, ali nešto vam mogu reći - ova moderna kola jednostavno nemaju karakter.

30.07 - Smjena straže
Neka normalna ljudska logika nalagala bi da razmislite o svom trenutnom zaposlenju ako vam se nakon tri tjedna godišnjeg i dalje gadi vratiti u rutinu.

29.07 - Ranije na spavanje
Stižu mi i mailovi s čudnovatih adresa (antetvojasam@.... bez zajebancije), nije da se hvalim, ali fan club raste.

28.07 - Srce u koferu
Konačno ste i vi došli na red. Stigao sam doma u 15 do 7, odspavao u bunilu do pola devet i sjeo pisati. Kolumna ua Jutarnji, izvještaj s koncerta za istu adresu i, tek sada, 365. Znate kako je, ponekad zapostavljaš one koje najviše voliš.

27.07 - Trabunjanje po vrućini
Gledam "Seks i grad" i sjećam se razgovora od prije par dana (svaki, i najmanji nagovještaj ideje u ovim okolnostima treba ugrabiti i ne puštati ga dok ne umre u najgorim mukama).

26.07 - Suprotnim pravcem...
Danas se opet budim u Zagrebu. Suprotnim pravcem od većine Evrope, putujem na kontinent gdje me prvo očekuje podizanje putnih naloga, a onda sutra i Beč, Stadthalle i koncert starih U2.

25.07 - Kulturološki šok
Zadar, Narodni trg, strogi centar grada. Gomila ljudi, turista, balona, djece, kokica, nadobudnih likovnih umjetnika, majstora izbrisivih tetovaža. Ljetna večer miriše na nešto slatko.

24.07 - Sve ti je to drogirano!
Onda, osobna priča: taman kupujem sladoled na pristaništu u Preko, kad zvoni mobitel. Netko priča njemački, razumio sam samo riječ Budapest...

23.07 - Picigin
Svjetska je nepravda što tako coubertenovski nastrojen sport, još k tome autohtoni proizvod ovog podneblja, čami u dalmatinskim plićacima i ne može na Olimpijadu.

22.07 - Ljetne razglednice
Prijatelji, evo vas opet. Leglo mi je osam megabajta na mail, pa začepilo protok. Svašta se događa s tim, navodno apsolutno efikasnim načinom komunikacije, sad mi se vraća svaki tekst poslan na Monitorove adrese, još malo pa ću goluba pismonošu slati svakog jutra. Jebiga, vrućina je, nikom nije lako. Ako se spremate na more, pazite...

21.07 - Kad budem imao 40 (mali fantastični igrokaz)
- Tata... tata... TATA!
- Daj, šta ti je, šta me budiš tako rano?
- Moram u školu, mama je rekla da ćeš mi spremiti doručak.
- (sebi u bradu) Kakav doručak, k’o da je meni netko davao doručak prije škole... (glasnije) Isusa ti, nije još ni osam, jesam ti rekao da ću oslijepiti ako me uhvati ovo rano jutarnje sunce?
- Ma daj, tata, uvijek isto pričaš. Kako se mama diže rano?

20.07 - Ne plaćamo Gotovinom
Ali, uvijek me čudilo kako i zašto prosječna obitelj na ljetovanju odluči naručiti instant-portret svog djeteta baš od lokalnog likovnog umjetnika.

19.07 - Razlozi zbog kojih se isplati obožavati ljeto (nasumice)
- Eksperimentiranje sa sladoledima. Svake sezone sve je više proizvođača, novih okusa, uvijek ima nešto za otkriti. Prošle sam godine otkinuo na rovinjski Ital-Ice, a baš jučer sam maznuo neki danski od tropskog voća koji je upravo izuzetan.

18.07 - Turistički barometar
Smještajni kapaciteti: uvijek mi je bilo žao ljudi koji na more ne idu doma. Jer, najbolje je doma. Sve ove turističke spike su zapravo "leave the money and run".

17.07 - Spremanje
Ne ostavljati nikakve poruke na vratima koje bi implicirale da na duže vrijeme izbivam iz stana (ozbiljno, čitao u novinama. Inače uvijek ostavim žuti post-it s porukom: "Na godišnjem sam. Slobodno kradite.")

16.07 - Teške teme
Da stvar bude plastičnija, većina prijatelja mi je takva. Neki su se snašli bolje, neki lošije, ali svi smo tu negdje. Zato sam jučer i svratio do Nore, jedine supruge i majke u društvu, tek da bih shvatio kako ona ima sasvim novi set problema.

15.07 - Notebook, pa na plažu
Odlučeno je, na more idem u utorak. Prva rata - deset dana. Onda U2 u Beču, pa povratak na "odrađivanje" druge rate. Moj vjerni prijatelj, Travel Mate, putuje sa mnom, kako vi ne biste bili uskraćeni novih epizoda.

14.07 - Otvoreno pismo Vladi RH, Saboru RH, Ivici RH, Stipi RH, Zvoni RH, Goranu RH i svekolikoj javnosti RH
A vidi sada divote. Gnjavi vas žena na šalteru u socijalnom, recimo, ili susjed preglasno kolje piliće – odma pisat Vladi. Ne može to tako, mi kao građani imamo pravo biti zabrinuti. Prvo za svoje guzice, jasno.

13.07 - U praskozorje petka 13.-og
Možda ja imam neko jato hard corašica ispod prozora. Dovoljno nabrijane da me natjeraju na začudan eksperiment - ustajanje u pola šest.

12.07 - Teniski raj
Dolazim kući preumoran; ne mogu pisati ni o sebi ni o drugima. Vlada se diže nakon pada, Budiša odlazi... No comment, ovaj put. Sreća da mi je Tomica poslao jednu frišku vic-priču.

11.07 - Viša škola u Travoltinom naselju
Kupujem novine, na naslovnici Sportskih, ispod slike pobjednika piše "Najveći živući Hrvat". Najavljuju se veliki posteri, prilozi o putu do vrha, sve Goranove ljubavi...

10.07 - Dan kad su se svi smijali
Pola četiri, vrijeme za pokret. Idemo u parovima s tri auta put Velike Gorice, drže se servisi u petom setu. Spiker na drugom programu Hrvatskog radija već je potpuno lud. Dvaput je rekao Slobodan Ivanišević.

09.07 - O sebi u trećem licu
Danas kasnim iz dobrih razloga. Prvo i metafizičko: sve se raspada, vlada pada, sezona će otić u kurac kad stožer blokira prometnice, opet će se pričati samo o generalima i je li nešto ili nije...

08.07 - Političarima negativne plaće
Prvo o Goranu (nitko i nije rekao da će osvojit Wibledon biti kao otić na piknik, je’l da?). Odgovor onima koji misle da se bez veze živcirati oko toga hoće li netko zaraditi još milijun dolara ili ne.

07.07 - 55 godina
Ma, uvjerljivo nije prava riječ. Sigurno ima boljih. U svakom slučaju, godina se uopće ne treba bojati. Onda gledam Lennya Kayea, njenog gitarskog pobočnika. Prošao je dva metra od mene prije koncerta.

06.07 - Goranov tjedan
Melodije hrvatskog Jadrana, prva večer. Slučajni channel surfing nakon napornog dana odveo me u svijet groznog lakoglazbenog kiča - ugodna večernja zabava, dakle.

05.07 - Goranov tjedan
Briljantno talentiran, s nevjerojatnim duhom u igri i strašnim fizičkim predispozicijama - takav bi dragulj u nekoj teniskoj akademiji u Americi ili Švedskoj pretvorili u ATP robota navođenog jedino na broj 1 i pobjeđivanje, pobjeđivanje, pobjeđivanje.

04.07 - Cattering ili još jedna o lijenosti
Primjećujem da se biznis razgranao u posljednje dvije godine (bit će i da sam ja, kao vrijedni potrošač, doprinio bujanju industrije).

03.07 - Noć nakon napornog dana
Na putu prema kinu sretnem Nikolu i on mi kaže: "Zašto? Pa to je kao da gledaš film Backstreet Boysa, samo što su ovi bili ludilo bend!" I stvarno, u početku zbilja tako izgleda.

02.07 - Džomobometar - brojka počinje padati
He, he, he. Došli smo do polovice trke. Punkt za osvježenje, 21 kilometar. Kakvo nam je prolazno vrijeme? Meni je samo drago što sam stigao do ove kontrolne točke. Nije vrijeme za analize, tko će mi kupiti tih par dragocjenih sati

01.07 - Pendrek i spužvica
Nisam pesimist, mislim da će se morati javiti bunt na ovu limunadu u kojoj živimo, na NBA finale koje je veći gušt gledati snimljeno jer premotaš reklame.

30.06 - Ode Sloba u tri lepe...
28. 06. 1989., Vidovdan. Školska godina gotova, a ja još uvijek u Zadru, čekam da starcima počne godišnji. Ljeto na Pašmanu, picigin, zajebancija, komadi...

29.06 - Cedevita i benzin
Uz svu opasnost da zazvučim kao kumica s placa, moram se priključiti čuđenju. Odeš na izlet sa školom u četvrtom, petom osnovne i fino udariš po alkoholu i drozi.

28.06 - Prsta dva jedne ruke
Pa, točno sam znao. Pišem te smješne parole iz srednje škole i OSOBITO PAZIM da se ne pomisli da su isključivo moje, da se skuži da su izabrane iz cijele generacijske ponude (dobro, Patti Smith nikad ne bi stigla na peto mjesto da sam bio baš potpuno pošten...).

27.06 - Valcer, i to posljednji
Gledam sinoć "Posljednji valcer" starog The Banda, prvi put nakon deset godina, i skoro da postajem nostalgičan. Mislim, teško mogu žaliti za vremenom kad sam imao 5 godina (film je snimljen 1978., ako se ne varam), ali krasno je vidjeti jedan klasični starinski dokumentarac o klasičnom, starinskom bendu...

26.06 - Tajne grimizne špilje
Nekako je čudan zrak zadnjih dana, nikako ne uspijevam pošteno otvoriti oči. Stalno neki umor, bezvoljnost, neutaživa glad za sladoledom... I zato je jedina stvar koja me može natjerati na pisanje seks. To me malo probudi, priznajem.

25.06 - Električni orgazam
Vidim da se situacija komplicira; proglašavaju Dan Orgazma u čast svih onih žena koje ga glume (?! – to je kao Dan ratnih veterana za sve one koji nikad nisu bili u ratu), vrše opsežna psiho-seksološka istraživanja, spominje se mogućnost svršavanja na dugme, pa da samo stisneš daljinski i fino se protreseš...

24.06 - Vi pišete, Ante odgovara
Opa! Dobro, ne mogu ti zamjeriti da kritiziraš nešto što nisi pročitala (što je, sjeti se, bio osnovni motiv kasnog čitanja i pisanja o "Alkemičaru").

23.06 - Veličina je važna (još malo muškog Cosma...)
: Da. Iako mnogo žena misli da je bitna kvaliteta, a ne kvantiteta, istraživanja pokazuju da to jednostavno nije točno.

22.06 - Muški Cosmo II - ženski orgazam je mit
: Ne postoji prosječno vrijeme, ali sve iznad dvije minute je dobro. Ukoliko seks traje kraće od toga vrlo vjerojatno vi požurujete svog muškarca.

21.06 - Ružičaste zone II
: Suprug vam je očito vrlo odan. Ne može vas se zasititi pa želi isprobati i najbolju poslije vas - vašu sestru. To nipošto nije problem, dapače, obitelj će time postati prisnija.

20.06 - Izlet u ružičaste zone
U trenutku postizanja željenje tvrdoće P1unesite u P2, intimni prostor svoje partnerice (ajde, nećemo sad biti toliko politički korektni pa u strartu uključiti mogućnost korištenja P1 u homoseksualne svrhe).

19.06 - Tehnološki krah
Na kraju, nakon toliko potrošenih impulsa da već strepim od HT računa za lipanj, tek mi je večer donijela nešto korisnih informacija.

18.06 - Paučina
nate što je pasivno gledanje televizije? Ono kad vam je uređaj upaljen, ton stišan, a vi cijelo vrijeme radite nešto drugo i tek tu i tamo bacite pogled.

17.06 - Clinton vozi kamion
"Nekad sam mislio da mi imamo najgore ceste, da je svuda drugdje bolje. Od nedavno sam u Njemačkoj, i dosta se vozim po Europi, i stvarno još uvijek imam mišljenje da su u Hrvatskoj najgore ceste. Ali sreća je da nemamo prometa... Kad dođem sad dolje, uživam se voziti.

16.06 - Dvosobna legenda
Moram priznati jednu nezgodnu osobinu; sklon sam stvaranju apriornih mišljenja. To je pogotovo prije bio slučaj, kao što ću ja čitati/ slušati/ gledati isto što i drugi...

15.06 - O novinicama i biltenčićima
Jedna od najtužnijih priča hrvatskog novinarstva nikako da završi; ne sjećam se da se veliki pravednik bunio kada je u ožujku 1993. slomljen štrajk novinara, Kutle preuzeo upravu i počeo svoj uspon dok je nekad sjajna novina padala i padala.

14.06 - Balada o Angie i hitmenu
Angelina Jolie htjela je unajmiti profesionalnog ubojicu da je smakne. Ne bi čovjek vjerovao. Zamislite tog hitmena i njegovu dvojbu. Stvar je, recimo, mogla izgledati ovako...

13.06 - My brother went to Hrvatska for a holiday and all I got was this lousy letter
Radim kao web dizajner u međunacionalnom koncernu, mogu ta dva ljetna tjedna provesti bilo gdje, ali idem baš u Hrvatsku (kako to uopće izgovaram?) jer volim ekstremne sportove.

12.06 - Ti Bush, ti ne buš
Tricia, frendica iz Praga, Amerikanka po rođenju, Evropljanka po mentalnom sklopu, šalje mi u zadnje vrijeme mailom svoje izraze ogorčenja mladim Bushom.

11.06 - Vezivanje čvora
Prošle subote, one prve u lipnju, vjenčanje je obavio jedan od pripadnika Zlatne generacije (objasnit ću vam kasnije tko sve tu pripada).

10.06 - Alat za micanje kožice
Znate one ambiciozne siteove gdje je sve super postavljeno, živo ludilo od dizajna, velikim treperavim slovima piše da se osvježavaju svakog dana, a onda, nakon što preletite usmrđene vijesti, ugledate zadnji datum promjene 23. 4. 1998.?

9.06 - Skuše s pomidorima
E, fino li je u ovom Zadru... Sunce, more, makijato i apsolutno nenormalno izuzetno nemogući komadi. Može čovjek zaboraviti na dobar broj zemaljskih nevolja i navući si na vrat jednu posebno opasnu – saznanje da, kako mi je jednom rekao prijatelj Maro, "na svijetu ima toliko savršenih žena koje mi nikad nećemo ni upoznati, a kamoli nešto više."

8.06 - Čovjek koji izlazi u poštu
Tu sam već izvršio primopredaju žutog papirića i preporučene koverte (povrat poreza, la la la la), nevoljko se okrenuo za izlazak i ugledao zbunjenu curu od 18 godina iza sebe...

7.06 - Kino na kotačima
Video još uvijek nemam, u kino baš i ne idem na tri predstave odjednom (vremenska digresija: sjećam se kolegica iz razreda koje su "Dirty Dancing" plesni hit s ćopavim i nosatom, išle gledati upravo tako, u trostrukom programu. I plakale sve jače svaki slijedeći put).

6.06 - Izdrži!
Da, jučer sam se izvukao na jeftinu foru. Ima dana kad jednostavno ne možeš; punjenje baterija, inventura, hvatanje zaleta...

5.06 - Foto rubrika
Eh, danas me zbilja zatrpao posao, više se očito ne smijem maknuti iz Zagreba ni na 10 sati.

4.06 - Smrzavanje na koncertu Nicka Cavea
Normalne vrijednosti. Nisam prošao loše kao ekipa u kratkim hlačama i sandalama, ali sam se svejedno temeljito smrznuo...

3.06 - Zakoni, pisani i nepisani
Da se ubacim malo - nitko ne poriče postojanje nepisanih zakona, ali ne možeš tvrditi da je dobro što neki postoje. Ako me vrijeđa samo nečija majica, sa mnom nešto sigurno nije u redu.

2.06 - Klimakterij
- Ej, di si, ideš vani večeras?
- A-a. Pišem.
I tako skoro svake večeri. A i kad se izlazi sve treba strogo dogovoriti: kuda, kada, s kim, tko koga zove, tko kupuje karte, gdje ćemo poslije, kada ćemo doma...

1.06 - Mogućnost kratkotrajnih pljuskova
Počeo je meteorološki rulet tako karakterističan za Zagreb i proljeće. Izbor metafore nije slučajan; igra podsjeća na jednostavan izbor između crvenog i crnog, kiše i odvratne sparine koje su sasvim sigurna oklada svakog jutra.

31.05 - Prvenstvo u gluposti
"Jučer je moj prijatelj dobio u Dubravi dvije ubodne rane u leđa i mogu zahvaliti Bogu što će preživjeti, a ja sam se vraćao s utakmice iz Varaždina. Sve je super počelo, sjeli smo u restoran "Park" tata i ja uživajući u prekrasnom danu."

30.05 - Super Hrvoje slavi
Jebeš Dan državnosti bez vojne parade. Sjećate se kako je lijepo bilo 95. na Jarunu; Tuđman u bijeloj uniformi, elegantan i ponosan kao lideri trećeg svijeta koje su atentatorski meci obično i nalazili u takvim prigodama (najočitiju sličnost ne treba opet spominjati), i sva hrvatska sila u mimohodu.

29.05 - Mojih prvih 15 minuta
Evo ga, upravo se dogodilo. 11 sati, jedna minuta, nula sekundi (skinuli su Željku Fattorini s 95 automata, sad je neki nemušti frajer kojem se stvarno ne isplati reći ni hvala)...

28.05 - Rado bih te povalio poslije
Super je kad drugi rade za tebe; vrijedne kolege s Monitora proslijedili su mi još jedan zabavan prilog vječno produbljujućoj zagonetki odnosa muškarca i žena. Dakle, što kažu žene (i što zaista misle)...

27.05 - Dobitak od približavanja guzici
Ljudi postao sam "takozvani" Ante. Davor ne vjeruje u moju nacionalnu pripadnost, a nekmoli svijest. Pa kaže da smo (valjda mi s Monitora?!) "smrdljivi jugonostalgičari i srpske sluge, ako već niste Srbi".

26.05 - Norijada
Danas se posipaju brašnom, a za deset godina će pepelom. Valjda će ih sreća bolje poslužiti od moje generacije, neće im rat sjesti za vrat odmah poslije "ispita zrelosti". Smiješne li sintagme; kakva je to zrelost s 18 godina, kad ti prvo društvo i njegov konstantni kaos neće dopustiti socijalnu neovisnost i sigurnost najmanje do tridesete. To u Hrvatskoj mogu samo bogati roditelji. A takvih nema puno.

25.05 - Dan mladosti
Shvatili ste, danas ću maksimalno privatizirati kolumnu (inače to kao ne radim): čestitati Dan mladosti svom prijatelju Klemenu, čovjeku-fenomenu koji se specijalizirao za cure rođene baš tog dana (kako je krenulo i oženit će jednu) i zaželjeti sretan rođendan Marijani.

24.05 - Zločin i kazna
"Srbi redovno gledaju o srpskim ratnim zločinima već skoro 8 meseci na B92 svakog petka (čini mi se). Od 20 časova idu strane i domaće emisije o ratnim zločinima koje su Srbi počinili i kako im se sudilo..."

23.05 - Slovenske dileme
U Sloveniji se svi spremamo na jedan "bizaran"( ovaj adverb upotrebljavaju sve strane) referendum, na kome ćemo odlućit, dali se mogu i samske žene (bez partnera) umjetno oplodit (banka sjemenki i slicno).

22.05 - Umijeće buđenja
Dobro, evo kako to obično izgleda. Navečer odlučim da više ne mogu raditi, krenem put kreveta s ciljem da nastavim ujutro. Navijem sat na ranih 7 i 30, čisto da sve stignem.

21.05 - Nedjelja 20-i: Povratak Hadezeja
Nakon što se u prethodnom nastavku ovog popularnog horror serijala, inače najdugovječnijeg na ovim područjima, svirepi Hadezej uspio obezglaviti i potjerati u mračnu prošlost, priča počinje vedro i poletno.

20.05 - Rijetko glupa izvedba potencijalno dobre ideje
Izborni je dan. Pogledajte zato što sam ja izabrao od vaših mailova. Sublime4 (jeste vi neki američki college rock bend?) se dan nakon teksta o mojoj kandidaturi za predsjednika javio smiješkom...

19.05 - Predizborna šutnja
---

18.05 - Hip hop kampanja
Sve nešto razmišljam, zemlja od 4 i pol milijuna ljudi ne bi ni trebala imati predsjednika. Mislim, ne bi se trebao tako zvati. Ako toliko ljudi u svijetu opslužuju gradonačelnici, što i mi ne bi imali nekog načelnika – zvuči manje pretenciozno, a i svi izbori onda mogu biti lokalni...

17.05 - Tuđman se smije!
Svi znate tko je bila Greta Garbo: tajanstvena, prekrasna plavuša za koju se umiralo. Prava diva starog Hollywooda, hladna i nedodirljiva boginja. Bila su takva vremena i takve uloge – najžešči izrazi strasti bili su uzdah i čeznutljivi pogled. Ali, Garbo je bila specifična još po nečemu.

16.05 - Gitara
"Ona je savršena mašina i mora ti odgovarati u svakom pogledu. Sve što nikad nećeš dobiti od žene, imaš od nje. I zato ne smije biti greške u odabiru..."

15.05 - Brzi pokreti očiju
U svakom slučaju, u pravilu ugodan zadatak recenziranja benda koji mi nikako nije mrzak, pretvorio se u pravo mučenje. Ako naletite na novi album R.E.M.-a, molim vas da provjerite je li ta ploča idealan anestetik ili sam samo ja lud.

14.05 - Ja predsjednik
Ante, kandidiraj se za sljedećeg predsjednika Hrvatske, ja ću ti prvi dati potpis za kandidaturu." Ne bi vjerovali kakve sve mailove dobijam. Evo, ovaj gore citirani mi je dao povoda za kreiranje jedne zgodne pseudo-znanstvene fantastike. S obzirom da sam vrlo neozbiljan, mene više privlači vođenje predsjedničke kampanje negoli sama funkcija...

13.05 - Pismo/ glava
Svijetla tradicija objavljivanja vaših mailova nedjeljom nije napuštena, samo privremeno prekinuta. Nikakav problem vratiti se, je'l da?

12.05 - Volim Dubravu!
Eto, vidiš što ti je nesporazum. Od "vjernog" vidiš "vatreni" i odmah nastane frka. Ili me je zasmetalo ono "navijač"? Tko bi znao začudne puteve afekta...

11.05 - Otvoreno pismo dragim urednicima
Dragi prijatelji i kolege iz Monitora! Znam da mi kolumne i nisu najbolje u posljednje vrijeme, ali možemo to rješiti ljudski. Kad ste me samo zato što sam spomenuo datum Titove smrti proglasili Titonostalgičarom u najavi na naslovnici (tko još čita cijelu kolumnu), mislio sam da je to slučajno.

10.05 - Počele su opet stadionske tuče
Stvar je opasna i uopće nema veze sa sportom. Spirala nasilja, mržnje i zla odavno je pokrenuta, više apsolutno nema smisla pitati tko je počeo, samo je treba zaustaviti. Inače će se neki kreten za 15 godina sjetiti tražiti dalmatinsku autonomiju i, zamislite, pronaći sasvim dovoljan broj još većih kretena da ga podrže.

09.05 - Sanjaju li ljudi jednoroge?
Htio sam, zapravo, pisati o nečem drugom, ali zbilja se teško koncentrirati uz svoj omiljeni film. Gledao sam "Blade Runnera" ne znam više koliko puta, producentska verzija, redateljeva verzija, pročitao sam i knjigu i svejedno si ne mogu pomoći.

08.05 - Državni skandal broj 1
Napalo nam predsjednika. Nije to ništa novo, samo što je to sad prva vijest u dnevniku, državni skandal broj 1, a za vrijeme starog F. T. je takvo ponašanje, i u onih par navrata kad je uspilo izbiti iz podzemlja, izazivalo oštro prestrojavanje bubrega, salvu staračkih uvreda i posvemašnju medijsku šutnju.

07.05 -Promašaj Hrvatske za promašaj svijeta
Pobjednica bi dobila lentu od glavica češnjaka, komplet Shogun kuhinjskih žlica, bolje znanih kao kutlača za mlaćenje lijenih dječjih stražnjica, i gigantski dildo na solarno napajanje.

06.05 - Mister No
Nova TV je napravila strahovito važnu stvar za civilizacijski pomak u ovoj našoj dolini suza; znam da se maratonski izbor "ljepote" (je’l vidite vi koliko to već traje, svaki dan je nešto, totalni vašar) uglavnom održava zbog prozaičnih razloga, ali ove je godine donio i izuzetnu novost.

05.05 - Praktična anatomija
Prvo ispravak krivog navoda: ja apsolutno NISAM nostalgičan za Titom. Još bi i mogao zavidjeti ovom američkom lovašu na putu u svemir, ali o popularnom Džej Bi Tiju stvarno nemam nikakvo mišljenje. Da, bio sam njegov pionir, ali pokažite mi tko nije. Jučerašnji 365 nastavak puko je obilježavanje jednog datuma koji smo upamtili u djetinjstvu...

04.05 - Nikad nisam vidio Tita
Sjećate li se vi kolika je Tito bio faca? Jeste i vi kao klinci govorili "ako lažem ne volim Tita, volim Hitlera"? Nevjerojatno. Djetinjstvo u zemlji-eksperimentu. Meni se, recimo, škola i vjeronauk nisu isključivali do shizofrenije...

03.05 - Proljetna viroza i kako je liječiti
Opet sam bolestan. Tradicionalna proljetna viroza. Pošalji Dalmatinca u kontinentalnu klimu i frajer će se razboljeti kad zima prestane. I onda na 25 stupnjeva piti vruće čajeve i iskušavati tradicionalne načine brzog i prirodnog ozdravljenja. Uvjeti su jasni: padanje u krevet i propuštanje dnevnih obaveza ne dolazi u obzir, a nema ni smisla...

02.05 - Neka bira netko drugi...
Loša stvar u cijeloj priči je što će apstinencijom vjerojatno profitirati desnica. To vam je kao s najortodoksnijim metalcima; u Hrvatskoj uvijek ima desetak tisuća ljudi koji će kupiti novu ploču Iron Maidena, njih ništa ne može pokolebati.

01.05 - Slušaj, Bowie, ako cijeniš dobar savjet...
Nalazim se u velikoj dvorani gdje se održava neki festival (asocijacija na Kontrapunkt – to je jedina očita stvar). Zanimljivo je da je pod drveni, onako brodski. Priličan broj ljudi se muva okolo, a u pozadini, pri samom dnu dvorane, a nasuprot stagea, stoji stol, najobičniji kafanski, i za njim sjedi neki lik.

30.04 - Kontrapunkt
Klupska glazba, zovite to future jazzom ili kako god, je živa i djeluje. I tu nitko ne može kukati kako živi u pripizidini gdje se ništa ne događa. Imate Kontrapunkt svake nedjelje, Močvaru petkom, cijeli dvodnevni festival u Aquariusu za 100 kuna.

29.04 - Brijanje 3 – Da nam živi, živi hlad
Na ovom ste mjestu često čitali o neradu. Gladni ljudi pišu o hrani, nesretni o sreći, a jako zaposleni o ljenčarenju. Svatko se češe tamo gdje ga svrbi. Ipak, ovaj prvomajski vikend toj temi daje sasvim novi povod. Opet se kalendar zgodno poklopio, omogućio poduži vikend, uz malo spajanja i prekrajanja, te potvrdio staru i dokazanu stvar - samo da je ne radit.

28.04 - Brijanje 3 – Zabranjene zone
Dobro, oko pazuha ćemo se svi manje-više složiti, depilacija nogu je također konsenzualna stvar, ali ružičaste su zone tema idealna za ukrštanje mišljenja. Govorimo o ženama, da ne bude zabune.

27.04 - Brijanje 2 – Druga područja
Jutros čujem kosilicu pod prozorom, vrijedne radnike "Zrinjevca" kako uređuju našu novozagrebačku tratinu i tijek misli me odmah povuče koju godinu nazad. Siječanj 1999., služenje vojnog roka, Šibenik...

26.04 - Brijanje – naputak za osobnu higijenu
Uvodne napomene: Brijanju brade, ako ste muškarac, pristupate ne češće od dva puta tjedno. Ukoliko to činite svaki dan, gubite na autoritativnosti svog macho izgleda, a sva je prilika i da ćete postati pičkica koja troši razne losione, pomade, gelove i slične kozmetičke igračke za curice...

25.04 - Ode sve u krasan...
Lako se čovjek lako navikne na dobre stvari? Jučer, kad je Internet krepavao svako malo, gotovo se i nisam mogao sjetiti ne tako drevnih vremena kad sam tekstove kuckao na pisaćoj mašini, s jedinom arhivom u vidu bogate kolekcije novina i časopisa. Tad si se još i mogao hvastati znanjem, danas je svima ni sekundu daleko...

24.04 - Maslačak
Kao u nekom trash horroru, "Invazija crnog maslačka" bi se mogao zvati, kad recimo vidiš neku slatku curicu na početku filma kako skakuće po livadi, bere rascvjetale maslačke i otpuhuje ih u proljetni povjetarac.

23.04 - Lijenost kao vrijednost
Rad oslobađa, ali i ubija ako ga uzimamo u velikim količinama. Potvrdu te moje davnašnje tvrdnje pronađoh u vijesti s naslovnice Monitora. Toliko radim da sam je vidio tek jučer, iako je objavljena još u četvrtak...

22.04 - Noć u ćevapdžinici
Sinoć sam opet bio u "Močvari". Izbor hrvatskog predstavnika za Rock Otočec, član žirija. Težak i odgovoran posao. Nakon ispunjenja profesionalne zadaće, negdje oko pola dva Sanjin, El Bahattee i ja shvatimo da smo gladni i da po tom pitanju nešto treba učiniti. Hamletovska dvojba "McDonalds ili ćevapi" nije zapravo ni postojala – pravi gurmani i ljubitelji nacionalne kuhinje plastične američke proizvode uopće ne ubrajaju u hranu...

21.04 - Imam dvije vijesti, dobru i...
Dobra vijest: VRATI SE S KIŠOM
Loša vijest: UMALO SE POREZAO NA POREZ

20.04 - Postkoncertne impresije
Neću više uopće pitati ljude kakvi smo bili nakon koncerta. To baš nema nekog smisla. Jer, najvažnije, točno znam i gdje se griješilo i što se moglo izvesti bolje i kada smo bili šlampavi i neuigrani – privilegiju te spoznaje dijelim samo s još trojicom ljudi, a oni su sa mnom na stageu. Interna spika.

19.04 - Naklapanja prije važnog koncerta
Nemate pojma koliko me ljudi u zadnja dva tjedna presrelo sa zavjereničkim osmjehom na licu i nekoliko prikladnih pitanja o životu i genezi grupe Djeca. Svi su rekli da dolaze u "Močvaru" na koncert. E, pa to je danas...

18.04 - Paklena kemija
Dugo vas nisam gnjavio s forama koje stižu mailom. Čisto da provjerim znate li ih već. Ova danas je zbilja dobra i, navodno, istinita. Kreativnost u egzaktnoj znanosti poput kemije se ponekad isplati...

17.04 - Kriza na trećini staze
Nakon Velikog slijedi mali tjedan. Povratak poslovima. Neki od nas i ne znaju za odmor, ali nećemo se žaliti. Radio sam od 9 do 5, ne bih se baš vraćao ako ne moram. Nema puno do prvog maja, uostalom.

16.04 - Izmišljeni grad
Ursula je rođena Zagrepčanka, pa nema naših sentimentalnih problema. A mi smo skoro generacija, Tomo je jedini ostao u Zadru i zarađuje odlično, Roman je pisac, Marko dizajner, moglo bi se reći da smo svi na svoj način uspješni.

15.04 - Vremenska kapsula
Moja kolekcija ploča pohranjena je u Zadru. Što će reći da ih slušam samo nekoliko puta godišnje. I uvijek vrtim iste, ako me nešto ne natjera na eksperimente.

14.04 - Prespavač
Biološki sat probudio me u 15 do 9. Ovaj obični, mehanički, kako je kasnija rekonstrukcija događaja pokazala, nije ni zvonio. Pogledao sam na kazaljke i imao viziju svog autobusa kako prolazi Karlovac i staje na onom školskom semaforu u Tušiloviću.

13.04 - Crni mačak
Neke stvari bolje funkcioniraju daleko od centra. Crni mačak bi bio bolji, makar što se atmosfere tiče, gotovo pa svugdje izvan Zagreba. Imamo tržište čija je populacijska četvrtina, a materijalna polovica upravo glavni grad.

12.04 - Košarka
Prva stvar: prava je sramota da na finalnom turniru nacionalnog kupa u dvorani bude jedva tisuću ljudi. I to s cijenom ulaznice od svega 20 kuna za obje utakmice. Nije ni čudo da nam košarka stagnira kad je ozračje takvo.

11.04 - Kontra koncepcija
Izuzetna spoznaja za tako nježnu dob. Pogledaš se u ogledalo, vidiš neku masu kože, dlaka i organa u fazi formiranja, i pomisliš da si plod coitusa interuptusa koji nije prekinut na vrijeme. Trauma, društvo moje.

10.04 - Vojni rock
Evo nas, prva okrugla brojka. Ne sjećam se da sam ikad napisao toliko tekstova u jednom nizu. Ali, to je i bit ove priče. Mentalni Camel trophy, pokaži što možeš. Kako naš narod voli slaviti, mogli bismo lako rješiti današnji zadatak: kompilirati svojevrsni "best of" od prvih 99 nastavaka i otići na spavanje ranije no inače.

09.04 - Vojni rock
Martinje 1998. bio je prvi dan služenja vojnog roka u HV. 304 na džombometru, grozna kiša, gomila zbunjenih faca i uniforma koju ne znaš odjenuti. Malo kad sam se osjećao tako izgubljeno.

08.04 - Deadline
Postoje dvije vrste novinara - oni koji kasne i oni koji samo vjeruju da to ne čine. Ja se, recimo, furam da mi je deadline svetinja. A zapravo radim samo na njega. Robujem cajtnotu. Ležerniji pristup izgledao bi otprilike ovako...

07.04 - Strah i prezir u Gospiću: Do zore... i praskozorja na pumpi
Dva i petnaest ujutro. Normalan svijet u to doba spava. A mi moramo svirati. "Amadeus" se lagano praznio, a tik ispred stagea skupila se ekipica od nekoliko dobro raspoloženih frajera i cura. Party, kume, sviraj! Znaš ovo, znaš ono...

06.04 - Strah i prezir u Gospiću: A gdje je party?
Frajer nije loš. Ima osjećaj za ritam, pušta neke zgodne stare stvari ("Sex&Drugs&Rock&Roll"). Još uvijek nitko ne pleše. A i te žene, koje majstor popaljuje, izgledaju tako da se nije pristojno izjašnjavati. Jer, kažu sentimentalci, sve su žene lijepe. Jasno vam je...

05.04 - Strah i prezir u Gospiću – Nož... i neka osnovna znanja iz zemljopisa
Prije ulaska u lokal: što vi zapravo znate o Gospiću? Da, vi, prosječni građanin ove zemlje, jedan od, recimo, one četvrtine nastanjene u Zagrebu. Ajmo, prva asocijacija na Liku? Kapa, sir, janjetina, Mile Rupčić... (sram nas može biti)

04.04 - Strah i prezir u Gospiću – Cesta bez svjetla & ljudi (o autima da i ne govorimo)
Ako ste mislili da se od Zagreba do Korenice vozite divljom stranom, u bivšem Titovom mjestu trebate skrenuti prema Gospiću. Bilo je nešto iza osam, mrak i kiša, slušali smo Davida Sylviana, idealnu glazbu za skretanje s klizave ceste u jednom od nebrojenih, ničim izazvanih, zavoja.

03.04 - Strah i prezir u Gospiću – divlji povratak u srce hrvatskog sna (Prvi dio)
Mi smo samo htjeli svirati. Ništa više, a ta je želja nekako i razumljiva ako imaš bend već toliko dugo i stvarno ti je muka od zidova prostorije i ista tri lica koja su postala totalno umorna, uplašena, sigurna i histerična u isti mah.

02.04 - Strah i prezir u Gospiću – divlji povratak u srce hrvatskog sna (Prvi dio)
Bili smo negdje iza Tušilovića, na rubu ničega, kad nam je počelo svitati. Nitko nije ništa rekao, bio je to više zajednički telepatski osjećaj. Oko nas se raširila lepeza kiše i sve boje pomiješala sa sivom. To je najveću uslugu učinilo cesti, barem je malo kozmetički pokrilo rupe i sakrilo crne točke na kojima ljudi inače ginu kao muhe.

01.04 - Dan svih budala
Eto, završava i tjedan mladog hrvatskog poduzetništva u 365. Moram priznati da sam se nadao da ću sedam dana pisati iz perspektive žene na rubu tridesetih, s biološkim satom koji glasno otkucava, ali cjenjena je publika odlučila drugačije. I zaista mi nije bilo lako.

31.03 - Tjedan mladog hrvatskog poduzetništva: Sa šefom na squashu
Obično smo igrali srijedom na Velesajmu, a od prije nekoliko tjedana prebacili smo se na subotu i Martinovku. Lošiji i skuplji termin, ali potencijalna korist je ogromna. Igramo Željko iz marketinga i ja protiv šefa i mog kolege s faksa, sjećate se onog koji me doveo u firmu, Martina. Moj šef je sportski tip u ranim četrdesetima, voli o sebi misliti najbolje, i tko smo mi da ta uvjerenja rušimo.

30.03 - Tjedan mladog hrvatskog poduzetništva: Tipovi i vrste
Dinosaur – on je tu odvajkada, preživio je sve vlade, inflacije, monetarne i ekonomske reforme. Ima staža koliko i vi godina. I ne mijenja navike. U firmi ga drže iz ne znam kojeg razloga, sigurno ne zato što je koristan.

29.03 - Tjedan mladog hrvatskog poduzetništva: Tajne opstanka
Vani je džungla. Jači jedu slabije. Konkurencija je ogromna i svi ti rade o glavi. Imaš prvo razinu firme, tamo gdje radiš s "kolegama". Direktno podređeni i direktno nadređeni su ti, po poslovnoj logici, prirodni neprijatelji. Prvom cure sline na tvoje mjesto, a drugi gradi tvrđavu oko sebe da ga slučajno ne bi srušio.

28.03 - Tjedan mladog hrvatskog poduzetništva: Love kao lova
Privatni život je ono što se događa kad nisi u firmi. To je za ljenčine. Ne volim ljude koji satima razglabaju što bi i kako mijenjali u svojim vezama, pa se pitaju gdje je nestalo ovo ili ono... Čisti gubitak vremena. Muškarci i žene se vežu iz praktičnih razloga. Imamo dvije vrste praktičnih razloga: emotivni i materijalni.

27.03 - Tjedan mladog hrvatskog poduzetništva: Firma
OK, sad kad ste me bolje upoznali, bacimo se na bitne stvari. Moja firma. Nije baš moja, pravno gledano samo radim u njoj, ali moraš je osjećati kao svoju da bi nešto napravio. Tamo samo, uostalom, puno više nego doma. Prije šest godina, još sam bio apsolvent, kolega s faksa me doveo u ured. Šef, tajnica i još troje ljudi, tek su počinjali. Zastupstvo, distribucija i prodaja, higijenski ulošci, kozmetika i slično. Nije mi se činilo posebnim. Puno rada za malo para. Nije mi se sviđao takav početak. I tu sam se drugi put zajebao.

26.03 - Tjedan mladog hrvatskog poduzetništva: Kako se postaje TO?
Dobar dan, ja sam mladi hrvatski poduzetnik. Ali, ovo nije igra detekcije, nikakav smiješni kviz. Nema se tu što pogađati. Sreća nema ništa s tim. Za moj posao stvari treba ZNATI. Meni je sve bilo jasno još u vrtiću...

25.03 - Rekli ste (najbolje od prošla dva 365 mail tjedna)
"Dosta je više bilo jugonostalgičarskog cmizdrenja, bilo i prošlo, i čemu se sad vraćati i žaliti za nečim što je sada već history (a neka si ju svako vidi kako želi)...

24.03 - Posjet ujaku u Zagreb
Stvarno ne bih smio u 365 rabiti arhivske materijale, ma koliko aktualni i dobri bili. Jer, čovjek lako ispadne iz đira, kako kažu u Dalmaciji. Pogotovo ako je osvjedočena ljenčina, kakvi rastu u Dalmaciji. Pogotovo ako je proljeće, pa ljudi više izlaze, šetaju se gradom, posve iznenada svjedoče brutalnim ubojstvima, guraju djeci lizalice u usta i podmeću paklene strojeve ispod parkiranih automobila.

23.03 - Rambo 2 (nastavak jučer započetog intervjua)
"Kad bi crkli Windowsi, jedino bi Balkanci znali raditi u DOS-u"

Zapravo, društvo je stabilno onda kad je pojedinac glup i disciplinovan. Društvo individualaca tu uopšte nema šanse, ne mogu da održe državu. Tako da znaš, kad se susretne jedan individualac s Balkana koji je preko leđa pretovario raspad jedne države, rađanje druge, ratove, ludila, smjene vlasti, okretanje vjetrova... njegov je nervni sistem spreman na sve. Ti sad kad bi u Hannoveru isključio struju 10 sati ko zna šta bi se dogodilo. Kad bi crknuo Windows na planeti, jedino bi ovi Balkanci znali u DOSu da rade. Jasno kao dan...

22.03 - Rambo: Sam na brodu budala
Sutra nam u posjetu dolazi Rambo Amadeus, sjajan umjetnik i jako duhovit čovjek. Nikakva vijest. A prije samo godinu dana baš je njegov Titanik probio led "istočnih" gostovanja u Zagrebu. Kako nam ovaj 365 tjedan ionako prolazi u znaku ex-Yu, mislim da bi bilo zgodno prisjetiti se jednog starog, nikad objavljenog razgovora. Rambo i vaš virtualni, jedan na jedan, veljača 2000., KSET.

21.03 - LOGARITAM SRCA: Kraj svijeta kakvog poznajemo i volimo
U prethodnim nastavcima: Ma, koga je uopće briga...

20.03 - Born In The YU
Svaka priča ima (barem) dvije strane. I "naša" jugonostalgija nije ni slična onoj s istočnih strana bivše države. Javio se Ivan iz Valjeva, s porukom da ne smijem poricati činjenicu da sam rođen i odrastao u Jugoslaviji. "... tu nije presudna sama Jugoslavija, već široki dijapazon stvari (filmovi, muzika, stripovi, ljudi...), koji je definitivno oblikovao tebe u ono što upravo i jesi."

19.03 - Tuđe nećemo, svoje ne damo
"Dijagnoza je, cvikeraš, da patiš od sindroma ostavljenog dječaka bratstva-jedinsta, socijalizma (samoupravnog, naravno), jednostavnije - Yuge. Potpuno te shvaćam.

Nemaš razloga za brigu, samo nastavi."

18.03 - Post festum
Užasno sam umoran, noge me strahovito bole, slušam Aimee Mann i imam opće tupilo u glavi. To je ako me pitate kako se osjećam nakon prvog koncerta. Valjda je to tako, uvijek; nešto čekaš i gradiš toliko dugo, pa se konačno dogodi i ostavi te s onim "a što sad?". Nešto se promijenilo?

17.03 - Kamerni spavač
Kada ću se ja konačno naspavati? Ne mogu više ovako, dolazim doma oko jedan, pola dva, totalno skršen od umora i onda sam sebi moram postavljati najnepopularnije pitanje: ‘oćeš pisati sad ili ujutro? Da te ubijem odmah ili da te prvo malo mučim? Uglavnom pobjedi ova jutarnja opcija, tako da se ustajem s ptičicama i revno lupetam po stroju dok se posao ne obavi. Hardest working man in show bussines, kažem vam ja. Rad definitivno oslobađa. Sna i života ponajviše.

16.03 - Dođite na show!
Znate onaj birc u Paromlinskoj, preko puta Zagrebačke banke? Je, onaj di su prije bili bikeri. Sad vam se to mjesto zove "Genius", ima crteže kojota i ptice trkačice svud po zidovima te pikado, bilijar, stolni nogomet i Velebitsko pivo kao sastavni dio ugostiteljske ponude. Velebitsko pivo se proizvodi u Gospiću i uopće nije loše. Čak i dolazi u dvije boje: svijetloj i tamnoj. Zgodan okus, onako na prvu, trebalo bi samo probati kako djeluje u slučaju konzumiranja većih količina, kada pivo postaje presudni faktor jutarnjeg mamurluka i - čest slučaj - razarajuće glavobolje.

15.03 - Tratinčice i tulipani
Ni ove srijede ništa od novog nastavka. Sindikat scenarista odlučio je pokrenuti vlastitu trakavicu. Situacija je krajnje dramatična; glavni scenarist se, sa skupinom istomišljenika, zaključao u producentske prostorije, zaplijenio sve kopije do sad snimljenih nastavaka, opskrbio se hranom i šećernim tablama dostatnim za nekoliko mjeseci preživljavanja, te odbija svaki razuman razgovor.

14.03 - LOGARITAM SRCA (zapravo još nije): Uzbuna na odjelu za scenarij
Hm, lagano nam stiže proljeće. Kako su nas ono učili u vrtiću? Laste, visibabe, ono žuto što raste po grmovima a trenutno mu se ne mogu sjetiti imena. Svi smo bili neki cvjetići, tratinčice i tulipani. U školi su se interesi već počeli prilagođavati uzrastu pa je proljeće značilo bolje uvjete za sportske aktivnosti i igranje rata (nikad mi prije nije palo na pamet, ali igraju li se mali Švicarci rata? Znaju li oni uopće kako to izgleda?), a i znalo se da je "Hajduk" uvijek bolji u tom dijelu prvenstva, pa su se i nedjeljni prijenosi pratili s osobitim zanimanjem. Eh, zlatna vremena. Kad si od žena znao samo za mamu i sestru...

13.03 - I ja sam dio unutarnjeg duga
Neka je frajer otišao u Milano, prošetat cipele po velegradskom asfaltu (baš je Pavle dobro rekao da su svi gradovi isti ako samo gledaš na pod ispod sebe). Neka se malo kurči jer je svima kao super što je vidio PJ Harvey, a oni nisu, i kako je to fora ići okolo i gledati koncerte. Aha, to je genijalna fora, ali je malo bed dan poslije jesti pommes frittes s majonezom za ručak i kruh s maslacem za večeru. Zato što... KASNI!... jebeni... HONORAR!...

12.03 - Tisuću milja za PJ Harvey
Putovati 13 sati vlakom tek da bi stigli odgledati koncert dug 60-ak minuta i onda putovati još 13 sati istim vlakom u suprotnom smjeru u očajničkoj želji da se združite s vlastitom kupaonicom i krevetom, do neke mjere dovodi u pitanje ljudsku izdržljivost i smisao za zdravu logiku. Ali, isplati se.

11.03 - Opet smo na zajedničkom ručku...
I dok se je potucam po talijanskim željeznicama, a zbog silnih upozorenja kako digići kradu sve živo i pogotovo neživo ne nosim svog Travel Matu sa sobom, red je da se vratimo staroj tradiciji nedjeljnog čitanja vaših zanimljivih i poticajnih mailova.

10.03 - Mi smo luđaci, bit ćemo prvaci! (pozdrav iz junkie grada)
Konačno se i to dogodilo. Hype o Splitu je mrtav. Najbolji smo! Pravim znalcima to i nije neka novost; zadnjih godina broj zadarskih narkomana koji se u Split idu SKIDATI znatno je porastao. Ako petnaest godina nismo bili prvaci u košarci (a to smo, kažu, izmislili) i kada svi projekti u gradu propadaju, uglavnom i prije no što započnu, lijepo je vidjeti trend rasta u jednoj krajnje isplativoj djelatnosti. I onda mene ljudi čudno gledaju kad kažem da na mjestima gdje vladaju vampiri samo zombijima može biti ugodno.

09.03 - Vlakom za Milano
Večeras u pet do 12 krećem za Milano. Odlučio sam pokušati; karijere se tamo prodaju na uličnim štandovima, zamotane u šareni papir. Osobno nisam toliko zainteresiran za pet minuta slave na catwalku, više me privlače ove popratne pojave.

08.03 - Feministički manifest (prigodno uz Dan žena)
Jednog dana u Rajskom vrtu, Eva pozove Boga...

07.03 - Knockin’ On Heavens Door (Coming Out, onaj nastavak kad se već svi pitaju koliko to više ima smisla)
Važna obavijest: Omiljena web sapunica Logaritam srca ove srijede neće biti emitirana zbog tehničkih razloga. Obustava rada pokrenuta od strane sindikata scenarista privremeno je onemogućila normalno odvijanje serije. Nadamo se da će do slijedeće srijede obje strane iznaći zadovoljavajuće rješenje ovog sukoba, te tako prestati sa zakidanjem publike. Molimo vas da uvažite naše isprike. U zamjenu za uobičajeni sadržaj nudimo nastavak glazbene trakavice iz prethodnih dana.

06.03 - Kako su se rađala Djeca (Coming out vol. 3)
Kako se to dogodilo? Eh, da bar mogu uprijeti prstom u onaj pravi, veliki, monstruozni razlog. Sjećam se da mi nije trebalo ni deset godina ove inkarnacije za osnivanje prvog benda. Zvali smo se Fant, svirali apsolutno nekonvencionalne instrumente (solaže na ravnalima i ptičjim krletkama), i, naravno, imali vlastiti autorski materijal.

05.03 - Manekenske usne
No text, just music...

04.03 - Coming out
Ima toga u svakoj sapunici; ona epizoda u kojoj se otkriva neka velika tajna, kad se skuži da je mali od kužine zapravo sin glavnog junaka, plod zabranjene i neizbježne ljubavi bogataša i sluškinje, a mrska negativka ispod zgodne vanjštine krije obličje odvratnog vanzemaljca iz Kvadranta G

03.03 - Dečko 5.0 i Muž 1.0
Prošle godine izvršila sam upgrade sa Dečka 5.0 na Muža 1.0 i primjetila da je novi program počeo vršiti neočekivane promjene na software za knjigovodstvo žestoko limitirajući pristup aplikacijama za garderobu, cvijeće i nakit koje su savršeno funkcionirale pod Dečkom 5.0

02.03 - Lanac sreće
"NE ZADRŽAVAJTE OVU PORUKU. TANTRA TOTEM MORATE POSLATI U SLIJEDEĆIH 96 SATI. POŠALJITE GA I PRATITE ŠTO ĆE SE DOGODITI..."

01.03 - Odricanje od odricanja
Korizma je, zapravo, nešto drugačiji koncept, ali ne moramo sada ulaziti u teološke aspekte. Sociološki je krajnje zanimljivo vidjeti praktičnog katolika kako na čistu srijedu (jučer, naime) prestaje s pušenjem, kolačima, masnom hranom i upiši-po-želji, 40 dana tumara krajnje živčan, neispavan i ispijen, da bi s Uskrsom sudbinu razapetog Krista doživjeli i njegovi poroci, vrativši se, što se ono kaže, with a vengence.

28.02 - Logaritam srca (6): Čist kao srijeda
U prethodnim nastavcima: Apstinencio na nagovor lukavog Tortelina uređuje grobnicu lokalnog moćnika Pacina Passticade. Iznutra...

27.02 - Izbor za najbolju masku (Fašnik special)
Glasajte mailom za svoje favorite. Najbolja maska dobiva priliku tjedan dana ispunjavati 365, kao svojevrsni alter ego vašeg virtualnog prijatelja. Požurite, korizma samo što nije počela...

26.02 - Cesta duga godinu i pol dana (Povratak)
Autobus privatnog prijevoznika čije ću ime spomenuti tek kad mi ljubazno ponudi sponzoriranu kartu Zagreb-Zadar-Zagreb, 25. veljače poslijepodne, malo prije velebitskog tunela. Kapaciteti prijevoznog sredstva odlično popunjeni. Na stražnjim sjedalima, kako i priliči, maturalac. Nisam prisluškivao, ali, vjerujte, morao sam čuti: ekipa se vraćala s oproštajke prije odlaska u vojsku, a slučaj im je pridružio i nekoliko pravih ročnika. Transkript razgovora...

25.02 - E, ja kuliram!
Prošlog tjedna dobio sam mali rječnik beogradskog uličnog novogovora. "Ante, pošto su te već jednom suspendovali, objavi ovo pa neka te suspenduju opet." Vidite vi te provokatore. Misle da sam toliko glup. Što je najgore... Fuck, ne mogu odoljeti.

24.02 - Južnjačka birokr(e)acija
Najbolji posao na svijetu? Ima ih nekoliko, ali službenik u nekom zadarskom Zavodu za nešto sigurno ulazi u konkurenciju. Ne znam samo zašto su ti ljudi stalno mrzovoljni, ako primaju stranke samo utorkom i četvrtkom, imaju marendu od barem sat vremena i svaki put kad im se ne radi, a nesretnim spletom okolnosti se nalaze u uredu i baš je jebeni utorak ili četvrtak, fino kažu da im je pao sistem i da vam ne mogu izdati potvrdu dok se ne digne. Bitno je da tetris radi.

23.02 - Cesta duga godinu dana
Između Zagreba i Zadra ima nekih 350 kilometara. A cesta se brine da svaki od njih zapamtite u tančine. Tako i treba, ovo je prekrasna zemlja, što je ne bi naučili napamet. Nije li važnija romantika putovanje od samog dolaska na cilj?

22.02 - Učimo od susjeda: Slovenija
Zvučat će kao atak na nacionalni ponos, pogotovo nekima, ali ima stvari koje bi zbilja mogli preuzeti od Slovenaca, a da nisu Sveta Gera, Piranski zaljev ili ona 42 kilometra Istre. Prvo što bi pomoglo je fini osjećaj za davanje vrijednosti umjetnicima i piscima; Slovenci ih slave kao malo koji narod na svijetu. Prešern je sve u toj zemlji, baš mi Klemen priča da se nedavno pojavio biografski film o njemu rađen po autentičnim zapisima njegove kćerke gdje je stari France prikazan kao prilično jadan alkos koji sere po cesti (evo vam savršenog primjera iz stvaranja mitologije...

21.02 - LOGARITAM SRCA (5): Grobovi im nikad oprostiti neće
U prethodnim nastavcima: Api, akademski slikar, vraća se nakon diplome u svoj provincijski gradić. Očajan i bez nade, prihvaća sumnjivu poslovnu ponudu Tortelina Magnifica. Jedne vjetrovite noći njih dvojica se zapute u vožnju pustim gradskim ulicama. Vožnju kojoj Api nije mogao predvidjeti cilja...

20.02 - Zakon malih brojeva
Badnjak te iste, 1999. godine, proveli smo zajedno. On je ostao u Zadru, gdje ga je nanijela čudnovata kontinentalna plima i na fakultetu mu ishodila stipendiju za postdiplomski, a ja sam se spustio iz Zagreba; obojica smo bili sasvim dovoljno sami da budemo skupa.

19.02 - Migrena (ili kartica iscjeđena nadljudskim naporima)
Da je žena, bila bi jedna od onih iritantno dosadnih osoba s neobičnim darom da svoju glavnu osobinu darežljivo širi oko sebe. Jednostavno ne postoji način da je zanemariš, ako je prisutna, makar i u najdiskretnijem obliku. Kad je nema, razvija paranoidne sklonosti kod žrtve – mogla bi se iznenada pojaviti?! E, takvu bi curu ja nazvao Migrena.

18.02 - Njegov posao je gol, njegov hobi je gol...
Ljudi, ne radi mi mail. Ili ste me zaboravili nakon one gužve s generalissimusom. Inače se ne bih osobito zabrinjavao zbog te nesretne okolnosti, ali nedjelja je i naša virtualna zajednica prvi put ne blaguje za istim stolom. Pa sam, kao pravi pater familias, narodski rečeno - ćaća, zabrinut za očuvanje zajedništva.

17.02 - Disciplin Ska
Dobro je ići na koncerte, čak i ako te ne zanimaju. Pod uvjetom da upadaš besplatno - na foru profesije ili na foru fore, svejedno – a unutra te čeka cijela vojska ljudi koje poznaješ dovoljno dobro da s njima popiješ cugu i zadržiš se u usputnoj zajebanciji.

16.02 - Dan kad se vaš virtualni prijatelj izvlači na jeftine fore
Mmmm, počeli su lijepi dani. Ništa bolje od kavice na zubatom suncu, dok se grad odmotava oko tebe. Pa, da ne pričate o teškim temama, evo vam par zgodnih životnih činjenica (courtesy of Ivana). Nisu provjerene, što je za neke od njih i dobro. Jer, jedna, recimo, kaže da si ne možete ubiti zadržavanjem daha.

15.02 - Gol u devedesetoj!
Prva utakmica koju pamtim i odmah tragedija: onaj prenesretni susret četvrtfinala Kupa prvaka iz 1979., kada smo tukli HSV 3:2, a Boro Primorac promašio penal.

14.02 - LOGARITAM SRCA (4): Uvod u komplikacije
U prethodnim nastavcima: Sudbonosni susret s Tortelinom, starim školskim kolegom, mladom slikaru Apstinenciju otvora sasvim novi životni krug. Čini se da je u svom selu ipak naišao na one koji ga, iz tko zna kakvih razloga, smatraju prorokom...

13.02 - Valentinovo i verbalne maškare
Vidim, ova priča s Norcem nije povukla samo mene (digresija: svojedobno sam frendici Nori govorio kako joj je izvod iz matične knjige rođenih ujedno i prva i najbolja dijagnoza). Nikad toliko mailova u jednom danu. Javio se i Kizo iz Zadra, kaže da njihovi razgovori po gradu ovih dana izgledaju ovako...

12.02 - Ako smo svi Mirko Norac, onda barem znamo di je!
Za sve postoji prvi put. Nikad mi se prije nije dogodilo da gledam sto tisuća svojih sunarodnjaka, bilo gdje na svijetu, u bilo kakvim okolnostima, i ne mogu za njih pronaći riječi. Nije me sram, nije mi ih žao, ne mogu to objasniti sindromom stada, nisam čak ni bijesan, iako bih morao biti.

11.02 - Neizlječivo glup (i suspendiran!)
(Morao sam vratiti značku i pištolj, makli su me sa zadatka k'o inspektora Callahana. Ne shvaćaju moje neortodoksne metode. Nema veze, svi smo malo nervozni ovih dana. Svi smo mi Norci, in a way. I zato, dok mi suspenzija ne prođe, samo prenosim vaše mailove bez komentara.)

10.02 - A evo i naših...
- Kakav udarac, pocepao je vazduh na vodonik i kiseonik! (Zvonko Mihajlovski)

09.02 - Balada o generalu Borcu
Generale, oj ti naša diko
Cili narod zbog tebe se digo
Blokirali ceste i garaže
Bolje jin je da te ni ne traže

08.02 - Luzerski mentalitet
Onda, kako ste danas? Boli malo, je’l da? Jedina trka koju izgubiš baš mora biti ona na svjetskom prvenstvu...

07.02 - LOGARITAM SRCA (3): Tortelino – sinonim za silno
U prethodnim nastavcima: Apstinencijo se, po povratku u svoj rodni grad, susreće s čarobnim svijetom provincije, gdje ništa ne dolazi dovoljno lako. Naviknut na kozmopolitski život, Api se teško prilagođava. No, prava iznenađenja tek ga čekaju...

06.02 - Vidi što je donijela maca
Prva rečenica uvoda moje prve, i još neko sitno vrijeme, jedine knjige glasi otprilike ovako: "Veljača je mjesec kada se mačkama i Perkoviću uvijek događa nešto zanimljivo." Bila je to biografija poznate hrvatske grupe građana Pips, Chips & Videoclips, što mene, naravno, nije spriječilo da baš prvo masno otisnuto ime u tijelu teksta bude, ahem, moje...

05.02 - "Jeste li čuli što je napisao onaj imbecil od Perkovića jučer?"
"Ne seri da smo agresivne jer ćeš dobiti po njuški kad te dohvatimo iza KANTUNA (zadarski ekvivalent Melina, za neupućene). Ti vaši muški mozgovi, tko bi ih uhvatio (tko ih zapravo uopće želi)? Vi želite male poslušne patkice koje trepću okicama i skaču na svaki vaš mig, i pretvaraju se da su ono što nisu. A mi smo onda agresivne."

04.02 - Stavljanje kopačke o klin
A kako bi se u istoj situaciji ponio Rob Fleming, Hornbyev hi-fi junak? Creep se prepoznao u knjizi, a kaže da je i mene našao tamo. Pa ga zanima stvarni opseg sličnosti. Ukratko, Rob Fleming je upravo ono što sam želio biti s 18 godina. Sad mi je nekako drago da ipak nisam postao takav, iako ploče slažem kronološki i svakoj svojoj curi snimam kazete.

03.02 - Bizarre caffe - zrnca za razgovor uz kavu
E, svašta vi meni šaljete. I samo dajte. Zahvaljujući Ivani imam dobro rješenje za ovo vedro subotnje jutro. Vedro je bilo i jučer, pa je frajer odlučio izaći u grad samo u sakou, te došao doma s prvim mrakom opasno pothlađen (usput, zašto se kaže "smrznut k'o pička"? Mogu li mi žene objasniti tu čudnovatu analogiju? Dole je bilo prilično vruće last time I checked...).

02.02 - Jedan Bečki, molim!
Znate zašto na zapadu sve djeluje veliko? Zato što varaju! U Beču, recimo, staneš ispred Hilton Plaze, na čijem desetom katu trebaš obaviti neki poslić i apsolutno ti je jasno da se dotična građevina kod nas ni za lift ne može kvalificirati. Nema blage teorije! Jedino što zbunjuje je točna adresa i mlada gospođica iz austrijskog Warnera koja nas uvjerava da smo na pravom mjestu. "Yeah, come upstairs", kaže Tina

01.02 - John Frusciante se vratio u grupu
Danas u 15 sati, u apartmanu 1013 na desetom katu hotela Hilton Plaza u Beču sjest ću za stol s gitaristom Red Hot Chili Peppersa i još nekoliko novinara iz regije. John Frusciante, čovjek zaslužan za "I Could Have Lied" i "Road Trippin’", pjesme koje mi uvijek, ali UVIJEK, mogu popraviti raspoloženje.

31.01 - LOGARITAM SRCA (2): Sakupljač košarica
U prošlom nastavku: Opojna snaga Autistinih usana Apstinencija vraća u doba dok su takvi užici bili rijetki i gotovo humanitarnog karaktera. U vrijeme kad je završio studij, pokupio ono malo pokretne imovine, otpilio posljednji Rekettov poziv da ostane i vratio se u svoj mali, rodni grad...

30.01 - The plot thickens...
Počelo je! Ljudi, moram si čestitati. Nije mi trebalo ni mjesec dana. Jebeni sam frajer. Pogledajte samo ovaj mail...

29.01 - Jer osamdesete
Koliko ljudi na koncertu Duran Duran! Izgleda da se nisam samo ja suočio s vlastitom pop prošlošću i prigrlio je kao dijete izgubljeno u shopping centru. Sve bi to, naravno, puno više značilo ’85., kada su DD posteri visjeli po zidovima a Taylor trojka još uvijek bila u grupi (sinoć mi je nekako najviše falio stari Roger - on je i prvi otišao iz benda - inače najmanje pamtljiva faca, ali dobar bubnjar koji je znao podvaliti break).

28.01 - Nedjelja je, pa da vidimo što ima novo. Kakav vam je bio tjedan?
I onda se pojavi neman, super baba takoreći, koja našeg Grgu želi podići i objesiti za ručku, pa se pojavljuje i stric kontrolor, a neman nema kartu, odakle joj pare, žbir hvata drugog naivca, a eSBe vadi novu Nokiu, posljednji krik pokojnog vlasnika (stara Alan Ford fora), i zove okretište da stigne već jednom.

27.01 - 27, crno
Znate li koju boju zauzima broj 27 na ruletu? Mene nekako vuče na crno, barem po tuđim pričama. Morrison, Joplin, Hendrix, Cobain... svi odjavljeni baš u tom čarobnom trenutku kad dvadesete prestaju biti mlade i skreću prema sredovječju. Jer, 27 više nije zajebancija, tu bi se neke odluke već trebale suočiti sa svojim posljedicama...

26.01 - Pih, i to je Amerika!
Naš Dragan, informatičar koji u Kaliforniji zarađuje svoju koricu kruha i paštete, ne samo da redovito čita 365 pa se kolege u uredu čude što to uopće gleda jer se pojmovi Hrvatska i Internet njima šizofreno isključuju (poznajući Amere Hrvatska šizofreno isključuje sve pojmove osim rata i, eventualno, Kukoča), nego i svako malo mailom šalje zanimljive studije o kulturološkim razlikama između naše vukojebine i tog bastiona zapadne civilizacije...

25.01 - Fino varivo i plućica na kiselo
Jučer sam jeo u menzi. Institucija zaslužna za pothranjivanje generacija studenata nije se puno promijenila. Stavili su nove zavjese, priheftali vješalice na stupiće i gospođu koja ubire pare spremili u pseću kućicu. Imaju i praktične fontane, mlađe sestre onih kakve pamtimo iz osnovnih škola, samo što ove rade. No, tek je hrana probudila okusne pupoljke...

24.01 - LOGARITAM SRCA
Da, za manje od sat vremena će za sobom ostaviti neke prijatelje, ali Reketto baš i nije jedan od njih. Pablo svakako, pa stari Diuretik, luda Varicella, Falcone koji je opet kasnio i natjerao ga da se s torbama gura po tramvaju. Jasno, stigao je na kolodvor, platio cugu i zakačio mu "kad se vidimo?" na rame. Apstinencio je bio dramatičan tip, kad bi on glumio sudbinu svijet bi nestao u nekoliko širokih poteza, ali mu se "nikad" svejedno nije učinilo kao prava vremenska odrednica...

23.01 - Direktan prijenos
Kako bi jednom za svagda poništili priče o 365 kao mutiranom obliku real life projekata, postavimo virtualne kamere u stan vašeg virtualnog prijatelja na bar jedan dan. Pa da vidite da se tu zapravo nema što vidjeti. Dakle, ovako bi izgledao utorak, 23. siječanj 2001.

22.01 - Luđi od krava
Gotovo je. Znam da je gotovo. Jučer sam pojeo juhu iz vrećice, samu, bez vode. Izgubio na kockanju s goveđom kockom, nije pao moj broj. Poslije su mi rekli da uopće nije frka jer tog kravljeg nečeg ionako ima u svemu; ludilo se krije u zubnim pastama, šamponima, žvakama za ljepši dah, ružu za usne (pazi s kim se ljubiš)...

21.01 - Za besposlene kućanice i bolesnodepresivne poklonike zavoda za zapošljavanje only
Pisali ste, nepoznati prijatelji, i proteklog tjedna. Fan mail zadržavam za sebe, ne bi li obuzdao napuhavanje ega, a našoj elektronskoj zajednici ove nedjelje donosim neke stvarne probleme, goruća pitanja i disonantne tonove.

20.01 - Fucking selo
Danas donosimo bizarnu pričicu iz bliskog susjedstva. Da se stanovnici Špičkovine, Smrdelja i sličnih mjesta živopisnih imena ne osjećaju usamljenima. Sve je autentično, dakako. U 365 se ne laže bez osobite potrebe.

19.01 - Povratak kući – najbolji dio izlaska
Stvari su se zakomplicirale. Planiranje izlaska postalo je zahtjevniji posao od pokušaja osvajanja Rusije. Sve je važno, i najmanja sitnica može te pretvoriti u povijesnog gubitnika, a sranja se, kaže iskustvo, događaju čak i nakon što zapališ Moskvu. Uzmimo da se večeras ide na tulum. Hm, ide li se na tulum?

18.01 - Fitless
Danas ostajem u krevetu. Dan je privlačan koliko i bjeloruska bacačica kladiva; izađi vani i pregist će te kao kiflu. Naravno, status virtualnog prijatelja, čovjeka bez i jednog dana staža upisanog u radnu knjižicu, povremeno omogućava takve eskapade...

17.01 - Žene i muškarci: Razlike (part one)
Ovaj vrijedni tekst poslala nam je naša marljiva dopisnica iz Praga, a pravi razlog njegovog objavljivanja nije, dakako, nikakva kreativna kriza vašeg virtualnog prijatelja. Kakvi, ne pričajte gluposti! Dole predočeni rezultati plod su dugogodišnjeg istraživanja i zastrašujuće su točni. Strepite!

16.01 - Pismo ujaku u Haag
Bilo je to davno prije ove histerije, uplašenih generala, odavanja državnih tajni, otkopavanja leševa i mobilizirajućih posjeta stare Carle. Na jedinom mjestu gdje zaista možeš doznati kakvi su to ljudi s kojima izlaziš na birališta i djeliš manje dobro, a više zlo u ovoj zemlji - u vojsci , sa mnom je 4 mjeseca gulio Bosanac Krišto, iz Kaknja ili Vareša, ne sjećam se točno.

15.01 - Organsko prepucavanje
- Ovo više nema smisla!
- Ej, čekaj malo. Što to? Kakav smisao?
- Naravno, upravo o tome ti i govorim. Uopće ne razmišljaš, iako imaš sve preduvjete za to. Nisi ni najmanje svjestan situacije.
- Čuj, ne zovem te ja svakog jutra u sedam na postrojavanje. Sam se dižeš, kume.

14.01 - Nedjeljni ručak
Dragi Pepi, ovo je genijalno. Ali, što je bilo dalje? Na čijoj su stranu simpatije kukumara? Je li on zapravo nezakonito dijete balancane i zelene paprike? Hoće li krumpirove prevratničke igre u podzemlju rezultirati desnom revolucijom u povrtnjaku? U slijedećim nastavcima, pretpostavljam...

13.01 - Diplomirani šarlatan
Neke me stvari ne prestaju šokirati. Ta priča s diplomama, recimo. Kao, to stvarno nešto vrijedi. Evo, ‘oće netko kupit moju? Imam je skoro pet godina, trebalo mi je 40 ispita i stotine sučeljavanja s blagodatima hrvatskog obrazovnog sustava ne bi li stigao do nje, a od trenutka svečanog uručenja (slučajno ili namjerno, baš 29. XI.), nije se pojavio niti jedan, najmanji, racionalni ili idiotski razlog da je izvučem iz tuljca.

12.01 - Tribina
Oduvijek sam volio tribine u KIC-u. To je jedno fino toplo mjesto u samom centru Zagrebu gdje je uvijek zgodno svratiti. Sjećam se kako smo jednom moje veselo društvo i ja otišli tamo slušati našeg znanca Bosanca (prezime, ne zavičajna odrednica), kako čita Lorcu i do sita se naplakali u zadnjem redu. Jučer nije bilo suza, ali smo se isto fino zabavili.

11.01 - Agencija za rješavanje problema
Tu smo, kraj vas. Na ulici, u tramvajima, na rasprodajama... Ne možete nas uočiti, jer smo savršeno stopljeni s okolinom. Društveno mimikrija omogućava nam da nesmetano radimo. A naš je posao - taraaaa! - rješavanje problema!

10.01 - Primanja
Prenosio sam tepihe, selio muzejske zbirke, bio mali od palube i smješkao se rumenim Nijemcima pijanim od kruškovca na turističkom brodu za Kornate, pohađao tečaj za krupijea, radio na skelama u visokogradnji (e, ta je stvarno bizarna!), vrtio ploče, pomalo konobario, raznosio letke, vodio skladište, prodavao novine po studentskim domovima, u vojsci svoju trećinu kune dnevno zarađivao kao član minobacačke posade...

09.01 - Auto
Praktična stvar koja pomaže da najbrže stignete od točke A do točke B. Ujedno i ono što vas može ubiti po putu.

08.01 - Stan
Živio sam svugdje. Mislim, ovdje u Zagrebu. Borčec za početak, tavanska soba. Kad je padala kiša, kapalo mi je po nogama. Inače je bilo suho. Onda Trnje. Zgodna šupa. Jedan pravi zid, ostali od drveta. Termoakumulaciona peć koja se stalno kvarila (fen je, srećom, radio savršeno). Kupaonica od pola kvadrata. I cimer koji je naglo dobio studenstki dom. Davao oglase. Nitko se nije htio useliti. Pičkice.

07.01 - Odličan pedeset i drugi
...s obzirom na dokazani sportski duh naše ekstremno uspješne i natjecateljski nastrojene nacije, ne moram trošiti vrijeme na daljnju elaboraciju problema. A ja budala, Ivićeva škola, u gostima uvijek igram na 0:0.

06.01 - Noć dugih osmjeha (flashback)
Znate di ste bili 03. siječnja 2000.? Gdje ste čuli prve izborne rezultate? Ovo je priča o tome. Malo kasnim na godišnjicu, ali nema veze. Sve spremno potpisujem.

05.01 - Sex skauti
Zaboga, i čelična Scully je, nakon godina opiranja i djevičanske posvećenosti znanosti u kojima je doživljaj najbliži seksu bila autopsija, konačno legla. Pa je Mulder, opak i muževan kakvim ga je scenarist stvorio, odmah otišao iz serije. Jasno, frajer više nema motiva. Freud, prijatelji, Freud...

04.01 - Real life za neznalice
Real life je, zapravo, veća i opasnija fikcija od prave fikcije. Kreira iluziju od elemenata koje ćemo lako prepoznati i označiti kao stvarne, troši bolno prosječne likove i do perverznog ostvarenja dovodi Warholovu ideju o 15 minuta slave za svakoga.

03.01 - Ambivalentno Š
Eto, Džo, vidiš da je lako! Ali, najljepše je to što sam možeš izmišljati svoje kratice. Kod dužih riječi i onih koje se ne primjenjuju svaki dan samo pojedeš samoglasnike. Sve osim prvog. Apsltn fnmnln!

02.01 - Sunce-more-makijato!
Ovdje u Zadru mi se već poslovično ništa ne radi, milijun savršenih alibija za lijenost blokira sve aktivnosti, osim dokonih đireva po uspavanim ulicama i već legendarne okosnice dalmatinske turističke i kulturne ponude: sunce-more-makijato.

01.01 - Noć koju je najbolje prespavati
Dakle, jednostavno se MORATE savršeno zabaviti, ispucati iz sebe svu pozitivnu i negativnu energiju, beskrajno voljeti sve kretene oko vas makar onih 25 sekundi kad im bezočno lažete o najboljim željama, učiniti nešto jako ludo i super pametno, poševiti najboljeg komada na tulumu i pomiriti se s bivšim partnerom (kakva sreća ako je riječ o istoj osobi!).

Monitor home  |  O autoru  |  365 mail  |  Prolog  |  Početak

Copyright © 1996-2001 Internet Monitor