Ante Tomić: Izložbu o Vlaku slobode napravio je neki zločinački genij - Monitor.hr
17.09. (10:30)

I satira bi u nekom trenutku rekla "dosta je"

Ante Tomić: Izložbu o Vlaku slobode napravio je neki zločinački genij

Ako se možda i nećemo složiti je li vrijedno obilježavati Tuđmanovo putovanje vlakom nakon Oluje, mišljenja nam se razilaze oko povijesnog značenja slavljeničke vožnje preko Karlovca, Gospića i Knina, dvoumimo se treba li šampanjac, Zlatne dukate i ozarenu Nadu Šurjak pamtiti do kraja svijeta ili što prije prepustiti zaboravu, izložba u Muzeju grada većim je dijelom, po svim mjerilima, upravo sramotno bezvezna – piše Ante Tomić koji se svako jutro iznova iznenadi kad prođe pored postava s izložbe o Vlaku slobode.


Slične vijesti

Prekjučer (20:30)

Nemilosti puna

Obavezno savjetovanje prije pobačaja: Drže li naši katolici da su trudnice zapravo glupače?

Raspravlja se posljednjih mjeseci o novome zakonu o pobačaju, a katolici i domoljubi, nezadovoljni da ne mogu sasvim zabraniti ovaj medicinski zahvat, lukavo zahtjevaju da žena prije njega treba doći na na savjetovanje. Glupe ženske, poruka je domoljuba i katolika, nisu u stanju same odlučiti što je dobro za njih, već ih treba prizvati pameti, piše Ante Tomić.

Nedjelja (10:00)

Braniteljev sin

Ante Tomić: Što bi se dogodilo da se mladić s kalašnjikovom zvao Dušan, Miloš, Milorad ili Svetozar

Netko bi takav vjerojatno trebao biti i gnjevniji zbog “bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti”, njegov je život u današnjoj Hrvatskoj nesumnjivo gori od života jednog sina branitelja, ali, pouzdano, nijedan saborski zastupnik ne bi odobravao njegovu pobunu ili pozivao da trodimenzionalno osmotrimo njegov slučaj. Sa samo jednom malom, gotovo neprimjetnom izmjenom, junak koji je ustao protiv izdajničke Plenkovićeve Vlade odjednom bi postao četnik koji mrzi sve što je hrvatsko – provocira Ante Tomić za Jutarnji.

15.10. (11:30)

Gospoda Grebatori

Ante Tomić: Vlast bana Héderváryja jedva da se razlikuje od vlasti premijera Plenkovića

Nakon što je Danijel Bezuk zapucao na Banske dvore Ante Tomić se sjetio vrlo sličnog događaja, kojeg je opisao Miroslav Krleža u noveli ‘Smrt Florijana Kranjčeca’, napisanoj 1922.: “Frustrirajuće je gledati kako se prilike nisu promijenile od austrougarskog doba do danas kad ‘imamo svoju državu’. Vlast bana Khuena Héderváryja jedva da se razlikuje od vlasti premijera Andreja Plenkovića. Hrvatska država je ‘fikcija što u posljednjoj konzekvenciji i nema u sebi savršeno ničega ljudskog'”.

11.10. (14:30)

E, pa da, sad ih može sve rentati!

Ante Tomić: Devet stanova Dragan Kovačević ima, a spava u zatvoru

Jedan mučni grbavi put kojim nitko od nas ne bi ponovno krenuo, biranje pločica, kada, parketa, sagova, zavjesa, kvaka, lustera i naslonjača, višemjesečne potjere za lažljivim, lijenim i pijanima majstorima i beznadna duga popodneva u čekanju da dođe kamion s kuhinjom, sve je to Kovačević prošao nevjerojatnih devet puta. I šta je bilo, upravo kad je sve završio? Došli su da ga uhapse. Zar to nije i tragično, i besmisleno i glupo? Zar je to, molim vas, čovjek? Devet stanova on ima, a spava u zatvoru – piše Ante Tomić u Jutarnjem.

08.10. (21:30)

Predsjednički mačak

Ante Tomić: Milanović će se jednog dana pojaviti odjeven kao Indijanac

Vjerojatno nehotice, Milanoviću se otelo priznanje kako i njega frustrira formalna odjeća. Guše ga klasični krojevi, na crtu izglačane hlače. Odijelo i kravatu, kako smo shvatili, on nosi samo zbog svoga glupog posla predsjednika države. U tome ga ja mogu razumjeti jer nema zaista mnogo komada odjeće kao što je kravata. Nešto tako uzaludno i bezveze mogli su zaista samo Hrvati izmisliti – osvrće se Ante Tomić na Milanoviću kritiku modnog identiteta Tomislava Tomaševića.

04.10. (15:00)

Neke su životinje uvijek jednakije

Tomić: Sasvim suprotno od slučajeva kad je krivac liječnik, oko sestre se ne podiže zid šutnje

Medicinsku sestru, vidite, bolnica neće solidarno zaštititi. Sasvim suprotno od slučajeva kad je krivac liječnik, oko sestre se ne podiže zid šutnje. Nitko ne odugovlači, godinama i desetljećima mulja, laže, krivotvori i pravi se glup. Zbog jedne žene sa srednjom stručnom spremom nitko neće čak ni uobičajeno kenjati kako je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno. Nju se osudi po kratkom postupku, brže nego na Bleiburgu. Zaposlenica čakovečke Županijske bolnice možda se upravo zato i slomila i kroz jecaje priznala da je užasno pogriješila, jer je znala da se šefovi neće zauzeti za nju, a možda je, tko će znati, jednostavno moralnija od uglednijih i bolje plaćenih kolega s fakultetskom diplomom. Piše Ante Tomić za Jutarnji list

30.09. (01:30)

Nedovoljno blata za sve

Ante Tomić: Teško je reći tko je u aferi ‘Klub‘ ispao najveći debil

Je li to Kovačević s mobitelima koje iz Save vade policijski ronioci, ili Grgić sa svadbenim videom u kojemu mladenka u vjenčanici kuha kavu i postrance se penje na Vespu, ili onaj ministar koji je, na novinarsko pitanje je li zbilja ostavljao mobitel na ulazu u privatni klub s vrućom prasetinom, hladnim gemištima, tamburašima, igraćim kartama mađaricama i vrlo mladim seksualnim radnicama iz Srbije, uvrijeđeno podigao bradu i odbrusio: “To nije informacija koju želim podijeliti s hrvatskom javnošću”. Predsjednik Zoran Milanović branio se da je došao u privatni klub u doba korone jer su ga zvali da im je nakon fešte ostalo mnogo nepojedene hrane. Dopustite, meni je to možda debilnije od ičega – zgraža se Ante Tomić nad rubovima afere klub.

27.09. (17:00)

Četvrt milijuna kuna vječnosti

Tomić: Ni na groblju, vidite, nema pravice. Kovačević nije žalio keš da bi jednom bio celebrity leš

Samo za cijenu Kovačevićeva groba moglo bi se pokopati dvadeset pet siromašnih umjetnika, a da je zaračunati i cvijeće, i komemoraciju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, i orkestar limene glazbe, i zakusku nakon obreda i sve druge uobičajene stavke ispraćaja šefa jednog velikog državnog poduzeća, moglo bi se valjda na onaj svijet poslati sve studente zagrebačke Likovne akademije od Drugog svjetskog rata do danas. Ni na groblju, vidite, nema pravice, ali ne treba je zapravo ni biti. Kad vidite tko se u nas drži uglednim, ne žudite za mjestom u Aleji zaslužnih građana. Dobro će vam biti i među portirima i šoferima, dolje na grobljanskoj periferiji zarasloj u visoku travu i kupine. Komentira Ante Tomić za Jutarnji list

23.09. (11:30)

Bilo je to godine četrdeset i pete

Tomić: Crvena zvijezda ima svako pravo stajati nad Rijekom

To da se Rijeka zove Rijeka, ponovimo još jednom ako je tkogod sjedio na ušima, isključivo je partizanska zasluga. To da se taj grad danas ne zove Fiume, i da se u Puli izdaju hrvatske automobliske registracije i osobne iskaznice, i da po Rovinju hodaju hrvatski policajci i da je sve gore do Savudrije naše, ne bi bilo moguće bez momaka i djevojaka koji su četrdeset pete imali zvijezde od crvene čohe ušivene na kapama. Taj simbol ima svako pravo stajati na riječkom neboderu. Država ga je sama trebala uspraviti gore visoko, prije konceptualnog umjetnika, jer bez njega ne bi bilo ni države, piše Ante Tomić u Slobodnoj.

20.09. (12:30)

Pravno-molitvena akcija anti-Duga

Ante Tomić: Uznemireni Vice Batarelo i njegovi katolički specijalci očito misle – veličina je važna!

Pa i ako je zakon na strani lezbača, molitve su nepobjedive. Nema odvjetničke zvijezde u nas koja se tome može suprotstaviti. Čedo Prodanović, Jadranka Sloković, Vesna Alaburić, Anto Nobilo, Branko Šerić i čitav Odvjetnički ured Hanžeković, da ih sve zajedno staviš, totalno su bespomoćni kad Vice Batarelo podigne ruku i vikne: “Braćo, juriš!”, a diljem domovine krene žestoka tutnjava: “Zdravo Marijo milosti puna…” – komentira Ante Tomić poziv Vice Batarela na pomoć masovnom molitvom za povoljan ishod njegove parnice s udrugom Dugine obitelji.