Boris Jokić: Kako su Kolinda i Justin u moj dom umalo unijeli kaos - Love is all we need - Monitor.hr
19.05.2019. (22:30)

Odmicanje fokusa

Boris Jokić: Kako su Kolinda i Justin u moj dom umalo unijeli kaos – Love is all we need

“U svijetu u kojem bit postaje manje važna Trudeau i Grabar Kitarović među najatraktivnijim su i najboljim glumcima. U tom svijetu kočije, počasni redovi, uzdasi, osmijesi, dodiri, poruke, selfiji pažljivo su osmišljeni tako da odmaknu fokus s važnih stvari. U tom je scenariju sve moguće: navodno konzervativna političarka promovira liberalne vrijednosti u Kanadi, a miljenik liberalnog svijeta lovi glasove za predstojeće izbore u hrvatskoj zajednici koja u većoj mjeri pripada konzervativnom svjetonazoru.

‘Ovaj vaš Justin je šupalj’, rekao sam.

‘A vaša Kolinda je kao bolja’, odgovorila je Claire.

‘Dosta o politici u kući!’ povikao je sin.

Tako iz svog doma izvještava Boris Jokić, na marginama susreta hrvatske predsjednice i kanadskog premijera.


Slične vijesti

Ponedjeljak (07:30)

Ima zemlje za stare, ali nema za mlade

Boris Jokić: I Kolindi i Milanoviću bilo bi bolje da su nekad za mišljenje pitali svoju djecu, a ne savjetnike

‘O čemu ovi pričaju’, napisao mi je u poruci nećak u ranim 20-ima tijekom posljednje televizijske debate u kojoj su se suočili sada već bivša predsjednica i budući predsjednik Republike Hrvatske. ‘Mojoj generaciji sve što govore ne znači baš ništa. To je više spika za vas starudije’ – nastavio je u revijalnom tonu. Iza svih drama, sučeljavanja, analiza, intriga i gafova prethodnih mjeseci ostaje jedna velika neugodna istina: sudeći prema predsjedničkoj kampanji, Hrvatska nije zemlja za mlade ljude – piše Boris Jokić u kolumni za Tportal.

14.12.2019. (15:30)

Polarni san

Boris Jokić: U Helsinkiju sam slušao jednu ženu i posramio se zbog “kćeri mesara koja se školovala u SAD-u” pa postala ministrica

Finski su učenici među najboljima u svijetu po PISA testovima, a Boris Jokić piše kako su finsko i hrvatsko školstvo zapravo vrlo slični, no postoji jedna ključna razlika: “Problem hrvatske politike je u tome što je zaboravila na odgoj i obrazovanje, i to namjerno. Lakše je voditi ljude kojima sustavno ne omogućuješ okruženje u kojem razvijaju kritičko mišljenje o svijetu oko sebe. U toj namjeri zaboravilo se da se radi o sustavu koji je potrebno kontinuirano modernizirati, najviše u vidu toga kako se poučava i uči te kako se vrednuje”.

03.12.2019. (14:37)

Osim ako želi nepismene?!?

Jokić o rezultatima PISA-e: Politiku bi trebali alarmirati ovi podaci

Dok druga društva napreduju ulaganjem u obrazovanje, mi stagniranjem gubimo korak s razvijenim svijetom – komentira Boris Jokić rezultate hrvatskih učenika na testiranju PISA, a koji pokazuju da su znanja i vještine hrvatskih učenika ispodprosječni u svim testiranim područjima – čitalačkoj, matematičkoj i prirodoslovnoj pismenosti. Najgori podaci su, kaže on, trećina funkcionalno nepismenih učenika u matematici i četvrtina u prirodoslovstvu. T-Portal

30.11.2019. (23:30)

Pola milijuna dokoličara ne može više tako

Boris Jokić: Imamo još pet dana da škola u Hrvatskoj ponovo krene

Škole nema u Hrvatskoj već mjesec dana. Važan društveni podsustav ne funkcionira, a nije rat, niti elementarna nepogoda. Djeca ne idu u školu mjesec dana… Ova je situacija iz perspektive djece i roditelja neodrživa. Može trajati još najviše pet radnih dana, a nakon toga je upitno može li se sustav vratiti u normalu. Ključ za izlaz iz situacije sada ima isključivo Vlada RH – kaže Boris Jokić u intervjuu Jutarnjem.

30.11.2019. (15:30)

Pismo mrtvom puhalu

Boris Jokić: Obrazovanje – najvažnija i najopasnija stvar u ovoj zemlji

Čovjek je bio smislio (neprovedenu) kurikularnu reforme i bome je među najpozvanijima da nešto o štrajku prosvjetara napiše: “Za iskusnog političara i pametnog čovjeka [Plenković] pokazuje nedovoljno mudrosti da na vrijeme sjedne s ljudima koji se osjećaju zanemarenima, da odbaci nepripremljene pokušaje kvazireforme, da se vrati originalnim postavkama dugoročnih promjena obrazovanja. Mudrosti da razumije da je obrazovanje u Hrvatskoj važno i da je ono za hrvatske političare, a posebice premijere, u 21. stoljeću opasna stvar: jedina koja je sposobna srušiti vlade i ministre”.

02.11.2019. (15:30)

Brezgitacija Europe

Boris Jokić: Jedne pijane otočke noći u Škotskoj pomislio sam – bit će ovdje krvi

“Subotom navečer ulice Glasgowa izgledaju kao mješavina cirkusa i urbane ratne zone. Hodajući užarenim ulicama promatrajući sve te ljude kako pjevaju, plešu i padaju te osluškujući zavodljiv ritam pijanih otočnih noći u kojima se miješaju mirisi alkohola, krvi, ponosa, povraćanja i kebaba pomislio sam – smrdi na rat” – vrlo skeptično opisuje Boris Jokić što je vidio u Škotskoj.

21.09.2019. (18:30)

Sloboda laganja

Boris Jokić: Što ćemo sa slobodom govora kad svi odreda lažu, predsjednica to najbolje zna

‘Demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ’, poručila je Kolinda na Twitteru kao reakciju na uhićenje Gordana Duhačeka. Hrvatsku neće ugroziti ‘nezrele’ šale novinara i provokacije na društvenim mrežama, već činjenica da nositelji vlasti, bez obzira na stranačku pripadnost, godinama, a sada već i u potpunosti otvoreno, ne govore istinu – Boris Jokić, Tportal