Dežulović: Tužna pripovijest o drugu Kvisku - Monitor.hr
15.10.2019. (23:30)

Balkanski pijun

Dežulović: Tužna pripovijest o drugu Kvisku

O špijunima u SFRJ i RH: “U ona vremena, lako biste ih prepoznali u gostionici, u kakvoj kolodvorskoj špelunki ili jeftinom radničkom buffetu: ušao bi stariji neki neugledni, svakodnevni tip u kišnom mantilu, sjeo za stol nedaleko vašeg, zazvao konobara da mu donese malo pivo, pa iz džepa izvadio zgužvanu enigmatsku reviju sa skandinavskim križaljkama i onu tada dosta popularnu kemijsku olovku s ulošcima u tri boje: crnoj, zelenoj i crvenoj”.


Slične vijesti

Četvrtak (23:30)

HDZupcija

Dežulović: Mangupi u našim redovima

Premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio kako “neće više mirno spavati” zvao se Ivo Sanader; premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio da je “dosta korupcije” zove se Andrej Plenković. Ima li još bitnijih razlika između ova dva slučaja? Zapravo nema: obje su izjave bile zapravo neslužbeni početak predizborne kampanje – piše Boris Dežulović koji sugerira (ako nekome nije jasno) da je korupcija dio HDZ-ovog sustava vladanja, a da su hapšenja za korupciju marginalna i isključivo za predizborne potrebe.

Četvrtak (16:30)

Hadezeanski kalendar

Dežulović: Zaboravljene tajne hrvatske državnosti

Datum 30. svibnja u povijesnom je smislu prijeloman i važan samo kao Dan dolaska HDZ-a na vlast. Ništa više, ništa manje. Istina, nije toliko historijski veličanstveno kao Dan državnosti, ali – kako ćemo shvatiti u sljedećih trideset godina – nije ni nevažno. I barem je točno – osvrće se i Boris Dežulović na problem datuma proslave Dana državnosti (kaže on da je važniji 9. svibnja kad je 1944. formalno proglašena Federalna Država Hrvatska).

28.05. (19:30)

Dverske lude

Dežulović: Maratonci trče još jedan krug

Boris Dežulović predviđa politički uspon Boška Obradovića, predsednika ultranacionalističkih Dveri i alfa mužjaka srpske opozicije: Da je pred njima – i to bukvalno pred njima, kao vojskovođa, u prvom redu – Vučić 2.0, beogradska opozicijska čaršija nije, eto, shvatila niti kad je popizdeli lider Dveri naglo, hm, odpizdeo, pa baš kao i njegov fašistički uzor preko vučjeg krzna navukao gunj od ovčje kože, i preko noći, dok pošteni svet spava, od golobradog se i golomozgog huligana, abortiranog četnika iz dvanaestog meseca trudnoće i neonacističkog aktivista koji napada gej parade i rasteruje građanske tribine, transformisao u koncilijantnu mladu nadu koja će svrgnuti korumpiranu kliku odnarođenih radikala.

27.05. (10:30)

Vjeronauk prije svega

Dežulović: Kome još danas treba informatika?

Trinaest godina je prošlo otkako mi dijete ne ide u hrvatsku osnovnu školu, i meni se, glupom točno koliko jedan Hrvat treba biti, podrazumijevalo da je informatika u međuvremenu postala školski predmet barem jednako obavezan i važan kao i matematika ili materinji jezik. No i dalje je neobavezna, prebačena u drugu smjenu jer je u prvoj – vjeronauk, piše Boris Dežulović.

21.05. (16:30)

Republika Matrix

Dežulović: Srbija Riloudid

Nikad ništa slično  nije viđeno. Na fantastičan način demonski je um Arhitekte Aleksandra Vučića sofisticiranim alatima visoko tehnološkog modernog trećeg milenijuma restaurisao predmodernu Srbiju iz devedesetih godina prošlog veka. Da je nekome palo na pamet da snimi srpsku parodiju Matriksa, izgledala bi upravo tako – osvrće se odlični Boris Dežulović na početak predizborne kampanje Aleksandra Vučića (sam u studiju, ispred desetaka ekrana s mladima na njima).

14.05. (14:30)

Stožer za bioterorizam i opravdanja

Dežulović: Struka struku mije

Ako je struka rekla da je svaki izlazak iz propisane samoizolacije pokušaj ubojstva vatrenim oružjem, odnosno pucanje iz puške u trgovačkom centru, dakle klasični terorizam – pače, bioterorizam – onda je to jednako i dva mjeseca kasnije. I kad struka danas kaže kako ‘ne bi trebalo biti problema’ da na izborima glasaju čak i ljudi kojima je propisana obavezna samoizolacija, to ne znači da oni više nisu teroristi i ubojice: to samo znači da teroristi i ubojice na izborima nisu problem – logično zaključuje Boris Dežulović iz riječi članova Stožera.

13.05. (01:30)

Hrvatska do Đerdapa

Dežulović: Nezavisna Država Jugoslavija

NDH-ovskih skandala koliko hoćete, ali nijedan u Hrvatskoj. Opjevao ih Boris Dežulović: Jedinstvenu raznolikost jugoslavenskih tradicija već sutra opjevati Lepi Marko: „Kad se sjetim, suza krene, zamirišu uspomene, svake stope rodnog kraja i narodnih običaja!“ Pa kaže: „O Srbijo, lijepa li si, Makedonijo, zlatna ti si, Herceg-Bosno, srce ponosno! Crna Goro, more moje, jedna duša a nas dvoje, Slovenijo, ti Triglava diko!“.

08.05. (01:30)

Žrtva za viši cilj

Dežulović: O slobodi

Odličan Boris Dežulović o tome kako i država i desničarski aktivisti ugrožavaju slobodu: Kao što su totalitarni režimi pandemijsku karantenu dočekali kao historijsku šansu i preuzeli je kao model vladanja, i borci za slobodu karantenu su preuzeli kao svoju neslobodu. Među njima nema krupnijih nesporazuma: i komesarima zdravog novog društva i njegovim disidentima vi ste oni drugi. Oni čijom se bolešću mjeri njihovo zdravlje, i čijom se neslobodom mjeri njihova sloboda.

06.05. (01:30)

Tajna velike moći - nema je

Dežulović: Ljudi-gušteri i ljudi-budale

Borci za slobodu i dalje tvrdoglavo misle kako velikim zlim korporacijama za manipuliranje vašim životom trebaju 5G antene i mikročip ugrađen pod kožu između vašeg palca i kažiprsta. Veselo onda preuzimaju aplikacije i kojekakve testove osobnosti, pa široke ruke i uska uma ustupaju cijele datoteke iz svojih pametnih telefona – piše Boris Dežulović kako nije potrebno ništa posebno da bi se o ljudima saznalo baš sve.

03.05. (14:00)

Nulti pacijent virusa ludila

Dežulović: Kratka istorija srpskog postrealizma

Činjenica da dr. Branimir Nestorović – čovek dakle koji najozbiljnije priča kako je stometarski ratni brod od hiljadu i šest stotina tona uspešno teleportovan šest sati u budućnost – umesto na gajbi Jelen piva ispred marketa na Kalenića pijaci sedi u nacionalnom kriznom štabu, odakle autoritetom struke sudeluje u direktnom odlučivanju o merama u borbi protiv najgore svetske pandemije nakon španske gripe, trenutak je svečanog proglašenja zvaničnog kraja srpske nauke. U odnosu na sve šta taj čovek zna, njegove već proslavljene izjave o ‘najsmešnijem virusu u istoriji čovečanstva’, ‘šopingu u Italiji’, ‘ženskom estrogenu’ i ‘lavovskoj srpskoj genetici’, suvi su kriv kurac (da prostite)… – piše Boris Dežulović za Novosti.