Era milijardera u industriji vijesti je na izmaku - Monitor.hr
24.01. (10:00)

Novinarstvo i korporacije - loš brak

Era milijardera u industriji vijesti je na izmaku

Whose News Literacy? - FAIR

Prije desetak godina generacija novopečenih milijardera priskočila je u pomoć američkom novinarstvu:

  • 2013.  osnivač Amazona Jeff Bezos kupio Washington Post za 250 milijuna dolara
  • 2014. osnivač eBaya Pierre Omidyar donirao tvrtki First Look Media, uključujući The Intercept, 250 milijuna dolara
  • 2017. Appleova milijarderka Laurene Powell Jobs kupila 70 % The Atlantica u dogovoru koji procjenjuje tvrtku na oko 160 milijuna dolara
  • 2018. biotehnološki milijarder dr. Patrick Soon-Shiong kupio Los Angeles Times za 500 milijuna dolara
  • 2018. osnivač Salesforcea Marc Benioff kupio Time za 190 milijuna dolara.

Novi vlasnici obećali su i potporu novinarstvu i pomoć u revoluciji poslovnih modela. Milijarderi su održali pola  obećanja štiteći radna mjesta novinara i malo se miješajući u uređivačku politiku. Ali druga polovica plana – pronaći nove modele – uglavnom je ostala neispunjena jer prodajna mjesta koja gube novac i dalje preživljavaju zahvaljujući dobroj volji bogatih vlasnika. A sada se svi suočavaju s pitanjima strategije i morala koji su naličje ovisnosti medija o bogatom dobročinitelju: “Kako će kanal, koji je kupila korporacija čiji se uspjeh smatra povezanim s ugovorima koje je odobrila vlada, sada kritizirati vladu?” Nacional


Slične vijesti

01.02. (12:00)

Zabavljajte se, gledajte nogomet, sapunice, bilo što. Samo nemojte smetati "velikim dečkima"

Noam Chomsky: Masovni mediji žele nam odvratiti pozornost

UX for the Entertainment and Media Websites: from Super-Serving to Hyper-Personalization

Elitni mediji su uspostavili okvir unutar kojega ostali djeluju. Pogledajte Associated Press koji konstantno stvara obilje vijesti, s njima svaki dan dolazi “Priopćenje urednicima: Sutrašnji New York Times će imati sljedeće priče na naslovnoj stranici.” Svrha toga je da ako ste npr. urednik novina u Daytonu, u državi Ohio, i nemate sredstava da saznate nove vijesti ili jednostavno ne želite o tome razmišljati, takva priopćenja vam govore što su vijesti. Ako iskočite iz tračnica, ako pišete stvari koje se ne sviđaju velikim novinama, brzo ćete za to saznati. Stvarni masovni mediji žele odvratiti pozornost ljudi. Neka rade nešto drugo, ali neka nam (vodećim ljudima) ne smetaju. Neka se zabavljaju uz profesionalne sportove, na primjer. Neka svatko postane zaluđen profesionalnim sportovima, seks skandalima ili poznatim osobama i njihovim problemima, ili nečim sličnim. Bilo čime, samo da nije ozbiljno. Jer, ozbiljne stvari su za glavne dečke. “Mi” se brinemo o tome. Buka/Akuzativ.com

26.10.2018. (08:30)

Jako fin d.o.o.

Najodgovornija svjetska korporacija – Google

Google podržava dobre društvene projekte, ima pozitivni društveni utjecaj, okolišno je odgovoran te ima jako dobar odnos prema svojim radnicima i zato je prvi na listi najuglednijih svjetskih kompanija na listi Global Corporate Responsibility RepTrak. Lista je popisala i rangirala 100 najpoznatijih svjetskih kompanija, a prvi 10 zatvaraju Walt Disney Co., LEGO Group, Natura, Novo Nordisk, Microsoft, Bosch, Canon, Michelin pa IKEA.

29.07.2016. (17:51)

Vikend preporuka

Dokumentarci koji će nas učiniti pametnijima

Dokumentarn filmovi i dallje su zapostavljeni, no u posljednje vrijeme sve popularniji. N1 donosi listu od 10 filmova koji će nas učiniti pametnijima, obrazovanijima, informiranijima, plemenitijima i samosvjesnijima (a svi su dostupni na YouTubeu): Century of the Self prikazuje kako nas vide političari, a posebno se fokusira na oca odnosa s javnošću, Edwarda Bernaysa, čije su teze postale kult; Home se pak zalaže za promjenu načina života ako ne želimo promijeniti evoluciju klime.

25.11.2015. (09:49)

Novi dvorci

Zašto nas korporativno preuzimanje gradova treba zabrinjavati

Korporativno masovno preuzimanje zgrada u velikim gradovima svijeta od krize 2008. postaje alarmantno – samo od sredine 2013. do sredine 2014. korporacije su kupile nekretnine u vrijednosti 600 milijardi dolara u stotinjak gradova. Što to znači za gradove i njihovu složenu kulturu? Uz ovu razinu preuzimanja gradskog prostora, događa se sustavna transformacija društva prema gradskom zemljoposjedništvu, koje ima ozbiljne posljedice na jednakost, demokraciju i građanska prava, piše Guardian.

06.09.2015. (21:29)

Mućak

Lobisti industrije jaja sabotirali vegansku alternativu

Guardianova istraga internetske korespondencije Američke uprave za jaja (American Egg Board, AEB), povezane s američkom vladom, razotkrila je organiziranu akciju uništenja veganske inicijative za organsku proizvodnju jaja Hampton Creek, koja je 5,5 milijardi teškoj industriji predstavljala “veliku prijetnju”. Naime, AEB je podmićivao kuharske blogere, prijetio portalima poput Buzzfeeda koji su inicijativu podržali te pokušao mitom “preobratiti” vodeće zagovornike. Usto su i prekršili zakon koji brani podmetanje konkurenciji, piše Alternet.

06.08.2015. (19:50)

Američke kompanije od 2017. moraju objavljivati razlike u plaćama između radnika i menadžera

27.04.2015. (12:34)

Bez stvarne promjene

HDZ-ov domoljubni korporativizam

Domoljubni državni korporativizam koji se nudi kao spasonosno rješenje svjedoči da je HDZ samo promijenio dlaku, ali ne i ćud, jer pod njegovom vlašću, ako pobijedi na izborima, ništa se bitno neće promijeniti: zemljom će opet upravljati odabrani predstavnici korporacija pod kontrolom HDZ-ovih lidera, a parlament i druge liberalno-demokratske institucije bit će im tek formalni demokratski paravan i kost za bacanje građanima i biračima, kako bi njezinim glodanjem utažili glad za demokracijom. Novosti

13.04.2015. (13:28)

Korporacijama prijeti kriza u angažiranosti i zadržavanju zaposlenika

Manjak angažiranosti zaposlenika trenutno je glavni problem za 87 posto rukovoditelja ljudskih resursa i poslovnih funkcija, za razliku od njih 79 posto koji su takav stav iskazali prošle godine, stoji u Deloitteovom trećem godišnjem izvješću Globalni trendovi u upravljanju ljudskim potencijalima 2015. Ipak, većina njih još uvijek ne poduzima ništa na unaprjeđenju kulture tvrtke, što može ugroziti budući rast, stoji u izvještaju napravljenom 1 na osnovu istraživanja koje je obuhvatilo rezultate ispitivanja više od 3.300 rukovoditelja ljudskih resursa iz 106 zemalja

Broj rukovoditelja za ljudske resurse koji su angažman zaposlenika ocijenili vrlo važnim gotovo se udvostručio – s 26 posto prošle godine na 50 posto ove godine. Šezdeset posto ispitanika ustvrdilo je da nemaju adekvatan program kojim bi mjerili i podizali angažiranost, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost za rješavanje ovog problema. Samo 12 posto rukovoditelja ljudskih resursa ima program kojim je definirana čvrsta izgradnja kulture rada, dok je samo njih 7 posto samima sebi dalo ocjenu izvrstan u mjerenju, poticanju i podizanju angažiranosti i zadržavanju zaposlenika.

Omjer snaga prebacuje se s poslodavca na posloprimce

„Kako raste potražnja za talentom, tako se omjer snaga u poslovnom svijetu ubrzano prebacuje s poslodavca na posloprimce“ kaže Andreja Bekavac, menadžerica u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja. „Uz to, zaposlenici su sve mobilniji, nepredvidljiviji i autonomniji, a time je njima i teže upravljati, kao što ih je teže motivirati na zalaganje. U tom novom svijetu rada organizacije trebaju osmisliti nove načine kojima bi mogle upravljati ljudima i dati se u potragu za nekonvencionalnim rješenjima kojima bi se ponovno etablirale kao relevantne.”

Manjak, odnosno raskorak u vodstvu – koji se prošle godine pokazao najkritičnijim problemom – i dalje je glavni problem kojim se bave rukovoditelji ljudskih resursa. Broj ispitanika koji su ranije taj problem ocijenili vrlo važnim porastao je s 38 posto prošle godine na ovogodišnjih 50 posto. Svjesni činjenice da se opći nedostatak vještina može ispriječiti na putu rasta poslovanja, 85 posto rukovoditelja ljudskih resursa stavilo je učenje i razvoj na vrh prioriteta, što je više u odnosu na njih 70 posto prošle godine, čime je taj problem postao treći po važnosti u ovogodišnjem ispitivanju.

Vještine radne snage – veliki problem

U međuvremenu, 80 posto ispitanika navelo je vještine radne snage kao jedan od najvećih problema (porast u odnosu na prošlogodišnjih 75 posto), dok je 35 posto manjak vještina u upravljanju ljudskim resursima navelo kao vrlo važan problem, što je porast s 25 u odnosu na lani.

„Radna mjesta u svijetu proživljavaju bitne promjene kojima poslovne organizacije moraju ovladati aktivnim pristupom”, ustvrdila je Bekavac. „Uz stalne promjene očekivanja koje zaposlenici imaju od poslodavaca, vještine potrebne za određena radna mjesta mijenjaju se brže nego ikada.

Organizacije vrlo brzo izgube tempo u razvoju odgovarajućih vještina na svim razinama. Više je nego hitno da organizacije preispitaju svoje programe učenja i razvoj vještina vođenja počnu promatrati kao dugoročno ulaganje umjesto troška edukacije o kojem će se odluka odgoditi za neka bolja vremena.”

Poslovne organizacije u borbi za pojednostavljenjem radnih mjesta

Pored izazova u smislu angažiranosti i rukovođenja zaposlenicima, Deloitteovo izvješće pokazalo je da se poslovne organizacije bore s nastojanjima da umanje stres na radnom mjestu, pojednostave poslovne procese i smanje kompleksnost. Zapravo, 66 ispitanika smatra da su njihovi zaposlenici preopterećeni današnjim radnim okružjem, dok 74 posto navodi složenost radnog mjesta kao bitan problem. Premda više od polovice ispitanih organizacija ima stanovite programe za pojednostavljenje, 25 ispitanika uopće nema u planu uvesti takav jedan program.

Kognitivno računarstvo mijenja način rada

Sve veća kognitivna sposobnost računala i računalnih programa postavlja pred poslovne organizacije izazov koji ih tjera da preispitaju načine koji su strukturirali poslove te kompetencije koje zaposlenici moraju imati da bi bili uspješni. Pedeset i osam posto rukovoditelja ocijenilo je restrukturiranje poslova uz primjenu računarstva kao talenta važnim trendom. No, premda su mnogi od njih zabrinuti, malo je onih koji su dobro upoznati s načinom na koji kognitivno računarstvo utječe na talent. Tek 5 posto ispitanih rukovoditelja smatra da dobro razumiju kako će se računarstvo odraziti na njihovu radnu snagu.

Postoji potreba za redefiniranjem radnih mjesta kroz integraciju tehnologije. Talenti i rukovoditelji ljudskih resursa mogu, postavivši se na čelo procesa ‘restrukturiranja radnih mjesta’, razvoja potentnih programa edukacije te surađujući s tehnolozima u uvođenju novih tehnologija, olakšati prijelaznu fazu do trenutka potpunog objedinjavanja tehnologije i radne snage, a time u konačnici podići produktivnost i angažiranost.

Propuštanje prilika za rast koje nam omogućava strukturirana analiza podataka

Deloitteovo izvješće pokazalo je da je analitika jedno od područja u kojima poslovne organizacije pokazuju znatan raskorak kompetencija. Tri trećine (75 posto) ispitanika navelo je analitiku talenta važnom, no samo 8 posto vjeruje da su njihove organizacije „jake“ u tom dijelu, što je gotovo isti postotak kao i lani.

„Analitika ljudskih resursa i ljudi ima potencijal promijeniti način na koji zapošljavamo, razvijamo i upravljamo našim ljudima“ ističe Bekavac. „Vodeće organizacije već koriste analitiku talenta da bi se upoznale s onime što motivira zaposlenike i što ih potiče na ostanak, odnosno odlazak“.

Deloitteovo ispitivanje pokazuje da će trebati proteći nekoliko godina prije nego što poslovne organizacije izrade i usvoje tehnologiju analitike talenta, a Bekavac zaključuje „Što prije timovi za ljudske resurse počnu raditi na izgradnji ove vrste kompetencija, to će se tvrtke kvalitetnije pozicionirati u rješavanju pitanja talenta u budućnosti“.