EU-Supergirl u misiji protiv Brexita - Monitor.hr
11.04.2018. (18:19)

Kasno je sad

EU-Supergirl u misiji protiv Brexita

Sve je više Britanaca koji smatraju da će Brexit njihovoj zemlji donijeti više štete nego koristi. Prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja, danas više od polovice građana Velike Britanije želi ostati u Europskoj uniji. U kampanju protiv Brexita sada se uključila i jedna posebna skupina: oni koji svojedobno nisu bili izašli na referendum, a među njima je i Supergirl. Deutsche Welle


Slične vijesti

11.05.2021. (13:00)

Posljedice Brexita

U Škotskoj pobijedile antimonarhističke stranke, moguć raspad Ujedinjenog Kraljevstva

U Škotskoj su prošloga četvrtka održani redovni izbori za regionalni parlament. 4,2 milijuna Škota izašlo je na birališta, a pobjedu su odnijele Škotska nacionalna stranka (NSP) i Zeleni, koji inače zagovaraju odcijepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva. Iako je 2014. održan referendum na kojem se polovica Škota (točnije njih 55,3%) izjasnilo da žele ostati dijelom monarhije u kojoj su više od 300 godina, nova bi škotska vlada mogla u narednom razdoblju ponoviti ga. Iako ga britanski premijer Boris Johnson naziva kao nešto što se javlja “jednom u generaciji”, političke okolnosti su se u međuvremenu promijenile, ponajviše zbog izlaska Britanije iz Europske unije, s čime Škoti izgledno i nisu najsretniji, što pokazuje zastava Europske unije koja je i dalje ostala vijoriti na zgradi škotskog parlamenta. (Telegram)

24.01.2021. (10:30)

Jedino čaj!

Što se sad mijenja kod kupovine iz Britanije?

Iskusni tech analitičar Dario Sušanj za Bug.hr analizira što se nakon Brexita mijenja kod kupovine iz Velike Britanije. Osnovne promjene su povećana procedura i viši troškovi.

24.12.2020. (22:30)

Pod bor - raskid

EU i Britanija postigli dogovor – bez carina na trgovinu robom

Velika Britanija i Europska unija na Badnjak su postigli sporazum kojim su definirali buduće trgovačke odnose. Sporazumom je dogovoreno da neće biti uvedene carine niti kvote, kao i tijesna policijska i sudska suradnja. Puna istina je da će se porasti troškovi trgovine robom jer će izvoznici prolaziti granične provjere, dok većina državljana Britanije više neće moći slobodno putovati Unijom.

05.02.2020. (23:30)

Totalni punk

Velika Britanija odbacuje GDPR i Direktivu o autorskim pravima

Nakon razvoda od EU, Velika Britanija već najavljuje uspostavu vlastitih pravila. Tako neće provoditi Direktivu o autorskim pravima koja se treba početi primjenjivati do 7. lipnja 2021. godine, kao ni EU pravila o zaštiti podataka -GDPR. Umjesto njega, raspravljat će se o zamjenskom rješenju, potpisivanju sporazuma o adekvatnosti između Velike Britanije i EU. Bug

02.02.2020. (10:30)

Fino tkanje

Velimir Šonje: Exit iz povijesti – moj kutak svijeta

“Vidim da je Brexit ovih dana ključna tema. Svatko ima nešto pametno za reći o tome. Od bijesnih pokliča „gonite se“, do divljenja suverenističkome nervu kojega su drugi u Europi navodno zaboravili. Spektar ponuđenih objašnjenja širi je od harmonike pijanoga svirca. U toj buci ne čuje se glavni ton koji se ipak može jasno čuti ako se dovoljno pažljivo sluša: i dalje smo nezamislivo povezani” – Velimir Šonje, Ekonomski lab.

01.02.2020. (11:00)

Brexit: 12 važnih trenutaka u odnosima EU i UK

01.02.2020. (09:30)

Keep calm and be small

Mala Britanija odlazi u beznačajnost

Njemački Englez piše za Deutsche Welle o značenju Brexita za UK: Koliko je atraktivna za vanjske ulagače zemlja koja svoje ključne industrije i usluge pušta da iskrvare od posljedica Brexita? Ne treba biti doktor znanosti da bi se shvatilo zašto vodeći proizvođači automobila zatvaraju pogone u Velikoj Britaniji i sele ih na kontinent. Ili zašto se ključni financijski igrači sele u Pariz ili Amsterdam. A o odlasku mozgova i talenata koji su radili za britanski obrazovni i znanstveni sektor da se i ne govori. Brexit će od Velike Britanije načiniti neujedinjeno kraljevstvo. Zemljopisno se ta zemlja oduvijek nalazila odvojena od kontinentalne Europe. No udaljenost će sada postati osjetno veća. Politički, socijalno i gospodarski.

30.01.2020. (13:30)

Kraljevska iskaznica

I dalje će se moći s osobnom u Veliku Britaniju

Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Europske unije sutra u 23 sata, no za putnike iz Hrvatske, kao i za turiste iz UK ništa se ne mijenja – i dalje se granicu može prelaziti samo s osobnom. To će vrijediti za ovu godinu, a kako će biti od iduće godine ovisit će o sporazumima s EU. Tportal

25.01.2020. (09:30)

Pošaljite nam - malo čaja

Boris Johnson i EU potpisali sporazum o razdruživanju

Britanski premijer i čelnici Europske unije potpisali su u petak sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije predviđen za 31. siječnja. Još da treba ratificirati Euro-parlament.