Filmski kritičari Jutarnjeg: 'Akademijine nagrade sve više gube na ozbiljnosti' - Monitor.hr
23.02.2019. (22:30)

Što sve ne valja s ovogodišnjom dodjelom?

Filmski kritičari Jutarnjeg: ‘Akademijine nagrade sve više gube na ozbiljnosti’

Ovogodišnju dodjelu Oscara komentirali su i filmski kritičari Jutarnjeg. U nominacijama muških glumaca dominiraju imitatorske glumačke uloge, što smeta Jurici Pavičiću; ignoriranje ‘Prvog čovjeka‘ u važnijim kategorijama je najveći previd, ako ne i nepravda- smatra Marko Njegić, a Nenad Polimac ističe kako se organizatori tijekom cijele godine nisu baš proslavili i predviđa im slabu gledanost. Svi se slažu da će ‘Roma’ dobiti glavnu nagradu. Jutarnji


Slične vijesti

Nedjelja (10:30)

Demontaža

Jurica Pavičić: Sada ne postoji popularnija stvar nego što je bacanje blatom na Vrdoljakov uradak

“Danas – u siječnju 2020. – tema više nisu i ne mogu biti ni Antun Vrdoljak ni “General”. Danas svi, bili desni ili lijevi, znamo da smo za cijenu pet normalnih hrvatskih filmova dobili estetski i politički fijasko, seriju koja je sukus ideološkog kiča, scenarističkog diletantizma, režijske traljavosti i glumačkog otaljavanja. No, to uopće više nije tema na koju ima smisla trošiti riječi. Ključna je tema – kako se uopće dogodilo da se taj film snimi?” – Jurica Pavičić, Jutarnji.

05.01. (10:30)

Na primjeru Vruja

Jurica Pavičić: Toksična formula klijentelizma

“Pismo kojim je splitski profesor pozvao na zaštitu Vruje od turističke devastacije izazvalo je lokalno medijsko komešanje. A kad su novinari sjeli istražiti temu, ispostavilo se da je istina luđa i od prvoloptaških predodžbi o njoj. Nije riječ samo o tome da splitska županija kani gradnjom devastirati jedan od najikoničnijih pejzaža Hrvatske, nego je – još luđe – predradnje za to već davno napravila” – Jurica Pavičić, Jutarnji.

29.12.2019. (18:30)

Splitski Iron Throne

Jurica Pavičić: Kako je Opara postao Kerum

“Čovjek kojem je osobni drajv i eros bio lokalpatriotski neće ostati upamćen po urbanim intervencijama i lokalpatriotskim guđenju na uho nego po dva brutalno ideološka skandala. Krstulović Opara, čovjek koji je doveo Thompsona na Rivu, čovjek koji je u partizanskom gradu, gradu sa 15.000 sudionika NOB-a, spomenik podigao jednom golobradom ustaši” – Jurica Pavičić secira splitskog gradonačelnika.

23.12.2019. (20:30)

Republika Grabežna

Jurica Pavičić: Skejoidna Hrvatska – ideja epske junačke pravde i iskorištavanja države

Kad netko u Hrvatskoj počne glasno zazivati domoljubne vrijednosti, meni napamet padne Thompson koji je bio i ostao mjera patriota, jedino što mu nešto nije bilo milo plaćati porez, i što mu jest bilo milo odlaziti po kuvertu kod Barišića u carinu. Kad mi spomenu gorljive domoljube, meni padne na um Klemm, koji se nekako naglo od šatoraškog stjegonoše premetnuo u koncesionara najpopularnije jadranske plaže. Padne mi napamet Skejo, koji cucla prostor kod splitskog pazara umjesto da taj novac pripadne ministarstvu pa da ono – eto, da opet malo preuzmem “njihov” neukusni diskurs – tim novcem “kupi pancirke” za “naše dečke u Afganistanu” – Jurica Pavičić u Jutarnjem.

22.12.2019. (18:30)

Polemika o vrednovanju nastavnika

Pavičić odgovara Mazzoccu: Za njega je školsko gradivo datoteka podataka

“Ne vjerujem u koncept školstva u kojem su u šestom ili osmom razredu neki ‘naprosto’ odlični, a neki ‘naprosto’ dovoljnaši, a da se u obzir ne uzimaju eksterne varijable, od šikljanja testosterona i broja knjiga u kući, pa do kapitala i novca uloženog u repeticije. Moj pogled na školstvo, priznajem, neskriveno je ideološki. Ali, takav je i onaj kolege Mazzocca, samo što je on to nesklon priznati bilo sebi, bilo nama”, odgovara Jurica Pavičić.

15.12.2019. (17:00)

Za anale

Jurica Pavičić: Treba dobro upamtiti fotografiju trenutka kad se ‘Bandić’ i KGK rukuju

“Ovaj put Bandić više nema posla s kohortom premudrih kolumnista, s visokoparnim novinama i učenim kulturnjacima. Ovaj ga put ubada jedan prankster, zujeći obad koji svoju kampanju obavlja viralno, prodire tamo gdje novine na dopiru, a na koncu čitavog tog roja dosjetki, ostaju dvije riječi čvrsto zalijepljene kao prstac i sika: ‘korupcija’ i ‘Bandić'” – Jurica Pavičić za Jutarnji.

15.12.2019. (08:30)

Odgovor Jurici Pavičiću

Vojislav Mazzocco: Zašto svi učitelji ne bi trebali imati iste plaće

Vojislav Mazzocco odgovara Jurici Pavičiću na tekst “Kako izmjeriti rad nastavnika” i navodi tri problema hrvatskog školstva – neprepoznavanje talenta, prezir prema fizičkim poslovima te odbijanje i same pomisli na ocjenjivanje rada nastavnika. “Jednaka plaća za dobre, loše i izvrsne učitelje je uvredljiva za one koji se trude, a nagrada je onima koji su se prestali truditi kad su u ruke primili tuljac s diplomom”, piše Mazzoco.

12.12.2019. (20:08)

Prepuhano - nije!

Jurica Pavičić: ‘Letači balonom’ – šarmantno, sa sjajnim scenama u balonu

 

“Scene u balonu su sjajne. Smjesom totala eksterijera i računala Harper je efektno evocirao let. Tehnologija i umijeće ranih aeronauta prikazano je sa zanimljivom iscrpnošću. Dinamika odnosa dvije suputnika zabavna je i vješto napisana, a scene u uskom prostoru košare zanimljive” – piše Jurica Pavičić o novom filmu ‘Aeronauts’

10.12.2019. (00:30)

Toplomjerom duše

Pavičić: Kako izmjeriti rad nastavnika

Želite li doista mjeriti rezultat nastavnika? Dobro. Ali, zašto onda mjerite ocjene njihovih đaka na maturi? Zašto – recimo – ne mjeriti njihovu plaću za 20 godina? Zašto ne mjeriti jesu li im đaci postali bogati ili ostali ubogi? Zar to nije dosljedna konzekvenca istog principa? A ja bih – ako već mjerimo – recimo pokušao mjeriti nešto drugo. Zanimalo bi me, recimo, izmjeriti koliki postotak bivših učenika nekog nastavnika redovno posuđuje knjige u knjižnici. Zanimalo bi me koliki postotak redovito ide k zubaru, ili na mamografiju. Zanimalo bi me koliki postotak bivših učenika nekog nastavnika – recimo – reciklira smeće, ili ide u kino, ili posjećuje nacionalne parkove. Priča o “vrednovanju učinka” nastavnika nije sama po sebi opasna. Opasna je ideologija koja iza nje stoji, a oni koji tu floskulu izriču nerijetko je nisu svjesni – sjajni Jurica Pavičić uvodi red, smisao i mjeru u kakofoniju različitih mišljenja koja su se čula proteklih dana na tu temu.