Filmski kritičari Jutarnjeg: 'Akademijine nagrade sve više gube na ozbiljnosti' - Monitor.hr
23.02. (22:30)

Što sve ne valja s ovogodišnjom dodjelom?

Filmski kritičari Jutarnjeg: ‘Akademijine nagrade sve više gube na ozbiljnosti’

Ovogodišnju dodjelu Oscara komentirali su i filmski kritičari Jutarnjeg. U nominacijama muških glumaca dominiraju imitatorske glumačke uloge, što smeta Jurici Pavičiću; ignoriranje ‘Prvog čovjeka‘ u važnijim kategorijama je najveći previd, ako ne i nepravda- smatra Marko Njegić, a Nenad Polimac ističe kako se organizatori tijekom cijele godine nisu baš proslavili i predviđa im slabu gledanost. Svi se slažu da će ‘Roma’ dobiti glavnu nagradu. JutarnjiSlične vijesti

Jučer (23:30)

Jurica Pavičić: Kao i svi filmovi kroz koje trbuhozbori ideologija, i ‘General’ je suh, siv i dosadan

“Ako je netko očekivao emocionalno intrigantan biografski film o jednako intrigantnom čovjeku, nije ga dobio. Ako je netko očekivao ratni film s puno pucnjave i pobjeda, i toga je u filmu malo. Oni pak koji su od filma očekivali karikaturalni treš, i oni su dobili malo. Ne zato što film o Gotovini nije treš – jer najčešće jest. Nego zato što taj treš ni u jednom trenutku ne postaje baš do kraja smiješan, već uglavnom ostaje tek tugaljivo jadan”, piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

Jučer (09:30)

Jurica Pavičić: Smrt hrvatskog patrijarhata

U trijumfu turizma i u miomirisu Sanitara za WC-a- zauvijek je umro dalmatinski patrijarhat, zaključuje Jurica Pavičić. “Prije samo trideset godina, ti su ljudi – ili njihovi očevi – živjeli živote s kojima bi Ike Mandurić bio jamačno puno zadovoljniji. Kao ‘cjeloviti muškarci’ odlazili bi svaki dan u šest na posao. Popili bi prije smjene u buffetu kavu i malu vekiju, a onda bi prolazili kroz porte velikih industrijskih kompleksa. Tamo bi ‘izlazili iz doma’ i ‘vidjeli kako stvari stoje’. Tamo su svijet doista ‘stavljali pod kontrolu’: gradili su brane, mostove i vijadukte, savijali limove, varili brodske oplate, bušili planine, provlačili dalekovode”, piše Pavičić u još jednoj odličnoj kolumni za Jutarnji.

08.07. (07:30)

Jurica Pavičić: Životna pogreška Lovre Kuščevića

Upravo je taj Lovro Kuščević “zaslužan” što za Nerežišća danas opet zna svatko. Zahvaljujući stasitom ministru s meštrovićevskom kozjom bradom, reflektori od deset tisuća volti rasvijetlili su desetljetni koloplet urbanističkih tramaka, građevinskih kombinacija i proceduralnog javašluka koji se odvijao u maloj bračkoj općini. Ono što je počelo kao majušni skandal oko pogreške u imovinskoj kartici pretvorilo se u cijelu lavinu afera u čijem je središtu aktualni ministar uprave… – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

23.06. (20:30)

Operacija glasačko tijelo

Jurica Pavičić: Što je važnije – nacionalizam ili obična, kožna nogometna lopta?

“Operacija vraćanje reprezentacije na Poljud dugotrajna je želja – ne samo – nacionalnog HDZ-a. Za vrh stranke, ta je operacija pokušaj da se sašije rascjep između konzervativne regije u kojoj se za HDZ najviše glasa te ključne ideološke igračke poratnog hrvatskog nacionalizma. Od pivskih reklama do Kolindinih plesnih točki, ‘repka’ je zaglavni kamen postmodernog light-nacionalizma na kojem HDZ kreira svoj legitimitet”, piše o razlozima zbog kojih se uopće razmišlja o gostovanju Jurica Pavičić za Jutarnji.

10.06. (08:30)

Hvala i doviđenja

Pavičić: Deset godina od vjerojatno najneobičnije tiskovne konferencije nekog europskog premijera

Taj veliki usisavač antikorupcijske kampanje usisavao je sveučilišne profesore, državne tajnike, gradonačelnike, župane, cijeli niz ministara, da bi na koncu došao i do glave same: do samog Sanadera… Naivniji – ja među njima – tih su godina mislili da je čir istisnut. Mislili su da se društvo riješilo dječje bolesti te da smo se kao zajednica koja sazrijeva pospremili u podrum još jednu užasnu stečevinu užasnih devedesetih… A danas treba reći da za taj povratak na staro ključnu krivnju ne nose ni ustaše ni fašisti, nego jedan pristojni, proeuropski centrist – Andrej Plenković… – napisao je jako dobru kolumnu Jurica Pavičić za Jutarnji.

06.06. (15:30)

Za uz grickanje kokica dovoljan

Kritika Jurice Pavičića: ‘Godzilla 2’ – raskošni spektakl s nizom zvijezda i ozbiljnim slabostima

Film govori o “znanstvenici (Vera Farmiga) koja užasnuta štetnim ljudskim djelovanjem odluči osloboditi čudovišta da uspostavi ravnotežu ekosistema”, napravljen je s puno novca, glumačkim zvijezdama i dobrom režijom. Ali, kaže Pavičić – “siže je na rubu maloumnog, dijaloške scene su budalaste, obiteljski podzaplet sulud. Ljudski likovi uglavnom sjede i govore, a nositelji akcije su pikselska čudovišta. Njih mahom vidimo u polumraku”.

02.06. (09:30)

Rušenje sistema iznutra

Jurica Pavičić: Saboteri u našim redovima

Ukratko – u ovih 29 godina Vladajuća je stranka (HDZ) imala dvije usporedne povijesti: javnu i tajnu. Javna povijest izgleda ovako. Kad Sanader dobije izbore, svi su za njega. Na unutarstranačkim izborima bude jedini kandidat i dobije 300.000 glasova. Onda Karamarko preuzme stranku. Otarasi se Sanaderove stečevine kao sramnog poglavlja. Organizira potom unutarstranačke izbore i dobije kao jedini kandidat svih 300 tisuća glasova. Onda Karamarko odleti zbog prstiju u ćupu s mađarskim novcem. Onda dođe Plenković. Proglasi kako će se HDZ otarasiti Karamarkove stečevine kao sramotnog poglavlja. Organizira unutarstranačke izbore na kojima je – sad već pogađate – jedini kandidat te na kojima – sad već pogađate – dobije svih 300 tisuća glasova… Tako će jednog dana izgledati politička promjena u HDZ-u. Samo, znate što je tu problem? Što to nismo skužili samo mi i vi. Nego i Plenković… – piše Jurica Pavičić, još malo genijalnije nego inače, za Jutarnji.