Filmski kritičari Jutarnjeg: 'Akademijine nagrade sve više gube na ozbiljnosti' - Monitor.hr
23.02.2019. (22:30)

Što sve ne valja s ovogodišnjom dodjelom?

Filmski kritičari Jutarnjeg: ‘Akademijine nagrade sve više gube na ozbiljnosti’

Ovogodišnju dodjelu Oscara komentirali su i filmski kritičari Jutarnjeg. U nominacijama muških glumaca dominiraju imitatorske glumačke uloge, što smeta Jurici Pavičiću; ignoriranje ‘Prvog čovjeka‘ u važnijim kategorijama je najveći previd, ako ne i nepravda- smatra Marko Njegić, a Nenad Polimac ističe kako se organizatori tijekom cijele godine nisu baš proslavili i predviđa im slabu gledanost. Svi se slažu da će ‘Roma’ dobiti glavnu nagradu. Jutarnji


Slične vijesti

Nedjelja (11:30)

Imamo dužnosnike

Jurica Pavičić: Kako je Lovreć otkrio istinu o našoj državi

“Načelnica je otpala, nitko je nije zamijenio, a reporterka Slobodne Dalmacije u praznoj je općinskoj zgradi zatekla čistačicu i redara. Tamo su joj rekli da oni u Lovreću još ne znaju tko će im zapravo biti zamjenski načelnik, jer nisu još dobili dopis. A nisu ga dobili jer je u Lovreću davno zatvorena pošta, pa pisma pristižu dvaput tjedno. Eto, tako u Lovreću ‘postoji’ hrvatska država”,  Jurica Pavičić o slučaju Anite Nosić, Jutarnji.

Subota (09:30)

Maramica sa dva lica

Jurica Pavičić: Petar Škorić – ona vrsta političara zbog kojih građane uhvati populistički bijes

Suočen s realnom prijetnjom da će ostati na gubitničkoj strani, da će možda biti zaobiđen na izbornim listama i u diobi plijena, Škorić je progutao sve istanbule i marakeše, te pjongjangovski podržao velikog vođu. Ako je itko dosad dvojio oko toga kako će izgledati pluralizam u HDZ-u, nakon ovakve “homogenizacije stranke” tih dvojbi valjda nema – piše Jurica Pavičić o “principijelnosti” čelnika splitskog HDZ-a.

11.02. (21:30)

Smiješi se!

Jurica Pavičić: Favoriti dobili glumačke Oscare – Hollywood voli filmove o Hollywoodu

Joaquin Phoenix očekivano je osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu za ‘Joker’ Todda Phillipsa. Riječ je o onoj vrsti uloge koju Akademijini glasači vole – u kojoj ima i fizičke transformacije i jake geste, ulozi koja nosi film. Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Renée Zellweger za film ‘Judy’ u kojem glumi holivudsku divu Judy Garland. Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je sjajna Laura Dern za relativno malu ulogu u filmu ‘Marriage Story’ Noaha Baumbacha – zakasnjelo priznanje jednoj krasnoj karijeri. Nagrada za sporednu ulogu u ‘Bilo jednom u Hollywoodu’ prvi je Brad Pittov Oscar za glumu… Akademija mu vratila ono što mu je odavno dugovala, barem od devedesetih – analizira Jurica Pavičić glumačke Oscare.

10.02. (21:30)

Odjednom se nagrađuje ne jedan već hrpa filmova

Jurica Pavičić: Bong već godinama snima vrtoglave i zabavne filmove, a 2003. napravio je remek-djelo koje je možda bolje i od Parazita

Kao redatelj, Bong Joon-ho je debitirao 2000. s crnom komedijom “Psi koji laju ne grizu” koja je prošla nezapaženo. No, stvari se stubokom mijenjaju kad 2003. Bong snimi kriminalistički triler Sjećanje na umorstvo. Bong potkopava konvencije žanra time što policiju stavlja pred zadatak koji u američkim filmovima rade prvoklasni profići: taj da nađe serijskog ubojicu. Pamtim da sam po izlasku “Sjećanja na umorstvo” stavio na vrh liste filmova godine i na listu najboljih filmova dekade. Mislim da je taj film i do danas njegov najbolji, bolji i od “Parazita” – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

09.02. (08:30)

Reality bite

Jurica Pavičić: Što nam je razotkrila riječka Opera Industriale?

“Opera Industriale je, ukratko, pokazala još jednom onaj isti žalosni simptom koji je u Matanićev spektakl bio promišljeno i ukalkuliran. Opet je pokazala da i hrvatska ljevica i hrvatska desnica funkcioniraju po petparački binarnim ikonografskim obrascima. Hrvatskoj “ljevici” možete stoput autsorsati čistačice i autoceste, ali ona će se zaista probuditi i graknuti samo zbog prvog bijelog polja. Hrvatskoj “desnici” možete pred očima rastočiti sve nacionalne kulturne, industrijske i urbane vrijednosti, možete sve luke pretvoriti u parkirališta za jahte i ogradom zagraditi sva molo longa svijeta, ona će iza debele vodozemačke kože zapalucati jezikom samo ako vidi – partizane i crvenu zvijezdu”, piše Jurica Pavičić, Jutarnji.

05.02. (19:00)

Oscar ga nije volio

Prezreni Adam Sandler briljira u filmu ‘Uncut Gems’

‘Uncut Gems’ je film koji demonstrira da su Ben i Josh Safdie majstori svog posla. Dinamičnom montažom i kamere s ruke braća su stvorila film koji svojim ritmom rekreira neurozu glavnog lika, dočarava njegov život u škripcu koji ne prestaje. Vjerojatno najrizičnija odluka koju su braća donijela bila je ta da za glavnu ulogu uzmu prezrenog komičara Adama Sandlera, no taj se rizik isplatio i zato je nepošteno što su i redatelji i glumac ostali bez nominacija za Oscara, smatra Jurica Pavičić.

Jutarnji

02.02. (18:30)

Bez autoriteta

Jurica Pavičić: Tko će nam sada reći što moramo gledati?

Jurica Pavičić je objavio esej o propasti ‘top-down’ kulture, koju su likvidirali kulturalni studiji, postmodernizam i digitalna tehnologija. Njima je skršen koncept ‘Onih Koji Više Znaju’ i određuju koje će se ‘To Nešto’ gledati večeras. Novi filmofili možda znaju sve o J-hororu ili Mariju Bavi, ali nemaju pojma tko je Fellini i nisu čuli za Altmana.

 

02.02. (11:30)

Zidam kuću trokatnicu

Jurica Pavičić: Svi smo mi Dr. House

Što akteri visoke politike rade sa svojim viškom novca? Kupe puno kuća, pa ih slažu u slamarici kao seljak napoleondore 1930. godine. Ispada da ni Dr. House i svi hrvatski doktor-hausi ne vjeruju ni u koju drugu imovinu osim nekretnine. Ne vjeruju u svijetlu, mobilnu, financijski profitabilnu budućnost. Pa kako onda očekivati da u nju vjeruje – građanin?, piše Jurica Pavičić, Jutarnji.

31.01. (08:00)

Onda je super

Jurica Pavičić: S “Gospodom” se Guy Ritchie vraća onom što je 90-ih bio njegov zaštitni znak

I ovim filmom Guy Ritchie je pokazao da je u onom u čemu je dobar – naprosto dobar. “Gentlemen” je zanimljiva, nepretenciozna igrarija, film pun zanimljivih obrata i duhovitog sarkazma, a bonus su nesumnjivo prvorazredni glumci u dobroj formi. Tarantino možda i jest bio Ritchiev formativni uzor. Ali – ako mene pitate – Tarantino dugo nije napravio ovako zabavan filmJurica Pavičić u vrlo kratkom, ali dostatnom osvrtu na Gospodu.