Granični policajac: Migrante se pretuče, uzme mobitele i vrati u BiH - Monitor.hr
17.07. (15:30)

Najgori kotar

Granični policajac: Migrante se pretuče, uzme mobitele i vrati u BiH

Ured pučke pravobraniteljice Lore Vidović zaprimio je pismo graničnog policajca u kojem on kaže da je policajcima naloženo da sve izbjeglice i migrante vraćaju na područje BiH, i to “bez papira i bez procesuiranja” kako ne bi bilo traga. Zapovijeđeno im je da migrantima uzmu novac, razbiju mobitele i bace ih u rijeku ili zadrže za sebe. NovostiSlične vijesti

28.09. (17:30)

Zemlja žilet žice

Mađarski ministar u UN-u: Migracije su opasna pojava

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto fokusirao se u svom govoru u UN-u na “opasnu pojavu” – migracije. Na zasjedanju Generalne skupštine UN-a rekao da je njegov narod “ponosan što može sačuvati Mađarsku kao mađarsku zemlju. “Mi ne želimo biti zemlja porijekla, ne želimo biti zemlja tranzita, a ne želimo biti ni zemlja odredišta”, rekao je on.

31.08. (07:30)

Kombi preko grane

Ministar sigurnosti BiH: Moramo nešto poduzeti

Vlasti BiH trebale bi poduzeti korake kako bi zaštitile svoju granicu jer Hrvatska nezakonito vraća migrante u BiH te narušava njen teritorijalni integritet, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Optužio je državno Tužiteljstvo BiH da zataškava ponašanje hrvatske policije. Kaže da hrvatska policija u susjedstvu koristi i vatreno oružje.

24.08. (10:30)

Potvrda presudom

Zbog policijskog nasilja, Švicarska odustala od vraćanja migranta u Hrvatsku

Federalni upravni sud Švicarske suspendirao je vraćanje tražitelja azila prema Dublinskoj uredbi u Hrvatsku zbog policijskog nasilja koje se događa na hrvatsko-bosanskoj granici, izvijestio je Centar za mirovne studije. Tražitelj azila rođen u Siriji je u ovom slučaju 18 puta iskusio nasilne “pushbackove” s hrvatske granice. Ovom presudom potvrđeni su brojni izvještaji i svjedočanstva o postupanju hrvatske policije, ističu u CMS-u.

17.08. (11:30)

Prisilni planinari

Najviše migranata u Sloveniji od 2015.

U srpnju je u Sloveniji privedeno 1.740 migranata, što je najviši mjesečni broj ilegalnih prijelaza granice nakon masovnog migrantskog vala 2015.-2016. U prvih sedam mjeseci ove godine ušlo ih je u Sloveniju 7.415, najviše iz iz Pakistana, Alžira i Afganistana. Slovenski policajci su ove godine u susjedne države vratili 4.908 ilegalnih migranata. T-Portal

17.08. (09:00)

Izvještaj Border Violence: Hrvatska za dva mjeseca ilegalno vratila 438 migranata u BiH