Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Izbirljive papile
Hrvati vole jesti sladoled i piti pivo
Kao nacija, jedemo puno više sladoleda nego keksa. Burek sa sirom draži nam je od čokolade, i muškarcima i ženama. Čokoladu, pak, češće jedu žene. Ličani često jedu ribu iz konzerve, a najviše mlijeka piju Zagrepčani. Prosječan muškarac u Hrvatskoj popije jedno malo pivo na dan, a žena malim pivom nazdravi jednom tjedno. Više vode od Hrvata u cijeloj EU piju jedino Česi, a uzrok je tome – kava. Pokazalo je to prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama odrasle populacije, koje je provela Hrvatska agencija za hranu. Riječ je o terenskom istraživanju na 2000 stanovnika u dobi od 18 do 64 godine. Projekt je vrijedan 46.000 eura. Večernji
