Hrvatska ispunila sve uvjete za pristup Schengenu - Monitor.hr
27.07.2019. (17:10)

Ovim za pristup Slovengenu

Hrvatska ispunila sve uvjete za pristup Schengenu

Iz Europske komisije Hrvatskoj su stigle informacije da će evaluacija i posljednjeg od osam poglavlja schengenske pravne stečevine proći u redu, što bi značilo da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za pristup schengenskom prostoru. Da bi se zaista i ušlo u Schengen, odluku mora odobriti Vijeće EU, odnosno sve njezine članice, a tu postoji jedan problem, zove se – Slovenija.

 


Slične vijesti

10.11.2019. (10:30)

Imotski je stanje duha

Ante Tomić: Mijenjaju se države, a moji ih sve jednako varaju i lažu

“Naraštajima unatrag u mojoj obitelji netko je nešto kozjim stazama kroz krš, o ponoći, po mjesecu, nosio u torbi preko granice. A koji put i po danu, bijelom cestom, skriveno pod sijenom ili kukuruzom na zaprežnim kolima, ili iza kutija na kamionskoj prikolici, ispod obješenih goveđih trupala u hladnjačama. Iz Austrije u Tursku, iz Turske u Francusku, pa opet u Austriju, u Kraljevini Jugoslaviji, NDH, SFRJ i danas u samostalnoj Hrvatskoj…” – Ante Tomić u Jutarnjem.

02.11.2019. (19:30)

Republika Vojnokrajinska

Marinko Čulić: Obistinjuje se Tuđmanova ideja o Hrvatskoj kao “predziđu kršćanstva”

Kolumnist Novosti napisao je sjajan tekst o stanju Europske unije danas, krenuvši od odbijanje Bruxellesa da otpočne pristupne pregovore s Albanijom i Makedonijom (slično aktualnoj izdaji sirijskih Kurda od Amerikanaca), do pozicije Hrvatske – “sa svojom nabildanom graničnom policijom, ona od Bruxellesa očito dobiva i važan zadatak više. Postat će neka vrsta evropske vojne krajine, zadužena da bude prvi štit obrane zapadne civilizacije od nepoželjnih bliskih i daljnjih susjeda… Sada kada je Zagreb našao dostojnog partnera u Bruxellesu, može početi kurdistanizacija ostatka Balkana i jugoistočne Evrope, sa svim zlokobnim posljedicama koje se tu mogu zamisliti”.

24.10.2019. (01:38)

Janša: Ulazak Hrvatske u Schengen u slovenskom interesu

Oporbeni čelnik i bivši slovenski premijer Janez Janša odbacio je rezerve Ljubljane prema odluci Europske komisije da je Hrvatska spremna za Schengen ocijenivši da je Sloveniji u interesu da se vanjska šengenska granica pomakne južnije. “Slovenija bi morala Hrvatskoj pomagati pri kontroli granice s Bosnom i Hercegovinom, a ne da je blokira”, smatra Janša. Neki u SLoveniji drže pak da bi primanje Hrvatske u Schengen, ako ona granicu s BiH ne bude mogla kontrolirati, moglo povećati odlučnost Austrije da i dalje provodi pojačane kontrole na slovensko-austrijskoj granici, za koje slovenska vlada smatra da niti sada nisu opravdane. Novi list

22.10.2019. (19:30)

Republika Šengenska

Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen; Plenković: Veliki europski uspjeh

Europska komisija ocijenila je da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola, dok je Juncker pozvao na brzo primanje Hrvatske u članstvo. U sljedećem koraku pristup Schengenu trebaju odobriti sve države-članice, a Slovenija je već najavila da je protiv. Svejedno, Plenković je rekao da je ovo “važan dan, veliki, još jedan europski uspjeh Hrvatske”.

 

27.09.2019. (10:30)

Schen-ne-gre

Juncker: Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena; Šarec: Nije spremna

Plenković je jučer u Bruxellesu rekao kako očekuje da Europska komisija u listopadu da preporuku da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u schengenski prostor, jer je Hrvatska ispunila svih osam cjelina vezanih uz schengensku stečevinu, piše T-Portal. Slično kažu i iz Bruxellesa – “Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena i Komisija dovršava ocjenu u tom smislu”. Ali, postoji jedan problem, zove se – Slovenija. Njihov premijer Marjan Šarec rekao je da “Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktično s nijednom državom” (kao što nije imala ni Slovenija s Hrvatskom kad je ulazila u schengen). Iz Komisije mu odgovorili da je “sada slučaj između Hrvatske i Slovenije na Sudu EU-a”.

26.09.2019. (09:30)

Uvjet bez kojeg se ne more

Cerar bi pustio Hrvatsku u Schengen, ali “samo ako se bude držala vladavine prava”

Aludirajući na presudu arbitraže o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske, koju Hrvatska ne priznaje jer je Slovenija kompromitirala arbitražni proces, Cerar je kazao da poštovanje vladavine prava znači i “poštovanje te provedbu međunarodnih sporazuma i odluka međnarodnih sudišta”. Plenković je očekivao da bi pitanje ispunjavanje tehničkih uvjeta za ulazak u Schengen odlazeća Komisija koju vodi Jean Claude Juncker mogla imati na dnevnom redu već 2. listopada, ali se uvrštavanju te točke usprotivila slovenska članica odlazeće Komisije Violeta Bulc, ali navodno i potpredsjednik Komisije Frans Timmermans. HRT

24.09.2019. (00:30)

Migranti, sorry i hvala

Krasnec: Hrvatska će 16. listopada dobiti zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengensku zonu

Ta je odluka predviđena za usvajanje na kolegiju europskih povjerenika tog datuma, jednoj od posljednjih sjednica na kojoj se donose odluke prije smjene na čelu Komisije. Nacrt Komisijine odluke već je napisan i pozitivan je za Hrvatsku, što znači da će do kraja Junckerova mandata Hrvatska proći tehničku evaluaciju i dobiti preporuku Komisije za ulazak u Schengensku zonu, nakon čega sama odluka o ulasku ovisi o Vijeću EU, odnosno jednoglasnoj potpori država članica – doznaje u Bruxellesu Tomislav Krasnec, Večernji list

03.08.2019. (15:30)

Odavno smo šengenaši stari

Može li Hrvatska ubrzo u Schengen?

“S obzirom da se u zadnje vrijeme ulazak u Schengen usko veže uz razinu korupcije u zemlji, bojim se da Hrvatska nema velike šanse za brzi ulazak” – kaže europarlamentarka Biljana Borzan za Deutsche Welle. Usto, sve više zemalja želi više suverenosti na unutrašnjim granicama, kako kaže slovenska europarlamentarka Tanja Fajon. Ostaje i Slovenija kao faktor – hoće li oni Schengen izravno vezati s hrvatskim prihvaćanjem arbitražne odluke o razgraničenju između dviju zemalja ili će dopustiti proširenje da više ne budu vanjska granica Šengenske zone.

30.07.2019. (16:30)

Jao, policajko, što Vam lijepo stoji frizura danas!

Za ulazak u Schengen – intervju s virtualnim policajcem

EU testno provodi projekt kontrole granice iBorderCtrl, u Mađarskoj, Grčkoj i Latviji, a gdje avatar graničnog policajca ispituje osobu koja želi ući u zonu Schengena. Intervju se obavlja od kuće, preko računala, a virtualni policajac traži laži u odgovorima. Nakon razgovora dobije se QR kod kojeg se pokazuje na ulazu u Schengen, kojeg očitava živi policajac. Čini se da avatar nije baš najpamatniji – novinar portala The Intercept odgovorio je iskreno i istinito na sva pitanja, primjerice, a umjetna inteligencija je procijenila da je lagao na 4 od 16 pitanja – i dao mu ocjenu od tek 48, što ga je učinilo umjerenim rizikom za sigurnost EU. Bug.hr

29.07.2019. (21:00)

Razmišljaj pozitivno

Grlić Radman: Imam osjećaj da bi od jeseni Hrvatska mogla biti u Schengenu

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman: “Hrvatska je trebala ispuniti osam poglavlja koje se tiču šengenske pravne stečevine i mislim da je zapravo sve pri kraju. Koliko čujemo, neslužbeno, i to osmo poglavlje bi trebalo biti uskoro zaključeno, ide se prema tom kraju. Moje je mišljenje da bi premijer mogao već početkom jeseni mogao poslati hrvatskim građanima jednu lijepu vijest…”