Japan na izborima koji odlučuju o izmjenama ustava - Monitor.hr
21.07.2019. (13:30)

Japan na izborima koji odlučuju o izmjenama ustava

Japanci su izašli na izbore na kojima se očekuje da će solidnu većinu dobiti aktualni premijer Shinzo Abe. Postotak koji koalicija kojoj je na čelu dobije odlučit će o izmjenama pacifističkog ustava iz 1947., kojeg su sastavile SAD. Za izmjenu ustava trebala bi mu dvotrećinska većina, a želi mijenjati članak 9, kojim se Japan zauvijek odrekao ratovanja i izgradnje oružanih snaga. Reuters


Slične vijesti

01.03. (20:30)

Promjena smjera

U Slovačkoj pobijedio oporbeni pokret OLANO

Slovački oporbeni pokret OLANO ostvario je pobjedu na parlamentarnim izborima u Slovačkoj osvojivši 24,9 posto glasova. S vlasti će smijeniti stranku lijevog centra SMER, koja je dominirala političkom scenom više od desetljeća. Glasači su kaznili korupciju i i političko ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka. Čelnik OLANO-a Igor Matovič zauzeo se u izbornoj kampanji za čišćenje u politici pod  sloganom “Pobijedimo mafiju zajedno”.

02.02. (13:30)

Navlakuša od 3%

Kako je Vučić uzdrmao ideju o bojkotu izbora

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je spuštanje izbornog praga za ulazak u parlament sa 5 na 3 posto. Ovime nastoji smaniti prijetnje najavljenog bojkota izbora. To će dovesti do toga da će manje stranke i organizacije koje se upecaju i izađu na izbore postati reprezentativnija podrška Vučiću i konglomeraciji, analizira Al Jazeera.

04.01. (09:30)

Od izbora do izbora

Godina 2020: Izbori na Zapadnom Balkanu

U 2020. godini održat će se izbori u pet država u regiji. Hrvatska je počinje s drugim krugom predsjedničkih izbora, a početkom jeseni održavaju se i redoviti parlamentarni izbori. U travnju ili svibnju u Srbiji se održavaju opći izbori. U Sjevernoj Makedoniji su za travanj najavljeni izvanredni parlamentarni izbori, a krajem 2020. će se održati i redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori.

11.12.2019. (20:30)

Topi se podrška

Johnsonova pobjeda više nije sigurna – gubi većinu mandata

Izborna utrka u Velikoj Britaniji sve je neizvjesnija. Prema podacima koje je objavio YouGov, konzervativci će osigurati većinu od 28 zastupničkih mandata, što je ipak znatno manje od 68 mandata, koliko je predviđala istovjetna anketa provedena prije dva tjedna. Direktor YouGova za političke analize Anthony Wells rekao je kako ne bi isključio mogućnost formiranja manjinske vlade.

21.09.2019. (20:30)

Odlazi nakon deset godina

Netanyahu izazvao Arape i izgubio izbore

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u izbornoj je kampanji optužio Arape da planiraju pokrasti izbore i izazvao njihovu reakciju – izašlo ih je 59 posto. Zajednička Lista arapskih stranaka imat će 13 mjesta u Knessetu. Prvi put u povijesti, arapski predstavnik u parlamentu mogao bi postati oporbeni vođa. Na izborima je najviše glasova dobio bivši general Benny Gantz i njegova stranka Plavo i bijelo. Ganz je odbio ponudu Netanyahua za stvaranje koalicije.

01.09.2019. (13:30)

Neizvjesni izbori

Pobjeda ekstremne desnice na istoku Njemačke mogla bi destabilizirati najveće europsko gospodarstvo

U njemačkim saveznim pokrajinama Brandenburgu i Saskoj održavaju se izbori, a ankete ukazuju na rast antiimigrantske Alternativa za Njemačku (AfD). U Saskoj, koja je ključno njemačko gospodarsko središte, ekstremno desna stranka namjerava zbaciti vladu pod vodstvom CDU-a. U Brandenburgu je u tijesnoj utrci sa strankom lijevog centra Socijademokratima (SPD).

28.04.2019. (18:00)

Duboko podijeljena Španjolska na trećim izborima u četiri godine