Japan na izborima koji odlučuju o izmjenama ustava - Monitor.hr
21.07. (13:30)

Japan na izborima koji odlučuju o izmjenama ustava

Japanci su izašli na izbore na kojima se očekuje da će solidnu većinu dobiti aktualni premijer Shinzo Abe. Postotak koji koalicija kojoj je na čelu dobije odlučit će o izmjenama pacifističkog ustava iz 1947., kojeg su sastavile SAD. Za izmjenu ustava trebala bi mu dvotrećinska većina, a želi mijenjati članak 9, kojim se Japan zauvijek odrekao ratovanja i izgradnje oružanih snaga. ReutersSlične vijesti

21.09. (18:30)

Odlazi nakon deset godina

Netanyahu izazvao Arape i izgubio izbore

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u izbornoj je kampanji optužio Arape da planiraju pokrasti izbore i izazvao njihovu reakciju – izašlo ih je 59 posto. Zajednička Lista arapskih stranaka imat će 13 mjesta u Knessetu. Prvi put u povijesti, arapski predstavnik u parlamentu mogao bi postati oporbeni vođa. Na izborima je najviše glasova dobio bivši general Benny Gantz i njegova stranka Plavo i bijelo. Ganz je odbio ponudu Netanyahua za stvaranje koalicije.

01.09. (11:30)

Neizvjesni izbori

Pobjeda ekstremne desnice na istoku Njemačke mogla bi destabilizirati najveće europsko gospodarstvo

U njemačkim saveznim pokrajinama Brandenburgu i Saskoj održavaju se izbori, a ankete ukazuju na rast antiimigrantske Alternativa za Njemačku (AfD). U Saskoj, koja je ključno njemačko gospodarsko središte, ekstremno desna stranka namjerava zbaciti vladu pod vodstvom CDU-a. U Brandenburgu je u tijesnoj utrci sa strankom lijevog centra Socijademokratima (SPD).

28.04. (16:00)

Duboko podijeljena Španjolska na trećim izborima u četiri godine

11.03. (12:00)

U novom sazivu skupštine Ličko senjske županije, koja ima 31 vijećnika, bit će 13 HDZ-ove koalicije, sedam s nezavisne liste Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste Ante Dabe, te dva s liste SDSS-a. (Predsjednik SDP-a županije, koji nije osvojio ni jedno mjesto, podnio ostavku, ali koga briga)

25.02. (18:00)

Španjolska desnica bi na prijevremenim izborima u travnju mogla preuzeti vlast od socijalista pokazuje anketa

09.01. (08:38)

Nitko s nikim, svi sa svima

Otvoreno: Bit će teško dobiti birače za izlazak na izbore, neće znati kome daju glas

Imali smo situaciju u kojoj u godinu dana nismo imali izbore, a kao da su se izbori dogodili… Bit će iznimno teško na idućem izbornom ciklusu dobiti birače za iskreni izlazak na izbore, bez sumnji ide li moj glas uopće onome kome ga dajem – rekao je politički analitičar Ivica Relković. “Za prelazak mojih bivših kolega iz SDP-a drugdje, mogu samo reći da je to gadljivo”, rekao je Predrag Matić. “Kako pada rejting tako pada i broj zastupnika u SDP-u” rekao mu ministar Kuščević. T-Portal

02.01. (14:30)

Puno izbora, a nikog za izabrati

Relković: U 2019. počinje vrući izborni stampedo

Ušli smo u godinu u kojoj nam se otvara dosad najvrući redovni izborni stampedo. U samo dvije godine (od sredine 2019. do sredine 2021.) imat ćemo na traci sve izbore koji nam dolaze u ritmu košarkaških četvrtina. U razmaku od pola godine imat ćemo europarlamentarne i predsjedničke izbore (sredinom i krajem 2019.), a onda nakon jednogodišnjeg “poluvremena” opet s polugodišnjim razmakom parlamentarne i lokalne (krajem 2020. i sredinom 2021.) – piše Ivica Relković za Globus.