Kina SAD-u: Provociranje trgovinskih sukoba je ekonomski terorizam - Monitor.hr
30.05.2019. (18:30)

Donaldizam

Kina SAD-u: Provociranje trgovinskih sukoba je ekonomski terorizam

Zhang Hanhui je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova, a rekao je da je protivnik korištenja “debelih štapova” kao što su trgovinske sankcije, carine i protekcionizam, a američke je carine ocijenio “ekonomskim ubojstvom, ekonomskim bullyingom”. Kaže on da je Kina protiv trgovinskog rata, ali da ga se ne plaši. Guardian


Slične vijesti

17.05. (10:30)

Previsoki zid

Ekonomski lab: Što je to politički kapitalizam kao esencija kineskog modela

Korupcijski virus, ugrađen u kineski politički kapitalizam, onemogućavao je puni razvoj kineskih potencijala. Jačanje uloge države u ekonomskom procesu umjesto očekivane i najavljene liberalizacije 2013. godine dodatno će naglasiti kineske kontradikcije koje se kriju u konceptu ‘korumpirane meritokracije’. Unatoč proklamiranoj borbi protiv korupcije, a koja se do sada instrumentalizirala za konsolidaciju političke moći Xi Jinpinga, povećanje državne kontrole potencijalno će otvoriti vrata još većoj korupciji. U takvom scenariju lako je zamisliti novi ciklus političke centralizacije pod egidom anti-korupcijske borbe, što će režim učiniti još krhkijim. Zbog tog trenda Kina neće biti u poziciji ekonomski i politički predvoditi svijet nakon korona krize – Ekonomski lab.

Ljetna rasprodaja: Nabavite Windows 10 potpuno besplatno!

Stigla je najveća ljetna softverska rasprodaja u 2020. Keysworlds.com vam nudi softverske licence i ključeve po izuzetno povoljnim cijenama, a ovog puta uz uredski softver u paketu dobivate i Windwows 10 besplatno. Evo za ilustraciju cijena nekoliko kombinacija: Microsoft Office 2019 Pro + Windows 10 Pro po cijeni od 32,99 eura. Ili još povoljnije nešto stariji Office 2016 Pro + Windows 10 Pro za svega 18,49 eura. Opširnije o paketima, cijenama i kako pomoću kupona dobiti te lude cijene.

14.04. (13:30)

Green phone

Hrvatica iz Šangaja: Svatko ima svoj barkod na mobitelu – ako je zeleni, slobodni ste

Bivša Nacionalova novinarka Branka Prica opisala je za Jutarnji život u Šangaju: hrana iz supermarketa stiže na kućna vrata u roku od maksimalno sata pa više gotovo nitko i ne kupuje u dućanima; restorani također brzo dostavljaju; svaki blok kuća ili zgrada ima menadžment koji brine o posjetama, organizira preuzimanje smeća, roba koja se dostavlja prosljeđuje se do ulaznih vrata; svi računi plaćaju se skeniranjem mobitela; aplikacije dokazuju zdravstveno stanje čovjeka – svaka osoba ima svoj barkod sa zdravstvenim statusom, ako je zeleni onda je čovjek slobodan kretati se.

02.04. (14:30)

Gorko-kisela juha

Kako je WHO zataškavao problem korone u Kini i uvalio u probleme ostatak svijeta

WHO je 14. siječnja, uzdajući se u informacije dobivene iz službene Kine, tvitao da se zaraziti mogu samo oni, koji su došli u kontakt sa zaraženim životinjama, iako su još 31. prosinca iz Tajvana dobili potvrdu kako virus ipak prelazi s čovjeka na čovjeka. WHO je i zakasnio s proglašenjem zdravstvene krize te je izdao promašene upute protiv ograničavanja putovanja iz Kine. U ukupni broj zaraženih Kina nije brojala pacijente kojima je virus pronađen, ali koji nisu pokazivali nikakve simptome. Za to su dobili blagoslov stručnjaka iz WHO-a. Telegram donosi kronologiju WHO-ovog pogodovanja Kini.

03.03. (18:30)

BigBrotherVirus

Kina iskoristila koronu da uvede masovni sustav kontroliranja ljudi

Kineske vlasti traže od svojih građana da na svojim mobitelima koriste softver Alipay Health Code koji im diktira trebaju li biti u karanteni te smiju li koristiti podzemnu željeznicu, trgovačke centre i druga javna mjesta. New York Times piše da se prikupljene informacije dijele s policijom čime je postavljen okvir za nov oblik automatizirane društvene kontrole.

11.02. (12:30)

Kreditni virus

Kinesko gospodarstvo usporava zbog koronavirusa – 300 kompanija diže kredite da ublaži posljedice

Preko 300 kineskih tvrtki, uključujući proizvođača pametnih telefona Xiaomi Corp, pružatelj usluga vožnje Didi Chuxing Technology, te Megvii Technology i Qihoo 360 Technology, kompanije angažirane na kontroli epidemije, traže zajmove u ukupnom iznosu od najmanje 57,4 milijarde juana (8,2 milijarde dolara) kako bi ublažile posljedice epidemije koronavirusa. Procjene ekonomista su da bi kineski BDP u prvom tromjesečju mogao usporiti na pet posto ili čak i ispod toga. Reuters

30.12.2019. (10:00)

Tesla isporučio prve aute proizvedene u Kini