Marko Vučetić u Saboru: U Hrvatskoj vrijedi samo zakon društvene patologije - Monitor.hr
05.12.2019. (19:30)

Samubojstvo iz zasjede

Marko Vučetić u Saboru: U Hrvatskoj vrijedi samo zakon društvene patologije

 


Slične vijesti

Četvrtak (20:30)

Sretna nova spoznaja

Marko Vučetić: Sretna država je ona koja je manja od svojih građana

Kada političari besramno jadikuju zbog toga što je društvo radikalizirano, braneći državu koja opstoji zahvaljujući upravo apologiji radikalizacije, sasvim je razvidno da njihovo jadikovanje nije usmjereno protiv radikalizacije društva, nego da im netko ne otme autorstvo nad budućom radikalizacijom – osvrće se Marko Vučetić u Autografu na izjave političara nakon pucnjave na Banske dvore.

16.10. (01:30)

Političari zapravo pucali na Banske dvore

Marko Vučetić: Hrvatska je država fundamentalista, mase i sadizma

Nije lako čitati riječi zadarskog filozofa, ali teško je ne složiti se s njim: Hrvatski političari su ljubitelji žrtvenog mehanizma, oni su žrtvovali sve institucije, oni su žrtvovali državu kako bi se, kao strvinari, hranili lešinom nečega što je, da nije njih, moglo biti živo. Ne postoji razlika između nasilnika koji je pucao na policajca i političara koji su pucali u državu. Da država funkcionira, nasilnik ne bio nasilnik, a naši političari ne bi bili političari. Nasilnik na policajca je samo pobjegli alter ego hrvatskog političara.

01.10. (18:31)

Šest sati svaki dan - vjeronauk

Marko Vučetić: Koliku cijenu plaćamo kada ginekolog vodi računa o duši?

“Katolička škola je privatna škola, izgradnja privatnih škola se ne financira javnim novcem. Gradovi se ne zadužuju kako bi kreditirali izgradnju privatnih škola” – piše zadarski profesor Marko Vučetić o izgradnji osnovne škole u njegovom gradu, koju su zajednički krenuli graditi Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija, da bi se, eto, pokazalo da prema vatikanskim pravilima škooa mora biti u isključivom vlasništvu Zadarske nadbiskupije pa je Zadar prepustio Nadbiskupiji cijeli projekt, uključujući 25 milijuna kuna koje je bio posudio upravo za tu školu.

25.09. (01:30)

Koalicija laži

Marko Vučetić: Zašto se skriva kriminal onih koji ne smiju biti uhićeni

Autografov Vučetić filozofski gleda na dobro i zlo, odnosno na odnos između osumnjičenih za lopovluk i ostalih: Kovačić, Barišić i Grgić uhićeni su da ne bi bili slobodni. I to je potpuno u redu. No problematično je, osobito u svjetlu javnog prepucavanja između premijera i predsjednika države, jesu li oni uhićeni, kao konkretni pojedinci, poimani u nerealnom smislu konkretne odvojenosti od svih drugih pojedinaca, kako bi drugi pojedinci mogli biti slobodni i, u tako konstruiranoj slobodi, mogli zauzeti pozu neporočnih ljubitelja zakona.

21.09. (23:00)

Moć znanja da mijenja i stvara

Propast svijeta: Esej filozofa Vučetića ljudima koji su uništili 68% životinjske populacije…

Odustati od razuma i slobode, odustati od znanja koje raste i mijenja nas, znači promovirati zablude neslobodnog čovjeka. Istina nije nešto što se osjeća, to je vjera. Istina je razumsko osvjetljavanje onoga što je prije bilo nepoznato. Istina ne ovisi o mnoštvu, ona ne nastaje okupljanjem mase. Okupljanjem mase nastaje istina o masi, a ona glasi: masa neslobodna, nebitna i neodgovorna. U masi nema odgovornosti. Tu nitko ništa ne čini, nego se stvara dojam da se nešto neosobno sudbinski događa, da sama duša svijeta progovara putem okupljene pastve koja je odustala da bude razumom i slobodom dovršavana. Znati konačnu istinu, imati konačno znanje o nečemu, moguće je samo ako smo pokopali znanost i razum. 24 sata

17.09. (23:30)

Drogirana nacija

Marko Vučetić: Država kao iluzija u zemlji halucinacija

Naši političari, kada govore o sebi i ljubavi prema domovini, osobito u predizborno vrijeme, pate od halucinacija. Deluziju nude, deluziju biramo i samo deluziju, na koncu, možemo i imati… S druge strane, država, budući da realno postoji, kao i sve institucije bez koje države ne može ni biti, ali ne funkcioniraju na način na koji bi istinite institucije u istinitoj državi trebale funkcionirati, jasno je da postoji na način iluzije. I to je tragedija – piše filozofski, ali vrlo razumljivo Marko Vučetić u Autografu.

11.09. (01:30)

Počisti ispred svog praga

Marko Vučetić: Na lokalnim izborima biramo – slobodu grada kao našu slobodu

Borba protiv demokratskog deficita, političkog nasilja, siromaštva i disfunkcionalnih institucija odvijat će se na lokalnim izborima sljedeće godine. Na njima biramo koliko smo ljudi i koliko brinemo o javnom dobru u prostoru koji nas neposredno okružuje. Gdje prestaje naša koža, počinje naš grad ili naša općina. Lokalni izbori će pokazati je li naš dom u deficitu, kakvu vrijednost želimo susresti na ulaznim vratima u naš dom i kakav grad i kakvu općinu će dodirivati naša koža – piše Marko Vučetić u Autografu (kojeg su, čini se, doveli da zamijeni nedavno preminulog Josipa Kregara). Lokalni izbori su u svibnju iduće godine.

04.05. (00:00)

Jedan ali vrijedan

Marko Vučetić u Nedjeljom u 2: Hrvatska politika je krivotvorina, jer nema političara i političke opcije koja nije sebe negirala

Bez očinske figure se ne može osvojiti vlast. Primjerice, to može Zoran Milanović, ali on nije spreman na radikalne preokrete. Ja bih mu se sutra pridružio u nekoj opciji da nakon ovih energičnih istupa kaže ‘dajem ostavku na mjesto predsjednika RH, shvaćam da ne mogu ništa učiniti nego folklorizirati vlastito djelovanje i kandidiram se na mjesto premijera’. Ja garantiran da bi to bila očinska figura koja bi uspjela pobuditi nadu jer je povezao očinsku figuru i odlučnost te samožrtvovanje, što narod želi. Žrtvovao je ugodu i odlučio je nešto učiniti. Zaboravit ćemo mu sve što je radio dotad. Na takav način djeluje ovo naše društvo u pokušaju. Potrebna je šok-terapija, da netko napravi nešto a da se to od njega ne očekuje. Napravi li Milanović to, ja istog trenutka povlačim svoju odluku i vraćam se u politiku” HRT

10.03. (23:30)

Homo zabraniensis

Vučetić: Zabranitelji znaju zabranjivati, ali ne znanju ništa o onome što zabranjuju

Popis zabranjenih knjiga više nije na snazi, ali je na snazi tzv. moralni oslonac zabranjivanja, tako da sada umjesto zabranjenih knjiga, imamo zabranjene osobe, zabranjene živote, zabranjene nacionalnosti, zabranjene kulture… Kada netko nije u mogućnosti suočiti se s vlastitim nedostacima ili, u ovom slučaju, nasilju prema istini, onda se zauzimaju pozicije moralne uzvišenosti i nepogrešivosti. Tamo gdje nije moguć dijalog, na djelu je, u pravilu, isprazno dociranje – piše nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić u Telegramu, potaknut saborskom raspravom o pravu homoseksualaca na udomljavanje.