Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Sarme, sarme amo jer utjehe nema u slancu
Mirjana Krizmanić: Neki ljudi tješe se hranom jer nemaju drugih izvora utjehe
T-Portal je razgovarao s poznatom psihologinjom o našem odnosu prema hrani: “Neki ljudi tješe se hranom jer su tako navikli u djetinjstvu ili ranoj mladosti, jer nemaju drugih izvora utjehe osim hrane ili jer im je to najdostupniji izvor utjehe”. Što se tiče djece koja odbijaju hranu kaže one “u doba mog odrastanja djeca su morala jesti (i pojesti) sve što su dobila na tanjur i nikakva raspoloženja ili neraspoloženja nisu smjela ni mogla utjecati na to”.