Nacionalna groupie: Prosperiram kod Prosperova - Monitor.hr
03.05.2022. (11:00)

Špijunaža za pokojnog Milana

Nacionalna groupie: Prosperiram kod Prosperova

Nakon debakla s Ivoševićem u Splitu, kupio sam kartu za trajekt i prevezao se na pitomi otok Hvar. Tamo sam se motao oko kuće u koju se sklonio čuveni povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak. Pokojni Bandić izuzetno je cijenio Slobodanov dar, trud. Obilno je financirao sve njegove projekte na neuzoranom polju starije hrvatske književnosti. Prosperov se, baš kao i ja, ubrzo aktivno priključio Milanovoj 365 stranci. Zakoračio sam u vrt Slobodanov. I dok sam se približavao vratima kuće, odjeknula je kao neka eksplozija i tlo pod mojim nogama počelo se užasno tresti. Iz kuće je istrčao Prosperov Novak. U ruci je držao starinski bodež. “Šta je ovo bilo!? Jesu li nas to Rusi napali projektilima?” Nacionalna groupie u novoj zgodi priča kako je došao do starog bodeža Marina Držića.


Slične vijesti

Nedjelja (16:00)

Niko neće džanum

Nacionalna groupie: Samo slogan Novosti spašava

Na dočeku Bejbi Lazanje na trgu do Milorada Pupovca stajao je kolumnist Novosti Viktor Ivančić. Pružio sam mu čipkani tabletić, ponudio mu da ga kupi za deset eura. Od svih tih ljudi na Trgu, jedino on i Pupovac nisu imali zaštitni znak Bejbi Lazanje – čipkani tabletić.

„Šta njemu nudiš, on mora štedjet. Teško da će idući mjesec njemu i njegovima iz Novosti sjesti plaća za protuhrvatsko piskaranje”, dobacio mi je Zlatko Hasanbegović.

„Zvučiš prilično prpošno za nekog koga Domovinski pokret nije uspio vratit na mjesto ministra kulture. Plenki vas je uspio sjebat. Ne da kulturu, čuva tamo svoje suho zlato Ninu Obuljen. Dobili ste ridikulozno ministarstvo demografije u doba kad se više skoro nitko ne razmnožava jer su Europu preuzeli sotonisti i nebinarne osobe, kako se vidjelo na Eurosongu”, odvratio sam mu.

„Tebe je sigurno s ekrana začarala ona irska vještica i sotonistica pa ne vidiš da je Domovinski pokret izvojevao svoju povijesnu bitku! Napokon smo uspjeli Pupovca izbacit iz vlade! Više neće moći financirati Novosti da šire velikosrpsku mržnju prema Hrvatima”, Hasanbegović je upućivao izazivačke poglede Pupovcu i Ivančiću.

„Ali Srbi više uopće ne mrze Hrvate. Uz Cipar, jedini su nam dali dvanaest bodova na Eurosongu. A Ukrajinci koje toliko tetošimo pišljivih četiri”, podsjetio sam ga.

„Eto, neka SDSS na naslovnicu zadnjeg broja Novosti stavi provokativni slogan u svom stilu: Srbi vama 12 bodova, a vi nas tjerate iz vlade!” nasmijao se Haski.

„Mislim da bi SDSS jedino spasilo da se ugleda na Švicarca Nema… Neka se izjasni kao nebinarna stranka, da nisu ni Srbi ni Hrvati. Tako bi sa sebe skinuli ogroman teret.” Spremio sam u džep čipku koju nitko nije htio kupiti…. Nacionalna groupie opisuje novu zgodu.

11.05. (21:00)

Pred zamjenu s igračem s klupe

Nacionalna groupie: Nina, moje suho zlato

Nakon te mučne konferencije za novinare Nina Obuljen vratila se u svoj ured totalno izmoždena, na rubu živčanog sloma. Znala je da neke od službenica u Ministarstvu kulture redovito piju ksanakse, većina žena u današnje vrijeme kljuka se ksanaksima. Pogotovo žene zaposlene u kulturi, glumice, redateljice, slikarice. Sjetila se kako joj je jedna poznata hrvatska režiserka na domjenku nakon nekog filmskog festivala zaneseno opisivala vrline ksanaksa. O ksanaksu je govorila kao o uzbudljivom ljubavniku koji joj donosi smirenje, opuštenost. Nakon današnje konferencije za novinare prvi put je osjetila želju popiti taj famozni kasanaks. Život joj je na prekretnici. Punih osam godina bila je ministrica kulture. Što je sve prošla, vidjela… Možda je vrijeme da se nakon osam godina povuče. Ne može više podnositi sav taj stres, stalna prozivanja novinara. Baš kao što premijer Andrej nikako ne može sastaviti novu vladu nakon izbora. Mora ući u koaliciju s Domovinskim pokretom, a primitivcima iz tog pokreta ona je crvena krpa. Doslovno crvena… Nacionalna groupie ušao u glavu ministrici kulture.

02.05. (00:00)

Danas nije Olimpijada, danas nije ni gej parada...

Groupie: Prvomajski team building Mosta

Glad, želja za prvomajskim roštiljem, janjetom, činili su me sve nervoznijim. A Mariju moja primjedba o abortusu još više. Ustala je od stola, odrješito suprugu rekla da idu doma kuhati tjesteninu s povrćem. Nino je tugaljivog lica pokupio s poda vrećice s povrćem kupljenim na placu i krenuo za suprugom. A lijepo je s mostovcima mogao jesti janjetinu. Žene uvijek sve upropaste. Nisu li žene zakuhale iza kulisa većinu ratova? To bi trebalo pitat Radu Borić. Pouzdano znam da je Joko Ono rasturila Bitlse, a Marija Selak Most. Pametnom dosta.

Ali nisam se dao smesti, sjeo sam na tramvaj, odvezao se do Jaruna. Mostovci su roštiljali u kućici na velikom jezeru. Bulj nažalost nije donio janje, ali bilo je u izobilju svakakvog drugog mesa. Dok sam uzimao kruh i mladi luk, ispriječio mi se Marin Miletić:

Ti nisi član Mosta… Ne možeš uzimat hranu!”

“Pa nisu ni Raspudići bili članovi Mosta, pa su ipak bili na listi za izbore one prijašnje i donijeli vam hrpu glasova. A sad su zbog tebe i tvoje narcisoidnosti otišli od vas. Šta si ti imao Mariji docirat oko prava na abortus? Ona je za tebe Aristotel, ti si obični vjeroučitelj ispranog mozga…” raspizdio sam se.

“Bez pitanja uzimaš kruh, luk i još vrijeđaš mog dečka… Ma, što si umišljaš tko si ti?” obrecnula se na mene Miletićeva partnerica Kristina Krepela.

Ne obazirući se na nju, nastavio sam onako gladan sipat paljbu po MiletićuNacionalna groupie

28.04. (12:00)

Kauboj Đimi jipi ji

Nacionalna groupie: Musolini na kobili Suzi

“Ste videli kak smo Đimi i ja u izbornoj noći lepo poplesali na Tompsonovu ‘Prijatelji često mislim na vas’”? ubacila se Barbara.

“Jesam. I ja sam u izbornoj noći često mislio na vašeg Đimija… Domovinski pokret mora od HDZ-a tražit da Đimija Stanića postave za novog ministra kulture. Sadašnja ministrica Obuljen grca u aferi oko Geodetskog fakulteta. A na ovim izborima dobila je manje preferencijalnih glasova od Ave Karabatić. Bruka i sramota. Uostalom, Domovinski pokret ju je prozvao zbog njezina utjecaja na HAVC. Ona postavlja ravnatelja HAVC-a. A tamo je za umjetničkog direktora bio postavljen Dalibor Matanić. Ministrica se, kao Jelena Veljača, niti jednom riječju nije oglasila o ovoj aferi Matanić i zlostavljanju glumica…”

“Vi biste, dečec, hteli da mene postave za ministra kulture? Pa ja bih jedino mogel bit kip u tom ministarstvu. Stariji sam i od Apoksiomena”, opet se u svom stilu našalio Đimi.

“Kaj bi bil star! Ak Bajdem može bit precednik Amerike, možeš i ti bit ministar kulture”, napola ozbiljno će Barbara.

“Je, pa bum se kak i on svako malo moral zatrčavat pred kamerama da uverim ljude da nisam mumija.”

“Ma di si ti od Bajdena, taj više ne vidi prst pred okom. A ti možeš ftaknut konec vu iglu bez očala”, bodrila ga je Barbara.

“Kaj zbilja, gospon Đimi?’’ pitala je gazdarica Vera.

“Je, je, itekak mogu ftaknut… Samo kaj to nije igla nek šilo!” potvrdio je Đimi. Nacionalna groupie

15.04. (10:00)

A kad ćeš ti osvijestit svoj problem?

Nacionalna groupie: Fini mrtvi Matanić

Imao sam previše problema sa strankom Možemo!, izbacili su me iz gradskog stana. Bolje je da se što prije maknem s Bundeka, da ne nadolijevam ulje na vatru. Otišao sam na autobus pa na Tomislavcu sjeo u tramvaj, odvezao se do Frankopanske. Tamo pozvonio na vrata redatelju Ozrenu Prohiću. Kad mi je otvorio, pružio sam mu Lasićevu knjigu ‘’Struktura Krležinih Zastava’’.

“Evo, napokon ti je vraćam.”

“Dobro si se sjetio. Već sam zaboravio da sam ti to posudio. Hoćeš ući?

“Da. Rado bih nešto popio.”

“Ja više ne pijem. Ali ostao mi je neki viski.”

Ušao sam u stan. Prohić mi je obilno nalio viski u čašu. Iskapio sam.

“Šta kažeš na ovaj škandal s Matanićem? Ono kad si ti bio škandaliziran onom nekom studentskom vježbom na Akademiji i urlao na glumice, odmah je bio prosvjed ispred Akademije. Matanić je postupio pametnije. Na Fejsbuku se pokajao, javno se ispričao glumicama koje je maltrao, u pijanstvu im slao seksualizirane poruke. I obznanio da se na vlastitu inicijativu otišao liječiti od opijata.”

“Ali čuo sam da je odmah to na Fejsbuku i obrisao”, sumornim će glasom Prohić. Nacionalna groupie

07.04. (10:00)

Jao, ne opet

Nacionalna groupie: Povratak otpisanih šatoraša

Htio sam starom dati do znanja da više nisam klošarsko piskaralo koje pije po Kroli, Krivom putu, nego sam se, naglim uzdignućem na društvenoj ljestvici, po difoltu prebacio među gradsku elitu u Šeratonu. I Krleža je svojevremeno pio kavu i pisao u baru hotela Esplanade. Uspio sam u starom rasplamsati očinski ego. Karamarkovima me predstavio kao uspješnog, hrvatskog pisca. Kako je godilo slušati da te hvali vlastiti stari, ne sjećam se kad sam to zadnji put doživio. “Sigurno vam je u pisanju velika inspiracija vaš otac… Heroj Domovinskog rata. Evo, upravo nam je s uskrsnom čestitkom donio vijest o uskrsnuću šatora iz Savske”, lice Ane Karamarko ozarilo se dok je to izgovarala.

“Da, sve je dogovoreno. Ako pobijedi lijeva koalicija, istu večer postavljamo šator pred Sabor. Nećemo dopustit da komunjare opet preuzmu vlast u Hrvatskoj! Nisu moji suborci na frontu za to krv prolijevali…” “Kako ćete postavit šator pred Sabor kad je tamo sve puno policije? Nitko osim saborskih zastupnika ne smije prismrdit na Markov trg.” “Prismrdit će njima na Markovu trgu ponovo plin iz plinskih boca!” stari je kresnuo šibicom, pripalio duhan… Nova zgoda Nacionalne groupie

30.03. (16:00)

Visoko uzdignut štap prema nebu!

Nacionalna groupie: Manolićevo proročanstvo na Uskrs 2024.

Biti u Hrvatskoj teže bolestan, a nemati love za privatne klinike ili da potkupiš doktore, ravno je potpisati smrtnu presudu. Za preglede u državnim bolnicama čeka se mjesecima, deset puta već odapneš prije nego što te prime na pregled. Dakle, ako nemaš love, moraš imati zdravlje. Lova i zdravlje, to su danas jedine dvije monete. Zato sam ponizno kleknuo s klečavcima ispred katedrale i molio, usrdno molio Isusa na nebu da mi prosvijetli pamet i podari zdravlje. Kad se crni dim napokon malo razišao, na pločniku ispred katedrale ugledali smo Ševrolet otvorenog krova, pretpotopni Ševrolet iz doba Drugog svjetskog rata. Na zadnjem sjedištu sjedio je neki starac još obavijen dimom. Scena je bila kao iz filma ‘’Maratonci trče počasni krug’’. Auto je bio pljunuti onaj u kojem su se vozila braća Topalovići, a taj starac na zadnjem sjedištu mogao je biti njihov deda Pantelija. Vjetar je do kraja otpuhao dim i sad sam jasno vidio da to nije deda Pantelija, nego Joža Manolić.

Manolić je štapom zamahnuo prema klečavcu kao Broj jedan prema Bobu Roku kad bi ga ovaj isprovocirao nekom glupom šalom. Meni se taj Manolićev štap ukazao kao Mojsijev štap. Kleknuo sam odmah uz Ševrolet, imao viziju kako se taj Ševrolet pretvara u vatrenu kočiju u kojoj Manolić kao prorok Ilija biva uzdignut u nebo i tamo kao vjerni obavještajac dobiva informacije od Boga. Nova zgoda Nacionalne groupie.

25.03. (23:00)

Bit će zanimljivo na predsjedničkim izborima

Nacionalna groupie: Evo Kolinde i Bobana

Hrvati su sigurno shvatili koliko su pogriješili što nisu u dovoljnom broju glasali za tu prelijepu ženu koja je svojim odjevnim kombinacijama, vitkom figurom, plavom kosom, sirenskim pjevanjem na kninskoj tvrđavi oplemenjivala ovaj napaćeni, cinični, mrzovoljni narod. Milanović je nas Hrvate gurnuo u mulj u kojem volimo roniti po dnu, u mulj svađe, prepucavanja, grubih riječi. Uopće nije kao Kolinda pazio na fizički izgled. Kao i Plenković prepustio se gomilanju kila. Dakle, i u tome je bio loš primjer Hrvatima koji su ionako postali skloni pretilosti. Dok je Kolinda bila predsjednica, žene su u njoj imale uzor, poticala ih je da vježbaju, podvrgavaju se spasonosnim dijetama. I uvijek je bila vesela, nasmijana, ni o kome nije govorila ništa ružno. Na početku Bogovićeve zapitao sam se tko bi osim Škore mogao ugroziti Kolindu na novim izborima. Pred restoranom Boban spazio sam nogometnu legendu Zvonimira Bobana. Oko njega neki ljudi. Boban s kemijskom olovkom u ruci. O, jebote! Brzo do njega. U novoj zgodi Svirac je pomislio kako legendarni nogometaš skuplja potpise za Milanovića.

17.03. (09:00)

Mostarski Mostovci

Nacionalna groupie: Bruce Lee za Domovinski pokret

„Ti, dakle, znaš tko je ukrao mog Brusa Lija! Govori, ništarijo! Tko je to napravio? Govori ili ću te ja natjerat da propjevaš kao Severina na Dori!”

„Severina uopće nije pjevala na Dori. Samo je mahala s onim velikim čekićem. Baš kao što maše oko glave Brusa Lija taj koji ga je oteo. Ako ne prihvatiš njegove zahtjeve, razmrskat će čekićem kip na komadiće i prodat ga na staro željezo.”

„Tko će ga razmrskat, govori!” Raspudić me još snažnije protresao.

“Mogu ti reći samo inicijale… D. P.“

Napokon je maknuo svoje ogromne ruke s mojih ramena. Zamislio se.

D.P…. To je sigurno Domovinski pokret. Njima ništa nije sveto. Njihovi ugledni članovi bave se svim i svačim, čak i za lovu prevoze migrante preko granice.”

„Jako si blizu… Mozak ti dobro radi. Zato si i postigao tako puno u životu. Taj D. P. živi u Mostaru i vatreni je pobornik Domovinskog pokreta. Uvjeren je da samo oni mogu izvući Hrvatsku iz gliba i borit se kako treba za prava Bošnjaka u Mostaru.”

„Da, baš oni mogu. To mogu samo Most i ja”, prezirno će Raspudić. Nacionalna groupie

11.03. (17:00)

Zajedno u pokretu

Nacionalna groupie: Todorić i Škoro zajedno

Ovog vikenda u kleti u Todorićevu vinogradu pod Sljemenom našli su se Ivica Todorić i Miroslav Škoro. Prilično je eufemistički tu vinogradsku potleušicu nazvati klet, bolje pro-klet, a ja pak u toj potleušici stanujem već mjesecima jer je stranka Možemo! bacila prokletstvo na mene kad me izbacila iz stana koji mi je pokojni Bandić dao na korištenje u Dubravi. Poznato je da su Todorić i Škoro prilično bliski. To se pogotovo u javnosti vidjelo kad je Škoro slavio rođendan svog najpoznatijeg albuma ‘’Milo moje’’ u Klubu Šumica u Sesvetama. I bome Šumica sva se tresla kad se na binu iznenada popeo Todorić i tražio Škoru da zajedno otpjevaju ‘’Sude mi’’. A koliko su bliski vidio sam i ja kroz prozorčić svoje potleušice, s velikim zanimanjem promatrao sam svog gazdu i Škoru kako hodaju vinogradom i uživljeno razgovaraju o nečemu. Škoro se raspričao o mom starom, hvalio je njegovu hrabrost, aktivnosti u Domovinskom ratu. Jedva sam zauzdao jezik da mu ne odvratim da se ni on baš nije iskazao kad je trebalo s puškom otići u Domovinski rat, otišao je u Ameriku. Ali dobro, barem je odslužio godinu dana u JNA, lamentira Svirac u novoj zgodi.