Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Tko to grdi nedjeljni ručak?!?
Navike hranjenja u Hrvatskoj: Previše ugljikohidrata, mesa i kilograma
U Hrvatskoj se jede ugljikohidrata daleko više od preporučene doze – žene čak 53% dnevne količine kalorija unesu kroz ugljikohidrate, a muškarci 49%, dok je preporuka 30%, pokazalo je istraživanje Agencije za hranu. Proteine hrvatski građani unose uglavnom preko mesa, najčešće su to svinjetina i piletine, a riba se jede rijetko. Više od 34% ljudi u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a 12% ih je pretilo. Nutricionistica Diana Gulhak Spajić ima savjet: “Sve što šuška, što se nalazi u nekakvim vrećicama, bismo trebali izbaciti s jelovnika. Isto bismo trebali napraviti i s pekarskim proizvodima i svime što je prženo u dubokom ulju”. Dnevnik.hr
