Nikolaidis: A šta nam, zapravo, fali? - Monitor.hr
29.03. (07:00)

Nikolaidis: A šta nam, zapravo, fali?

Andrej Nikolaidis za Žurnal vodi dnevnik iz izolacije tokom pandemije. Iz drugog nastavka:
“Svi problemi čovječanstva izviru iz činjenice da čovjek nije sposoban ostati u tišini i osami svoje sobe“, pisao je Blaise Pascal.
Dozvolite da sa ramena genija uputim skromnu poslanicu svima kojima je čak i danas nesnošljivo ostati u sobi, pa su zbog toga voljni rizikovati ne tek svoj, nego i živote ljudi koje navodno vole.
Dragi moji…
Nedjelju dana ne rade kafići, nedjelju dana smo prisiljeni živjeti u kući, a već nam se čini kako svijet stiže svome kraju? A šta nam, zapravo, fali? Imamo kafu, pivo, internet, duvan. Možemo čitati, gledati filmove, čak su nam i naši najmračniji poroci dostupni… Kući smo sa osobama koje volimo, ili bismo ih trebali voljeti. Imamo cilj: preživjeti, ne zaraziti bližnje, pomoći bližnjima. Pa ipak, sve nam je to nesnošljivo. Osjećamo neodoljivu potrebu da otrčimo negdje vani – bilo gdje, samo da to nije dom. Imamo neodoljivu potrebu da vrijeme provedemo sa nekim – bilo kim, samo da nisu naši najbliži…


Slične vijesti

16.11. (17:00)

Balkan Express (Crna Gora, Srbija, BiH)

Nikolaidis: Vjera pomjera planine. Vladati znači krasti, i to svako zna

U Crnoj Gori se dešavaju promjene, a najradije o tome čitamo kad piše Andrej Nikolaidis: “Vjera nadvladava sve. Vi znate da postoje mnogobrojni dokazi da je neko rekao – ako imaš vjere pomjerićeš planinu sa jednog na drugo mjesto, pa se to desilo, stvarno se fizički desilo. Ako vi imate vjeru vjerujte nemate nikakvih problema i nećete se zaraziti pričešćem”. Tako je na režimskoj televiziji “Vijesti” govorio doktor mašinstva Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav crnogorske vlade. Čovjek neprekidno lupeta gluposti koje ga kvalifikuju za administratora foruma “Zamlja je ravna ploča” i “Recite ne vakcini kojom liberalna elita želi da nas čipuje”, a diskvalifikuju za predsjednika vlade bilo koje zemlje koja nije teokratija. Crna Gora više ne spada u takve zemlje. Kao što sam više puta ove godine najavljivao, Crna Gora jeste postala teokratija – njenog premijera i vladu je doslovce postavila crkva… zurnal.info

06.09. (19:00)

E, braćo Crnogorci, ne valja vam poso

Još jedan Nikolaidis: Revalorizacija Thompsona u Cetinju

Naravno da je aktivan Andrej Nikolaidis ovih dana, ne propada ti država svaki dan: Crnogorske patriote su se okupili na mitingu ispred Cetinjskog manastira gdje stoluje Amfilohije Radović i, kako je u mail prepisci primijetio kolega hrvatski novinar, postigli „efektan autogol dugom loptom iz protivničkog šesnaesterca“. Jer je dio okupljenih odlučio da Crnu Goru brane pjesmama Marka Perkovića Thompsona i Miroslava Škore. I to baš onom pjesmom koju Thompson zna, da razveseli publiku, započeti ustaškim pozivom „Za dom spremni“ i baš onom Škorinom pjesmom napisanom u odbranu generala optuženog za rate zločine nad Srbima. Ne znam za vas, ali meni je „naš“ nacionalizam veća briga od „njihovog“. Jer „naš“ nacionalizam osjećam kao ličnu uvredu. U Crnoj Gori kakvu smo sanjali 2006., onoj od koje smo danas dalje nego ikad, nema mjesta za niti jedan, pa ni „državotvorni“ nacionalizam. Znam da je to bio patriotski – zamalo ne rekoh: domoljubni – skup, a ne testiranje za prijem u Mensu, ali: malo inteligencije nikad nikoga nije ubilo – piše Andrej Nikolaidis za Žurnal.info.

06.09. (18:00)

Levati svih balkanskih zemalja, ujedinite se

Nikolaidis: Novi Balkan – Milo odlazi, neka se spremi Dodik

Godinama je ključni partner zapada na Balkanu bio Đukanović. Crna Gora je hvaljena kao „lokomotiva koja region vuče ka EU“, „balkanska dobra priča“ i „regionalni lider u evropskim integracijama“… Evropa je odustala od takozvane „evropske budućnosti regiona“. Nije joj više trebala ni lokomotiva, ni mašinovođa. Crna Gora danas nije lokomotiva na evropskom putu, nego najmanja i najslabija članica saveza sačinjenog od levata koji u dogledno vrijeme neće ući u EU… Cjelovitost Bosne i Hercegovine neće biti cijena konačnog i formalnog srpskog priznanja Kosova. Beograd je već isplaćen – Crnom Gorom… – Andrej Nikolaidis donosi na Al Jazeeri mračnu viziju regiona (Nove Vizantije) nakon promjene vlasti u Crnoj Gori.

01.09. (13:30)

Mijenjaju naziv u Srpska Gora

Andrej Nikolaidis: Mi smo gotovi, Crna Gora više ne postoji

Dosad smo imali kleptokratsku meku diktaturu koja je mila majka u odnosu na ovo – komentira Andrej Nikolaidis rezultate izbora u Crnoj Gori. Čovjek koji je kičma i glava te crkveno-Vučićeve koalicije je Miodrag Daka Davidović. To je čovjek koji ima nemala iskustva u demokratizaciji i europeizaciji: bio je Karadžićev ratni ministar u SAO Hercegovina. Generalno – ovo što se sada događa vodi k apsolutnom obustavljanju svih kretanja prema Europskoj uniji i direktno ka okretanju Srbiji i Rusiji.

20.07. (21:30)

Srbi(roni)ja danas

Nikolaidis: Ko će to još povjerovati u novu ‘veliku Srbiju’

Vrsni novinar zaključuje da – iako je, čim je postao glava Predsjedništva Bosne i Hercegovine, engleskom novinaru nacrtao mapu “velike Srbije”, sa sve dijelovima Crne Gore i, dakako, velikim dijelom Bosne i Hercegovine, pa onda velikodržavni plan ponovio i za srpske medije – “čak ni Milorad Dodik nije toliko glup”. Nije toliko glup ni Aleksandar Raković, jedan od omiljenih, napadačkih novinara selektora Aleksandra Vučića. U autorskom tekstu, koji se zaviorio na naslovnoj strani državotvorne Politike, Raković objašnjava najnoviju verziju “velike Srbije”. Piše Adrej Nikolaidis za Al Jazeerau

12.07. (23:00)

Vatrena bespomoćnost

Nikolaidis: 30 godina Vatrenih ulica – Boj za Kosovo ili rušenje diktatora

Aleksandar Vučić… kakav trijumf zapadnih obavještajno-diplomatskih majstora! Istovremeno, nije završio ništa ni od onoga što od njega očekuje Moskva, kojoj nije dužan manje no Briselu. Time stižemo do povoda za ovaj tekst – još jednih beogradskih demonstracija. Slavna je njihova povijest. Imaju ti velegradski protesti i svoju mitologiju, kao i svoje prvoborce. Trideset godina „urbanog Beograda“, tog „Njujorka Balkana“ koji ustaje i pokazuje da je „nepokoreni grad“. Učinak im je, međutim, da prostite – bedan. Trideset godina ulica koje gore da bi na vlasti umjesto Slobodana Miloševića bili njegov ministar informisanja i njegov portparol? A da se proba sa jogom i meditacijom? Udobnije je, zdravije, a efikasnost ne može biti manja… piše Andrej Nikolaidis za Žurnal.info.

28.06. (20:00)

Pare ili život!

Nikolaidis: Šta će ti stanovništvo kad ti crkne već triput crkla ekonomija?

Računica se promijenila. Čak i idiotu je moralo biti jasno da će popuštanje mjera dovesti do novih slučajeva zaraze i novih smrti. Tako je i bilo. Spašavanje ekonomije je ipak bilo važnije od ljudskih života. Koji su važni bili samo zato što je virus stigao u kasnu zimu/rano proljeće. Da je stigao u junu, kad je vrijeme turističke sezone, ne bi nas ni zajebavali sa frazama o ljudskom životu koji je važniji od para. Tada bi, kao racionalan i superioran, bio sproveden „švedski model“. Bilo bi nam objašnjeno da taj model čuva ekonomiju i radna mjesta, a dugoročno i ljudske živote. Mi bismo rekli: dobro. Mi uvijek kažemo: dobro. Dobra je pećina. Dobro je i van pećine. Dobri su životi, a dobra je i ekonomija. I vakcina i imunitet krda. Sve je dobro: i u pojedinostima i u cjelini. I tako… Raste broj zaraženih. U Crnoj Gori i Hrvatskoj nestrpljivo čekamo turiste koji će nam donijeti virus, ali i pare… – piše mračni Andrej Nikolaidis za Žurnal.info.

16.05. (13:00)

Korona je mrtva, živio novi virus

Nikolaidis: Nikšić, balvani, patrijarh – povijest se ponavlja

Ponavlja li se istorija prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa ili svaki put kao tragedija ili svaki put kao farsa ili po nekom drugom redoslijedu – mi, žrtve istorije, dogovorićemo se… ili nećemo. Ali da se ponavlja – ponavlja se. I prošli put tenzije su najavili i podigli Vučićevi mediji – i ovog puta sve je počelo nakon kratke, ali intenzivne medijske kampanje, koja je podrazumijevala specijalnu, iako bajatu emisiju na Radio-televiziji Srbije i feljton o “rasrbljavanju Crne Gore” u Politici… – piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

11.05. (00:00)

Dnevnik sa kućne robije

Nikolaidis: Vladavina zla plaši me manje od vladavine idiotizma

Promjena sistema – to je upravo ono o čemu se ne govori. A ne govori se jer za govor o tome nema finansijera – nema fondova za promociju te ideje, za to se ne aplicira i to se ne evaluira. Vlade će zasaditi hiljade kvadratnih kilometara šuma, ministri će kraj sadnica nabijenih u zemlju pjevušiti ekološke pjesme sa milionima djece naoružane lopatama, NVO će organizovati bezbrojne okrugle stolove na kojima će edukovati i obavještavati, samo da ne bismo konstatovali: sama priroda kapitalizma je ekscesivna, a svaki pokušaj da se ta ekscesivnost drži pod kontrolom i u ravnoteži uzaludan je – piše nostalgični marksist Andrej Nikolaidis za Žurnal.info u bilješci iz svog korona dnevnika.

26.04. (22:00)

Nikolaidis: Sjećate li se Live Aid koncerata?

Nedostajaće mi policijski čas. Jeste: kad su ga uveli, uzeli su nam slobodu. Ali je barem bila tišina. Količinu primitivizma kod čovjeka, kažem, tačno možemo izmjeriti smetnjom koju on predstavlja za druge ljude. Jer primitivan čovjek ne umije postojati u tišini i diskreciji: on uvijek proizvodi buku, ružnoću i smrad. I čini sve da bude primijećen – on svoje postojanje neprekidno emituje. Njegova egzistencija udar je na sva čula i um. On nas zlostavlja samim svojim postojanjem. Ako se on veseli, obziran čovjek od ukusa koji ima nesreću da živi do njega neizostavno će patiti. Ono u čemu primitivan čovjek uživa, u civilizovanom čovjeku izaziva bol. Za njega ne važi: mislim, dakle postojim. Nego: bučim, dakle postojim – piše svoj dnevnik Andrej Nikolaidis za Žurnal.info.