Nikolaidis: Vučić je taj koji vodi hibridne ratove protiv BiH i Crne Gore - Monitor.hr
22.02.2020. (21:00)

Zvuči kao već viđena krvava priča

Nikolaidis: Vučić je taj koji vodi hibridne ratove protiv BiH i Crne Gore

Nakon što je učinio sve što je mogao da destabilizuje i ugrozi mir u Crnoj Gori i, hvala na pitanju, nije dobio po prstima zbog toga, Aleksandar Vučić je zaključio da može nastaviti sa stvanjem haosa u regionu, pa se bacio na staru ljubav beogradske spoljne politike – razbijanje Bosne i Hercegovine. Da ponovimo ono što se podrazumijeva, ali i zaboravlja. Iza napada na cjelovitost i stabilnost Bosne i Hercegovine i Crne Gore stoji Srbija, velikosrpski nacionalizam, odnosno Aleksandar Vučić. Pod čijom su punom kontrolom političke elite Srba u BiH i Crnoj Gori – likovi kakvi su Milorad Dodik ili Andrija Mandić nisu nikakvi autonomni “lideri“ i “donosioci odluka“, nego prosti izvršioci beogradskih strategija, planova i naredbi – piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.


Slične vijesti

27.12.2020. (10:00)

Nikolaidis: Poučni slučaj ukradene ikone – Tuđe hoćemo, svoje svetinje ne damo

Kada je Lavrovu poklonio ukradenu ukrajinsku ikonu, Dodo nije učinio ništa što inače ne radi; on takoreći svakodnevno onima koji imaju puno poklanja ono što nije njegovo – da imaju još više. To se zove politika. Mislim, još, da Dodo misli ovako: „Kada bogatom i moćnom pokloniš ono što je ukradeno od tvojih građana, to je onda privatizacija i prelazak na tržišnu ekonomiju. Kada bogatom i moćnom pokloniš ono što je ukradeno od ukrajinskih građana – to je, odjednom, krađa kulturne baštine, krađa umjetničkih djela… odjednom se pominju „Interpol“, krivične prijave, istrage i međunarodni skandali. Je li iko čuo da je slučaj jedne, ali barem jedne ukradene pa poklonjene fabrike u Bosni istraživao Interpol? Pa i to je bilo nečije – je li tako?, jeste – pa je dato drugom. Tad nije bilo nikakvih problema, nego su nas isti ti stranci, koji se sad ibrete, tapšali po ramenu i ohrabrivali da nastavimo sa ‘unaprjeđenjem poslovnog ambijenta’“… piše Andrej Nikolaidis za Žurnal.info

15.12.2020. (18:00)

Krkan s karakterom

Nikolaidis: Sapun, parfem i dvorske lude – Ne sudimo prestrogo o krkanluku, da ne bi nama sudili

Zoran Milanović je sam svoj Vulin. Srpski i hrvatski predsjednik Bosni žele jednako dobro, od kojega bi i kamen skapao. Ali Vučić već ima punu kontrolu nad desnim biračkim tijelom, dok Milanović, još uvijek, tek pokušava postati glava (na engleskom: Big Giant Head – kralj galaksije iz „Trećeg kamena od sunca“) hrvatske desnice. Stoga Vučić najkrkanskije izjave o Bosni prepušta Vulinu, ili drugim svojim vulinima, dok on glumi finoću i dobrog susjeda suznih očiju, čovjeka u konstantnom duševnom bolu i nevjerici, kojem nije jasno zašto ga, iako svima čestita sve praznike i na prag odnosi pite i kolače koje je sam mijesio, niko u komšiluku ne voli… Milanović nema taj luksuz, on se hrvatskim krkanima dopada, i dopada im se sve više, ali još uvijek nije ono što je naumio biti – njihov neupitni vođa, naime. Stoga on najkrkanskije svoje izjave, o Bosni i svemu ostalom, izgovara lično… – piše Andrej Nikolaidis za Žurnal.info o nedavnoj Milanovićevoj “(kultur)rasističkoj, ogavnoj i nedopustivoj” izjavi.

07.12.2020. (10:00)

Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tirjanin na slaba čoeka...

Nikolaidis: Eto, izabrana je nova, prva postđukanovićevska vlada Crne Gore

Predstavlja novu vladu Crne Gore Andrej Nikolaidis: (Premijer Zdravko Krivokapić) ima stan i dvije kuće, od kojih je jedna vila na pjeni od mora. Ako mu je ekonomija tako dobra, a sekundarna, „vrijednosni sistem“, koji mu je primaran, mora mu biti jači nego onaj u Dalaj Lame. Dobar vrijednosni sistem proizvodi ne samo duhovnu, nego i materijalnu vrijednost – svjedoči Krivokapićev primjer. Desna ruka mu je Vesna Bratić, ministrica vrijednosnog sistema, dakle nauke, obrazovanja i kulture, te sporta. Njen vrijednosni sistem je takav da za sebe kaže da je srpski nacionalista i ženski četnik. Boris Dežulović joj je „đubre ustaško“ i „magarac“, a Crnogorci ne postoje, nego su to „milogorci“ i „dukljani“, ljudi dostojni prezira jer su „pristali da se nad njima vrši etnički inženjering“… Kolumna na Al Jazeeri.
(…al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija! – Njegoš)

16.11.2020. (18:00)

Balkan Express (Crna Gora, Srbija, BiH)

Nikolaidis: Vjera pomjera planine. Vladati znači krasti, i to svako zna

U Crnoj Gori se dešavaju promjene, a najradije o tome čitamo kad piše Andrej Nikolaidis: “Vjera nadvladava sve. Vi znate da postoje mnogobrojni dokazi da je neko rekao – ako imaš vjere pomjerićeš planinu sa jednog na drugo mjesto, pa se to desilo, stvarno se fizički desilo. Ako vi imate vjeru vjerujte nemate nikakvih problema i nećete se zaraziti pričešćem”. Tako je na režimskoj televiziji “Vijesti” govorio doktor mašinstva Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav crnogorske vlade. Čovjek neprekidno lupeta gluposti koje ga kvalifikuju za administratora foruma “Zamlja je ravna ploča” i “Recite ne vakcini kojom liberalna elita želi da nas čipuje”, a diskvalifikuju za predsjednika vlade bilo koje zemlje koja nije teokratija. Crna Gora više ne spada u takve zemlje. Kao što sam više puta ove godine najavljivao, Crna Gora jeste postala teokratija – njenog premijera i vladu je doslovce postavila crkva… zurnal.info

06.09.2020. (19:00)

E, braćo Crnogorci, ne valja vam poso

Još jedan Nikolaidis: Revalorizacija Thompsona u Cetinju

Naravno da je aktivan Andrej Nikolaidis ovih dana, ne propada ti država svaki dan: Crnogorske patriote su se okupili na mitingu ispred Cetinjskog manastira gdje stoluje Amfilohije Radović i, kako je u mail prepisci primijetio kolega hrvatski novinar, postigli „efektan autogol dugom loptom iz protivničkog šesnaesterca“. Jer je dio okupljenih odlučio da Crnu Goru brane pjesmama Marka Perkovića Thompsona i Miroslava Škore. I to baš onom pjesmom koju Thompson zna, da razveseli publiku, započeti ustaškim pozivom „Za dom spremni“ i baš onom Škorinom pjesmom napisanom u odbranu generala optuženog za rate zločine nad Srbima. Ne znam za vas, ali meni je „naš“ nacionalizam veća briga od „njihovog“. Jer „naš“ nacionalizam osjećam kao ličnu uvredu. U Crnoj Gori kakvu smo sanjali 2006., onoj od koje smo danas dalje nego ikad, nema mjesta za niti jedan, pa ni „državotvorni“ nacionalizam. Znam da je to bio patriotski – zamalo ne rekoh: domoljubni – skup, a ne testiranje za prijem u Mensu, ali: malo inteligencije nikad nikoga nije ubilo – piše Andrej Nikolaidis za Žurnal.info.

06.09.2020. (18:00)

Levati svih balkanskih zemalja, ujedinite se

Nikolaidis: Novi Balkan – Milo odlazi, neka se spremi Dodik

Godinama je ključni partner zapada na Balkanu bio Đukanović. Crna Gora je hvaljena kao „lokomotiva koja region vuče ka EU“, „balkanska dobra priča“ i „regionalni lider u evropskim integracijama“… Evropa je odustala od takozvane „evropske budućnosti regiona“. Nije joj više trebala ni lokomotiva, ni mašinovođa. Crna Gora danas nije lokomotiva na evropskom putu, nego najmanja i najslabija članica saveza sačinjenog od levata koji u dogledno vrijeme neće ući u EU… Cjelovitost Bosne i Hercegovine neće biti cijena konačnog i formalnog srpskog priznanja Kosova. Beograd je već isplaćen – Crnom Gorom… – Andrej Nikolaidis donosi na Al Jazeeri mračnu viziju regiona (Nove Vizantije) nakon promjene vlasti u Crnoj Gori.

01.09.2020. (13:30)

Mijenjaju naziv u Srpska Gora

Andrej Nikolaidis: Mi smo gotovi, Crna Gora više ne postoji

Dosad smo imali kleptokratsku meku diktaturu koja je mila majka u odnosu na ovo – komentira Andrej Nikolaidis rezultate izbora u Crnoj Gori. Čovjek koji je kičma i glava te crkveno-Vučićeve koalicije je Miodrag Daka Davidović. To je čovjek koji ima nemala iskustva u demokratizaciji i europeizaciji: bio je Karadžićev ratni ministar u SAO Hercegovina. Generalno – ovo što se sada događa vodi k apsolutnom obustavljanju svih kretanja prema Europskoj uniji i direktno ka okretanju Srbiji i Rusiji.

20.07.2020. (21:30)

Srbi(roni)ja danas

Nikolaidis: Ko će to još povjerovati u novu ‘veliku Srbiju’

Vrsni novinar zaključuje da – iako je, čim je postao glava Predsjedništva Bosne i Hercegovine, engleskom novinaru nacrtao mapu “velike Srbije”, sa sve dijelovima Crne Gore i, dakako, velikim dijelom Bosne i Hercegovine, pa onda velikodržavni plan ponovio i za srpske medije – “čak ni Milorad Dodik nije toliko glup”. Nije toliko glup ni Aleksandar Raković, jedan od omiljenih, napadačkih novinara selektora Aleksandra Vučića. U autorskom tekstu, koji se zaviorio na naslovnoj strani državotvorne Politike, Raković objašnjava najnoviju verziju “velike Srbije”. Piše Adrej Nikolaidis za Al Jazeerau

12.07.2020. (23:00)

Vatrena bespomoćnost

Nikolaidis: 30 godina Vatrenih ulica – Boj za Kosovo ili rušenje diktatora

Aleksandar Vučić… kakav trijumf zapadnih obavještajno-diplomatskih majstora! Istovremeno, nije završio ništa ni od onoga što od njega očekuje Moskva, kojoj nije dužan manje no Briselu. Time stižemo do povoda za ovaj tekst – još jednih beogradskih demonstracija. Slavna je njihova povijest. Imaju ti velegradski protesti i svoju mitologiju, kao i svoje prvoborce. Trideset godina „urbanog Beograda“, tog „Njujorka Balkana“ koji ustaje i pokazuje da je „nepokoreni grad“. Učinak im je, međutim, da prostite – bedan. Trideset godina ulica koje gore da bi na vlasti umjesto Slobodana Miloševića bili njegov ministar informisanja i njegov portparol? A da se proba sa jogom i meditacijom? Udobnije je, zdravije, a efikasnost ne može biti manja… piše Andrej Nikolaidis za Žurnal.info.