Novo radno vrijeme zagrebačkih kafića - do 2 sata ujutro - Monitor.hr
18.02.2016. (22:26)

Delati, samo delati

Novo radno vrijeme zagrebačkih kafića – do 2 sata ujutro

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su odluku o izmijenjenom radnom vremenu objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge. Odredbe za radno vrijeme terasa identične su radnom vremenu ugostiteljskih objekata u turističkoj zoni – do dva sata ujutro. Prije su mogli raditi do 24 sata. Rad ugostiteljskih objekata u nenaseljenim područjima, 500 metara od naseljenih područja, je od 0 do 24 sata. Index


Slične vijesti

Nedjelja (12:00)

Ako je gazda Delboy pa kaže: "Sljedeće godine milijunaši… možda"

Mit o bogatim ugostiteljima u Hrvatskoj: Restorani pune stolove, ali ne i džepove

Unatoč percepciji da su vlasnici restorana i kafića bogataši, stvarnost je drukčija. Ugostiteljstvo generira velike promete, ali male marže, najčešće između 5 i 10 posto, zbog čega mnogi vlasnici jedva pokrivaju troškove. Samo velike grupacije, restorani na ekskluzivnim lokacijama i oni koji posluju polulegalno ostvaruju ozbiljnu zaradu. Većina ugostitelja živi poput prosječne srednje klase, dok neki balansiraju na rubu bankrota. Restoranski biznis u Hrvatskoj više je posao prestiža i visokog rizika nego siguran put do bogatstva. Barem tako kažu na Kultu plave kamenice… komentiraju i na Forumu

11.07. (12:00)

U klopi je lova

Ugostiteljstvom se kod nas bavi 11.700 objekata, lider i dalje – McDonald’s

McDonald’s na području Hrvatske posluje u 47 objekata i 17 gradova. Ukupno zapošljava više od 2150 ljudi s prosječnom neto plaćom od 1280 eura. Na drugom mjestu su Pleter usluge, državna tvrtka kojom upravlja Ministarstvo obrane. Oni imaju 29 restorana, od kojih je pet otvoreno za javnost, a imaju i dva hotela. Treće su Filia usluge, koje posluju preko brenda Batak Grill s lancem od 24 restorana. Dubrovačka Nautika je na četvrtoj poziciji s lanjskih 21,2 milijuna eura ukupnog prometa. Peta je firma Virtuoz usluge (druga tvrtka ljudi koji stoje iza trećepozicionirane Filije) – koja upravlja lancem barova Leggiero… Cijeli popis najuspješnijih restorana donosi tportal

04.03. (17:00)

Dobro bi mi došao jedan za po doma

Roboti sve više mijenjaju radnu snagu u restoranima i na poslovima čišćenja

Roboti u uslužnim djelatnostima postaju sve češća pojava. Neki od njih služe u ugostiteljstvu kao pomoć za konobare i zabava za goste, a neki zamjenjuju iznimno traženu radnu snagu u uslugama čišćenja. Praksa je pokazala da se investicija u robote itekako isplati. Uz autonomiju baterije od tri sata s među intervalom punjenja od dva sata znači u jednoj smjeni od osam sati on realno može pokriti 6 tisuća metara kvadratnih s visoko učinkovitim čišćenjem. HRT

24.10.2024. (12:00)

A i manje se kafeniše

Ipak se odrazila 110% skuplja kava – kafića u Zagrebu 2% manje

Zagrebačke ugostitelje, kao i njihove kolege diljem zemlje, muče gorući problemi u sektoru, ponajviše kvalitetno obrazovanje mladih i nedostatak radne snage. O tim temama bilo je riječi i na 16. Forumu zagrebačkih ugostitelja održanog u srijedu u Esplanade Zagreb Hotelu. Raste interes za upisom ugostiteljskih srednjih škola. Ove godine upisano je dva razreda više barmena i kuhara, te jedan razred hotelijera više. No, zabilježen je pad broja ugostiteljskih objekata. Problem su, pokraj nedostatka kvalificirane radne snage, i veći ulazni troškovi. Dok se u mnogim drugim gospodarskim grana, dio nedostatka radnika pokrio uvozom stranih radnika, za ugostiteljstvo je poznavanje hrvatskog jezika previše značajan faktor. Poslovni

23.10.2024. (10:00)

Smanjite taj porezni gas, prosim

Ugostitelji traže smanjenje davanja kako bi povećali plaće

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, Franz Letica, ističe rast plaća u ugostiteljstvu, no apelira na Vladu da smanji davanja kako bi poslodavci mogli isplaćivati još veće plaće. Letica također pozdravlja novi Zakon o strancima zbog veće fleksibilnosti i mogućnosti dovođenja obitelji radnika, ali naglašava da bi porezni sustav trebao više nalikovati njemačkom modelu. N1

04.03.2024. (12:00)

Bez forsiranja gourmeta, molim

Sve više restorana vraća Michelinovu zvjezdicu: Tjera nam goste i neisplativo je

Posljednjih godina sve je veći broj chefova i restorana koji su odlučiti vratiti to priznanje ili odbiti ga zbog problema koje im je Michelinova zvjezdica prouzročila. Neki od najpoznatijih svjetskih primjera koji su dospjeli u medije su Marco Pierre White koji je 1994. postao najmlađi chef s tri zvjezdice da bi pet godina kasnije postao prvi chef koji ih je vratio Michelinu. Jedan takav slučaj zabilježen je i na Kvarneru. U cijelome procesu izgubila se početna ideja oko koncepta te je status restorana sa zvjezdicom postao svojevrsno opterećenje. Jednostavno, izgubili smo goste, a ulaganja u restoran s konceptom kuhinje kakav smo imali su previsoka i neisplativo je. Želim da budemo restoran u kojem će se gosti osjećati ugodno, da ne razmišljaju kako moraju biti formalno odjeveni, da mogu doći s djecom, sa psom… Na kraju krajeva, da mogu pojesti nešto a la carte, a ne samo ono što su chefovi smislili da bi trebali jesti, budući da smo imali samo degustacijske menije. Da mogu naručiti i butelju kućnog vina, opustiti se… Index

02.09.2023. (13:07)

Vino točim, a pare mi lete

Konobar u Švicarskoj u mjesec dana zaradio više od 17.000 eura

List NZZ am Sonntag izvještava da je konobar iz Züricha u lipnju u džep stavio plaću od 16.500 franaka (oko 17.200 eura), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja, prema kojemu zajedno s vlasnikom restorana dijele ukupni prihod. 56-godišnji ugostitelj Michel Péclard, koji je zajedno s partnerom vlasnik 16 lokala, objasnio je tjedniku NZZ am Sonntag da ljeti, kada su čak i terase pune gostiju, mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao, dogovorio se s njima da će im na plaći dodati iznos koji varira i iznosi između 7 i 8% ukupnog prihoda. Rezultat je da “u prosjeku naši zaposlenici dobivaju između 8.000 i 12.000 franaka mjesečno”, objašnjava Péclard. Najveća do sada primljena plaća iznosi 16.500 franaka (bez napojnica) i isplaćena je u lipnju. Poslovni

16.06.2017. (11:58)

Relativno povoljni

Ugostitelji na Jadranu podigli cijene za 20 posto

Cijene u ugostiteljskim objektima na Jadranu u prosjeku su povećane za 20 posto, a sve zbog odluke vlade da poveća PDV u turizmu, javlja HRT. “Ručak uključujući piće za dvoje platili smo oko 200 kuna. To je neusporedivo jeftinije nego u Njemačkoj, da ne govorimo o Mallorci ili Kanarskim otocima”, rekao je jedan njemački turist. Index,

12.05.2017. (08:49)

Preventivna jadikovka

Ugostitelji tvrde da propadaju, Porezna da promet u kafićima raste

Od siječnja do travnja ove godine u ugostiteljstvu je iznos fiskaliziranih računa porastao 11,3% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na gotovo 4 milijarde kuna, podaci su Porezne uprae. Ovo bi značilo porast prometa u ugostiteljstvu, suprotno upozorenjima ugostitelja da im promet pada zbog povećanja stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto. T-Portal

05.04.2017. (12:58)

A novi model ugostiteljstva: Gosti si sami kuhaju?!?

Plaće za šankere i kuhare od 5 do 8 tisuća kuna, ali radnika nema…

Nedavno sam uspio naći pomoćnog kuhara, prijavio ga, ali nakon dva dana čovjek je dobio poziv iz Irske i otišao. Iste probleme ima i građevina. Ušao sam u investiciju proširenja objekta, dao unaprijed 7000 eura, a firma koja mi je počela raditi, usred posla ostala je bez radnika – opisuje svoje probleme stonski ugostitelj Jozo Barović koji tvrdi da šankerima i kuharima nudi plaće 5100 do 8600 kuna, smještaj, hranu i da ih svejedno ne može naći. Večernji o problemima u ugostiteljstvu općenito piše da je sve manje gostiju koji u restoranima slave neke obiteljske prigode, tvrtke više izdatke za reprezentaciju ne mogu knjižiti u troškove, pa je manje i poslovnih skupova…