Odvajanje otpada: Svima posebne kante i vrećice, cijena odvoza - ista - Monitor.hr
01.02.2018. (18:39)

Mužu, gdje si to bacio opušak!?! Nisam ja, djeca su!

Odvajanje otpada: Svima posebne kante i vrećice, cijena odvoza – ista

Zagrečani koji žive u kućama dobit će posebne spremnike, a oni što žive u stanovima dobit će posebne vrećice za biootpad, plastiku i metal, za što će građani Zagreba prvo morati potpisati ugovore. Podjela vrećica i kanti trebala bi biti gotovo u pola godine, a kad sustav krene naplaćivat će se samo odvoz miješanog komunalnog otpada, dok će ostali odvozi biti besplatni, ali bi cijena trebala ostati jednaka današnjoj. Sva kućanstva dobit će kompostere. Večernji objašnjava kamo ide koji otpad: opušak, vata, pelene i higijenski otpad idu u miješani, a pepeo, talog kave i ljuska jajeta u biootpad.


Slične vijesti

27.06.2023. (23:00)

Samo da se susjedi ne žale

Biootpad – kompostirati se može i na balkonu bez neugodnih mirisa

Od biootpada koji proizvedu dvije odrasle osobe u razdoblju od dva i pol mjeseca možete dobiti kantu komposta od čak 30 litara, čime definitivno možete svojim biljkama dati potrebnu dohranu. Komposter možete izraditi sami, koristeći običnu kantu, iako ih ima za kupiti i u vrtnim centrima. Ono na što trebate paziti jest da na poklopcu postoje rupice za cirkulaciju zraka jer se u svakome kompostu nalaze mikroorganizmi koji razgrađuju organski otpad, a njima je potreban kisik i vlaga. Kompostu treba oko mjesec i pol dana da se razgradi, a općepoznato je da u kompost ne stavljate kuhano voće i povrće, maskoću od kuhanja, meso, ribu ni mliječne proizvode. Green

08.04.2023. (20:00)

Brigo moja, prijeđi na drugoga

Ma kakav zero waste!? Restorani pravilno odlože samo 10 posto biootpada

Zašto ljudi ne žele odvajati bio-otpad?

Prema riječima direktora i vlasnika tvrtke Ka-plus iz Rijeke Zorana Antića, u četiri vrste kuhinjskog otpada koji nastaje u hotelima, restoranima, fast foodovima i kafićima nađe se svega i svačega jer se otpad ne odvaja pravilno. “Biorazgradivi otpad i otpad općenito najbolje odvajaju hoteli u Istri, sjevernoj Hrvatskoj, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ostali se ne trude previše. Jedan fast food koji posluje u 10 četvornih metara prostora plati mjesečno samo 20 eura za odvoz smeća, a svakodnevno napuni dva spremnika otpada od 100 litara. Taj otpad baci na odlagalište mješovitog otpada, a dio takva otpada iz restorana i fast foodova završi kod uzgajivača svinja, što je od 2008. zabranjeno zakonom.”, kaže Antić. Lider