Otvoreno o korupciji u Hrvatskoj - Monitor.hr
06.11.2019. (08:30)

Tema nad temama

Otvoreno o korupciji u Hrvatskoj

Gosti emisije su bili Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, Željko Reiner, potpredsjednik Sabora (HDZ), Željko Olujić, bivši glavni državni odvjetnik i Željko Jovanović (SDP). Beljak je pojasnio što je mislio kad je rekao da je otac korupcije u Hrvatskoj Franjo Tuđman, kako joj je kum Vladimir Šeks. HRT (transkript i video, 45 minuta)


Slične vijesti

16.04. (10:41)

Mrežni poslovi

Tko je autor propale platforme Cijepise kojem je država isplatila 14 milijuna kuna

Telegram piše o Vinku Kojundžiću, vlasniku tvrtke Cuspis koja je radila platformu Cijepise. On je također radio prvi web HDZ-a, bio konzultant HZZO-a, a zatim se pisalo kako je dobio unosan posao sa zavodom. Prema pisanju medija, osumnjičen je za korupciju, a u zavodu se vršila istraga. Ministarstvo zdravstva od 2018. Kojundžiću je isplatilo 14 milijuna kuna.

31.03. (09:30)

Propali ideali

Pofuk: Može li Plenković, koji tvrdi da su sva cjepiva jednako dobra, tako nešto reći i za sve hrvatske suce?

Bez imalo ironije, kapa dolje gospodinu Mamiću za scenski nastup u kojem je televizijski voditelj bio statist kakvog se samo poželjeti može. Međutim, dobar dio tog nastupa kod mnogih je gledatelja morao izazvati užas i jezu zato što je vrlo slikovito i eksplicitno izgovarao takve stvari o hrvatskoj državi po koju je porazna već i sama pomisao bilo koga od nas da Mamić možda o pravosuđu, sucima i moćnicima te države govori istinu. Iz prve ruke – piše Branimir Pofuk.

18.03. (12:30)

Novce izvukli, sad žele moć

Profesor Čepo: Korupcija nadišla davanje novca, danas se fokusira na čuvanje moći

Korupcija je davno nadišla puko davanje novca za uslugu. Ona se danas fokusira na stjecanje i održavanje moći, pogotovo na lokalnoj razini. Djeluje kao neki oblik mehanizma za podmazivanje kojim je lako očuvati vlast. Dijelom zato što zapošljavanjem, selektivnim financiranjem, nepropisnim potpomaganjem i suradnjom s moćnim akterima poput religijskih zajednica, veteranskih udruga ili sportskih udruženja, za sebe vežete nekoliko stotina ili tisuća ljudi. Dijelom zato što među ostalima razvijate osjećaj apatije i gubitak vjere da se izborima ili angažmanom stanje može promijeniti – kaže Dario Čepo, profesor sa zagrebačkog prava, u intervjuu Novostima, nakon što je proveo istraživanje o korijenima korupcije.

17.03. (10:30)

Pravda kasni, patetika djeluje

Komentar: Država u kojoj se žali za Bandićem i braćom Mamić nalikuje kriminalnoj jazbini

Index o fenomenu sućuti za “one koji kradu ali i nama dadu”: Ljubav prema krupnom kriminalu i istaknutim kriminalcima ne mora nužno biti utemeljena na ostvarenoj koliko na priželjkivanoj koristi. U masi uplakanoj zbog povremeno tužne sudbine istaknutih domovinskih pljačkaša nisu samo neposredni korisnici njihovih usluga, izravna klijentela, nego i konzumenti mitova o njihovim uspjesima. Otud i fascinacija menadžerskim sposobnostima famiglie Mamić.

16.03. (09:32)

U opisu radnog mjesta

Problem korupcije je u sustavu, a ne pojedincima

Problemi korupcije u Hrvatskoj ne leže u pojedincima već u strukturi političkog, pravnog i ekonomskog sustava koji je stvoren još 1990-ih, pokazalo je istraživanje Katedre za sociologiju zagrebačkog Pravnog fakulteta. Fokusom na pravne i političke institucije utvrdili su da čak i ako se najbolji čovjek zaposli unutar takvog sustava ne može biti imun na korupciju, želi li napredovati i funkcionirati unutar sustava. N1

10.03. (12:30)

Krive percepcije

Modrić: Grozno je što građani dočekuju i ove izbore bez puno nade da će se nešto promijeniti

Naši ministri uvijek seriozno napominju kako “percepcija korupcije” nije isto što i stvarna korupcija sugerirajući time da su građani nerazumni i skloni pretjerivanju. Da nekorektno poopćavaju “pojedine izolirane slučajeve”. Da su napadnoj kritici Vladinih politika skloni oni koji sami nisu uspjeli u životu, a nisu ni mogli sa svojim ispodprosječnim kvalitetama – piše Sanja Modrić.

06.03. (11:30)

Modus operandi lokalnih šerifa

Dumbović bi u privatnoj firmi zbog posla sa zemljištem dobio otkaz. Kao političar, dobit će sljedeće izbore

Najnovija afera petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića odnosi se na mešetarenje zemljištem u vlasništvu Grada. Naime, kako pokazuje dokumentacija, Grad je prije pet godina prodao zemljište veličine oko 3000 četvornih metara privatnoj tvrtki za 63 tisuće kuna, da bi u veljači ove godine istu parcelu ponovno otkupio za 565 tisuća kuna… Hrvatski građani, birači, toleriraju korupciju. Zapravo, određena razina korupcije lokalnim čelnicima omogućava dulje zadržavanje na vlasti, što je pokazalo i znanstveno istraživanje koje je proveo dr.sc. Vuk Vuković. Pa je tako Hrvatska jedna od rijetkih zemalja svijeta u kojoj je moguće završiti u pritvoru zbog korupcije i nakon toga pobijediti na izborima, što je bio slučaj s pokojnim gradonačelnikom Bandićem. Piše Marko Repecki za Telegram

27.01. (14:30)

Zagorski hladni Tušek

Jasmin Klarić: Kako će ova država naprijed kad šef Vlade minorizira političku korupciju, i to onu koja je snimljena

Je li doista bilo toliko utopistički neostvarivo očekivati da već jutros, nakon objave snimke, u svojoj prvoj izjavi Tušek pokaže elementarnu razinu građanske i političke pristojnosti i da odmah ponudi ostavku na sve funkcije? Ili, kad se to već nije dogodilo, da premijer ne farba javnost s namamljivanjima i pogreškama, nego izričito poruči što se očekuje od čovjeka koji je pokušao potkupiti političkog suparnika? – pita Jasmin Klarić.

26.01. (18:30)

HDZnjarije

Nobilo o Tušeku: Ima tu materijala za policiju i DORH

Odvjetnik Anto Nobilo rekao je kako u slučaju HDZ-ovog Žarka Tušeka, koji je htio kupiti nezavisnog vijećnika iz Oroslavlja Viktora Šimunića u zamjenu za podršku na lokalnim izborima, što je zabilježeno na snimci, ima osnova za izvide DORH-a. Plenković brani svog čovjeka – kaže da je Šimunić navodio Tušeka i da je bilo napravljeno s predumišljajem, te da je Tušek ispao naivan. Šimunić je izjavio “da živimo u zemlji u kojoj nema korupcije, vjerujem da bi me premijer nazvao i rekao mi hvala”.