Otvoreno o korupciji u Hrvatskoj - Monitor.hr
06.11.2019. (08:30)

Tema nad temama

Otvoreno o korupciji u Hrvatskoj

Gosti emisije su bili Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, Željko Reiner, potpredsjednik Sabora (HDZ), Željko Olujić, bivši glavni državni odvjetnik i Željko Jovanović (SDP). Beljak je pojasnio što je mislio kad je rekao da je otac korupcije u Hrvatskoj Franjo Tuđman, kako joj je kum Vladimir Šeks. HRT (transkript i video, 45 minuta)


Slične vijesti

20.02. (08:30)

Praktičan čovjek

Bandić ima priručnik – o suzbijanju korupcije

Pokazatelje korupcije možemo potražiti u načinu života u neskladu s prihodima – piše u knjižici o suzbijanju korupcije Gradskog kontrolnog ureda Grada Zagreba (ovdje knjižica). Piše Boris Rašeta da Milan Bandić “dela od jutra do mraka, 365 dana u godini, i sve je u skladu. Njegov stan, skladno spojen s “bratovim” (vrijede cca 3,5 milijuna kuna) niti jedan medij nije slikao iznutra. To je zbog skromnosti. Sud je blokirao ukupno pet stanova. Kolekcija satova procijenjena je na stotine tisuća kuna a Bandić posjeduje i kolekciju slika koja nije a’la Mimara, ali u njoj baš nisu ni slike s bombonjera”.

29.01. (09:30)

Prehladno je?

Koja je tajna švedske niske stope korumpiranosti

Švedska je treća zemlja svijeta po najnižoj stopi korumpiranosti, no to ne znači da korupcije nema. Nekoliko slučajeva odjekne u javnosti, ali se zaboravi, a Šveđani i dalje najviše povjerenja imaju u poreznu upravu i policiju. Za razliku od hrvatskih političara, švedski ministri nemaju beneficije, velike urede, tajnice, ni zakonski imunitet. Također, često se voze javnim prijevozom, čak i premijer. HRT

05.01. (14:30)

Novo desetljeće - nov početak

Velimir Šonje: Ruka ruku mije dok tržišta nije

“Okretanje nula na brojčaniku godina ne znači mnogo, ali simbolički, moja poruka za 2020. glasi: proces promjene je na djelu. Spor je, lomljiv, ali krenuo je. To se jednim dijelom događa zbog prirodnog učenja i sazrijevanja čitavog društva u pogledu funkcioniranja države. Dijelom se događa i zbog svijesti o tome da su slabe institucije usporile gospodarski rast, te posredno, a možda i neposredno potaknule brojne ljude na odlazak iz zemlje. Događa se i zbog ulaska u EU” – Velimir Šonje, Ekonomski lab.

29.11.2019. (12:00)

Blagoslovljen Božić i korupcija!

Pandžić istražuje aferu adventske kućice: ‘Kobasica vam je skupa jer mi plaćamo reket’

“Ljudi nas, koji cijeli Advent stojimo na zimi i radimo, pitaju zašto su kobasice ili piće skupi. Pa bit ću iskren, zato što mi u biti plaćamo reket!” – otvoreno to kaže jedan ugostitelj koji više godina prodaje na zagrebačkom Adventu. On je očajan jer nema šanse da direktno od Zagreba dobije lokaciju. “Svake godine dižu cijenu, a vi nemate izbora jer morate ići preko njih ako hoćete raditi.” To nije sve. Kad potpisuju ugovor, obvezuju se i na sponzorske ugovore. Primjerice, da moraju prodavati određeni brend pića, ali od toga nemaju ništa. Novac od sponzorstva ne ide tom ugostitelju, nego nekom od “kraljeva” – istražuje Ivan Pandžić za 24 sata.

06.11.2019. (17:00)

Pravda je jaaako spora i teško dostižna

Ivan Pandžić ima zanimljivu priču o tri Bandićeva stana

Ako Milan Bandić kojim slučajem bude osuđen u nekoj od parnica u kojima mu sude, država se neće moći naplatiti prodajom tri stana za koje smatra da su vlasništvo zagrebačkoga gradonačelnika. Blokade na stanove su skinute i stanovi, koji su glasili na Bandićeve prijatelje, ali ih je USKOK držao Bandićevim zbog sumnjive kupnje su prodati. Sva tri stana su sagradile tvrtke koje s kojima je Zagreb prethodno imao zamjene zemljišta… istražuje Ivan Pandžić za 24 sata.

17.10.2019. (17:30)

Ma, šta stvarno!?!

Hrvatska – najkorumpiranija zemlja Istočne Europe

Nezakoniti financijski odljevi Hrvatske putem kriminala, korupcije i utaje poreza iznosili su više od 35,6 milijardi dolara u razdoblju od 2005. do 2014. godine, što je iznosilo 73% BDP za 2015. godinu, što ovu našu državicu čini najkorumpiranijom u istočnoj Europi. Eno, čak i u Rusiji je korupcije u istom tom razdoblju bilo manje – 57% BDP-a. Izvještaj su radili Global Financial Integrity, Međunarodni samit lidera, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka, a objavljuje Medium, dio preveo Poslovni.

 

25.09.2019. (19:30)

Jer ni'ko nije znao iznuđivat' k'o Marina...

Željko Žužić na suđenju SDP-ovoj županici Lovrić Merzel: Dao sam joj 100.000 eura mita

Žužić je na ponovljenom rekao da je u lipnju 2009. u kuloarima čuo da se prodaje udio u Hrvatskim cestama te je zatražio sastanak sa županicom. “Ona mi je rekla da je cijena udjela 2 milijuna i 100.000 eura i da će biti raspisan natječaj. U kolovozu iste godine doznao sam da će pravo prvokupa imati tvrtka Silvija Kobeščaka” rekao je Žužić i rekao da je županici tada dao 100.000 eura u apoenima od 500 eura – “ona ih je spremila iza neke slike i kazala mi da se ništa ne brinem”. Index

06.06.2019. (13:30)

Pogled svisoka

Europska komisija preporučuje Hrvatskoj da ulaže u pruge i obnovljive izvore energije

Europska komisija po prvi put je objavila investicijske preporuke u koje sektore treba ulagati, a Hrvatskoj preporučuje da ulaže u istraživanje i inovacije, održivi urbani i željeznički promet, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i ekološku infrastrukturu. Još preporučuju smanjivanje teritorijalne fragmentacije javne uprave, reformu obrazovnog sustava, prodaju državnih poduzeća, jaču prevenciju i kažnjavanje korupcije i još štošta toga. Novi list