Otvoreno o korupciji u Hrvatskoj - Monitor.hr
06.11.2019. (08:30)

Tema nad temama

Otvoreno o korupciji u Hrvatskoj

Gosti emisije su bili Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, Željko Reiner, potpredsjednik Sabora (HDZ), Željko Olujić, bivši glavni državni odvjetnik i Željko Jovanović (SDP). Beljak je pojasnio što je mislio kad je rekao da je otac korupcije u Hrvatskoj Franjo Tuđman, kako joj je kum Vladimir Šeks. HRT (transkript i video, 45 minuta)


Slične vijesti

13.06. (18:00)

Hrvatski mitovi i legende

Hrvati prvi u EU po uvjerenju da je korupcija previše raširena

U Hrvatskoj 97 posto ispitanika misli da je korupcija široko rasprostranjena. Slijede Cipar i Grčka (95 posto), Španjolska i Portugal (94 posto), Litva (92 posto). S druge strane, u Finskoj samo 22 posto ispitanih misli da je korupcija raširena, u Danskoj 35 posto, Švedskoj 40 posto te Nizozemskoj 47 posto. Index

05.06. (01:30)

HDZupcija

Dežulović: Mangupi u našim redovima

Premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio kako “neće više mirno spavati” zvao se Ivo Sanader; premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio da je “dosta korupcije” zove se Andrej Plenković. Ima li još bitnijih razlika između ova dva slučaja? Zapravo nema: obje su izjave bile zapravo neslužbeni početak predizborne kampanje – piše Boris Dežulović koji sugerira (ako nekome nije jasno) da je korupcija dio HDZ-ovog sustava vladanja, a da su hapšenja za korupciju marginalna i isključivo za predizborne potrebe.

30.05. (19:30)

Korupcijska kraljica

Policija: Mozak operacije i prvoosumnjičena je Josipa Rimac

Policija sumnjiči Josipu Rimac da je od početka 2019. pa do kraja svibnja 2020., koristeći svoj položaj dužnosnika u Ministarstvu uprave, poduzimala sve radnje da, unatoč neispunjavanju svih uvjeta, osigura dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za Vjetroelektranu Krš-Pađene. U zamjenu za poduzete radnje, Rimac bi dobila proviziju od 45 tisuća eura.

 

30.05. (10:30)

Vjetre s Josipe

Rimac osumnjičena za primanje 45.000 eura mita, novac isplaćen na specifičan način

Državna tajnica i bivša gradonačelnica Knina osumnjičena je za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sumnjiči se i da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene. Noćas je prespavala u pritvoru. Inače, kako piše Jutarnji, novac joj je isplaćen na vrlo poseban način – C.E.M.P. je ugovorio policu osiguranja za vjetroelektrane u Generali osiguranju preko njihove agentice Nediljke Radić, sestre Josipe Rimac, a ona je dio brokerske provizije u iznosu od 45 tisuća eura, sukladno prethodnom dogovoru, proslijedila Josipi Rimac.

 

20.02. (09:30)

Praktičan čovjek

Bandić ima priručnik – o suzbijanju korupcije

Pokazatelje korupcije možemo potražiti u načinu života u neskladu s prihodima – piše u knjižici o suzbijanju korupcije Gradskog kontrolnog ureda Grada Zagreba (ovdje knjižica). Piše Boris Rašeta da Milan Bandić “dela od jutra do mraka, 365 dana u godini, i sve je u skladu. Njegov stan, skladno spojen s “bratovim” (vrijede cca 3,5 milijuna kuna) niti jedan medij nije slikao iznutra. To je zbog skromnosti. Sud je blokirao ukupno pet stanova. Kolekcija satova procijenjena je na stotine tisuća kuna a Bandić posjeduje i kolekciju slika koja nije a’la Mimara, ali u njoj baš nisu ni slike s bombonjera”.

29.01. (09:30)

Prehladno je?

Koja je tajna švedske niske stope korumpiranosti

Švedska je treća zemlja svijeta po najnižoj stopi korumpiranosti, no to ne znači da korupcije nema. Nekoliko slučajeva odjekne u javnosti, ali se zaboravi, a Šveđani i dalje najviše povjerenja imaju u poreznu upravu i policiju. Za razliku od hrvatskih političara, švedski ministri nemaju beneficije, velike urede, tajnice, ni zakonski imunitet. Također, često se voze javnim prijevozom, čak i premijer. HRT

05.01. (14:30)

Novo desetljeće - nov početak

Velimir Šonje: Ruka ruku mije dok tržišta nije

“Okretanje nula na brojčaniku godina ne znači mnogo, ali simbolički, moja poruka za 2020. glasi: proces promjene je na djelu. Spor je, lomljiv, ali krenuo je. To se jednim dijelom događa zbog prirodnog učenja i sazrijevanja čitavog društva u pogledu funkcioniranja države. Dijelom se događa i zbog svijesti o tome da su slabe institucije usporile gospodarski rast, te posredno, a možda i neposredno potaknule brojne ljude na odlazak iz zemlje. Događa se i zbog ulaska u EU” – Velimir Šonje, Ekonomski lab.

29.11.2019. (12:00)

Blagoslovljen Božić i korupcija!

Pandžić istražuje aferu adventske kućice: ‘Kobasica vam je skupa jer mi plaćamo reket’

“Ljudi nas, koji cijeli Advent stojimo na zimi i radimo, pitaju zašto su kobasice ili piće skupi. Pa bit ću iskren, zato što mi u biti plaćamo reket!” – otvoreno to kaže jedan ugostitelj koji više godina prodaje na zagrebačkom Adventu. On je očajan jer nema šanse da direktno od Zagreba dobije lokaciju. “Svake godine dižu cijenu, a vi nemate izbora jer morate ići preko njih ako hoćete raditi.” To nije sve. Kad potpisuju ugovor, obvezuju se i na sponzorske ugovore. Primjerice, da moraju prodavati određeni brend pića, ali od toga nemaju ništa. Novac od sponzorstva ne ide tom ugostitelju, nego nekom od “kraljeva” – istražuje Ivan Pandžić za 24 sata.