Poveznica između šećera i tumora - rezultati devetogodišnjeg istraživanja - Monitor.hr
28.04.2022. (20:00)

Ipak nije toliko slatko

Poveznica između šećera i tumora – rezultati devetogodišnjeg istraživanja

Stanice raka proizvode energiju drugačije od normalnih stanica – koriste proces koji uključuje fermentaciju glukoze u mlječnu kiselinu, umjesto uobičajene respiracije. Svaka stanica u tijelu treba šećer da bi preživjela. No, čini se da stanice raka zahtijevaju više šećera od zdravih stanica. Čini se i da ga brže razgrađuju. Mehanizam brzog metaboliziranja šećera kod raka poznat je i kao Warburg efekt. Kancerozne stanice hiperaktivnijim konzumiranjem šećera postižu veće širenje, a utvrđena je i povezanost agresivnosti tumora s većom razinom, odnosno konzumacijom šećera. IFL Science


Slične vijesti

03.02. (08:00)

Jede ti se slatko? Uzmi jabuku

Ovisnost o šećeru: Kako se nositi s izazovom koji podsjeća na ovisnost o duhanu

Rafinirani šećer, prisutan u širokom spektru svakodnevnih namirnica, postao je pandemija moderne prehrane. Osim trenutačnog zadovoljstva, štetni učinci na zdravlje često ostaju prikriveni. Kako bismo se nosili s ovom ovisnošću, stručnjaci preporučuju strategije poput pripreme domaćih poslastica s kontroliranim šećerom, korištenja prirodnih zaslađivača poput meda, te postizanja umjerenosti u konzumaciji šećera. Osim toga, stručnjaci ističu da je eksperimentiranje s namirnicama i biranje cjelovitih namirnica (svježe voće, orašasti plodove i druge prirodne, neprerađene namirnice) umjesto prerađenih grickalica, pravi put prema izlazu iz ovisnosti. (Index)

30.12.2023. (14:00)

Praznici su, znamo da ćete ionako pretjerati

Što se dogodi s tijelom kada sasvim prestanete jesti šećer

Zapravo postoje dobri šećeri, poput šećera od šećerne trske ili onih koji se nalaze u voću i povrću, a koji mogu koristiti zdravlju i izgledu. Ako se konzumiraju umjereno, dobri šećeri mogu zadovoljiti želju za slatkim, smiriti živce i čak mogu spriječiti debljanje. Ako skroz izbacite šećer, kosa vam može rasti sporije, možete dobiti višak kilograma, nedostatak šećera utječe i na promjene raspoloženja, kao i koncentraciju. Neće se ništa loše dogoditi ako svakog dana pojedete, primjerice, malo tamne čokolade. Ona, naime, dokazano poboljšava protok krvi u mozgu. N1

05.05.2022. (18:00)

Slatka morska voda

Znanstvenici u oceanima otkrili planine šećera

Livade morske trave na dnu oceana mogu pohraniti ogromne količine “slatkoga”. Radi se o šećeru u formi saharoze, a morska trava ga, izgleda, ispušta u oceansko dno, odnosno u područje rizosfere – biološki najaktivniji sloj tla koji se nalazi uz korijen i pod njegovim je izravnim utjecajem. To znači da su koncentracije šećera na morskom dnu oko 80 puta veće nego što se očekivalo. Morska trava diljem svijeta vjerojatno pokriva oko 1.3 milijuna tona saharoze, a proizvodi ju fotosintezom. Ono što iznenađuje je to da okolni mikroorganizmi ne navaljuju previše na taj šećer, mada bi on za njih bio prava gozba. Izgleda da morska trava, kako bi zaštitila rezerve saharoze, ispušta fenolne spojeve. Index

28.11.2021. (09:30)

Slatka strana kemije

Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

Steviozid je čista, kemijski strogo definirana tvar, a u kemiji je najteže dobiti tvari u čistom stanju, pogotovo ako se nalaze u prirodnom materijalu, što će reći ako ih treba izolirati iz biljnog ili životinjskog tkiva. Prva je zanimljivost da novo sladilo, dobiveno iz stevije, uopće nije novo. Već ga stoljećima koriste domorodački narodi u Južnoj Americi, no tek je krajem 19. stoljeća biljka zapela za oko europskim botaničarima. Godine 1899. je prvi put opisana, a 1905. je dobila sustavno ime, koje i danas nosi. Zaključak: stevijom su mogle sladiti već naše bake i prabake. A nisu. Uzmemo li u obzir da je steviozid 300 puta slađi od saharoze, ispada da upotrebnom tog sladila unosimo oko 600 puta manje kalorija. No to nije jedina dobrobit od stevije. Proizvodnjom se troši i do 62% manje CO2 nego iz šećerne trske. Sve u svemu: južnoamerička biljka Stevia rebaudiana daje zdravo sladilo, zdravo i za čovjeka i za njegov okoliš. Nenad Raos za Bug.

13.07.2019. (13:00)

I rak voli slatko: Redovita konzumacija zašećerenih napitaka povezana s povećanjem rizika obolijevanja od karcinoma

07.05.2019. (19:00)

Pretjerani unos šećera prisutnog u napicima ima izraženiji negativan učinak na zdravlje nego pretjerani unos šećera u hrani

30.10.2018. (15:13)

Zar?!? U cigaretama ima – šećera! Dodaje ga se da olakša udisanje duhanskog dima, a usput povećava prisutnost toksina u dimu cigareta i jača mogućnost razvoja ovisnosti o pušenju; tek svaki dvadeseti pušač upoznat s ovim

12.04.2018. (14:30)

Redovita konzumacija zašećerenih sokova povezana s do 2,5 puta većim rizikom za smrt od bolesti srca, ako se pije 7 decilitara ili više na dan

11.04.2018. (13:52)

Jedna stvar za koju je šećer zdrav – može pomoći u zalječenju rana otpornih na antibiotike