Povjesničar Špelić kod Stankovića: Nisam siguran da bi Iran potaknuo takav napad na Izrael - Monitor.hr
15.10.2023. (17:00)

Sve su oči uprte u Bliski istok

Povjesničar Špelić kod Stankovića: Nisam siguran da bi Iran potaknuo takav napad na Izrael

Ovo je napad koji još nije zabilježen. Još uvijek je rano za predviđanja kako će se sukob odvijati jer Izrael još nije ušao u Gazu kao što je prije ulazio kopnenim snagama i pitanje je što će oni točno tamo raditi. Na svojoj strani imaju 360 tisuća vojnika. U Gazi s druge strane živi 2 milijuna ljudi, od čega je njih 20 tisuća u Hamasu. Dario Špelić smatra da uloga EU ovdje nije važna poput američke i drugih sila. Najgore mu je, ističe, što postoji mogućnost da je sve ovo proračunat potez Hamasovog vodstva. HRT


Slične vijesti

16.10.2023. (13:00)

Povijest ipak ostavite povjesničarima

Špelić Nedjeljom u 3: Preuveličavanje broja žrtava uvijek se radi iz neke političke koristi

Generalno, ako se politika zgrabi znanosti, stvari odu kvragu. Poznata je ona priča o Lisenku i Sovjetskom Savezu kad je on radio ludosti s genetikom pa je iz toga ispala samo budalaština. S poviješću je naravno puno ozbiljnije. Iz genetike se jasno vidi kuda stvari idu, možete vi tvrditi što hoćete.
Kod povijesti je problem što taj otrov uistinu dolazi od ljudi koji to rade zbog političkog probitka. Tu ne može biti nikakvog dobra. Ako želite uistinu znati koji je broj žrtava, onda dajte to ljudima da istražuju kroz izvore i svjedočenja. Broj žrtava je uvećan na području Jugoslavije jer su htjeli veću odštetu. Problem je što se nakon toga sve te neistine počinju koristiti, pogotovo 1980.-ih godina, i još uvijek se koriste, upravo za najgore političke probitke. Izdvojeno iz jučerašnje emisije, povjesničar Dario Špelić, inače autor i urednik emisije Povijest četvrtkom na Hrvatskom radiju.