Problem korupcije je u sustavu, a ne pojedincima - Monitor.hr
16.03. (08:32)

U opisu radnog mjesta

Problem korupcije je u sustavu, a ne pojedincima

Problemi korupcije u Hrvatskoj ne leže u pojedincima već u strukturi političkog, pravnog i ekonomskog sustava koji je stvoren još 1990-ih, pokazalo je istraživanje Katedre za sociologiju zagrebačkog Pravnog fakulteta. Fokusom na pravne i političke institucije utvrdili su da čak i ako se najbolji čovjek zaposli unutar takvog sustava ne može biti imun na korupciju, želi li napredovati i funkcionirati unutar sustava. N1


Slične vijesti

16.04. (10:41)

Mrežni poslovi

Tko je autor propale platforme Cijepise kojem je država isplatila 14 milijuna kuna

Telegram piše o Vinku Kojundžiću, vlasniku tvrtke Cuspis koja je radila platformu Cijepise. On je također radio prvi web HDZ-a, bio konzultant HZZO-a, a zatim se pisalo kako je dobio unosan posao sa zavodom. Prema pisanju medija, osumnjičen je za korupciju, a u zavodu se vršila istraga. Ministarstvo zdravstva od 2018. Kojundžiću je isplatilo 14 milijuna kuna.

31.03. (09:30)

Propali ideali

Pofuk: Može li Plenković, koji tvrdi da su sva cjepiva jednako dobra, tako nešto reći i za sve hrvatske suce?

Bez imalo ironije, kapa dolje gospodinu Mamiću za scenski nastup u kojem je televizijski voditelj bio statist kakvog se samo poželjeti može. Međutim, dobar dio tog nastupa kod mnogih je gledatelja morao izazvati užas i jezu zato što je vrlo slikovito i eksplicitno izgovarao takve stvari o hrvatskoj državi po koju je porazna već i sama pomisao bilo koga od nas da Mamić možda o pravosuđu, sucima i moćnicima te države govori istinu. Iz prve ruke – piše Branimir Pofuk.

18.03. (12:30)

Novce izvukli, sad žele moć

Profesor Čepo: Korupcija nadišla davanje novca, danas se fokusira na čuvanje moći

Korupcija je davno nadišla puko davanje novca za uslugu. Ona se danas fokusira na stjecanje i održavanje moći, pogotovo na lokalnoj razini. Djeluje kao neki oblik mehanizma za podmazivanje kojim je lako očuvati vlast. Dijelom zato što zapošljavanjem, selektivnim financiranjem, nepropisnim potpomaganjem i suradnjom s moćnim akterima poput religijskih zajednica, veteranskih udruga ili sportskih udruženja, za sebe vežete nekoliko stotina ili tisuća ljudi. Dijelom zato što među ostalima razvijate osjećaj apatije i gubitak vjere da se izborima ili angažmanom stanje može promijeniti – kaže Dario Čepo, profesor sa zagrebačkog prava, u intervjuu Novostima, nakon što je proveo istraživanje o korijenima korupcije.

17.03. (10:30)

Pravda kasni, patetika djeluje

Komentar: Država u kojoj se žali za Bandićem i braćom Mamić nalikuje kriminalnoj jazbini

Index o fenomenu sućuti za “one koji kradu ali i nama dadu”: Ljubav prema krupnom kriminalu i istaknutim kriminalcima ne mora nužno biti utemeljena na ostvarenoj koliko na priželjkivanoj koristi. U masi uplakanoj zbog povremeno tužne sudbine istaknutih domovinskih pljačkaša nisu samo neposredni korisnici njihovih usluga, izravna klijentela, nego i konzumenti mitova o njihovim uspjesima. Otud i fascinacija menadžerskim sposobnostima famiglie Mamić.

10.03. (12:30)

Krive percepcije

Modrić: Grozno je što građani dočekuju i ove izbore bez puno nade da će se nešto promijeniti

Naši ministri uvijek seriozno napominju kako “percepcija korupcije” nije isto što i stvarna korupcija sugerirajući time da su građani nerazumni i skloni pretjerivanju. Da nekorektno poopćavaju “pojedine izolirane slučajeve”. Da su napadnoj kritici Vladinih politika skloni oni koji sami nisu uspjeli u životu, a nisu ni mogli sa svojim ispodprosječnim kvalitetama – piše Sanja Modrić.

06.03. (11:30)

Modus operandi lokalnih šerifa

Dumbović bi u privatnoj firmi zbog posla sa zemljištem dobio otkaz. Kao političar, dobit će sljedeće izbore

Najnovija afera petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića odnosi se na mešetarenje zemljištem u vlasništvu Grada. Naime, kako pokazuje dokumentacija, Grad je prije pet godina prodao zemljište veličine oko 3000 četvornih metara privatnoj tvrtki za 63 tisuće kuna, da bi u veljači ove godine istu parcelu ponovno otkupio za 565 tisuća kuna… Hrvatski građani, birači, toleriraju korupciju. Zapravo, određena razina korupcije lokalnim čelnicima omogućava dulje zadržavanje na vlasti, što je pokazalo i znanstveno istraživanje koje je proveo dr.sc. Vuk Vuković. Pa je tako Hrvatska jedna od rijetkih zemalja svijeta u kojoj je moguće završiti u pritvoru zbog korupcije i nakon toga pobijediti na izborima, što je bio slučaj s pokojnim gradonačelnikom Bandićem. Piše Marko Repecki za Telegram

27.01. (14:30)

Zagorski hladni Tušek

Jasmin Klarić: Kako će ova država naprijed kad šef Vlade minorizira političku korupciju, i to onu koja je snimljena

Je li doista bilo toliko utopistički neostvarivo očekivati da već jutros, nakon objave snimke, u svojoj prvoj izjavi Tušek pokaže elementarnu razinu građanske i političke pristojnosti i da odmah ponudi ostavku na sve funkcije? Ili, kad se to već nije dogodilo, da premijer ne farba javnost s namamljivanjima i pogreškama, nego izričito poruči što se očekuje od čovjeka koji je pokušao potkupiti političkog suparnika? – pita Jasmin Klarić.

26.01. (18:30)

HDZnjarije

Nobilo o Tušeku: Ima tu materijala za policiju i DORH

Odvjetnik Anto Nobilo rekao je kako u slučaju HDZ-ovog Žarka Tušeka, koji je htio kupiti nezavisnog vijećnika iz Oroslavlja Viktora Šimunića u zamjenu za podršku na lokalnim izborima, što je zabilježeno na snimci, ima osnova za izvide DORH-a. Plenković brani svog čovjeka – kaže da je Šimunić navodio Tušeka i da je bilo napravljeno s predumišljajem, te da je Tušek ispao naivan. Šimunić je izjavio “da živimo u zemlji u kojoj nema korupcije, vjerujem da bi me premijer nazvao i rekao mi hvala”.

22.01. (17:30)

Rebranding

Duhaček: HDZ ima 200 tisuća članova baš zbog korupcije i kriminala

Nestala je ona stara garda HDZ-a, svi oni tuđmani, pašalići i sanaderi koji su svakome u lice lagali lepršavom lakoćom. Sada HDZ-ovci čak počinju izgledati iziritirano kad lažu, ne zato što bi radije govorili istinu, nego jer smatraju da građani Hrvatske više ne zaslužuju ni neke minimalno uvjerljive laži. Mogu slobodno javno reći: Da, mi smo HDZ, dakle lopovi i kriminalci. Nijedan glas zbog toga ne bi izgubili, a dotjerali bi brzo i do 300 tisuća članova – komentira Gordan Duhaček.