Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Djeco, dužni ste mi svatko po euro
Recepti: Ručak za 4-članu obitelj za 30 kuna
24 sata je sastavio tjedni jelovnik za sedam ručaka – šest mesnih, jedan riblji – za 4-članu obitelj, pri čemu je svaki ručak koštao do 30 kuna (cijeli ručak, ne po osobi), odnosno sve namirnice za svih sedam ručaka koštale su 235 kuna, dobrim dijelom kupovane su na akcijama. Jednostavna fina hrana, reklo bi se po fotografijama – ovdje.
