Redakcija tjednika Novosti: Zaustavite udar na slobodu govora - Monitor.hr
23.02.2017. (10:38)

Redakcija tjednika Novosti: Zaustavite udar na slobodu govora

“Redakcija tjednika Novosti upozorava javnost, domaće i međunarodne institucije, strukovne organizacije i organizacije civilnog društva o najnovijem napadu na slobodu govora, slobodu štampe i nasrtaju na prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koji je pokrenula ultrakonzervativna udruga U ime obitelji.

Udruga U ime obitelji održala je u ponedjeljak 13. veljače 2017. press konferenciju ispred Hrvatskog sabora te istoga dana poslala Vladi, Saboru, Savjetu za nacionalne manjine, Uredu za državnu reviziju i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske svoj “Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini”, u kojem traži gašenje tjednika Novosti u izdanju Srpskog narodnog vijeća te kazneni progon njegovih novinara, urednika i izdavača.

Na press konferenciji i u “Izvještaju” iznesene su neistinite i zlonamjerne optužbe da tjednik Novosti svojim pisanjem vrijeđa Republiku Hrvatsku i “širi mržnju, netoleranciju i nesnošljivost prema većinskom hrvatskom narodu”. Članovi te udruge u narednim su danima ponovili svoje optužbe u brojnim hrvatskim medijima, a 20. veljače pokrenuli su i online peticiju za ukidanje tjednika Novosti te tisućama automatskih e-mailova zagušili sustav Savjeta za nacionalne manjine, u okviru čijih programa se Novosti financiraju.

Riječ je o opasnoj i orkestriranoj difamacijskoj kampanji s nacionalističkih i ksenofobnih pozicija kojom se novinare tjednika Novosti želi u hrvatskoj javnosti označiti kao državne neprijatelje i nacionalne izdajnike te usmjeriti bijes na Srpsko narodno vijeće, krovnu organizaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa tako i na srpsku nacionalnu manjinu u cjelini.

Redakcija Novosti upozorava da se ovaj grubi napad na slobodu medija i Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina odvija u kontekstu širokog nacionalističkog udara na medije, civilno društvo, kulturne i nezavisne institucije u Hrvatskoj, kojemu svjedočimo u proteklih godinu dana. Slične kampanje već su pokretane protiv Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra i neprofitnih medija čiji je model financiranja ukinut upravo na inicijativu udruge U ime obitelji. Ista je udruga posljednjih godina svojim agresivnim kampanjama najviše doprinijela širenju homofobne atmosfere u Hrvatskoj, što je rezultiralo nedavnim napadom suzavcem na pripadnike LGBT zajednice u Zagrebu.

Tjednik Novosti za svoj je rad dobio priznanje i podršku medijskih stručnjaka iz cijele regije, a najnoviji napad na ovaj list osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, krovna profesionalna organizacija, koje je prozvalo udrugu U ime obitelji zbog širenja mržnje prema pripadnicima nacionalnih i ostalih manjinskih skupina te upozorilo da je riječ o hajci koja je vrlo opasna po demokratske vrijednosti u hrvatskom društvu.

Pozivajući na reakciju u zaštitu slobode štampe i zajamčenih prava nacionalnih manjina, redakcija Novosti upućuje ovo saopćenje na adrese niza domaćih i inozemnih institucija, organizacija za zaštitu slobode izražavanja te diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.”


Slične vijesti

28.05.2022. (12:00)

Hrvatska policija navijače Dinama tretira poput izbjeglica iz Ukrajine, a navijače Hajduka poput izbjeglica iz Sirije

Viktor Ivančić: Torcida iz Alepa

Da je policiji zaista bilo stalo do reda i mira, pustila bi navijače na stadion ili naredila privatnoj gardi da to učini. Ovako, suflirala je onima koji su pothranili navijačku srdžbu i nasilničke porive. Ako masi od tisuću i pol ljudi onemogućiš prisustvovanje utakmici zbog koje su putovali četiristo kilometara, ako ih nakon toga tretiraš kao stoku, ne dopuštajući im da uzmu vodu i hranu, tjerajući ih da pišaju u plastične boce, najmanje što možeš očekivati su ozbiljni problemi. A poslije svega iz policije kažu da su bili “zatečeni” navijačkim ponašanjem. Ako si, kao državni organ reda “zatečen” nečim što je savršeno očekivano, znači da si savršeno nesposoban. Viktor Ivančić

23.05.2022. (01:00)

Da povučemo crtu, predsjedniče?

Boris Dežulović: Znaš šta, Dežuloviću? Upitnjaci su ti za kurac, ali crta je mrak!

Dok sam ja predsjednik Švedske i Finske, Bosna i Hercegovina neće u NATO! Pardon, dok sam ja predsjednik Bosne i Hercegovine, Švedska i Finska neće u NATO. Pardon, dok sam ja predsjednik Hrvatske! Dok sam ja predsjednik Hrvatske, Bosna i Hercegovina neće… pardon, Švedska i Finska neće u Bosnu i Hercegovinu. Pardon, u NATO. Uf. (…) – Gospodine Milanoviću, bilo je neobično zadovoljstvo razgovarati s vama, ali kolumna mi se bliži kraju, pa da mi polako podvučemo crtu. – Da povučemo crtu? Konačno nešto pametno i u Novostima.  ____  – I to je to? – Da. – Znaš šta, Dežuloviću? Upitnjaci su ti za kurac, ali crta je mrak. Boris Dežulović

21.05.2022. (13:00)

Tuđmanov sindrom

Viktor Ivančić: “Što si sanjao, Zorane?”

“Ne znam, vidjet ćemo. Jer ovo što si mi sad ispričao je nešto skroz drugo od onog što si rekao ranije. U prvom slučaju si sebi u snu priuštio ono što ti je na javi nedostupno, što je dosta uobičajeno. A u drugom si na javi dopuštaš ono što ti ni u snu nije dozvoljeno, što je dosta neuobičajeno. To indicira da se radi o ozbiljnijem poremećaju.” “Kakvom poremećaju?” “Treba napraviti dodatne pretrage, pa vidjeti. A ovako otprve, rekao bih da tebe jebe to što se osjećaš kao Tuđman bez Tuđmanova vozila.” (…) “Pa vidiš da već ne možeš razlikovati što sanjaš, a što stvarno radiš, miješaju ti se stvarnost i fikcija”, kaže dr. Grković. “Doveo si se u situaciju da, kao predsjednik Hrvatske, hoćeš sve ono što ne možeš, a nećeš sve ono što bi mogao. A pošto je to što bi mogao skoro ništa, znači da hoćeš skoro sve.” Viktor Ivančić za Novosti

24.02.2017. (08:07)

Dobro jutro!

DORH odbacio prijavu, pjesma ‘Lijepa naša haubico’ je satira

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu protiv tjednika Novosti, njegovih urednika, novinara i izdavača, koju je Hrvatska stranka prava podnijela zbog objave pjesme Lijepa naša haubico 2015. Prijava je odbačena s obrazloženjem da je riječ o satiričnom tekstu koji predstavlja oblik slobode mišljenja i izražavanja zajamčene Ustavom RH, objavile su Novosti.