10.03. (22:30)

Luckasta frizura je dobra samo za imidž

Što izdvaja najuspješnije inovatore

Harvard Business Review analizirao je što najuspješnije inovatore izdvaja od ostalih i utvrdili su da su najbolji među inovatorima bili fokusirani na rješavanje velikih problema. Doživljavali su svoju inovaciju kao sredstvo za rješenje problema, a manje uspješni inovatori samo su htjeli poboljšati postojeće proizvode i usluge. Dvije prakse su uočene – učinkoviti inovatori stavljaju veći naglasak za razvijanje jedinstvenih tehnoloških rješenja s potencijalom na stvaranje cijelih novih tržišta, te namjerno ciljaju “više potrebe” potrošača kao što su nezavisnost, sreća i društvena povezanost.Slične vijesti

07.05. (07:30)

Oni što ostanu pametno će im naplaćivati mostarinu kao turistima

Nacionalno inovacijsko vijeće: Uzalud nam lijepi mostovi, ako će nam pamet živjeti u Irskoj

Vrijednost inovativnih ideja i projekata spremnih za investicijski ciklus u Hrvatskoj veća je od 5,5 milijardi kuna, rekao je ministar Darko Horvat na sjednici Nacionalnog inovacijskog vijeća. To su znači spremne inovacije, nema još novca za njih. 2,23 milijarde kuna se želi povući iz EU fondova (to je naravno sve “ako- onda”), a dio bi se financirali iz proračuna (Horvat nije rekao ni koliko ni kako). Član NIV-a Dragar Primorac rekao je na sjednici da “bez iskoraka u inovacije koje će biti direktno aplicirane u svrhu razvoja gospodarstva, Hrvatska ne može napraviti pomak. Uzalud nam briljantne autoceste, prelijepi mostovi, ako će pamet Hrvatske živjeti u Irskoj i nekim drugim državama”, (bio ministar znanosti, nije ostao upamćen po nekim naročitim inovacijama). HRT

19.03.2018. (20:49)

Klinci svog stoljeća

Četvero tinejdžera koji svojim inovacijama mijenjaju svijet oko nas

BBC ima lijepi članak o četvero tinejdžera čije inovacije mijenjaju svijet oko nas:
Keiana Cavé je iz New Orleansa, 18 joj je godina, a već s 15, nakon ekološke katastrofe s curenjem naftne platforme u Meksičkom zaljevu, počela je proučavati što se događa s naftom kad stoji na površini mora. Otkrila je da tada kreće proces stvaranja karcinogenih kemikalija, nakon čega je krenula razvijati metodu njihovog razblaživanja. Dobila je 1,2 milijuna dolara za svoj rad.
Rifath Shaarook, 18-godišnjak iz Indije je dio tima koji je izmislio KalamSat, najlakši satelit na svijetu, težak samo 64 grama, što drastično pojeftinjuje njegovo lansiranje, jer u prosjeku lansiranje 450 grama bilo kojeg materijala košta oko 10.000 dolara. KalamSat je lansiran prošlo ljeto.
Hannah Herbst s Floride (17), koja je imala prijateljicu iz Etiopije s kojom se dopisivala, a koja nije imala svjetla ni struje, izumila je malu elektranu od šupljeg plastičnog valjka s propelerom i hidroelektričnim generatorom kojeg pogoni more pri plimi i oseki.
Julian Rios Cantu, 18-godšnji Meksikanac izumio je nosivi uređaj koji detektira rane znake raka dojke.

26.02.2018. (12:18)

Pametnih jedanaest

Hrvatskim inovatorima 11 nagrada u Maleziji – glavna i 2 zlata

Hrvatski inovatori osvojili su 11 odličja za sedam inovacija i novih proizvoda na sajmu MTE 2018. u malezijskom Kuala Lumpuru, a najbolji hrvatski izlagač je Vjekoslav Majetić (DOK-ING) koji je dobio glavnu nagradu i zlatnu medalju za inovaciju Rudarski buldožer – MVD-XLPD. Zlatno odličje osvojila je i Sanja Lončarek za inovaciju LELS – drvene natikače s promjenjivim gornjištem. Srebrne medalje pripale su Mirjani Brlečić za inovaciju HYALURON+VITAMINS intenzivna revitalizirajuća linija i Zvonimiru Viduki za Sustav za automatsko zaustavljanje vlakova AP AUTOSTOP. Savez-inovatora-Zagreba.hr

26.12.2017. (11:10)

Bolji život

Galerija tjedna: Jeftine inovacije

BBC je ovaj tjedan svojim čitateljima dao zadatak da fotografiraju jednostavne inovacije na koje nabasaju. Čitatelji su im poslali fotografije raznih zanimljivih stvari – stari stolac koji je postao posuda za cvijeće, motor spojen s prikolicom kako bi obitelj mogla putovati, kolica kako bi se pas mogao kretati… Ovdje galerija.

06.11.2017. (12:12)

Malo drugačiji Nirnberški proces

4 zlata, 2 srebra i 3 bronce hrvatskim inovatorima na velikom sajmu u Nürnbergu

Četiri hrvatske inovacije nagrađene su zlatnom, dvije srebrnom i tri brončanom medaljom na velikom sajmu inovacija IENA 2017. u Nürnbergu u konkurenciji 800 inovacija. Zlatne medalje osvojili su Grunner pametni električni bicikl Ivana Golubića, Self Prop Rail Dražena Vidovića, FER-ov aPAD i 3D znanstvena podmornica Srednje strukovne škole Samobor. Srebro su dobili medicinski multifunkcionalni vertikalizacijski krevet, sustav dojave pada motocikla i lokacije vozača, broncu hidraulički servomotor za automatski start turbine u energanama rafinerije nafte u ex zoni, MIKRO ARM Tehničke škole Karlovac i višenamjenska dvorišna vrata. Seebiz

25.05.2017. (22:06)

Guma Galaxy S9

Inovacije u tehnologiji: Samsung predstavio rastezljivi ekran

Samsung je predstavio prototip savitljivog ekrana veličine 9,1 inča koji se može savinuti 12 milimetara u konkavni i konveksni položaj, odnosno ekran se može udubiti ili ispupčiti. Kažu iz Samsunga da je ovaj OLED ekran baziran na tehnologiji nisko-temperaturnog polikristalnog silikona (LTPS) koji omogućuje izobličavanje piksela pri rastezanju. Ovakav ekran mogao bi biti dobar za gledanje filmova, čitanje e-knjiga ili u slučajevima mnoštva ljudi oko osobe koja drži uređaj s rastezljivim ekranom. Kod video-igrica moglo bi ga se iskoristiti za iskakanje određenih elemenata. Riječ jest o prototipu, ali može se očekivati plasiranje u široku primjenu. The Verge

10.05.2017. (06:13)

Po principu mrkve i batine

Gimnazijalci iz Metkovića izumili zamjenu za ležeće policajce

Trojica gimnazijalaca iz Metkovića osvojili su drugo mjesto na natječaju Ideja godine sajta Srednja.hr svojom inovacijom pametnog ležećeg policajca koji je podignut ako vozilo dolazi brzinom iznad dopuštene, ali se spušta ako vozilo dolazi propisanom brzinom. Sustav radi tako da radar smješten u blizini bilježi brzinu vozila koje mu prilazi i šalje informaciju hoće li ga spustiti pri prelasku vozila ili će ostati blokiran odnosno normalan ležeći policajac. Sustav bi komunicirao s npr. vozilima hitnih službi kojima bi omogućavao neometan prolaz (ovdje video prezentacija). Pobjednik Ideje godine je automatiziran, prijenosni i efikasni sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru (ovdje prezentacija).

11.04.2017. (22:20)

Internet djece

450 učenika u najvećem nacionalnom projektu Interneta stvari

Automatizirani spremnik za recikliranje baterija, uređaj za praćenje vodostaja, zvono za osobe s oštećenjem sluha, sustav za praćenje ekoloških pokazatelja – samo su neki od projekata razvijenih u sklopu nacionalnog učeničkog projekta temeljenog na tehnologiji ”interneta stvari” u hrvatskim osnovnim školama 2016., čije su rezultate predstavili HT-ov Boris Drilo i poduzetnik Nenad Bakić. 450 učenika iz 55 osnovnih škola imali su zadatak na inovativan način riješiti stvarni problem koji su sami identificirali u svojoj okolini… Monitor

11.04.2017. (22:10)

450 učenika u najvećem nacionalnom projektu Interneta stvari

Automatizirani spremnik za recikliranje baterija, uređaj za praćenje vodostaja, zvono za osobe s oštećenjem sluha, sustav za praćenje ekoloških pokazatelja – samo su neki od projekata razvijenih u sklopu nacionalnog učeničkog projekta temeljenog na tehnologiji ”interneta stvari” u hrvatskim osnovnim školama 2016.

Projekt Zajedno smo jači promovira razvoj znanja i vještina iz STEM zanimanja u hrvatskim školama, a u njemu je sudjelovalo 450 učenika iz 55 osnovnih škola i udruga te je educirano više od 60 učitelja, kojima je omogućen pristup naprednim digitalnim tehnologijama kao što su IoT i Logo.

Inovativan način rješavanja stvarnih problema

Učenici od prvog do osmog razreda pod vodstvom svojih mentora tehnologije su iskoristili kako bi na inovativan način pristupili rješavanju stvarnih problema koje su sami identificirali u svojoj okolini. U sklopu projekta razvijeno je više od 70 iznimno zanimljivih i inovativnih projekata, a razvijeno je i preko 70 edukacijskih materijala koje će mentori koristiti u u nastavku rada s učenicima.

Iz osnovne škole Savski Gaj predstavili su potpuno automatizirani spremnik za recikliranje baterija, uređaj koji broji ubačene baterije i na taj način podržava za okoliš vrlo važan proces zbrinjavanja i recikliranja baterija. U osnovnoj školi Dvor, suočeni sa vlastitim negativnim iskustvom poplava u svom kraju, pozabavili su se mjerenjem vodostaja rijeka i sustavom dojave porasta vodostaja. Osnovnoškolci iz Dvora su tako osmislili i izradili potpuno funkcionalan uređaj za praćenje vodostaja i zaštitu od poplava koji šalje poruku u slučaju porasta vodostaja. U osnovnoj školi Stubičke Toplice napravili su projekt zvona za osobe s oštećenjem sluha, a predstavljeni su i radovi temeljeni na Logo tehnologiji kojima su učenici koristeći računalne algoritme iscrtavali primjerice tvrđavu Brod, čarobne mnogokute te cvjetnu livadu i Probot.

Jedan klik upalio svjetla u 35 škola

Posebno je istaknut kolaboracijski projekt u kojem je istovremeno sudjelovalo više od 35 osnovnih škola, a kroz koji su se učenici diljem Hrvatske povezali i pronašli način da zajedno, spajajući znanje i tehnologiju, pozitivno utječu na svoju okolinu. U sklopu projekta učenici su u svojim sredinama postavili uređaje za mjerenje temperature i pomoću IoT tehnologije povezali sve uređaje kroz centralnu aplikaciju koja u realnom vremenu prikuplja i ažurira podatke. U slučaju promjena temperatura okoliša u svojim sredinama, aplikacija omogućuje paljenje ili gašenje svjetala u njihovim školama. Rad aplikacije je prezentiran uživo pa su u utorak Boris Drilo i Nenad Bakić kroz aplikaciju jednim klikom upalili svjetla u 35 osnovnih škola.

05.04.2017. (14:03)

Spas za pucanje ekrana mobitela: Materijal koji sam sebe popravlja; po sistemu razvlačenja…