Suđenje u Klagenfurtu, prvi od šest: Kriv sam i kajem se, bio sam pijan - Monitor.hr
19.06.2018. (17:34)

Neću nikad više

Suđenje u Klagenfurtu, prvi od šest: Kriv sam i kajem se, bio sam pijan

Hrvat iz Vukovarsko-srijemske županije, jedan od šestorice Hrvata koji su uhićeni u Klagenfurtu osuđen je danas uvjetno na 15 mjeseci zatvora uz 3 godine uvjetne kazne zbog vikanja “Za dom spremni” i pozdravljanja nacističkim pozdravom.


Slične vijesti

16.05.2020. (17:00)

Tisuće građana Sarajeva okupili su se u subotu na protestnom skupu protiv mise za Bleiburg

Najava održavanja svete mise za žrtve “blajburškog križnog puta”, koju će u subotu u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvoditi nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, izazvala je oštre reakcije političkih stranaka, Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, Srpske pravoslavne crkve, ambasada u Bosni i Hercegovini, nevladinih organizacija, medijskih kuća, visokih zvaničnika, ali i građana Sarajeva. Al Jazeera

08.08.2019. (15:30)

Ne Dam Huljama

Obersnel ne da novce Šeksu za Bleiburg: Rijeka ne može financirati sramoćenje Hrvatske jer Rijeka voli Hrvatsku

Gradonačelnik Rijeke propisno je otpilio Šeksovu zamolbu za financiranjem blajburške komemoracije: “Suvremenu i samostalnu Hrvatsku u kojoj živimo, vi neprekidno ponižavate i povezujete s kvislinškom tvorevinom NDH, tvrdeći da je želja za samostalnošću Hrvatske bila izražena još kroz Nezavisnu državu Hrvatsku. Nije! Kroz tu je državu bila izražena želja dijabolične skupine ljudi, koju su podupirale fašističke sile Osovine, za etnički čistom državom u kojoj se s tim ciljem provode rasni zakoni, porobljuju i ubijaju svi koji su različiti”.

01.06.2019. (11:30)

Otpisani

DW: Neprihvatljivo žigosanje novinara u Hrvatskoj

Nakon što je Hrvatski tjednik na naslovnici objavio fotografije petero novinarki i novinara koji su izvještavali o Bleiburgu, a autor članka ih nazvao dijelom “skojevske internacionale” i neprijateljima Hrvatske, oglasio se Deutsche Welle. “Javno žigosanje naših kolegica i kolega je neprihvatljivo. Zadatak novinara je da informiraju. Izvještavanje, kao u ovom slučaju, o desno-radikalnim tendencijama usred Europe je obveza. Ovakvo objavljivanje može se ocijeniti kao opasna prijetnja novinarima i predstavlja napad na slobodu medija – napad kojemu se mi svi skupa i odlučno moramo suprotstaviti”, poručuju.


18.05.2019. (00:30)

Povjesničar Dietrich: Blasfemija je izjednačavati patnju Isusa Krista s patnjama ustaša i pripadnika Wehrmachta

“Besmisleno je tvrditi da poslijeratne čistke su bile ciljano usmjerene protiv ‘hrvatskog naroda’. Na kraju krajeva, mnogi Hrvati iz raznih dijelova Hrvatske su bili u komunističkom vodstvu. Ne treba zaboraviti ni to da je velik dio Hrvata, skoro cijela Istra i Dalmacija, ali i Zagorje, bio u partizanima… Ne može se patnja Isusa Krista izjednačavati s patnjama pripadnika SS-a ili Wehrmachta, ustaša ili četnika. Taj svjesno izabrani pojam ‘Križni put hrvatskoga naroda’ za mene je blasfemija. Isusov križni put za mene je jedinstven i važan dio kršćanskog učenja.” – govori povjesničar Stefan Dietrich u intervjuu za Deutsche Welle.

15.05.2019. (11:30)

Izlet po ekstremnim uvjetima

Komemoracija na Bleiburgu bez državnog vrha

Najviše rangirani političar koji će biti na središnjoj komemoraciji na Bleiburgu u subotu 18. svibnja bit će Ante Sanader, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove. Jandroković ide sutra položiti vijence, Grabar-Kitarović je bila prošli tjedan, dok Plenković kaže da u subotu ima veliki predizborni skup za euro-izbore na koji mu dolazi Angela Merkel (pa se to čita kao njena potpora Plenkovićevoj kandidaturi za predsjednika Europske komisije). Jutarnji

11.05.2019. (14:30)

Antifašisti prosvjeduju u Bleiburgu

U središtu Bleiburga antifašističke organizacije Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije održavaju protestni skup kojim žele upozoriti na potrebu zabrane profašističkog i proustaškog okupljanja 18. svibnja. Na prosvjednom skupu je i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin. “Nemojmo se bojati stvari nazvati pravim imenom – nije ništa drugo nego naricanje za propalom, ustaškom paradržavom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitirali hrvatsko ime, a za sobom ostavili krvavi trag”, rekao je. HRT

06.05.2019. (20:00)

Na Bleiburgu dozvoljeni isključivo hrvatska zastava te vjerska obilježja. Održat će se samo misa, političkih govora neće biti – kažu Šeks i članovi Bleiburškog voda

31.03.2019. (15:00)

Ne pomaže ni Njonjino pokroviteljstvo

Nakon crkvene zabrane ustaškog derneka, sad i austrijska policija razmišlja o zabrani okupljanja na Bleiburgu

Nakon što je Katolička crkva u Koruškoj uskratila dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj komisiji da misu kraj Bleiburga vodi biskup, promijenile su se i pravne okolnosti održavanja komemoracije u Austriji (kojoj je, vjerovali ili ne, pokrovitelj Hrvatski Sabor), objavio je u nedjelju Večernji list. Taj se događaj više ne vodi kao crkveni pa odsad podliježe pod austrijski Zakon o javnom okupljanju te ga organizator, Počasni bleiburški vod, mora prijaviti lokalnim vlastima bez obzira na to što se održava na privatnom zemljištu. Na lokalnim je vlastima da ga analiziraju te da ga, u skladu sa zakonima, dopuste ili pak zabrane.

24.03.2019. (18:40)

Još jedan tjedan za nama...

Sanja Modrić: Je li ispravno reći Žalac ili lažac?

“Funkcijom direktora HEP-a u Karlovcu nedavno je nagrađen stanoviti Zvonko Spudić… Tip je 2011. godine u zatvoru odgulio 14 mjeseci jer je iz općinske blagajne maznuo za sebe 140.000 kuna. A sada upravlja velikom ispostavom državne tvrtke, u kojoj kadrovira vlada HDZ-a i HNS-a, a gdje mu je novac poreznih obveznika ponovno u rukama”, piše Sanja Modrić u svom pregledu tjedna, koji je bio prepun svega. U ponedjeljak se premijer našao s “uzrujanom glumicom”, u utorak se pričalo o Bandićevom doktoratu (“Prijedlog, dakle, glasi: odlučite se, časna elita ili biti bijedni poslušnici. Pa kako odlučite, tako će vam se i pisati na kraju.”), slijedi ministrica “Lažac, pardon Žalac”… Zucker kommt zuletzt: Odluka austrijske biskupije da zabrani misu na Bleiburgu je konačna.