Ante Tomić: Neshvaćen i prezren, junak Pavle Kalinić - Monitor.hr
28.12.2019. (23:30)

Ništa ga ne može iznenaditi

Ante Tomić: Neshvaćen i prezren, junak Pavle Kalinić

“Kad su u gluhu uru u noći između Božića i svetog Stjepana u obiteljskoj kući poznatog poduzetnika svjećice na boru iskrom zapalile zavjesu, sama su nebesa htjela da je to bilo u susjedstvu Pavla Kalinića. Bila je to prilika koju je on čitav život čekao, prilika za koju se vrijedno obučavao, ponavljajući radnje tako mnogo puta da ih je takoreći u snu mogao napraviti”, piše Ante Tomić u Jutarnjem.


Slične vijesti

Nedjelja (08:30)

Prirođena osobina

Ante Tomić: Psi znaju kad nešto zgriješe pa osjećaju sram, HDZ-ovci ne

“Krenete li grditi psa koji je poderao navlaku naslonjača ili ukrao pečeno pile, on se jadnik slomi, u krivnji sklanja pogled ili molećivo zuri u vas, a hadezeovci ništa. Oni se izmotavaju slaboumnim isprikama ili čak bezobrazno otresaju na vas, i učini vam se katkad da labradori, biglovi, rotvajleri i terijeri bolje razumiju dobro i zlo od naših premijera, ministara, zastupnika i načelnika” – Ante Tomić, Jutarnji.

Petak (11:30)

Iznimke od pravila

Tomić: Tuđmanu nije smetao ministar mason, zašto smeta HDZ-u?

Nemam ništa protiv što je Jelenić otišao jer me nije impresionirao svojim radom. Zašto je sad morao otići čovjek koji je mason? Ako se HDZ poziva na Tuđmanovu baštinu, a Franji Tuđmanu nije smetalo da u Vladi ima ministra Nenada Porgesa koji je mason, ne znam zašto im to danas smeta – izjavio je Ante Tomić. Komentirao je i inauguraciju, pjevanje Josipe Lisac, te izbore u HDZ-u.

16.02. (23:30)

Proračun Walker

Ante Tomić: Saga o nenadanim susretima očeva i sinova u hrvatskim javnim tvrtkama

“Luka čita i ne može k sebi doći. Tekst mu se muti od suza koje su mu u jednom trenutku napunile oči. Jer, njegova se iracionalna želja ostvarila. Njegov otac nije poginuo u prometnoj nesreći, odselio u Kanadu ili nestao u polarnoj ekspediciji. Ne, ljudi, on je živ! Živi u Zagrebu, ugledan je član vladajuće stranke i, kako je svijet mali, pomoćnik je ministra, zamjenik ravnatelja agencije ili član uprave javnog poduzeća u kojem radi njegov sin” – Ante Tomić, Jutarnji.

09.02. (21:00)

Siromašni rođaci

Ante Tomić: Braća fotosinteze, Susjedi hipotenuze i Prijatelji kohezije

“Kakvo je to glupo ime? Prijatelji kohezije ne zvuči smislenije nego da se jedna grupa ljudi nazove Braća fotosinteze, Susjedi hipotenuze ili, šta ja znam, Nevjenčani partneri termodinamike… Njihova se inicijativa nazvala Prijatelji kohezije samo zato što bi, složit ćemo se, bilo malo nezgodno da su uzeli ime Muktaši i žicari ili Ekipa besramnih grebatora”, ponovo urnebesni Ante Tomić za Jutarnji.

03.02. (23:30)

Glazbeni kritičar Ante Tomić

Ante Tomić: Nitko ne miješa žanrove kao sjajni nepoznati glazbenik Sturgill Simpson

Kolumnist Tomić je potegao do Berlina kako bi uživo poslušao Sturgilla Simpsona. “Ali, tko je, jebote, Sturgill Simpson, pitate se vi sada. To je odlično pitanje, na koncertu se čak mogla kupiti majica na kojoj je pisalo: ‘Who the fuck is Sturgill Simpson?’…, ali on je zaista u posljednjih nekoliko godina jedna od uzbudljivijih pojava u… u… ne znam kako bih uopće žanrovski odredio ono što on svira”, piše Ante Tomić i baš je lijepo čitati o glazbi od nekog tko prije svega zna pisati, a i ne radi to jer mora.

E pa evo tko je Sturgill Simpson

02.02. (08:30)

S Plenkijem na čelu

Ante Tomić: Zli Hrvati, svijet nam se klanja jer vodimo EU, a vi brojite tuđe kuće

‘Idemo, momci! Možete vi to!’, hrabrio je svoje igrače norveški izbornik Christian Berge u zadnjem tajmautu dramatičnog polufinala u Tele2 Areni u Stockholmu, ali sve je bilo uzaludno. ‘Ne ide, šefe’, odgovorio mu je malodušno Kristian Bjørnsen. ‘Ne zamjerite, ipak je to zemlja koja predsjeda Europskom unijom’ – piše Ante Tomić, Jutarnji.

26.01. (10:30)

Umjesto svega, kalašnjikov u ruke

Ante Tomić: Sudbinu Filipa Zavadlava nisu mogli promijeniti psi perfektnog njuha, agenti s pancirkama ni rendgeni

“Filip Zavadlav imao bi šanse da se, umjesto u izgubljeni rat protiv droge, u preskupu policijsku i pravosudnu represiju, novac ulagao u društvene domove, rukometne klubove, jedriličarska društva, orkestre limene glazbe, otvorena sveučilišta, u obrazovanje i zapošljavanje. Sve bi, ukratko, bilo bolje da se nismo borili nasiljem, već dobrotom, ljubavlju i brigom za bližnjega”, piše Ante Tomić za Jutarnji.

20.01. (07:00)

Zlostavljani dječaci

Ante Tomić: #MeToo pokret u HDZ-u

“Ne može se više šutjeti”, rekao je prije nekoliko dana drhtavim glasom vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na naslovnici Hrvatskog tjednika, i bio je to prvi glas o strahotama koje je ovaj hadezeovac doživio pod vlašću Andreja Plenkovića, stravičnim tjelesnim i duševnim mukama koje je otrpio od svoga stranačkog šefa i predsjednika Vlade. Treba svakako pozdraviti njegov odvažni istup, iako je nešto neozbiljno da je on objavljen u novinama. S mališanom je, mišljenja smo, prvo trebala razgovarati pravobraniteljica za djecu u pratnji njegova roditelja ili skrbnika… Javio se, na zaprepaštenje mnogih, i Karlo Ressler, mali dječak kojega je Andrej Plenković, činilo se, najviše ljubio… piše Ante Tomić za Jutarnji (a mi citiramo i spominjemo imena dječaka koja inače nikad ne bismo spomenuli).

13.01. (12:30)

Goodfellas

Ante Tomić: Među golobradim Splićanima omiljeni je startup napraviti zločinačku organizaciju

Takve su nam okolnosti i vrijeme da je kvalitetna automatska puška, ili barem kakva brzometka srpske ili kineske proizvodnje, kao kućanski uređaj, kao usisivač na paru ili štapni mikser, a ako je tkogod neobičnim slučajem nema, poslat će dijete u susjeda preko puta da zamoli: “Mama me je poslala ako nam možete jedan tren posuditi svoj kalašnjikov?” – komentira Ante Tomić za Jutarnji.

12.01. (10:30)

Kako to, kako to?

Ante Tomić: Velika bitka Škore i HDZ-a za birače s nižom stručnom spremom

“Dogodilo se nešto totalno čudno, zaprepašćujuće, nečuveno u političkoj povijesti cijeloga ljudskog roda. Lažni proroci zaveli su glasače sa srednjom i nižom stručnom spremom. ‘Šit, tko se tome mogao nadati’, jadikuju ovih dana Andrej Plenković, Željko Reiner i Gordan Jandroković, ‘tko je mogao i zamisliti nešto takvo, da će slabije obrazovani biti  zavedeni i izmanipulirani? Da će netko prevariti ljude bez škole? Pa, nemreš bilivit!” – Ante Tomić, Jutarnji.