Britanska vlada spremna na Brexit bez sporazuma, što to znači? - Monitor.hr
16.02. (09:30)

Samoubojstvo iz zasjede

Britanska vlada spremna na Brexit bez sporazuma, što to znači?

Britanska vlada spremna je napustiti Europsku uniju bez sporazuma o razlazu u slučaju da Parlament ne glasa za plan o Brexitu premijerke Therese May, izjavila je Andrea Leadsom, čelnica kluba vladajućih zastupnika u Donjem domu. Što bi izlazak Britanije iz EU bez ikakvog sporazuma značio: “pakao”, kaže Donald Tusk, ostavke 10-ak ministara, mnogi britanski državljani i tvrtke ne bi mogli do svojih podataka u cloudu (Forbes), lakši put k ujedinjenju Sjeverne Irske sa Republikom Irskom (New York Times)…


Slične vijesti

Subota (11:30)

Gotova čajanka

Tusk: Brexit je povijesna greška EU-a

Brexit je “jedna od najspektakularnijih grešaka” u povijesti Europske unije, a do kojeg je došlo nakon kampanje obilježene “dotad neviđenom spremnošću da se laže”, rekao je Donald Tusk u prvom intervjuu nakon što je sišao s položaja predsjednika Europskog vijeća. Tusk podržava ideju novog referenduma o Britaniji u EU. Kritizirao je Emmanuela Macrona jer je odbio otvoriti pregovore o članstvu u EU s Makedonijom i Albanijom.

 

19.11. (17:30)

Brze i kratke

Jesu li Rusi zbilja utjecali na referendum o Brexitu? – afera trese Britaniju četiri tjedna prije izbora

Dvojica profesora kemije proizvodili met na fakultetu u SAD-u, uhićeni

EU osudila politiku izraelskog naseljavanja palestinskog teritorija, odgovorivši time na odluku Washingtona da više ne smatra da je naseljavanje suprotno međunarodnom pravu

Američke vlasti za 90 dana produljile licence Huaweiju – “ova odluka ne mijenja činjenicu da se Huawei i dalje nepošteno tretira”

02.11. (15:30)

Brezgitacija Europe

Boris Jokić: Jedne pijane otočke noći u Škotskoj pomislio sam – bit će ovdje krvi

“Subotom navečer ulice Glasgowa izgledaju kao mješavina cirkusa i urbane ratne zone. Hodajući užarenim ulicama promatrajući sve te ljude kako pjevaju, plešu i padaju te osluškujući zavodljiv ritam pijanih otočnih noći u kojima se miješaju mirisi alkohola, krvi, ponosa, povraćanja i kebaba pomislio sam – smrdi na rat” – vrlo skeptično opisuje Boris Jokić što je vidio u Škotskoj.

19.10. (20:30)

Onaj iritantni tip koji ponavlja da odlazi s tuluma, a nikako da ode

Britanski parlament izglasao odgađanje Brexita

Parlamentarci su podržali prijedlog kojim je isključen Brexit bez sporazuma, a sporazum kojeg su dogovorili Boris Johnson i Jean-Claude Juncker nisu podržali. Johnson je rekao da on ne odustaje od plana da Britanija izađe do 31. listopada te planira predložiti novi sporazum u ponedjeljak.

 

19.10. (10:30)

Kad završi priča

Prave muke počinju tek nakon Brexita

Među brojnim lažnim obećanjima Brexita je i ono da je sve gotovo kada se napusti EU. Na jedvite jade dogovoreni prijelazni period traje samo godinu dana. Ukoliko ga London ne produži, u tom razdoblju se moraju razjasniti svi aspekti budućih odnosa Velike Britanije i kontinenta – od avionskih letova preko dozvola za kamione i suradnje na području znanosti pa sve do pitanja sigurnosti. Britancima se dakle prodaje lažni mir. Oni na biralištima trebaju odlučiti vide li svoju budućnost kao „Singapur na Temzi” – s dereguliranim financijskim tržištem. Žele li čisti neoliberalni anglosaksonski model ili pak europski model privređivanja i života – pita Deutsche Welle.

17.10. (18:30)

A u dogovoru piše - ne volimo se više

Juncker i Johnson se dogovorili o Brexitu

Sporazum treba dobiti potporu Euro-parlamenta, što će vjerojatno proći bez problema, ali i britanskog parlamenta, gdje Johnson nema većinu i očekuju se potresi na zasjedanju u subotu (sve treba biti gotovo do 1.11.). Dogovoreno je sljedeće:

Britanija će funkcionirati prema pravilima Europske unije do kraja 2020., možda i dulje, da se kompanije prilagode

London će morati platiti 39 milijardi funta za razvod

Prava britanskih građana u EU i prava građana EU u Britaniji su garantirana

Sjeverna Irska ostat će dio jedinstvenog tržišta Europske unije, iako će ostati dijelom carinskog teritorija Britanije

Uklonjen je “backstop”, za što su kritičari smatrali da će zadržati Britaniji u carinskoj uniji s EU

 

17.10. (10:30)

Noć vještaca

Brexit dogovoren o svemu, osim o PDV-u

Britanski i europski pregovarači postigli su kompromise o carinskim kontrolama, usuglasili se o mehanizmu za Sjevernu Irsku i obećali dostizanje standarda EU-a u socijalnim i ekološkim pitanjima, jedino nedogovoreno je ostalo pitanje PDV-a, kako anonimno poručuju iz EU. Danas se u Bruxellesu održava summit EU, Boris Johnson ostaje pri tome da do 31.10. UK izađe iz Unije, iako nema većinu u parlamentu da izglasa sporazum pa ovisi o unionističkim zastupnicima iz Sjeverne Irske, a upravo je granica između Sjeverne i Republike Irske najosjetljivije pitanje jer će ona postati vanjska granica Unije, a po sporazumu iz 1998. ondje ne smiju biti kontrole. BBC