Britanska vlada spremna na Brexit bez sporazuma, što to znači? - Monitor.hr
16.02. (09:30)

Samoubojstvo iz zasjede

Britanska vlada spremna na Brexit bez sporazuma, što to znači?

Britanska vlada spremna je napustiti Europsku uniju bez sporazuma o razlazu u slučaju da Parlament ne glasa za plan o Brexitu premijerke Therese May, izjavila je Andrea Leadsom, čelnica kluba vladajućih zastupnika u Donjem domu. Što bi izlazak Britanije iz EU bez ikakvog sporazuma značio: “pakao”, kaže Donald Tusk, ostavke 10-ak ministara, mnogi britanski državljani i tvrtke ne bi mogli do svojih podataka u cloudu (Forbes), lakši put k ujedinjenju Sjeverne Irske sa Republikom Irskom (New York Times)…Slične vijesti

Jučer (16:30)

A u dogovoru piše - ne volimo se više

Juncker i Johnson se dogovorili o Brexitu

Sporazum treba dobiti potporu Euro-parlamenta, što će vjerojatno proći bez problema, ali i britanskog parlamenta, gdje Johnson nema većinu i očekuju se potresi na zasjedanju u subotu (sve treba biti gotovo do 1.11.). Dogovoreno je sljedeće:

Britanija će funkcionirati prema pravilima Europske unije do kraja 2020., možda i dulje, da se kompanije prilagode

London će morati platiti 39 milijardi funta za razvod

Prava britanskih građana u EU i prava građana EU u Britaniji su garantirana

Sjeverna Irska ostat će dio jedinstvenog tržišta Europske unije, iako će ostati dijelom carinskog teritorija Britanije

Uklonjen je “backstop”, za što su kritičari smatrali da će zadržati Britaniji u carinskoj uniji s EU

 

Jučer (08:30)

Noć vještaca

Brexit dogovoren o svemu, osim o PDV-u

Britanski i europski pregovarači postigli su kompromise o carinskim kontrolama, usuglasili se o mehanizmu za Sjevernu Irsku i obećali dostizanje standarda EU-a u socijalnim i ekološkim pitanjima, jedino nedogovoreno je ostalo pitanje PDV-a, kako anonimno poručuju iz EU. Danas se u Bruxellesu održava summit EU, Boris Johnson ostaje pri tome da do 31.10. UK izađe iz Unije, iako nema većinu u parlamentu da izglasa sporazum pa ovisi o unionističkim zastupnicima iz Sjeverne Irske, a upravo je granica između Sjeverne i Republike Irske najosjetljivije pitanje jer će ona postati vanjska granica Unije, a po sporazumu iz 1998. ondje ne smiju biti kontrole. BBC

03.10. (10:30)

Dva problema odjednom

Johnsonov novi plan za Brexit – Sjeverna Irska će funkcionirati kao dio EU

Po novom Johnsonovom prijedlogu, cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo bi iz europske carinske unije, ali bi Sjeverna Irska ostala na jedinstvenom tržištu kada se radi o robama, uključivo poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. To znači da ne bi bilo provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske, jer bi obje bile dio “regulatorne otočne zone”, ali bi se stvorilo potrebu provjera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koje se ne bi trebalo držati pravila europskog jedinstvenog tržišta. To bi značilo da bi svi poljoprivredni, prehrambeni i životinjski proizvodi koji ulaze u Sjevernu Irsku iz ostatka UK morali proći kroz graničnu inspekcijsku postaju, a roba proizvedena u Sjevernoj Irskoj morala bi se držati pravila EU-a i biti provjerena na “granici zone” – vjerojatno na Irskom moru.

24.09. (09:30)

Bregzitirali jesu, sad treba britbekirati

Bankrot Thomas Cooka – 600.000 turista ne zna kako se vratiti kući

Najstariji turistički koncern na svijetu ostao je dužan 1,7 milijardu funta, a turisti ostali razasuti po planeti. U Tunisu turistima ne dozvoljavaju da napuste hotele jer se boje da im organizator putovanja neće platiti, a drugi se žale da su po drugi put morali platiti hotel, da im je novac jednostavno skinut s kreditne kartice. Državna britanska ustanova za civilne letove CAA stavila je na raspolaganje brojne zrakoplove kako bi britanske turista vratila kućama. Razlozi za bankrot – Britanci manje putuju zbog Brexita, a oni koji putuju rezerviraju online.

 

09.09. (18:30)

Da luđaci mogu mirno vladati

Britanski parlament bit će suspendiran od danas do sredine listopada

Danas bi na snagu trebao stupiti zakon koji sprječava izlazak Velike Britanije iz Europske unije 31. listopada bez sporazuma i prisiljava premijera Johnsona da od EU-a traži novu odgodu. Kako bi to spriječio, Johnson će po drugi put pokušati sazvati prijevremene izbore, ali mu to vjerojatno opet neće uspjeti jer oporbeni zastupnici žele osiguranje da Johnson ne izvede Veliku Britaniju iz EU-a bez sporazuma… Tportal

08.09. (18:30)

No deal dijeta

Britanski lanci supermarketa odgovaraju vladi: Zalihe će trajati sedam dana

Neizvjesnost oko Brexita uzrokuje velike probleme supermarketima, koji upozoravaju vladu da ne mogu stvoriti dovoljno zaliha u slučaju izlaska Velike Britanije bez dogovora 31. listopada. Trenutno iz EU na britanske police dolazi 86% zelene salate, 70% rajčica i 27% mekog voća. Nestašice mogu nastati sedam dana od početka blokade. Čiji je posao osigurati hranu u tom slučaju, pitaju se.

05.09. (07:30)

Boris Johnson zatražio izvanredne izbore, parlament ga odbio

Britanski premijer zatražio je da se 15. listopada održe prijevremeni izbori, nakon što su mu zastupnici koji žele spriječiti Brexit bez dogovora, oporbeni i neki iz njegove stranke, nanijeli ponižavajući poraz u parlamentu koji je on ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji. Parlament je prijedlog odbio. “Koliko će se dobro oporba formirati i koliko pametno će djelovati kako bi najvećeg lažljivca o Brexitu odagnala s vlasti” – komentira Deutsche Welle.

04.09. (07:00)

Kokice su spremne, čekamo nove epizode

Britanski parlament izglasao da je Brexit bez dogovora protuzakonit, Johnson najavio izbore

Britanski premijer Boris Johnson izgubio je većinu u parlamentu kada je jedan zastupnik njegove Konzervativne stranke jednostavno prešetao u klupe liberalnih demokrata. Do kraja dana Johnson je izgubio i podršku 16 “pobunjenika” iz svoje stranke, koji su uz oporbene laburiste i liberalne demokrate skupili većinu za preuzimanje kontrole nad dnevnim redom parlamenta, na kojem će se danas u ekspresnoj proceduri naći zakon koji bi spriječio Johnsonov “no deal Brexit”. Johnson namjerava isprovocirati izbore, ali za raspisivanje izbora potrebna je dvotrećinska većina – piše Tomislav Krasnec za Večernji koje se preselio na mjesto događaja, u London.