Češka će tražiti od EU zabranu prodaje hrane lošije kvalitete u istočnoj Europi - Monitor.hr
21.02.2017. (19:04)

Dosta je bilo smeća

Češka će tražiti od EU zabranu prodaje hrane lošije kvalitete u istočnoj Europi

Češka će tražiti od EU da zabrani prodaju hrane lošije kvalitete u zemljama istočne Europe koja tamo dolazi pod istim nazivom brenda pod kojim se na zapadu prodaje kvalitetnija hrana, izjavio je češki ministar poljoprivrede Marian Jurecka. Češka će se ovim činom pridružiti Slovačkoj i Mađarskoj. Češke udruge potrošača već se dugo žale na hranu lošije kvalitete koju prodaju velike kompanije. Međutim, nisu mogli ništa učiniti jer je takva prodaja legalna u EU-u sve dok su na omotu prehrambenog proizvoda navedeni svi sastojci. T-Portal


Slične vijesti

08.11.2018. (17:30)

Znanstveno crijevo

Hrvatska gradi prvi centar za sigurnost hrane, plaća Bruxelles

Zagrebački zavod dr. Andrija Štampar pokrenuo je u suradnji s Agronomskim fakultetom gradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane. Projekt je vrijedan 63,8 milijuna kuna, EU daje veliku većinu od 61,3 milijuna, gradnja počinje iduće jeseni, a bit će gotov 2022. U Centru će se izotopnom analizom utvrđivati geografsko porijeklo hrane, ne samo dolazi li iz Hrvatske nego i iz kojeg dijela zemlje dolazi. Stampar.hr

01.04.2017. (08:44)

Blago im se - plaćat će im da jedu Nutellu!

Kvaliteta hrane u EU i RH: Hrvatski stručnjaci kupuju proizvode u Njemačkoj

Hrvatski stručnjaci za hranu uputili su se u njemačke trgovine po proizvode da bi utvrdili jesu li ondje više kvalitete nego isti ti proizvodi u Hrvatskoj. Najviše sumnjaju u kvalitetu bombona, čokolade, namaza, pića, ribljih štapića, hrenovki, sredstava za pranje i čišćenje, a ako i utvrde razlika u sastavu, deklaraciji ili okusu, trebat će dokazati da je to utjecalo i na kvalitetu. Što su otkrili, doznat će se na ljeto, a to bi otkriće onda trebalo biti polazište za promjene na europskoj razini, što su pokušavali Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska, ali nisu uspjeli. HRT

31.03.2016. (10:38)

Šest zemalja regije imat će poseban žig za kvalitetu hrane

03.07.2015. (15:32)

Dokazano: Lošiji i skuplji prehrambeni proizvodi za novije članice EU

Čak trećina prehrambenih proizvoda koje nalazimo na policama trgovina u državama – novijim članicama EU – lošije je kvalitete nego što je to na Zapadu – objavljeno je na konferenciji za medije koja je održana u Puli u organizaciji Ureda eurozastupnice Biljane Borzan, te u suradnji s njezinom češkom kolegicom Olgom Sehnalovom.

Hrvatska predstavnica u Odboru za zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan je u najavi konferencije rekla kako se temom nejednake kvalitete proizvoda počela baviti radi upita građana koji se često žale na kvalitetu proizvoda koje nerijetko i skuplje plate od potrošača u starijim članicama EU. Kazala je kako time postoje potrošači prvog i drugog reda, i kako to valja riješiti na razini EU.

“Još 2011. godine je Slovačka agencija za potrošače objavila istraživanje koje je pokazalo kako proizvodi koji se prodaju na policama starijih i novijih država članica imaju značajne razlike u kvaliteti. Europska komisija je sufinancirala to istraživanje, ali već godinama ignorira njegove rezultate”, rekla je češka zastupnica u Europskom parlamentu Olga Sehnalova. Upravo je ona provela istraživanje uspoređujući proizvode s polica trgovina u Njemačkoj i Češkoj. Rezultati istraživanja su pokazali da je trećina proizvoda različite kvalitete. Čak 8 od 24 proizvoda je različito.

“Posebno mi je drago što je zastupnica uvažila i cjenovnu dimenziju, istraživanje je pokazalo da je 14 od 24 proizvoda skuplje u Českoj. Logično je pretpostaviti da ako plaćamo više da dobivamo proizvod bolje kvalitete, ali sad imamo crno na bijelo da to nije slučaj”, komentirala je Biljana Borzan.

Zastupnica Sehnalova je objasnila proces istraživanja i navela kako je konzultirala i proizvođače po objavi rezultata, ali se dio nije povratno javio.

Istraživanje je pokazalo velike razlike u kvaliteti gaziranih pića. Možda je najšokantnija bila analiza mesnog nareska koji je prema deklaraciji od svinjetine. Međutim, tako je samo u Njemačkoj, dok je u Češkoj napravljen od pilećeg nadomjeska.

“Posebno me iritira sto se primjerice riblji štapici koji za tržište novijih država članica imaju sedam posto manje ribe, proizvode u istoj tvornici u Danskoj. Dakle, nema izlika o razlikama zbog sirovina iz određene regije EU jer se svjesno odvaja lošiji dio za naše tržište”, kazala je Borzan.

Borzan će zajedno s Hrvatskom agencijom za hranu provesti i istraživanje usporedbe proizvoda u Hrvatskoj, te u još dvije države EU. Pored prehrambenih proizvoda, u istraživanje će usključiti i neprehrambene proizvode poput higijenskih potrepština.

Konferenciji je nazočio i Igor Vujnović iz Društva “Potrošač” koji je pozdravio odluku da se provede istraživanje i neprehrambenih proizvoda u EU. Naime, upravo je ova udruga nedavno dobila sudsku presudu protiv Ariela radi tvrdnji da je deterdžent slabije kvalitete u Hrvatskoj.

“Komisija si je za temelj ovog mandata odredila digitalno tržište i rješavanje problema s kojima se potrošači susreću online. Međutim, smatram kako je prioritet rješavati probleme na realnom tržištu i diskriminacije s kojom se nasi građani svakodnevno susreću. Zato sam posebno sretna sto sam u ovom mandatu pronašla saveznicu unutar Odbora za zaštitu potrošača Biljanu Borzan i vjerujem da ćemo s dva jasna istraživanja stvoriti snažan impuls prema EK”, kazala je Sehnalova.