Chboskyjevo 'Čudo': Dirljiva priča koja poziva na empatiju i slavi različitosti - Monitor.hr
01.12.2017. (21:34)

Mali iz 'Sobe' ponovno briljira

Chboskyjevo ‘Čudo’: Dirljiva priča koja poziva na empatiju i slavi različitosti

Čudo je, kada se sve zbroji i oduzme, poseban film. Ne (samo) zato što odskače od uradaka sličnih tematika koji su vrlo lako kliznuli u ranije spomenutu kategoriju površne limunade, već i iz jednostavnog razlog što je potpuno nesavršen i, na svoj način, pun ožiljaka – baš kao i njegov glavni junak. A svim tim brazdama i brazdicama usprkos, ‘Čudo’, kao i Auggie, izlazi kao apsolutni pobjednik jer ispunjava svoju funkciju, po meni jednu od primarnijih funkcija umjetnosti uopće: onu da oplemeni, da otključa empatiju, potakne razumijevanje i probudi potrebu za povezanosti, slaveći pritom zajedništvo i našu voljnost za međusobnim osjećanjem kao neke od najmoćnijih i najviše iscjeljujućih životnih odabira”, piše Koraljka Suton o novom filmu redatelja i književnika Stephena Chobskyja.


Slične vijesti

03.09.2017. (14:45)

Wachowskis strike again

‘Sense8’: Serija poput ove je ne samo značajna, već i nužna

“Te naizgled beznačajne činjenice – bespovratno otkazivanje ‘tamo nekog’ Sense8-a i gotovo nemogući ‘povratak’ u vidu dvosatnog finala – ipak progovaraju o tome koliko je serija poput ove ne samo značajna, već i nužna. Te naizgled beznačajne činjenice pokazuju u kojoj mjeri ljudi ipak imaju potrebu za sadržajem koji će ih prvenstveno obogatiti, a tek onda zabaviti, koji će u njima buditi osjećaje povezanosti i povjerenja, zrcaliti im njihove emocionalne izazove i katarze, otvarati ih na druge te im dodatno otključavati empatiju. Te naizgled beznačajne činjenice odraz su evolucije svijesti, i to upravo i točno one vrste koju Sense8 prikazuje ne samo kao opciju, već i potencijalnu realnost”, piše Arteist o hvaljenoj seriji sestara Wachowski.

28.07.2017. (19:24)

Misli bistre iz srca Istre

‘Pravi momak za Mary’: Prokleto dobar film s kojim ne možete pogriješiti

“Ako ste u potrazi za kvalitetnom dramom, realističnom i stvarnom, ali nipošto obojenom teškim bojama koje bi je (i vas) atmosferski mogle povući dolje, dozvolite si upoznati Mary. Ako tražite komediju koja će vas nasmijati svojim britkim humorom koji proizlazi iz životne prepoznatljivosti, dovitljivih one-linera i dijaloga, a većinski iz neverbalnog odličnih glumaca, Mary je kao stvorena za vas. A ako ste raspoloženi za lijepu i originalnu ljubavnu priču koja se posve neočekivano i beskrajno nenametljivo krene razvijati, ni na koji način ne kradući pozornost temi koju film zapravo obrađuje, već joj itekako doprinoseći, s Mary ne možete pogriješiti”, piše Koraljka Suton za Arteist ravno iz Motovuna, hvaleći irski film A Date for Mad Mary.