Đukanović potpisao zakon o slobodi vjeroispovijesti: Brojni vjerski objekti u Crnoj Gori vraćaju se državi - Monitor.hr
29.12.2019. (11:30)

Podigao prašinu

Đukanović potpisao zakon o slobodi vjeroispovijesti: Brojni vjerski objekti u Crnoj Gori vraćaju se državi

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović potpisao je zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen u Skupštini Crne Gore glasovima vladajuće koalicije i oporbenog SDP-a, a kojemu se oštro protive prosrpska oporba i Srpska pravoslavna crkva. Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste, a izgrađeni su sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine.


Slične vijesti

31.05. (12:00)

Predizborni juriš

Vurušić: Vučić u Crnoj Gori sprovodi scenarij iz 90-ih da bi nadoknadio gubitak Kosova

Crna Gora postala je središnje mjesto izborne kampanje Aleksandra Vučića, njegova meta i možda posljednji bezumni juriš na vjetrenjače koje se odavno vrte u suprotnom smjeru. Izbori su za manje od mjesec dana, 21. lipnja, a provučićevski mediji i politički trabanti su u anticrnogorskoj ekstazi, kao déjà vu 90-ih, briše se teška patina s izlizanih tekstova o položaju Srba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, samo s crnogorskim prijetećim predznakom. Kampanja protiv Crne Gore orkestrirana je i projektirana u zajedničkoj operaciji Vučića, Dodika, vrha SPC-a i prosrpsko-proruskih stranaka u samoj Crnoj Gori, uz potiho sufliranje Moskve. Vučić je potpuno opsjednut Crnom Gorom i nije umio smisliti ništa originalnije od usporedbe današnje Crne Gore s ustaškom NDH – piše Vlado Vurušić za Jutarnji.

16.05. (13:00)

Korona je mrtva, živio novi virus

Nikolaidis: Nikšić, balvani, patrijarh – povijest se ponavlja

Ponavlja li se istorija prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa ili svaki put kao tragedija ili svaki put kao farsa ili po nekom drugom redoslijedu – mi, žrtve istorije, dogovorićemo se… ili nećemo. Ali da se ponavlja – ponavlja se. I prošli put tenzije su najavili i podigli Vučićevi mediji – i ovog puta sve je počelo nakon kratke, ali intenzivne medijske kampanje, koja je podrazumijevala specijalnu, iako bajatu emisiju na Radio-televiziji Srbije i feljton o “rasrbljavanju Crne Gore” u Politici… – piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

09.02. (21:30)

Ista priča

Obrana svetinja kletvama, mržnjom i Ratkom Mladićem

U Beogradu zbog crnogorskog novog zakona o vjerskim zajednicama studentske udruge petkom organiziraju prosvjedne skupove koji završavaju molitvenim procesijama, a na kojima sudjeluju i javne osobe, kao što je član hip hop banda Beogradski sindikat Feđa Dimović. Srbija se u posljednjih mjesec i pol dana brzinom munje vratila zlatnom Miloševićevom dobu i pokušajima reprize ‘događanja naroda’, opisuje Tomislav Marković za Al Jazeeru.

21.01. (13:30)

Mafijska gora

Crna Gora: Škaljarski i kavački klan ratuju šest godina, u sukobima ubili više od 30 ljudi

Večernji piše o dva crnogorska klana, škaljarskom i kavačkom, nakon što su u nedjelju u Ateni u restoranu smaknuti Igor Dedović i Stevan Stamatović, navodni mafijaši. Cijela priča počela je 2014. kada se dotad jedinstven kriminalni klan iz Kotora, koji je pod sobom imao trgovinu drogom u Crnoj Gori i Srbiji, raspao na dva dijela. Okidač za sukob se dogodio kad je Goran Radoman, pripadnik dijela klana iz Kavača, zbog nekog prometnog prekršaja završio u pritvoru na Kubi, da bi iz njegova stana u Valenciji ukrali 200 kilograma kokaina. Na čelo kavačkog klana zasjeo je tada Slobodan Kašćelan, dok je vođenje škaljarskog klana preuzeo Jovica Vukotić. Inače, mnogi Škaljari, među kojima je bio i Dedović, koristili su autentične hrvatske dokumente s krivotvorenim podacima.

19.01. (10:30)

Dva oka u glavi

Mitropolit Mihailo: Cilj je srušiti Crnu Goru i predati je u krilo Srbiji

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je za Z1 da sve što se danas događa u Crnoj Gori nema nikakve veze sa spornim zakonom o vjeroispovijesti, već da je namjera da se sruši vlast u Crnoj Gori i država preda u “krilo Srbiji i SPC-u”. Smatra da se to radi jer se ni “Srbija ni SPC nikada nisu pomirili sa tim da je Crna Gora postala nezavisna država”.

16.01. (23:30)

Mourinhova obrana

Andrej Nikolaidis: Jezivu vlast u Crnoj Gori održava još gora, nacionalistička opozicija

Nikolaidis je neveseo čovjek, barem u svojim kolumnama, ali u intervjuu Forum.tm-u iznio je gotovo duhoviti opis stanja u Crnoj Gori: “Amfilohiju i Srbiji u ovoj utakmici protiv Crne Gore najviše nedostaje jedan igrač – Radovan Karadžić. Budući da Mandić nije ni izbliza tako ubojit napadač kakav je Karadžić, poslije početne inicijative odlučili su se na defanzivnu varijantu. Poput Mourinha: parkirali su autobus pred svoj gol. Problem je samo što već gube jedan prema nula: Zakon je, kao što znate, donešen”. Čini se da opet sve svodi na nekretnine – “ukupno zemljište koje za svoje smatra Amfilohijeva Mitropolija vrijedi oko milijardu eura”.

12.01. (15:30)

Orkestrirano huškanje

Strukture iz Srbije umiješane su u zbivanja u Crnoj Gori

Srpska politička elita, vlast i opozicija, beogradski mediji i intelektualci do grla su umiješani u događaje u Crnoj Gori, ocijenio je novinar i publicist Darko Šuković u razgovoru za Al Jazeeru. “Svi imaju jedan cilj: da nahuškaju pristalice SPC-a, odnosno crnogorske Srbe protiv Crne Gore. I to rade potpuno otvoreno. To huškanje, drsko manipulantski, predstavljaju kao moralni čin podrške ‘svom narodu’ da obrani ‘srpske svetinje'”, rekao je.

05.01. (16:30)

Prijepori oko novog zakona

Crnogorski mitropolit: Srpska pravoslavna crkva je politička organizacija

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo u razgovoru za Al Jazeeru rekao je da ga nije iznenadila reakcija Srpske pravoslavne crkve na donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori. Rekao je da je to “samo kontinuirani nastavak hegemonističke politike Srbije od vremena Garašanina, memoranduma SANU i konstantnog pritiska i omalovažavanja Crne Gore od strane SPC, koja je prvenstveno politička a najmanje crkvena organizacija”.

03.01. (14:00)

Nikolaidis: Već viđeno u Crnoj Gori – Balvan revolucija i sveti rat

Srpska pravoslavna crkva odbija da bude dio pravnog poretka države Crne Gore. Ona odbija da se registruje u Crnoj Gori i da na bilo koji način poštuje zakone te države. Ona tvrdi da je starija od države i aktivno odbija prihvatiti postojanje te države, ma kako suludo to moglo djelovati. Istovremeno, iako u njoj pravno ne postoji, SPC tvrdi da je vlasnik svih crkava i manastira u Crnoj Gori… Nisu li ondašnje „balvan revolucije“ i „događanja naroda“, kao i kasniji ratovi u Hrvatskoj i Bosni, kao džojstikom, vođeni iz Beograda, kao što je iz Beograda upravljano i sinošnjim nemirima u Crnoj Gori? Naime: nakon što je izvođač radova, Demokratski front, saopštio da odustaje od prvobitnog plana da, kako su govorili, „spale skupštinu“, njihovi lideri, Andrija Mandić i Milan Knežević avionom vlade države Srbije odvedeni su u Beograd, tamo primili instrukcije, stavljeni pod direktnu komandu srpskog Patrijarha Irineja i istim tim avionom vraćeni u Podgoricu da tu izazovu najveći nered koji su u stanju izazvati i tako spriječe usvajanje zakona – piše o krizi u Crnoj Gori Andrej Nikolaidis za Žurnal.info (tekst objavljen 27.12.2019.).