04.09.2017. (13:32)

Proljetna berba...

Globalno zagrijavanje prijeti grožđu – sazrijeva ranije, ali nema kvalitetu

Zbog globalnog zatopljenja grožđe sazrijeva znatno ranije i kad bi ga se bralo u uobičajenim terminima, s prelaska rujna u listopad, vino bi imalo 16 pa i više postotaka alkohola. A to uistinu ne bi bilo više vino. Ali, ni ranija berba nije rješenje – branje u ranijim terminima eliminira čitav niz finih nijansi koje se dobiva normalnim procesom zriobe, kažu enolog Marinko Vladić iz Vrbnika i Vlado Krauthaker. Slavonski stručnjak ima ideju – povećanje prinosa po jedinici, trsu ili hektaru. Novi list



Slične vijesti

16.09.2017. (10:57)

Nedostatak radnika i u sezoni branja grožđa – srijemskim vinogradarima nedostaje berača pa dovode radnike iz Srbije, u strahu su da ni tako neće uspjeti pobrati svo grožđe, vrlo kvalitetno ove godine