Jurica Pavičić Miloradu Pupovcu: Napustite koaliciju - Monitor.hr
10.03. (13:30)

Nesretan brak

Jurica Pavičić Miloradu Pupovcu: Napustite koaliciju

Srbi i Pupovac Plenkoviću su izručili svoje manjinske glasove, ali od Plenkovića zauzvrat nisu dobili ama baš ništa. I pritom nije riječ samo o tome da nije “dobila” mala stranačka oligarhija koja bi se – da je o nekoj drugoj stranci riječ – učas ukrcala u fotelje državnih tajnika i pročelnika. Riječ je o tome da od Plenkovića Srbi kao zajednica nisu dobili baš ništa – Jurica Pavičić, Jutarnji.Slične vijesti

Danas (10:30)

Brze kratke filmske

  • Jurica Pavičić #1: Hustlers (Prevarantice s Wall Streeta) – pravi ženski film koji je toliko trebao Hollywoodu u jeku #MeToo pokreta, emotivan, zarazan i zabavan film, film koji osim klasno-rodnog manifesta sadrži i dozu zbiljskog filmskog veselja.
  • Jurica Pavičić #2: Alpha – pravo na ubijanje, novi krimić istaknutog filipinskog redatelja Brillante Mendoze, rasni komad filma, krimić pun vibrantne energije i moralne kompleksnosti, nezaobilazan za pravog filmofila
  • Jurica Pavičić #3: Češljugar (Goldfinch) novi film s Nicole Kidman – Komplicirana adaptacija nagrađivane knjige Done Tartt, a na koncu cijele te preuzetne bagaže film se svede na beznadno banalni gangstersko-trilerski rasplet. Marko Njegić za isti film kaže: Roman je dobio Pulitzera, ali ‘Češljugar’ će teško do Oscara

Traileri su u člancima

Subota (20:30)

U prilog euroskeptika

Pavičić: Što uspon Šuice govori o EU?

Kad netko govori protiv Europske unije, u očima civiliziranih postaje dio prostačkog društva Borisa, Viktora i Donalda… Finalni uspon Dubravke Šuice zapravo puno govori o samoj Europskoj uniji, a bojim se da ono što govori nije nimalo laskavo. Naime, kazuje kako se unutar te komplicirane institucije možete popeti jako, jako visoko pod uvjetom da imate jedno bitno svojstvo. A to je svojstvo – da uopće nemate svojstava – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

08.09. (12:30)

Šeik al Banderos

Jurica Pavičić: Zagreb, slučajni grad

“Ono što je sa ‘zagrebačkim Manhattanom’ pokušao učiniti Milan Bandić, ne bi se odvažio ni jedan lokalni šerif ni provincijski sjecikesa. Ni u jednom od toponima s kojima se Hrvati vole rugati – ni u jednoj Pušćoj Bistri, Muću ili Dugobabama – ne bi se moglo dogoditi da ‘šerif’ javno dobro krmči s ovakvom arogantnom samovoljom” – Jurica Pavičić, Jutarnji.

05.09. (14:30)

Duško dugouško

Sloboda govora pobijedila – Jurica Pavičić kritikom nije uvrijedio intendanta Mucala

Tročlano vijeće splitskog županijskog suda ukinulo je i preinačilo osuđujuću presudu splitskog Općinskog suda protiv kolumnista Jutarnjeg i bivšeg kolumnista Slobodne, Jurice Pavičića, kojeg je tužio bivši intendant HNK Duško Mucalo zbog osam tekstova objavljenih od 2010. do 2013. u kojima je propitivao Mucalove kvalifikacije za mjesto intendanta. “Negativna kritika vezana isključivo uz rad i obavljanje javne funkcije može sadržavati i pretjerivanje i oštre metafore: sarkastični navodi autora teksta nisu nespojivi sa slobodom izražavanja” – poručio je sud. Mucalo mora platiti 12.492,50 kuna sudskih troškova. Jutarnji

02.09. (15:00)

Smrt u Veneciji

Pavičić: Hrvatsko ljeto 2039. – mračan pogled u budućnost turizma

U kojem su trenutku – recimo – to počeli primjećivati Karlsbad i Wiesbaden, Spa, Bath i Marienbad?… Na obali kao šipak prepunoj picerija, wellnessa, glampinga i all inclusivea, konoba, pubova i souvenir shopova, tematskih parkova i interpretacijskih centara, brownfield i greenfield investicija? Jesu li se i oni probudili i najednom shvatili da nešto nije u redu? Shvatili da su picerije, wellnessi i smještaj all inclusive najednom nešto neobično prazni? Shvatili da sve to postoji – svih tih 77 marina, 800 km koncesioniranih plaža i 127 uvala pod koncesijom – ali da za te ležaljke, šatore, bungalove, štekate i bove, za sve te interaktivne displeje i hamburgere od 110 kuna više nema – publike? Jesu li se i oni jednog dana u lipnju probudili i najednom, kristalno bistro shvatili. Shvatili da je turizam bio – bio i otišao. Bio i otišao, kao na mnogim drugim mjestima, u drugim vremenima – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

24.08. (22:30)

Opskrba uhljebima

Jurica Pavičić: Na Hrvatskim studijima otvara se nova ‘Kumrovečka škola’

Zagrebački Hrvatski studiji pripremaju novi dvopredmetni studijski program pod nazivom studij demografije i hrvatskog iseljeništva. Ideator i tvorac programa studija demografije je glasoviti bajker-demograf Stjepan Šterc. Studij će biti “inkubator uhljebskog pravovjerja”, koji neodoljivo podsjeća na Kumrovečku školu, a diplomirani “iseljenikolozi” zapošljavat će se u diplomaciji i javnoj upravi – Jurica Pavičić, Jutarnji list.

22.08. (15:30)

Be scared!

Jurica Pavičić o hororu ‘Zvijer’ Alexandrea Aje: Bazična, čestita, dobra filmska zabava

“Riječ je o smjesi horora i filma katastrofe, vješto izvedenom i zabavnom filmu koji je relaksirajuće nepretenciozan, nije glup i ne stidi se vlastite trivijalnosti… Nema pumpanja muzikom i čudnih švenkovima, nema plašenja stilom: kod Aje se plašimo kad se nešto strašno – doista dogodi”, kaže Pavičić. Kći spašava oca od uragana i krokodila.

 

18.08. (20:30)

Neodrživost turizma

Jurica Pavičić: Splitu se ne piše dobro

U gradu koji izgleda kao tržnica Arizona, koji je pojeden banerima, plakatima, panoima, štekatima, točionicama na otvorenom, štandovima i šatorima, splitsko je redarstvo pred vijećnike izišlo s izvješćem u kojem se diče da su u prošloj godini “kaznili 27 vlasnika pasa bez povoca” te uklonili – pazite sad – “jedan štekat i jedan (1!) pano”. U godinu dana! Jurica Pavičić, Jutarnji.