Klauški: Rezime u 8 točaka - Najveći pobjednik Tomašević, samozvani pobjednik Š. i 'kolosalni' pobjednik Plenković - Monitor.hr
31.05. (17:00)

Svi kolosalni

Klauški: Rezime u 8 točaka – Najveći pobjednik Tomašević, samozvani pobjednik Š. i ‘kolosalni’ pobjednik Plenković

Izbori vam već izlaze na uši, ali takav je dan, a Tomislav Klauški je ipak must have. Evo njegovog sažetka (koji smo još saželi): Lokalni izbori po mnogo čemu važniji su od nacionalnih izbora. Praktična moć, politički utjecaj, financijska korist sve više se koncentrira na lokalnim razinama. I zato su ovi izbori bili toliko brutalni, prljavi, žestoki i za mnoge presudni.

  1. Neviđeni trijumf Tomaševića. Tomislav Tomašević postao je drugi najmoćniji političar u državi. Dobio je u ruke najveći gradski proračun, zagrebačke tvrtke, političku moć i utjecaj, dobio je gotovo apsolutnu moć u glavnom gradu. Zagreb je sad njegov, podrška je skoro plebiscitarna. Tomašević je čitavu kampanju izgledao, zvučao, nastupao i ponašao se kao gradonačelnik. Sada to mora i biti.
  2. Š. pobjednički gubitnik. Kad netko nastupa kao gubitnik i percipira se kao gubitnik, onda mu i porazi izgledaju kao pobjede. On bi već jednom trebao negdje pobijediti da bi ga se konačno počelo uzimati ozbiljno
  3. “Kolosalni” Plenković. Izgubio je u tri najveća grada, izgubio je Šibensko-kninsku županiju, izgubio je Vukovar… No upravo zbog tih poraza Plenković ne smije proglasiti bilo kakvu, nego upravo “kolosalnu” pobjedu.
  4. Ivica Puljak, pobjednik koji se ispričava. To je kolosalni uspjeh njegove stranke i njega osobno, naročito u srazu s kandidatom HDZ-a, koliko god on grozomoran bio.
  5. Čehok & Čačić, poraz veterana. Za Čehoka je to manje bitno. Ali hoće li Čačić, koji je izgubio od kandidata HDZ-a, nastaviti kao šef Reformista podržavati Plenkovićevu vladu u Hrvatskom saboru? Jedino što mu je ikada bilo važno jest njegova županija. I HDZ mu je to oteo. Hoće li mu se osvetiti u parlamentu?
  6. Uzdrmani IDS. Veliki monopol je uzdrman, ali ne od SDP-a ili HDZ-a, već od neovisnih kandidata i novih stranaka.
  7. SDP je živ! (Jedva.) I Peđa Grbin može proglasiti i svoju “kolosalnu” pobjedu. Spasio je u drugom krugu Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju, a uspio je osvojiti Varaždin i zadržati Sisak.
  8. Prijetnja monopolima. HDZ, SDP, IDS uzdrmali su neovisni kandidati, kandidati malih stranaka ili nedavno osnovanih platformi.

Slične vijesti