'Klemm je sa svojom falangističkom družbom zaigrao vrlo opasnu igru' - Monitor.hr
31.05.2015. (11:00)

‘Klemm je sa svojom falangističkom družbom zaigrao vrlo opasnu igru’

“Ne samo da šatoraši nisu išli za dijalogom, što im je sada, kao, jedina želja, nego su kolovođe šatoraške bune stalno producirali konflikte, zveckajući najtežim, pučističkim prijetnjama. Navodno dječje naivni Klemm aktualnu je hrvatsku vlast opetovano nazivao neprijateljima države, uspoređivao s četnicima, tvrdio da bi se s njihove strane hrvatskim braniteljima mogao dogoditi novi Bleiburg ili nova vukovarska bolnica, najavljivao je postrojavanje vojnih postrojbi, kao da im je on vrhovni zapovjednik. Pobunjenički su se zahtjevi svodili na političko etiketiranje. S takvom se retorikom ide u rat, a ne u razgovor”, piše Jelena Lovrić za Jutarnji.


Slične vijesti

26.04.2016. (19:45)

Jer su oba pala

Zašto su branitelji prestali štrajkati, a nisu im ispunjeni zahtjevi?

Obustavljanje prosvjeda poslije promjene vlasti pokazuje da je promjena vlasti bila jedina stvarna svrha 555 dana dugog braniteljskog štrajka. Jer, da su se branitelji zaista borili za bilo kakva svoja specifična prava, oni ne bi obustavili prosvjed. Nova Vlada je za branitelje u proračunu predvidjela manje novca nego u proračunu Milanovićeve vlade i nije ni počela rješavati niti jedan od problema braniteljske populacije – stoji u redakcijskom komentaru Telegrama.

26.04.2016. (12:50)

To je tih 5+

Nakon 555 dana konačno završava prosvjed u Savskoj, miče se šator

Vođa prosvjeda u Savskoj Đuro Glogoški objavio je kraj prosvjeda i uklanjanje šatora koji je ispred Ministarstva branitelja stajao 555 dana. Šator će biti razmontiran idućih dana i pohranjen u Muzeju Domovinskog rata u Vukovaru. Glogoški je kazao da su ispunjeni uvjeti s početka braniteljskog prosvjeda (smjene u Ministarstvu branitelja) i da je zbog toga prosvjed okončan. Očekuju još usvajanje Zakona o braniteljima i Ustavni zakon. Monitor

26.04.2016. (12:42)

Glogoški: Prosvjed je gotov, šator selimo u Vukovar

Nakon 555 dana konačno završava braniteljski prosvjed u Savskoj, koji je počeo 20 listopada 2014. godine.

Objavio je to vođa šatoraša Đuro Glogoški, zajedno sa Josipom Klemmom i Dražimirom Jukićem, na današnjoj konferenciji za medije.

Glogoški je kazao da su ispunjeni uvjeti s početka braniteljskog prosvjeda i da je zbog toga prosvjed okončan. Istakao je da je prvi zahtjev, smjena trojke iz Ministarstva, ispunjen, a da sada slijedi izrada jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, te ustavni zakon.

Upitan što je konkretno obećano, Glogoški kaže – ništa, ali ističe kako je ministar branitelja bio u prosvjedu, te navodi da pregovori s Ministarstvom branitelja i dalje traju. Također opovrgava da su pojedinim sudionicima prosvjeda obećana mjesta u Ministarstvu.

Nakon konferencije branitelji su položiti cvijeće i zapalili svijeće ispred spomen-ploče preminuloj braniteljici Nevenki Topalušić, odmah pored ulaza u ministarstvo (prostor ispred Ministarstva gdje je stajao šator nazivaju Trgom Nevenke Topalušić).

Šator će biti uklonjen kroz nekoliko dana i preseljen u Muzej Domovinskog rata u Vukovaru.

Branitelji upozoravaju i kako je, ako se njihovi uvjeti ne ispune, moguće ponovo okupljanje i novi prosvjed na drugoj lokaciji.

07.06.2015. (09:59)

Podgrijavanje tenzija

Lovrić: Hrvatska se našla na plinskoj boci zaslugom Karamarkove politike

“Veteranski je ustanak na gubitku jer njegovi kolovođe nisu ni pokušali objasniti povezanost između stvarnih problema koje su izložili i njihovih političkih zahtjeva. Tako je ostalo potpuno nejasno na koji su način rane od dekubitusa u vezi sa šatoraškim parolama o nenarodnoj vlasti ili Jugoslavenima. Prosvjednici su izgubili jer nisu uspjeli argumentirati svoje posezanje za prejakim, izvanrednim sredstvima. Dobro je da su se zbog plinskih boca u Savskoj ispričali javnosti, ali nakon svega ostao je dojam da su neki od njih zbog vlastitih objektivno benignih razloga spremni ugroziti druge, pa čak i cijelu državu”, piše Jelena Lovrić. Jutarnji

03.06.2015. (00:01)

5 minuta slave

Ante Tomić: Nijedan samoubojica nikad se nije smiješio kao branitelj koji je prijetio skokom s Gradske vijećnice

“Koliko se god vlast trsila dokazati da nikoga ni za što nije zakinula, i to prilično čvrsto dokumentira iznosima braniteljskih penzija, branitelji nepopustljivo cendraju da ih vlast ne voli i traže suosjećanje i naklonost javnosti. I dosta dugo tu su naklonost imali, ali u posljednje vrijeme uočljivo je gube”, piše Ante Tomić. Slobodna

02.06.2015. (08:56)

Loš odabir prioriteta

"Milanoviću su važniji sindikalisti nego bivši branitelji"

Problem je što premijer nije primio predstavnike sindikata koji su za njega puno važniji od bivših branitelja, komentira Žarko Puhovski pregovore Vlade i prosvjednika iz Savske, ocjenjuje to kao ‘truli kompromis’. Radnici RIZ-a čekaju godinama da ih primi premijer, po čemu su bivši branitelji tu privilegirani, pita Puhovski. Dodaje i kako je SDP-u prestao padati rejting od kada je podignut šator u Savskoj. HRT

01.06.2015. (14:31)

Eksplozija ludosti

"Domoljublje" na plinskoj boci

“Premijer Milanović je u sućuti Obami pokazao da zna što je terorizam, a plinske su boce na Savskoj cesti – terorizam. Hoće li, dakle, premijer Bijedne Naše imati muda za naći i primjerno sankcionirati likove s eksplozivno-ubilačkim mušicama u glavi te i za ubuduće zaštititi građane od takvih i sličnih kretena!? Vjerojatno će i u toj dužnosničkoj zadaći iznevjeriti očekivanja građana”, piše H-alter.

01.06.2015. (12:55)

Nije bilo dosta priče

Glogoški nezadovoljan nakon sastanka, šator ostaje u Savskoj

Đuro Glogoški nije bio zadovoljan ishodom sastanka u Banskim Dvorima, rekao je da šator do daljnjeg ostaje u Savskoj. “Iznenadilo nas je da Matić nije imao niti jedan konkretan odgovor. Postavili smo pitanje jesmo li militantni. Nisu nam odgovorili. Argumentirali smo zašto tražimo ostavke. Milanović se nije ogradio da nismo barbari. Idući sastanak je u ponedjeljak. Milanović je prekinuo sastanak radi obaveza”, kaže Glogoški. Ministar Matić izjavio je da i dalje misli da stvarnih razloga za ovako dugotrajan prosvjed nema. “Ja sam vas saslušao, dosta mi je toga jasno, možemo nastaviti dijalog oko problema za koje mogu reći da su u globalu mali i da su rješivi, a da se diže prevelika buka. Ovo nije žandarska država”, poručio je premijer prosvjednicima.

01.06.2015. (11:31)

Milanović: Vaši problemi su mali, možemo ih riješiti

Predstavnici branitelja danas su se nakon 225 dana prosvjeda u 10 sati sastali s premijerom Zoranom Milanovićem te ministrom branitelja Predragom Matićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem. Đuro Glogoški izjavio je kako je prosvjed počeo jer se dvije godine nije mogao dogovoriti sastanak s ministrom zdravlja, kako bi izborili prava za stopostotne invalide, te zato što nisu konzultirani u izradi zakona o HZMO-u. Također vladi zamjeraju što je objavila podatke o mirovinama branitelja. “Rješenja su rješenja i u njima zna biti grešaka. Država može biti hladna, to je birokracija… U Hrvatskoj ima obespravljenih, vi niste obespravljeni, vi imate status u društvu. Rat je gotov, zna se tko je pobjednik i zna se tko je izgubio. Ne mogu sudjelovati u sastavljanju registra agresora jer je to riješio predsjednik Tuđman. Moramo biti pravedni i velikodušni u pobjedi i ići naprijed. Dobili ste rat, ljudi“, odgovorio je premijer Milanović. Nisam obećao agresorski registar, dat ću ostavku ako nađete da jesam, izjavio je ministar Matić. Razgovor je trajao 2 sata, uz dojam da branitelje muče konkretni problemi, a da vlast pokušava ustrojiti sustav. Milanović je na kraju predstavnicima branitelja rekao da su njihovi problemi mali za Hrvatsku te da ih se može brzo riješiti. Klemm je tražio da se ministri i premijer ograde od toga da su barbari, a Kotromanović da branitelji priznaju da vlast nije nenarodna. Branitelji su priznali da ovo nije nenarodna vlast. ‘Ja nisam nikada rekao da ste barbari niti je to moje mišljenje’, zaključio je premijer čime je završio sastanak. N1, RTL vijesti