Književna Groupie: Snalažljivost - Monitor.hr

Slične vijesti

07.03. (21:00)

Slava Ukrajini!

Književna grupie u salunu brani slabije

U Krivom putu sinoć bila dva Srbina, alternativci neki. Popio. Došao do njih.
– Živela Rusija! – viknem.
– Živela! – oni podignu pivske flaše.
– E, sad ste se autali ko i onaj vaš iz Repetitora… Sad vas imam u šaci.
– Dobro, i šta sad ćeš da nas biješ ili šta…
Nisu bili baš nešto jaki, ali bilo ih je dvojica. Što Srbi kažu: dva loša ubiše Miloša. Šta sam mogo? Samo sam ovom jednom srušio čašu sa stola. Bila je do pola puna ili prazna piva.
– Kevu ti jebem! – podviknuo je, ali nije ustao, nije zauzeo nikakav gard.
Udaljio sam se prema šanku. Dao sam im lekciju. U Hrvatskoj neće više srbovat i brijat na Rusiju. Ovo je zapad. Divlji zapad. U salunu su naletili na mene, zajebanog usamljenog osvetnika. Facebook

08.11.2021. (14:00)

Kratke životne priče

Književna Groupie: Okrajak parizera

Došao u Špar. Na policu s narescima.
– Deset deka parizera – kažem.
Ženska mi nareže. Rola parizera bila pri kraju, pa mi je debeli okrajak na kraju bacila u papir.
– Sad ste mi u tom okrajku pet deka dali. Kako ću si to na kruh stavit, tu hrgu, adolaze mi u posjet ugledni ljudi, znastvenik Igor Rudan i Masteršef Mate Janković – slažem. – I sad ću ko zadnji seljak im tu hrgu okrajka stavit na kruh…
– A stvarno ste jako otmjeni kad uglednim prijateljima mislite poslužit ovaj najeftiniji smrdousti parizer…
– Dobro, vidim imate dug jezik, okej dajte mi to što ste narezali.
Ona mi pruži papir. Ja odem među police s hranom za kućne ljubimce. Otvorim papir, potrpam okrajak parizera u usta, i ploške. Onda zgužvam papir i naguram ga između mačje konzerve. U sebi sam zadovoljno mislio: Evo joj sad okrajak… hahaaaaa, smijao sam se u sebi odlazeći praznih ruku, ali punog želuca iz dućana. I sve to za nula kuna. Književna Groupie Facebook. Ima ih još takvih tamo.

25.10.2021. (21:00)

Čitajući Hugoa

Književna Groupie: Za šankom u birtiji u Dubravi

Za šankom sjedim u birtiji tu u Dubravi blizu mog stana. Priđe mi visok snažan tip kratko ošišan, s ožiljkom pod okom.
– Ajde tu knjigu čitat negdje u pizdu materinu. Ovo je birtija ne čitaonica, knjižnica. Nerviraš me s tom knjigom. Ovdje izlazimo mi kriminalci. Rušiš nam reputaciju tom svojom pojavom, naočalama, knjigom – saspe mi.
– Ej, Džek, ne sudi po izgledu… To je Pavle. Napisao je knjigu u kojoj između ostalog piše kako je u Parizu u nekom restoranu koji je ujedno i muzej francuske revolucije naočigled svima ukrao neku jako staru, vrijednu knjigu… – uzme me konobarica u obranu. Nije mačji kašalj. Kažem ti, krao je po Parizu. Uz to je i načitan, i piše, al nije neki gospodincic, lažni ljevičar koji u svilenim papučama piše o odmetnicima. Jedan je od nas… I piše o nama.
Džek me pogleda zainteresirano.
– Pa, u redu, daso, preporuči meni neku dobru knjigu koja bi bila po mom guštu… uobičajeno sjajni Pavle Svirac na svom Facebooku.

27.09.2021. (21:00)

Kao dvije sjenke na ispucanom zidu života

Pavle Svirac: Susret s Rahaelom… S njom sam u srednju neko vrijeme išao tu u Đakovu

– Gledam te tu po Đakovu čitavo ljeto se vučeš… Mislila sam došao si samo na kratko kod stare, a evo prošlo je ljeto a ti si još uvijek tu. Izgubio se već hod gradskog mačka, vučeš se sad tu kao i svi ovi šta stalno tu žive. Kao da si omlitoavio od preteške slavonske hrane koju ti stara kuha… Postaješ kao svi većina muških…
– Nisam to ni skužio.
– A bio si moja zvijezda vodilja. Ja sam se zaplela u bezveznom braku, evo novo dijete je došlo – pokaže na malog u kolicima. – Muž me zanemaruje… Po čitaver dana sam sama s djecom. I ti si mi bio kao netko tko se otrgnuo iz takvog života… Nešto si napravio, živiš svoj san… Uvijek si slijedio svoje snove…
– Govoriš kao ona Veronika iz Kveljovog romana. Živim svoj kurac a ne snove – pokušam olabavit njenu patetiku…
priča iz života Književne grupie (Pavla Svirca) na Facebooku. Ako niste dosad, stignete odsad.

15.09.2021. (16:00)

Obožavanje idola

Književna Groupie (Pavle Svirac) ponovo zove Juricu Pavičića

Nastavljamo pratiti zapise Književne Grupie na Facebooku.
– Nego, ako hoćeš mogu te posjetit u Splitu, pa možemo šetat navečer po Žnjanju, oči u oči pričat o pisanju, tražit lokacije za tvoje nove krimiće. Shvatio sam da i ja kao i ti volim imat neku zadanu konstrukciju, samo ja konstruiram zgode iz svohg života. Konstrukcija mi služi da je u procesu pisanja razjebem, al moram imat šta razjebat. Zapravo i ja kao i ti pišem takozvanu popularnu književnost.
Začujem kako mu supruga nešto u pozadini govori.

08.09.2021. (11:00)

Almost Famous

Književna Groupie baš sustavno čita Juricu Pavičića

Greškom nismo ranije češće linkali na Književnu Groupie na Facebooku. Mislim da ćemo vam češće skretati pažnju ubuduće. Kliknite slobodno na “Prikaži više”, nećete pogriješiti. A onda morate vidjeti i prethodni post.

Kad smo kod Jurice Pavičića evo njega na gostovanju u ciklusu predstavljanja autora Gradske knjižnice Rijeka “Knjiga na nezgodnim mjestima”. Zanimljivo priča Pavičić, a malo ljudi to gleda (tek 122 viewa dosad), što je šteta.

04.09.2021. (19:00)

'Sjećaš li se, Doli Bel, sjećaš li se Jugoslavije?'

Nacionalna groupie: Nasilje u Andrićgradu

Nacionalna Groupie (Pavle Svirac, nekadašnja Književna Groupie) bio je na sprovodu kaskaderu koji je glumio u Kusturičinom filmu. Tamo su se odvile neke i ne baš najugodnije scene, koje opisuje u novom tekstu za Nacional: Sjetio sam se vijesti koja je odjeknula prošli tjedan u čitavoj regiji. Da je Bjelogrlić u nekom restoranu išaketao onog režisera koji je u Srbiji snimio društveno-angažirani film Dara u Jasenovcu, dobio je od države hrpu love za taj film. Potrošio je toliki budžet da niti jedan drugi režiser neće godinama moći snimiti novi film. Pomislio sam da je slično bilo s Vrdoljakovim „Generalom”. Zamišljao sam hrvatskog režisera Hribara kako izbezumljen po ulici prati Vrdoljaka. I kad ovaj sjedne na Dolac na kavu, Hribar nasrne na njega. To da se i u kulturi probleme počelo rješavati šakama, govori da tonemo u totalnu dekadenciju. Ne bih se čudio da uskoro na nekoj braniteljskoj obljetnici Milanović išaketa Plenkovića. Verbalni sukobi između njih dvojice više nikome nisu zanimljivi.