Kregar: Vlade rade sve da unište i ono malo institucija koje kažnjavaju korupciju - Monitor.hr
05.06. (13:30)

Režu šibu koja bi ih mogla tući

Kregar: Vlade rade sve da unište i ono malo institucija koje kažnjavaju korupciju

Profesor Kregar za N1 objašnjava kako je sistem postavljen naopako, i to namjerno: “Institucije koje su trebale služiti prevenciji [korupcije], sistematski su zanemarivane, poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje se doživljava kao prepreka neograničenoj vlast. Pa i USKOK – napravljeno je sve da se zamrzne i ograniči njegov utjecaj. Ili što se tiče dostupnosti vlasti i pristupa informacijama – izabrana je Povjerenica za informiranje, ali nisu joj dana sredstva”.Slične vijesti

Četvrtak (10:30)

Ogledalce, ogledalce moje, najbolja predsjednica na svijetu tko je?

Kregar: Kolinda ne odgovara pred poviješću već odgovara ogledalu

Vlast opija i nitko se, a naročito oni kojima je pala u ruke bez zasluga i muke, jer bi suparnici bili gori, neće lako odreći tog opijuma za vladare. Naročito su opasni oni koji su neopozivi, koji su i onako tašti i arogantni. Ne brzajte sa zaključkom, ne mislim da je to neizbježno niti da predsjednik treba biti svetac. Jednostavno treba biti normalan i odgovoran. Zato je drugi mandat sadašnje predsjednice veliki rizik – piše razborito Josip Kregar.

10.10. (23:30)

Država, to smo svi mi

Kregar: Ja bih riskirao i dao ljudima vlast i u svakom poduzeću, ustanovi

Dugo me je izvjesna samocenzura sputavala da priznam evidentno: način upravljanja javnim dobrom, državnom imovinom i javnim sektorom gori je nego u socijalizmu… Strašno mi je priznati: upravljanje nije bilo gore od ovog sada. Krade se. Sada se ne kradu kliješta, papir i olovke, već cijele firme, prodaju se nekretnine…. Tvornice radnicima. Ustanove korisnicima i zaposlenicima – revolucionarnu staru ideju oživljava Josip Kregar.

03.10. (23:30)

Zamijenimo dvorsku ludu

Kregar: Kampanja kao fašnička igra

Izbori u Hrvatskoj pretvaraju se u predfašničke ceremonijale koji bi trebali ublažiti našu dosadu u kratkim i umornim jesenjim danima. Šanse se daju onima koji nas traju zabaviti, a ne onima koji nas trebaju voditi. Nije ovo izbor za najbolju dvorsku ludu… Treba [kandidatima] postavljati pitanja o kreditnom rejtingu, što je 5G tehnologija, koje su prepreke ulaganjima, kakav stav imaju prema ilegalnoj gradnji, regionalizaciji, migracijama, pravima žena. Treba nekoliko pitanja o etici i političkoj odgovornosti, pravosuđu – Josip Kregar se bori, jadan, za pametne predsjedničke izbore.

26.09. (08:30)

Porota očajnika

Kregar: Reforma pravosuđa – neka penzioneri postanu porota!

Prijedlog je ovakav: u naš sudski postupak treba uvesti pravu porotu… Jedanaest razumnih građana bolje će odlučiti o krivnji nego sudac koji je baš tada loše volje…  Zašto bi penzioneri šetali po rivi, pričali i kritizirali vlast i žalili se na niske penzije. Sudili bi, kontrolirali poštenje suca. Nije to velik trošak, možda bi se sve i ubrzalo. Možeš kupiti suca, ali kupiti porotu je riskantno i skupo. Stariji ljudi dobili bi važan zadatak, bake bi mogle reći ”Ne mogu danas, imamo nekog silovatelja” – Josip Kregar u Autografu.

19.09. (23:30)

Dimna bomba

Kregar: Cilj vladajuće politike zastrašivanja je omogućiti novu pljačku

Josip Kregar nastavlja svoj pokušaj (rezignirano, ali ipak) da izgradi poštenije društvo: “Napad na Pupovca je skretanje pažnje i zaborav da su smijenjeni ministri zbog zloupotreba, da su pokrenute istražne radnje, da se Vlada klima, a najveća stranka ima više klika nego Hrvatska političkih stranaka, da su obračuni samozvanih desničara, licemjernih vjernika, ordinarnih pljačkaša javne imovine nešto što se ne događa, da su za sve naše jade krivi Srbi (starci i zaplašeni), komunisti (zar i nakon 30 godina? Možda bolje Turci?), udbaši (mahom u novim službama i mirovini)”.

05.09. (09:30)

Joj, pa baš mi je žao!

Kregar: Plenkoviću bi odgovaralo da KGK izgubi, ali da sama bude kriva

Ako sada govori da je snažno pobijedila, a nije, pobijedila je s malom razlikom u drugom krugu, što ako ovaj put uvjerljivo pobijedi? Sada je Plenkoviću naporna i dosadna, a u tom bi slučaju lupala šakom po stolu, obećavala nemoguće i šepurila se kao vođa… Nimalo nije lakše Davoru Bernardiću, čiji je predsjednički kandidat vlastoljubiv, iskusan i okružen brojnim pristašama koji ne zaboravljaju dobre dane njegovog vodstva – komentira Josip Kregar što bi predsjednicima stranaka značilo da pobijedio “njihov” kandidat.

29.08. (11:30)

Ne, nismo Švicarska i ne, ne možemo ni biti, bar još 100 godina

Kregar: Hrvatska ne može biti zemlja bajki, u bajkama nema rješenja ni budućnosti, tek sretan kraj

Josip Kregar daje savjete pred sezonu predizbornih kampanja: “Čitajte novine bez vjere da su naslovi točni, slušajte obećanja misleći tko će ih izvršiti i koja ja je tome cijena. Ne padajte na osmijehe, grljenje s djecom. Pitajte tko plaća oglase, kave po provincijskim kafićima. Budite promišljeni, razumni i lišeni mržnje u zanosu. Primijetite razlike između bogatih i skromnih. I najvažnije – ne nasjedajte na parolu da su svi isti, da nemate za koga”.

22.08. (10:30)

Gledaju samo jedno - kako da nas prevare

Josip Kregar: Bleferi su na vlasti, a blef nije samo stil, to je sistem

Bleferi se prave da znaju i da hoće. I kad imaju loše karte, prave se i razmeću, straše protivnike, glume i prenavljaju se, afektiraju. Kad ne znaju, prave se emocionalni, samouvjereni i dosjetkama i osmijesima nadoknađuju manjak znanja i pameti. Nekad je teško naći razliku između blefera i lopova… Kod nas su na vlasti bleferi, da ih ne zovem grubljim imenima: lopovi, gramzivi egoisti, loši đaci bez diploma i morala, licemjeri  koji ne biraju sredstva i koji načela mijenjaju kao košulje – Josip Kregar.

08.08. (11:30)

Tisuće ne želi ni raditi u njihovoj blizini

Josip Kregar: Tko bi išao ginuti za Plenkovića ili Kolindu?

Kregar je ogorčen i razočaran govorima u Kninu na Dan pobjede: “Odgađati normalan i pristojan život zbog nepokopanih žrtava, zbog neugašenih mržnji je grijeh kojeg počinitelji često nisu svjesni jer se žrtve još nisu rodile. Savjetujem: Ne zaboraviti, oprostiti bez osvete, živjeti normalno, odgovorno i ponosno, bez pretjerivanja, mističnog transa, živjeti kao ljudi, opstati kao narod”.