Kronologija i tajne osnivanja loža: Tko su prvi hrvatski masoni - Monitor.hr
18.05.2018. (10:00)

Iz koristi

Kronologija i tajne osnivanja loža: Tko su prvi hrvatski masoni

Večernji piše o masonima u Hrvatskoj. “Masonstvo u Hrvata započeto je u njemačkim zemljama kada su pojedini ugledni Hrvati postajali članovi njemačkih loža. Grof Sigismund Gondola (Gundulić) bio je 1742. jedan od utemeljitelja bečke lože Zu den drei Kanonen, u koju je primljen i grof Kažimir Drašković. No trebalo je proći 17 godina da slobodno zidarstvo iz Beča i Njemačke stigne na hrvatsko tlo. Prva slobodnozidarska loža utemeljena je u Glini. Kvaliteta kandidata za ulazak u ložu bio je odlučujući kriterij pri njihovu izboru: morao je to biti čovjek bez predrasuda, uman, ispravan, nesklon tiraniji, ženama i prevrtljivosti.”


Slične vijesti

27.02.2020. (23:30)

Slobodni muljeri

Kregar: Skandal s masonima samo skreće pažnju s pravih problema

Premijer Plenković ima sreće da mu u krizama pomognu neočekivane stvari. Kada mu je vlast visjela o koncu, došla je euforija svjetskog nogometnog prvenstva. Sada masoni. Divne mogućnosti da se pozornost javnosti usmjeri s političkih obračuna, taman kad petkom nema većinu za glasanje. Sve se bojim neke nacionalne katastrofe u izbornoj godini: izmišljanje neprijatelja i rata, slom proračuna, rušenje zrakoplova, migranti – Josip Kregar, koji kaže da mu je masonerija djetinjasta, podržava ljude koji su istupili kao članovi.

23.02.2020. (12:30)

Tko su dečki u pregačama?

Sve tajne hrvatskih masona

Akademski slikar Jadranko Ferko, član lože Velikog Orijenta, za Večernji progovara o koreografijama, zavjetima i načinu na koji se postaje njihov “brat”. To je ozbiljan muški klub koji se bavi humanitarnom djelatnošću i pokušava probuditi svijest da nije sve u materijalnom, tvrdi. Veliki majstor Velikog orijenta Srbije Dušan Vukić, koji je u Hrvatsku “donio Svjetlost” zaradio je samo od članarina više od dva milijuna eura.

23.02.2020. (10:30)

I masoni su nam fejk

Velimir Šonje: Zidar, k tome još i slobodan, ili zašto treba poštovati javnost

“Čovjek bi se još i sažalio nad tolikom količinom sprdnje koja je zadesila masone (odnosno, pokazat će se, paramasone), da svojom improvizacijom nisu to dobrim dijelom i zaslužili. Naime, kada je riječ o improvizaciji, imali smo prilike čitati o tome da je u igri bila velika lova (jer članstvo se, navodno, debelo naplaćivalo), iako je loža o kojoj je riječ međunarodno nepoznata i – nepriznata. Točnije, ovdje uopće nije riječ o masonima, nego o takozvanim paramasonima”, piše Velimir Šonje za Ekonomski lab.

21.02.2020. (14:30)

Zar i ti Veljko?

Odvjetnik Miljević: Da, mason sam, među nama ima političara

Član sam Visokog časnog suda u loži Velikog Orijenta Hrvatske, objavio je odvjetnik Veljko Miljević. U organizaciju je ušao prije tri godine, a slobodni zidari zanimaju ga od studentskih dana. On je u organizaciji na visokoj poziciji, pa kaže kako među masonima ima i aktualnih političara. Komentirao je i slučaj Dražena Jelenića, navodeći kako je zakon na njegovoj strani te da se trebao boriti za svoju funkciju.

21.02.2020. (11:30)

Iznimke od pravila

Tomić: Tuđmanu nije smetao ministar mason, zašto smeta HDZ-u?

Nemam ništa protiv što je Jelenić otišao jer me nije impresionirao svojim radom. Zašto je sad morao otići čovjek koji je mason? Ako se HDZ poziva na Tuđmanovu baštinu, a Franji Tuđmanu nije smetalo da u Vladi ima ministra Nenada Porgesa koji je mason, ne znam zašto im to danas smeta – izjavio je Ante Tomić. Komentirao je i inauguraciju, pjevanje Josipe Lisac, te izbore u HDZ-u.

20.02.2020. (15:30)

Muške spike

Masonska zakletva: Ako odam tajne slobodnog zidarstva nek mi utrobu raskomadaju

Slaven Letica na HRT-u je danas pročitao navodnu masonsku zakletvu: “Obećavam i zaklinjem se da neću nikada odati tajne slobodnog zidarstva, da neću nikoga upoznati s onim što će mi biti otkriveno pod kaznom da mi se prereže grlo, iščupa srce i jezik, pokida utroba”. Josip Kregar išao je u pozadinu priče oko Nikice Gabrića i Dražena Jelenića: “Ovdje je sve i krenulo zbog toga što je došlo do sukoba unutar masonskog pokreta, tako su tajne isplivale. Došlo je vjerojatno do sukoba oko toga tko će i kako biti utjecajan u ekonomskoj, a onda i možda i političkoj sferi. U tome i vidim paniku gospodina Gabrića kad je shvatio da protiv njega nastupaju ljudi koji kontroliraju medije”. HRT

20.02.2020. (13:30)

Zidao kako mu se kaže

Jelenić hitro odbacio aferu Borg, sporo istraživao ministre, slučajeve tempirao prema očekivanjima vlasti

Jutarnji sumira dvije godine rada upravo smijenjenog državnog odvjetnika Dražena Jelenića: spor i umrtvljen rad DORH-a, i to u velikim korupcijskim predmetima; “tajming” pokretanja istraga i odbacivanja kaznenih prijava prilagođen očekivanjima vlasti; DORH presporo vodio izvide i istrage o mogućoj kaznenoj odgovornosti smijenjenih ministara u Plenkovićevoj Vladi.

20.02.2020. (08:30)

Nervozni zidar

Napet intervju – Nikica Gabrić na N1

Gabrić je bio ljutit i gotovo vikao da ga je Jelenić prodao, prekidao voditeljicu i vodio emisiju prkatički sam, otkrio je dio masonskih rituala, na neka pitanja o masonskoj loži je odmahivao rukom govoreći da ne može o tome govoriti. U međuvremenu je Jelenić ostao bez pozicije državnog odvjetnika.

 

19.02.2020. (22:30)

Otišla mu stražnja loža

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio ostavku zbog “insinuacija” i “objeda” da je mason

“Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje” – napisao je Dražen Jelenić u priopćenju o ostavci objavljenoj je na stranicama DORH-a.