Nikolaidis: Mi smo, da prostite, periferija EU imperije - Monitor.hr
07.07.2019. (23:30)

Nikolaidis: Mi smo, da prostite, periferija EU imperije

“Crnogorci na EU gledaju sa nadom i optimizmom. Građani Evrope, sa druge strane, prema EU gaje sve dublju skepsu. Crnogorci ulazak u EU vide kao happy end svoje istorije. Mnogi Evropljani, opet, na EU gledaju tek kao na muzej napuštenih evropskih vrijednosti. Oni koji u Crnoj Gori i ostalim zemljama sa Istoka što vjeruju u EU vide tek barbare, trebali bi se prisjetiti… Kažu da su, onda kada je carstvo bilo odveć umorno, a Rimljani odveć dekadentni da bi ga mogli odbraniti, barbari bili posljednji koji su vjerovali u veličinu Rima. Na izvjestan način, to ih je činilo posljednjim Rimljanima”, piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.


Slične vijesti

Utorak (12:30)

Mafijska gora

Crna Gora: Škaljarski i kavački klan ratuju šest godina, u sukobima ubili više od 30 ljudi

Večernji piše o dva crnogorska klana, škaljarskom i kavačkom, nakon što su u nedjelju u Ateni u restoranu smaknuti Igor Dedović i Stevan Stamatović, navodni mafijaši. Cijela priča počela je 2014. kada se dotad jedinstven kriminalni klan iz Kotora, koji je pod sobom imao trgovinu drogom u Crnoj Gori i Srbiji, raspao na dva dijela. Okidač za sukob se dogodio kad je Goran Radoman, pripadnik dijela klana iz Kavača, zbog nekog prometnog prekršaja završio u pritvoru na Kubi, da bi iz njegova stana u Valenciji ukrali 200 kilograma kokaina. Na čelo kavačkog klana zasjeo je tada Slobodan Kašćelan, dok je vođenje škaljarskog klana preuzeo Jovica Vukotić. Inače, mnogi Škaljari, među kojima je bio i Dedović, koristili su autentične hrvatske dokumente s krivotvorenim podacima.

19.01. (10:30)

Dva oka u glavi

Mitropolit Mihailo: Cilj je srušiti Crnu Goru i predati je u krilo Srbiji

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je za Z1 da sve što se danas događa u Crnoj Gori nema nikakve veze sa spornim zakonom o vjeroispovijesti, već da je namjera da se sruši vlast u Crnoj Gori i država preda u “krilo Srbiji i SPC-u”. Smatra da se to radi jer se ni “Srbija ni SPC nikada nisu pomirili sa tim da je Crna Gora postala nezavisna država”.

16.01. (23:30)

Mourinhova obrana

Andrej Nikolaidis: Jezivu vlast u Crnoj Gori održava još gora, nacionalistička opozicija

Nikolaidis je neveseo čovjek, barem u svojim kolumnama, ali u intervjuu Forum.tm-u iznio je gotovo duhoviti opis stanja u Crnoj Gori: “Amfilohiju i Srbiji u ovoj utakmici protiv Crne Gore najviše nedostaje jedan igrač – Radovan Karadžić. Budući da Mandić nije ni izbliza tako ubojit napadač kakav je Karadžić, poslije početne inicijative odlučili su se na defanzivnu varijantu. Poput Mourinha: parkirali su autobus pred svoj gol. Problem je samo što već gube jedan prema nula: Zakon je, kao što znate, donešen”. Čini se da opet sve svodi na nekretnine – “ukupno zemljište koje za svoje smatra Amfilohijeva Mitropolija vrijedi oko milijardu eura”.

12.01. (15:30)

Orkestrirano huškanje

Strukture iz Srbije umiješane su u zbivanja u Crnoj Gori

Srpska politička elita, vlast i opozicija, beogradski mediji i intelektualci do grla su umiješani u događaje u Crnoj Gori, ocijenio je novinar i publicist Darko Šuković u razgovoru za Al Jazeeru. “Svi imaju jedan cilj: da nahuškaju pristalice SPC-a, odnosno crnogorske Srbe protiv Crne Gore. I to rade potpuno otvoreno. To huškanje, drsko manipulantski, predstavljaju kao moralni čin podrške ‘svom narodu’ da obrani ‘srpske svetinje'”, rekao je.

05.01. (16:30)

Prijepori oko novog zakona

Crnogorski mitropolit: Srpska pravoslavna crkva je politička organizacija

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo u razgovoru za Al Jazeeru rekao je da ga nije iznenadila reakcija Srpske pravoslavne crkve na donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori. Rekao je da je to “samo kontinuirani nastavak hegemonističke politike Srbije od vremena Garašanina, memoranduma SANU i konstantnog pritiska i omalovažavanja Crne Gore od strane SPC, koja je prvenstveno politička a najmanje crkvena organizacija”.

03.01. (14:00)

Nikolaidis: Već viđeno u Crnoj Gori – Balvan revolucija i sveti rat

Srpska pravoslavna crkva odbija da bude dio pravnog poretka države Crne Gore. Ona odbija da se registruje u Crnoj Gori i da na bilo koji način poštuje zakone te države. Ona tvrdi da je starija od države i aktivno odbija prihvatiti postojanje te države, ma kako suludo to moglo djelovati. Istovremeno, iako u njoj pravno ne postoji, SPC tvrdi da je vlasnik svih crkava i manastira u Crnoj Gori… Nisu li ondašnje „balvan revolucije“ i „događanja naroda“, kao i kasniji ratovi u Hrvatskoj i Bosni, kao džojstikom, vođeni iz Beograda, kao što je iz Beograda upravljano i sinošnjim nemirima u Crnoj Gori? Naime: nakon što je izvođač radova, Demokratski front, saopštio da odustaje od prvobitnog plana da, kako su govorili, „spale skupštinu“, njihovi lideri, Andrija Mandić i Milan Knežević avionom vlade države Srbije odvedeni su u Beograd, tamo primili instrukcije, stavljeni pod direktnu komandu srpskog Patrijarha Irineja i istim tim avionom vraćeni u Podgoricu da tu izazovu najveći nered koji su u stanju izazvati i tako spriječe usvajanje zakona – piše o krizi u Crnoj Gori Andrej Nikolaidis za Žurnal.info (tekst objavljen 27.12.2019.).

29.12.2019. (12:30)

Podigao prašinu

Đukanović potpisao zakon o slobodi vjeroispovijesti: Brojni vjerski objekti u Crnoj Gori vraćaju se državi

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović potpisao je zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen u Skupštini Crne Gore glasovima vladajuće koalicije i oporbenog SDP-a, a kojemu se oštro protive prosrpska oporba i Srpska pravoslavna crkva. Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste, a izgrađeni su sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine.

28.12.2019. (09:30)

Tko je zakuhao?

Andrej Nikolaidis objasnio kaos sa Srbima u Crnoj Gori

Andrej Nikolaidis objasnio je za Index što se događa u Crnoj Gori zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zakon je u skladu s europskom ravnom stečevinom i jednako vrijedi za sve vjerske zajednice, a ključni sudionik nemira je ekstremistički Demokratski front, čija dvojica lidera su osuđena zbog pokušaja državnog udara, a treći je četnički vojvoda.

27.12.2019. (08:30)

Puna šaka brade

Neredi u Podgorici: Tuča i suzavac u parlamentu za rasprave o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

 

U skupštini Crne Gore bacalo se boce i suzavac za jučerašnje rasprave o zakonu o vjerskim zajednicama (ovdje snimka nereda), kojim bi Srpska pravoslavna crkva dobar dio svoje imovine morala vratiti Crnogorskog pravoslavnoj crkvi (manjina vjernika zasad podržava CPC, većina i dalje SPC). Uhićeno je 18 zastupnika Demokratskog fronta, uključujući četničkog vojvodu Andriju Mandića, sudionika ratova 1991. i 1999., koji je bio najavio da će aktivirati svoje ratne drugove. Vijesti.me