Nikolaidis: Mi smo, da prostite, periferija EU imperije - Monitor.hr
07.07.2019. (23:30)

Nikolaidis: Mi smo, da prostite, periferija EU imperije

“Crnogorci na EU gledaju sa nadom i optimizmom. Građani Evrope, sa druge strane, prema EU gaje sve dublju skepsu. Crnogorci ulazak u EU vide kao happy end svoje istorije. Mnogi Evropljani, opet, na EU gledaju tek kao na muzej napuštenih evropskih vrijednosti. Oni koji u Crnoj Gori i ostalim zemljama sa Istoka što vjeruju u EU vide tek barbare, trebali bi se prisjetiti… Kažu da su, onda kada je carstvo bilo odveć umorno, a Rimljani odveć dekadentni da bi ga mogli odbraniti, barbari bili posljednji koji su vjerovali u veličinu Rima. Na izvjestan način, to ih je činilo posljednjim Rimljanima”, piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.


Slične vijesti

29.12.2020. (11:30)

Ima tko odlučuje

Pobjeda Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori: Promijenjen zakon o imovini

Nova crnogorska vladajuća parlamentarna većina usvojila je noćas izmjene zakona o slobodi vjeroispovijesti čime je ukinuta promjena statusa crkvene imovine što znači da ona ostaje u posjedu Srpske pravoslavne crkve, a država, ako želi tu imovinu evidentirati kao svoju, može se obratiti sudu (ukinuta promjena bila je nalagala crkvi da dokazuje vlasništvo). Raspravu su bojkotirali svi oporbeni zastupnici tvrdeći da ne postoji kvorum za održavanje sjednice. N1

02.11.2020. (14:00)

Procesije šire zarazu

Dok su se tisuće opraštale od Amfilohija u Crnoj Gori zabilježen rekordan broj zaraženih i umrlih

Kršenje epidemioloških mjera tijekom ispraćaja Amfilohija Radovića jučer u Crnoj Gori rezultiralo je rekordnim brojkama zaraženih i umrlih u toj zemlji. Tako su zabilježena 373 nova slučaja, a 12 je osoba preminulo. Slično se u toj zemlji dogodilo u lipnju tijekom političkih skupova prije izbora na kojima se također nisu nosile zaštitne maske te su se okupljale tisuće ljudi. U Crnoj Gori trenutačno je 4125 aktivnih slučajeva, a 313 je ukupno preminulih. Jutarnji list

01.11.2020. (22:00)

A na pogreb običnom smrtniku do 50 ljudi

Tisuće na pogrebu Amfilohija: Svećenici pričešćivali građane istom žličicom, mnogi stigli bez maski

Iako u Crnoj Gori raste broj oboljelih od COVIDA-19 te se nakon parlamentarnih izbora uočio nagli rast, na današnjem ispraćaju mitropolita Amfilohija mjere su se kršile i tijekom liturgije i opijela koje je patrijarh srpski Irinej. Primijećeno je da svećenici pričešćuju prisutne vjernike istom žličicom, dok je mnoštvo građana bilo bez maski, kao i većina prisutnih u Hramu, među kojima je i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić postavljen od Amfilohija na tu poziciju te mnogi uvaženi uzvanici poput zastupnika, javnih ličnosti i svećenstva. Jutarnji list

 

10.09.2020. (10:25)

Kao dosad, minus korupcija (valjda)

Nova vlada Crne Gore: Ostaju zastava i grb, nastavljaju prema EU

Nova crnogorska vladajuća koalicija dogovorila je da će ostati posvećena članstvu Crne Gore u NATO savezu i europskim integracijama te depolitizaciji ključnih institucija zbog beskompromisne borbe s organiziranim kriminalom i korupcijom. Grb, zastava i himna Crne Gore neće se mijenjati, a povlačenje priznanja Kosova neće se ni razmatrati. Nema revanšizma prema bivšoj vlasti. Nova.rs

04.09.2020. (01:33)

Stavovi su mu okej, možda da još malčice na frizuri poradi

Dritan Abazović: S oporbom nas povezuju samo rušenje Đukanovića i borba protiv korupcije

Srušili smo režim Mila Đukanovića, koji je bio nedodirljiv 30 godina. Lukašenko s Balkana je pao – kaže Dritan Abazović, predsjednik URA i lider koalicije Crno na Bijelo, za Deutsche Welle. Mi se Đukanoviću nećemo prikloniti. Nećemo se prikloniti ni prosrpskoj opciji nego ćemo tražiti partnerstva po onim osnovama na kojima smo ih propisali prije izbora… naša je politika proeuropski orijentirana, građanska i s ciljem da se europske vrijednosti potpuno inkorporiraju u naše društvo.

03.09.2020. (20:30)

Milo vaše

Basara: Izborna aporija

Svetislav Basara osvrće se na reakcije iz Srbije na pad Mila Đukanovića (iliti, na petljanje u tuđe poslove): Nije tirjanin mio koje vjere bio, ako je naše vjere, onda je „mudri državnik“ dostojan blagouvlačenija vo dupe, ali ako je tirjanin – u datom slučaju Đukanović – druge (lažne) nacionalnosti, pride i ateista, pa još ako je 570 km daleko, e onda dole s njim.

01.09.2020. (13:30)

Mijenjaju naziv u Srpska Gora

Andrej Nikolaidis: Mi smo gotovi, Crna Gora više ne postoji

Dosad smo imali kleptokratsku meku diktaturu koja je mila majka u odnosu na ovo – komentira Andrej Nikolaidis rezultate izbora u Crnoj Gori. Čovjek koji je kičma i glava te crkveno-Vučićeve koalicije je Miodrag Daka Davidović. To je čovjek koji ima nemala iskustva u demokratizaciji i europeizaciji: bio je Karadžićev ratni ministar u SAO Hercegovina. Generalno – ovo što se sada događa vodi k apsolutnom obustavljanju svih kretanja prema Europskoj uniji i direktno ka okretanju Srbiji i Rusiji.

01.09.2020. (10:17)

Uzeo novce, može samo bježat'

Đukanović ima dvije opcije – egzil ili razdor društva

Ako predstavnicima vlasti, unatoč monopolskom posjedovanju svih državnih resursa, legalnih i ilegalnih sredstava uvjeravanja, ovaj put nije pošlo za rukom prikupiti znatno više od trećine glasova, onda je evidentno da se “model Milo” potrošio – analizira Deutsche Welle poraz Mila Đukanovića na izborima u Crnoj Gori. On se odavno politikom bavi samo da bi zaštitio sebe, svoj klan i svoj ogroman imetak, da bi imao imunitet zbog grešne prošlosti – od svoje ratne uloge devedesetih do imena u dosjeima zapadnih tužiteljstava nadležnih za šverc u velikom stilu. On će prije ili kasnije morati birati između egzila u nekoj zemlji koja voli novac isluženih autokrata ili daljeg stvaranja razdora u Crnoj Gori.

31.05.2020. (14:00)

Predizborni juriš

Vurušić: Vučić u Crnoj Gori sprovodi scenarij iz 90-ih da bi nadoknadio gubitak Kosova

Crna Gora postala je središnje mjesto izborne kampanje Aleksandra Vučića, njegova meta i možda posljednji bezumni juriš na vjetrenjače koje se odavno vrte u suprotnom smjeru. Izbori su za manje od mjesec dana, 21. lipnja, a provučićevski mediji i politički trabanti su u anticrnogorskoj ekstazi, kao déjà vu 90-ih, briše se teška patina s izlizanih tekstova o položaju Srba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, samo s crnogorskim prijetećim predznakom. Kampanja protiv Crne Gore orkestrirana je i projektirana u zajedničkoj operaciji Vučića, Dodika, vrha SPC-a i prosrpsko-proruskih stranaka u samoj Crnoj Gori, uz potiho sufliranje Moskve. Vučić je potpuno opsjednut Crnom Gorom i nije umio smisliti ništa originalnije od usporedbe današnje Crne Gore s ustaškom NDH – piše Vlado Vurušić za Jutarnji.