Muškarac u Hrvatskoj godišnje zaradi 10.400 kuna više od žene - Monitor.hr

Slične vijesti

29.01. (23:30)

Poticaj za baby boom

Što više porodiljnih dopusta imaju žene u Hrvatskoj to im je manja mirovina

Prema sadašnjem mirovinskom sustavu, u izračun mirovina ulazi čitav staž, uključujući i porodiljni dopust, što ženama snizuje mirovinu, jer su primanja za porodiljnog dramatično niža. Znači majčinstvo znači manju mirovinu, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Uz to, žene u Hrvatskoj godišnje zarade gotovo jednu i pol prosječnu bruto plaću manje od muškaraca. Novi list

03.05.2016. (13:00)

Pitanje ponosa

Muškarcima nije problem ako žena zarađuje više, ali najviše 1000 kuna

54% žena živi s partnerom koji ima viša primanja od njih, dok s druge strane 30% muškaraca živi s partnericom koja zarađuje više od njih, a 38% muškaraca živi s partnericom koja ima manja primanja od njih, pokazuje istraživanje portala Moj Posao. Većini ispitanika (77%) ne bi smetalo da partner/ica zarađuje više od njih, dok bi 5% to smetalo, no među njima je 40% onih koji bi tolerirali razliku u plaći do tisuću kuna. Monitor

03.05.2016. (12:09)

Muškarcima nije problem ako žena zarađuje više, ali najviše 1000 kuna

Razlika u visini primanja potencijalni je izvor nesuglasica ili čak ljubomore kod životnih partnera. Znaju li partneri međusobno iznose primanja, kako reagiraju kada su ti iznosi veći od njihovih i kako dijele troškove zajedničkog života, istražio je MojPosao u suradnji sa servisom MojaPlaca.hr.

Čak 62% ispitanika zna točan iznos primanja svog partnera, dok ih 28% otprilike zna koliko zarađuje partner odnosno partnerica. Svega 11% ispitanika ne zna koliko iznose primanja partnera/ice.

Muškarci su manje upućeni u visinu primanja svojih partnerica – 14% muškaraca ne zna visinu primanja svoje partnerice, dok isto ne zna 8% žena.

Većina ispitanika nema problem sa većom zaradom partnera

Otprilike petina muškaraca (20%) i žena (18%) živi s partnerom/icom koji imaju istu razinu primanja kao i oni.

Žene u najvećoj mjeri (54%) žive s partnerom koji ima viša primanja od njih. Tek četvrtina žena (24%) živi s partnerom koji ima niža primanja. Svega 4% žena izjavilo je kako njihov partner trenutno nema primanja.

Kada su u pitanju muškarci, njih 38% živi s partnericom koja ima niža primanja, 30% ih živi s partnericom koja zarađuje više od njih, a 12% muškaraca ima partnericu koja trenutno ne zarađuje.

Većini ispitanika (77%) ne smeta odnosno ne bi smetalo da partner/ica zarađuje više od njih. Za 5% ispitanika takva situacija nije problematična ako je riječ o privremenoj situaciji, dok ih 5% priznaje da ima problema s većom zaradom partnera/ice. Mišljenje o toj temi nema 14% ispitanika.

Od ispitanika kojima veća zarada partnera/ice predstavlja problem, njih 40% moglo bi tolerirati razliku u plaći ako ona nije veća od tisuću kuna.

„Zato jer je muškarac glava obitelji, a ne žena.“ i „Jer sam muška osoba“, samo su neki od komentara ispitanika kojima smeta veća zarada partnera.

Za veće financijske investicije ipak su zaduženi muškarci

Na pitanje tko bi trebao zarađivati više u vezi/braku, većina ispitanika (76%) odgovara da je svejedno, dok ih 14% smatra da bi i muškarac i žena trebali podjednako zarađivati. Za 9% ispitanika je prirodnije da muškarac zarađuje više, dok svega 1% ispitanika smatra da je prirodnije da žena zarađuje više.

Podjednako muškaraca i žena smatra da je svejedno tko u vezi/braku zarađuje više. Da bi trebali zarađivati podjednako smatra 15% žena i 14% muškaraca, dok 10% muškaraca i 8% žena smatra da je prirodnije da muškarac zarađuje više.

Kada je u pitanju kućni budžet, većina ispitanika (61%) ima zajedničku blagajnu, dok ih 22% dijeli troškove razmjerno primanjima. Pola-pola troškove dijeli 17% ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, više je muškaraca (38%) zaduženo za veće financijske investicije poput kupnje automobila ili kućanskih uređaja. Za isto je zaduženo 15% žena.

Gotovo trećini žena (31%) bi smetalo da im se partner odluči biti nezaposlen i posveti obitelji, dok isto navodi 14% muškaraca.

25.09.2015. (13:54)

Yes we can work

Jednakost spolova bi svjetskom gospodarstvu donijela 120 bilijuna dolara

Kad bi se riješio problem spolne nejednakosti po pitanju rada i plaća, svjetsko bi gospodarstvo za deset godina naraslo za 12 bilijuna dolara, pokazuje istraživanje Globalnog instituta McKinsey. Naime diljem svijeta većina žena radi na lošije plaćenim poslovima ili pak za isti posao prima manju plaću od muškaraca, a velik je problem i neplaćeni kućanski rad: žene kuhaju, čiste i održavaju kućanstvo, brinu se o djeci i starcima, ali za sav taj rad ne dobivaju nikakvu naknadu. Economist